Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 4:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 425 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 29  Następna strona
 Ks. Boniecki ma się zamknąć 
Autor Wiadomość
czasowo zablokowana

Post Re: Ks. Boniecki ma się zamknąć
maly_kwiatek napisał(a):
Istotą szacunku dla człowieka, dla jego danej mu przez Boga Wolności nie jest nieustanne ocenianie czy mówi mądrze czy niemądrze i w pierwszym przypadku pozwalanie mu mówić, a w drugim gipsowanie ust.
Istotą szacunku dla człowieka jest uznanie jego prawa do wolności, do wolności osobistej, polegającej, między innymi na prawie wypowiadania swoich poglądów.

Chrzanisz Waść. I to bardzo. TO co mówisz ma się NIJAK do reguły zakonnej. A ks. Boniecki to nie wolny człowiek, ALE ZAKONNIK, KTÓRY ŚLUBOWAŁ POSŁUSZEŃSTWO. Tak jak Twoja ulubiona święta Mały Kwiatek. Miałaby ona tutaj co nieco do powiedzenia o tym słowie kluczu - posłuszeństwo przełożonym. Nie wolność słowa! W zakonie bowiem NIE MA WOLNOŚCI SŁOWA, mamy za to właśnie POSŁUSZEŃSTWO.

Pt lis 04, 2011 0:05
agawa napisał(a):
Baranku, albo baranie. Wiesz co to jest ZAKON. wiesz co to jest POSŁUSZEŃSTWO przełożonemu w zakonie? Bo chyba nie wiesz. A jak nie wiesz, to się nie kompromituj takimi idiotyzmami. Zakon to zakon tam obowiązuję POSŁUSZEŃSTWO przełożonym. Ale skąd ateista może o tym wiedzieć :| No to już wiesz.

Nie wiem co Wy katolicy macie za obsesję z tymi baranami. Wasz Bóg to baranek, Wy sami to owce a ateiści to barany. Pogubić się można.
No cóż, ja właśnie o tym mówiłem - we wszystkich totalitarnych systemach i organizacjach posłuszeństwo i powtarzanie tego co się podoba przełożonym jest wazniejsze niż to co się mówi i jaką to ma wartość. Cieszę się, że tak samo postrzegamy Kościół katolicki.

Pt lis 04, 2011 0:08
czasowo zablokowana

atheist napisał(a):
agawa napisał(a):
Baranku, albo baranie. Wiesz co to jest ZAKON. wiesz co to jest POSŁUSZEŃSTWO przełożonemu w zakonie? Bo chyba nie wiesz. A jak nie wiesz, to się nie kompromituj takimi idiotyzmami. Zakon to zakon tam obowiązuję POSŁUSZEŃSTWO przełożonym. Ale skąd ateista może o tym wiedzieć :| No to już wiesz.

Nie wiem co Wy katolicy macie za obsesję z tymi baranami. Wasz Bóg to baranek, Wy sami to owce a ateiści to barany. Pogubić się można.
No cóż, ja właśnie o tym mówiłem - we wszystkich totalitarnych systemach i organizacjach posłuszeństwo i powtarzanie tego co się podoba przełożonym jest wazniejsze niż to co się mówi i jaką to ma wartość. Cieszę się, że tak samo postrzegamy Kościół katolicki.

beeeeeeeeeeee!!!!!!! :D

PUDŁO. Nikt nikogo NIE ZMUSZA do pójścia do zakonu czy do bycia księdzem. WOLNA WOLA. każdy dobrowolnie ślubuje posłuszeństwo. BO TAK MU SIĘ PODOBA I TAK CHCE. Dlatego np ja nie widziałam siebie nigdy w zakonie bo nie uniosłabym tego posłuszeństwa. Ale jak ktoś tam do zakonu poszedł to jego PSIM OBOWIĄZKIEM jest bycie posłusznym przełożonemu zakonu. Albo wypad z baru. Proste?
Pół biedy jak tego nie kuma ateista, ale jak nie kuma katolik, to ma on poważny PROBLEM.

Pt lis 04, 2011 0:12
zbanowany na stałe

agawa napisał(a):
Ale jak ktoś tam do zakonu poszedł to jego PSIM OBOWIĄZKIEM jest bycie posłusznym przełożonemu zakonu. Albo wypad z baru. Proste?

Ja to rozumiem. Zresztą mam podobny układ ze swoim chłopakiem masochistą- cwelkiem.
Ma być mi posłuszny. Jak nie to wypad z baru!

Pt lis 04, 2011 0:16
czasowo zablokowana

fokus napisał(a):
agawa napisał(a):
Ale jak ktoś tam do zakonu poszedł to jego PSIM OBOWIĄZKIEM jest bycie posłusznym przełożonemu zakonu. Albo wypad z baru. Proste?

Ja to rozumiem. Zresztą mam podobny układ ze swoim chłopakiem masochistą.
Ma być mi posłuszny. Jak nie to wypad z baru!

sęk w tym, że ty i twój chłopak jesteście chorzy( zboczeni ) :lol: Radzę się leczyć póki nie jest za późno. Chyba, że jest.

Pt lis 04, 2011 0:19
zbanowany na stałe

Zawsze lubiłem Krystynę Jandę bo to wspaniała aktorka jest.

Janda: Tak się zbulwersowałam, że powiedziałam - wystąpię Kościoła!
http://wyborcza.pl/10,82983,10586517,Ja ... apie_.html

agawa napisał(a):
sęk w tym, że ty i twój chłopak jesteście chorzy( zboczeni ) :lol: Radzę się leczyć póki nie jest za późno. Chyba, że jest.

Eeeee tam.
Bogini rzekła "czyń swoją wolę" oraz "radujcie się"
Więc sie radujemy :D

Pt lis 04, 2011 0:23
agawa napisał(a):
atheist napisał(a):
agawa napisał(a):

beeeeeeeeeeee!!!!!!! :D

PUDŁO. Nikt nikogo NIE ZMUSZA do pójścia do zakonu czy do bycia księdzem. WOLNA WOLA. każdy dobrowolnie ślubuje posłuszeństwo. BO TAK MU SIĘ PODOBA I TAK CHCE. Dlatego np ja nie widziałam siebie nigdy w zakonie bo nie uniosłabym tego posłuszeństwa. Ale jak ktoś tam do zakonu poszedł to jego PSIM OBOWIĄZKIEM jest bycie posłusznym przełożonemu zakonu. Albo wypad z baru. Proste?
Pół biedy jak tego nie kuma ateista, ale jak nie kuma katolik, to ma on poważny PROBLEM.

Nie sądzisz, że troszkę za malutka (umysłowo) i za młoda wiekiem jesteś, aby pisać o 77-letnim księdzu Bonieckim, że coś jest jego "psim obowiązkiem" i że "wypad z baru"? Tak to właśnie jest w totalitarnych organizacjach. W komunizmie kucharka mogła być ministrem, jak mawiał Lenin. A w PRL czołowymi uczestnikami życia publicznego były takie intelektualne tuzy jak Albin Siwak. Oni też pokrzykiwali, że psim obowiązkiem Herberta czy Miłosza jest praca dla socjalistycznej ojczyzny a jak się nie podoba to "wypad z baru".

Pt lis 04, 2011 0:26

Mam wrażenie, że niektórzy bardzo emocjonalnie podchodzą do wszelkich prób krytyki Kościoła... Czy dlatego, że owce mają słuchać pasterzy i czynić tak, jak ci im rzekną? Na szczęście niektóre owce mają własny rozum.

Ostatnio coś słabo z powołaniami do zakonów - w ciągu roku liczba chętnych zmalała o 1/4! Myślę, że kneblowanie ust ks. Bonieckiemu nie spowoduje odwrócenia tego trendu. Czas na duchownych z importu? Skośnoocy albo czarnoskórzy proboszcze? To będzie ciekawe.

Pt lis 04, 2011 0:31

@agawa
I tu jest piękny przykład dwójmyślenia.
Natanek jest dobry, nawet jeśli jest nieposłuszny, a Boniecki będzie niedobry, nawet gdyby był dobry, jeśli będzie nieposłuszny
(chociaż akurat jest posłuszny i nic nie wskazuje na to, że zakaz wypowiedzi publicznych złamie,
w przeciwieństwie do ks. Natanka, który może swój zakaz łamać, bo jest dobrym kapłanem, więc zakaz łamać może/powinien).

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pt lis 04, 2011 0:53
agawa napisał(a):
renata155 napisał(a):
nie rozumiem tej decyzji,szczerze mówiąc..głos księdza Bonieckiego to było mocne,prawdziwe,i mądre postawienie sprawy..dziwę się ,ze nie zostało to zauważone..ale kościól w Polsce już od dawna idzie ku pochyleniu..widocznie tak ma być

Kolejna oświecona :o co to nie ma pojęcia jakie reguły są w ZAKONACH. Słyszałaś o słowie POSŁUSZEŃSTWO? No więc takie słowo padło podczas ślubowań ks Bonieckiego w stosunku do jego przełożonych w zakonie. Doucz się a potem pisz.

[code][/code]

"Inteligencjo niepospolita", wrzeszczysz na wszystkich dookoła, a gdy sie poczyta Twoje posty to można wywnioskować, ze kiepsko u Ciebie z rozumieniem tekstu pisanego.
Nikt tutaj nie dyskutuje o posłuszeństwie lub jego braku u ks Bonieckiego, ale o samym ZAKAZIE!

Dotarło? Czy musisz sie jeszcze dużo douczyć zanim pojmiesz?

Pt lis 04, 2011 7:59
Cytuj:
Dlaczego marianie chcą - jak ocenia Hołownia - uciszyć Bonieckiego? "Przełożonym księdza Adama argumentów widać zabrakło, zastosowali więc wobec 77-letniego kapłana z olbrzymimi zasługami dla Kościoła metodę nie tyle godną ojców, co raczej dysfunkcyjnej opiekunki do dzieci, która gdy podopieczny głosi tezy, z którymi trudno jej polemizować, każe mu się po prostu zamknąć, względnie zamyka w komórce" - uważa dziennikarz stacji Religia TV.

agawa słusznie zauważyła , że ks. bonieckiego dotyczy zasada posłuszeństwa i wszelkie dywagacje na ten temat są zbędne . zasada posłuszeństwa której nauczycielem jest Jezus Chrystus - nie moja , ale Twoja wola niech się stanie - proste i jasne . a czy miał 77 czy gdyby miał 30 nie ma to żadnego znaczenia . natomiast co wiemy o samym zakazie (ja nic może ktoś inny coś wie więcej).
jeżeli wiemy jednak tyle co powiedział dziennikarz to pozostaje tylko zauważyć to jedno - zasada posłuszeństwa . która nic ks bonieckiemu nie ujmuje a wręcz dodaje . :tancze:

Pt lis 04, 2011 8:48

Jajko napisał(a):
Mam wrażenie, że niektórzy bardzo emocjonalnie podchodzą do wszelkich prób krytyki Kościoła...

A ja mam wrażenie, że niektórzy bardzo emocjonalnie podchodzą do wszystkiego, co Kościół robi.

Tutaj zresztą nie "Kościół" coś zrobił, tylko zakon, który wewnątrz Kościoła, jak każdy zakon, posiada pewną autonomię (dlatego np. Episkopat nie może "uciszyć" ks. Rydzyka, co wam, piewcom wolności, tak bardzo by się z kolei podobało, bo Rydzyk jest akurat be, a tych, co są be, uciszać jak najbardziej można, a nawet trzeba - może to uczynić jedynie jego zakon). Wyobraźcie sobie, że istnieją zakony, w których wszyscy mają "zakaz publicznych wystąpień i wypowiadania się w mediach" i to permanentny! Straszne, nie? Ba, bywają takie, w których ma się zakaz "wypowiadania się" nawet do samych siebie nawzajem! A jak się komuś nie podoba, to musi opuścić zakon! Wow, cóż za ohyda! Tyle, że kto przystępuje do zakonu, ten zgadza się na to, że zakon może mu coś kazać - i tyle. Tak, jak w piłce: jesteś zawodnikiem klubu, to nie wolno ci odmawiać gry, kiedy trener każe ci wyjść na boisko (niedawny casus Carlosa Teveza). A dekadę temu Jaap Stam został wyrzucony z Manchesteru United za.. napisanie książki, w której krytykował trenera i sztab szkoleniowy. No istny totalitaryzm! Ateiści, do boju!

A Hołownia - którego skądinąd lubię i szanuję - też gada bzdury. Toczy się POSTĘPOWANIE. Skoro tak, to ks. Boniecki zapewne będzie miał okazję przedstawić swoje racje. Chodzi o to, by nie robił tego za pośrednictwem mediów. A my nie wiemy nawet, CZEGO dotyczy to postępowanie. A może wcale nie Nergala i Palikota? To, że ateiści tego nie rozumieją, to akurat normalne (ateiści generalnie niczego nie rozumieją), bardzo przykre jednak, że nie rozumieją tego także autorytety ze strony "katolicyzmu otwartego" - i rozpętują medialną histerię, zamiast poczekać, aż dowiemy się wszyscy, o co w ogóle chodzi.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Ostatnio edytowano Pt lis 04, 2011 8:57 przez Johnny99, łącznie edytowano 2 razy

Pt lis 04, 2011 8:51

agawa napisał(a):
Mroczny Pasażer napisał(a):
A mnie zastanawia kiedy w końcu uciszą Rydzyka. Bo jakoś póki co nikt nie ma odwagi tego zrobić mimo, iż szkody powoduje większe niż racjonalne i zdroworozsądkowe opinie Bonieckiego.

Prędzej ciebie uciszą na tym forum niż Ojca Rydzyka :mrgreen: Za ojcem Rydzykiem stoi bowiem MUREM jego przełożony. I BARDZO SŁUSZNIE.

No nie bardzo słusznie bo Rydzyk (i jego gwardia) swoimi chociażby antysemickimi tekstami (które na szczęście w ostatnich czasach znacząco zmalały) czyni większe szkody niż Boniecki swoimi racjonalnymi tekstami.

Pt lis 04, 2011 8:54
Cytuj:
Nikt tutaj nie dyskutuje o posłuszeństwie lub jego braku u ks Bonieckiego, ale o samym ZAKAZIE

Dokładnie!
Nikt tutaj nie usiłuje promować księdza - Ks Boniecki jej nie potrzebuje - jego wiara, osobowość, stosunek do bliźnich, niezależnie od nakazów/zakazów zawsze będzie wzorcowym przykładem ucznia Chrystusa.
Chodzi o praktykę Kościoła - wycofywanie się z dialogu, rozmowy, odrzucanie ludzi nie związanych z Kościołem i postrzeganie ich jako jedynie wrogów, zamykanie w geccie (o. Rydzyk, abp Michalik).
Co w efekcie skutkuje odsuwaniem się ludzi od instytucji Kościoła, zmniejszeniem powołań .....w szoku byłam, gdy podano, że w tym roku w seminarium kieleckim na I rok przystapiło 8 kandydatów - 1/3 w porównaniu do 10-15 lat temu :o
Gdyby apostołowie stosowali podobne praktyki Kościół Chrystusowy pozostałby niewielką, nieznacząca sektą.
Dziwne, że Kościół nie dostrzegł zachodzącej na przestrzenie wieków prawidłowości....Mnie prześladowali i was będą.....zawsze kiedy autentycznie Kościół przechodził ucisk, prześladowania, rosła wiara i Kościół wychodził z tych opresji mocny, prężny, otwarty na ludzi.
Zamykanie się, usiłowanie dominanty, skutkowało zawsze osłabieniem Koscioła.
Czyżby hierarchowie umiejscawiający siebie i Kosciół w geccie, wybrali drugą opcję?......szkoda :o

Johnny iluzjonista - kiedy to kto kolwiek dowiedział się "o co chodzi" w przypadku spraw tyczących duchownych??

Pt lis 04, 2011 9:04

Alus napisał(a):
Johnny iluzjonista - kiedy to kto kolwiek dowiedział się "o co chodzi" w przypadku spraw tyczących duchownych??

Gdy chodzi o duchownych będących osobami publicznymi, wiele razy. Oczywiście, w różnym zakresie. Na przykład, w sprawie ks. Natanka nie wiemy dokładnie o co chodzi, ale wiemy o co chodzi generalnie. W przypadku ks. Bonieckiego nie wiemy na razie nic. Tak, jak z potępianiem, Alus, tak i też z kanonizowaniem wypadałoby się jednak wstrzymać do czasu uzyskania rzetelnych danych. Ty z tym drugim masz wyraźny problem.

Ja, przyznaję, też miałem już serdecznie dość płaszczenia się ks. Bonieckiego przed Nergalem i Palikotem, kompletnie niepotrzebnego, nierozsądnego, nierozumnego (np. sugerował, że Palikot wszczyna jakiś "dialog" - Palikot nie wszczyna żadnego dialogu i o żaden dialog mu nie chodzi) i niezrozumiałego - co nie znaczy, że ja osobiście bym go za to karał (już prędzej zastanowiłbym się np. nad ks. Sową, agitującym za PO w pisemkach partyjnych). Ale też nie wiem, czy zostanie ukarany i czy właśnie za to.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt lis 04, 2011 9:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 425 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 29  Następna strona