Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 12:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 161 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna strona
 Episkopat - NIE BĘDZIE odszkodowań dla ofiar księży pedofili 
Autor Wiadomość

Post Re: Episkopat - NIE BĘDZIE odszkodowań dla ofiar księży pedo
Chyba tylko jeśli społeczeństwo jest naiwne i nie rozumie, że bankowi nie chodzi o to, iż jest taki "godny szacunku i podziwu", tylko o to, by przypadkiem nie stracić klientów :D

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt mar 16, 2012 15:56

Na tym polega dbanie o wizerunek firmy. To jest równie ważne (a czasami bardziej) co sprzedawany towar czy usługa. Szanowany klient szanuje firmę. Firma, która olewa klienta, traci go. To bardzo proste.

Pt mar 16, 2012 15:59

Tylko że jest różnica między olewaniem klienta, a braniem na siebie odpowiedzialności za przestępstwo. Zasadą jest, że odpowiedzialność za przestępstwo powinna być osobista, bo tylko osobista odpowiedzialność spełnia funkcje postępowania karnego - zresztą już ci to kiedyś tłumaczyłem. I to też jest bardzo proste. Na tej samej zasadzie nikt nie ma prawa zapłacić za o. Rydzyka grzywny - ani posłanka Sobecka, ani zakon redemptorystów, ani "Kościół". On sam ma zapłacić, bo on zawinił i on powinien ponieść karę, która dla niego ma być dolegliwa.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt mar 16, 2012 16:06

Ale chyba nie odbierzesz firmie prawa do udzielenia pomocy psychologicznej, prawnej, finansowej jej własnemu klientowi????

Pt mar 16, 2012 16:11

Ależ niech sobie robi co chce. Byle w granicach prawa. W których nie mieści się np. płacenie za kogoś grzywny, albo odbywanie za kogoś kary.

Pt mar 16, 2012 16:13
Johnny99 napisał(a):
Tylko że jest różnica między olewaniem klienta, a braniem na siebie odpowiedzialności za przestępstwo. Zasadą jest, że odpowiedzialność za przestępstwo powinna być osobista, bo tylko osobista odpowiedzialność spełnia funkcje postępowania karnego - zresztą już ci to kiedyś tłumaczyłem. I to też jest bardzo proste. Na tej samej zasadzie nikt nie ma prawa zapłacić za o. Rydzyka grzywny - ani posłanka Sobecka, ani zakon redemptorystów, ani "Kościół". On sam ma zapłacić, bo on zawinił i on powinien ponieść karę, która dla niego ma być dolegliwa.

Kościoły USA, Irlandii, Niemiec wypłacając odszkodowania za przestępców duchownych pobłądziły zatem?

Pt mar 16, 2012 16:13

Johnny99 napisał(a):
Ależ niech sobie robi co chce. Byle w granicach prawa. W których nie mieści się np. płacenie za kogoś grzywny, albo odbywanie za kogoś kary.

Ale wypłacenia pewnej sumy pieniędzy w ramach swoistego zadośćuczynienia, jak rozumiem, mieści się w tych granicach? Czy też jest to zabronione??

Pt mar 16, 2012 16:17

Johnny99 napisał(a):
A to ciekawe, ja myślałem, że tylko dla katolików "ksiądz to nie jest zawód" :-D Jajko zaraz niżej nazywa przecież Kościół "firmą" :-D A przecież policjant to też jest powołanie - ma obowiązek dawać moralne świadectwo 24 godziny na dobę!

Policjant to zawód, który się wybiera. Można mieć doń powołanie, ale nie trzeba. A o powołaniach to sami duchowni mówią, że takie otrzymali, że takie czują. Słyszałeś ostatnio o jakimś księdzu, który pełnił posługę i jednocześnie otwarcie przyznawał się do niewiary w Boga.

Cytuj:
Czyli jednak będziecie utrzymywać, że gwałt pedofilski to "błąd", a nie przestępstwo? :shock:

Ok, jeżeli przyjmiemy, że błędy robi się wyłącznie nieświadomie, albo niechcący, to czyn pedofilski księdza jest czymś gorszym niż błąd, to jest wielkie przestępstwo i gwałt na wartościach jakie powinien reprezentować, a do reprezentowania których nikt go przeciez nie zmuszał.

Poza tym Johnny od kilku postów gra rolę adwokata diabła, i stara się przekonać nas, że jeżeli ktoś zachował się zle nie łamiąc przy tym prawa, to wszystko jest w porządku. Tak samo KK umywa ręce od księży przestępców, bo przecież jeżeli nie musi to płacił nie będzie, lecz zapomina przy tym o zwykłej przyzwoitości.

Pt mar 16, 2012 16:25

Piotr1 napisał(a):
Johnny99 napisał(a):

A dlaczego niby Kościół miałby płacić za niego?

Dlaczego by nie miał? Za lekarzy płaci szpital, za policjantów policja, za kierowce firma transportowa, za nauczyciela szkoła, czemu jedynie Kościół rzymskokatolicki ma być jedyną instytucja, która nie odpowiada za działania swoich przedstawicieli?

Dlatego, że odpowiedzialnosć instytucji za pracowników odnosi się do zajęć tych pracowników, które wykonują służbowo. Gdyby ksiądz katecheta źle uczył religii, wtedy możńaby oczekiwać odszkodowania od instytucji. Ale nie wtedy, kiedy ksiądz zostanie przyłapany na kradzieży w hipermarkecie :(

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Pt mar 16, 2012 21:07

Ksiądz jest tzw. duszpasterzem. Kiedy zamiast prowadzić dusze gwałci je (wraz z ciałem) jest to klasyczne, celowe sprzeniewierzenie się obowiązkom do pełnienia których został skierowany przez instytucję, w której uznano, że jest do tego zdolny posiadając przy tym odpowiednie kwalifikacje moralne.

Wypłacanie odszkodowań przez KK miałoby jak sądzę i tę dobrą stronę, że oberwawszy po kieszeni wziąłby się może do tego, do czego jakoś nie jest w stanie skłonić go sama chrześcijańska (czy po prostu ludzka) troska.

Pt mar 16, 2012 22:37

pilaster napisał(a):
Piotr1 napisał(a):
Johnny99 napisał(a):

Dlaczego by nie miał? Za lekarzy płaci szpital, za policjantów policja, za kierowce firma transportowa, za nauczyciela szkoła, czemu jedynie Kościół rzymskokatolicki ma być jedyną instytucja, która nie odpowiada za działania swoich przedstawicieli?

Dlatego, że odpowiedzialnosć instytucji za pracowników odnosi się do zajęć tych pracowników, które wykonują służbowo. Gdyby ksiądz katecheta źle uczył religii, wtedy możńaby oczekiwać odszkodowania od instytucji. Ale nie wtedy, kiedy ksiądz zostanie przyłapany na kradzieży w hipermarkecie :(

Jeśli jakiś katecheta po raz pierwszy gwałci dziecko - to owszem, biskup nie ponosi żadnej odpowiedzialności, nawet moralnej.
Jeśli jednak biskup takiego pedofila PRZYNAJMNIEJ nie pozbawia misji kanonicznej, z uwagi na pedofilię, tylko np. przenosi go do innej parafii - to każdy następny "numerek" pedofila jak najbardziej obciąża winą biskupa.
W takiej sytuacji biskup źle wykonuje swoje obowiązki "służbowe" z ewidentną szkodą dla ofiar pedofila.

So mar 17, 2012 13:07

Johnny99 napisał(a):

[/quote]

Z powodu zwykłej, normalnej, ludzkiej przyzwoitości, której w KK chyba nie ma. Nie mówimy tu od daniu klapsa, czy wytarganiu za ucho niesfornego uczniaka na lekcji religii. Móiwmy o pedofilii - o czymś co naznacza kogoś piętnem na całe życie itd.
Tak więc zwykła przyzwoitość nakazywałaby, żeby KK sam wyszedł z taką inicjatywą, przez nikogo nie proszony ani nie nagabywany. Ale oczywiście nie. KK jak zwykle jest poierwszy jeśli chodzi o branie pieniędzy i ostatni jeśli chodzi o oddawanie, nawet jeśli jest ewidentnie winien w sensie instytucjonalnym, tz. wtedy gdy biskup wiedząc o swoim podwładnym pedofilu zataja to przed organami ścigania, jedynie go przenosząc na inną parafię, na której znowu robic co chce.

Jeśli chodzi o tajemnicę spowiedzi, którą kościół się chętnie zasłania, to ok, jest to praktyka wiary, skrament itd. Jednak dlaczego nie zrobić tak, że warunkiem otrzymania rozgrzeszenia jest samoporzyznanie się delikwęta przed władzami do popełnianych czynów. Zresztą takie są też warunki spowiedzi - prawdziwa skrucha i pokuta. Wszystko dałoby się załatwić, jeśli się chce.
Gorzej jeśli się nie ma poczucia elementarnej przyzwoitości. Wtedy będzie się dyskutować bez końca, że powinien płacić, nie powinien. Niektórzy tutaj demonstrują monstrualne zaślepienie moralne, spowodowane najpewniej fanatyzmem.

So mar 17, 2012 17:17

Na całym cywilizowanym świecie od USA po Irlandię jakoś nikt nie ma wątpliwości, dlaczego KK buli odszkodowania za "działalność" biskupów, zmierzających do ukrywania zjawiska pedofilii.
Tylko w Polsce polscy biskupi udają, że tego nie rozumieją - a co gorsza: wmawiają to swym wiernym, że biskupi "nic nie są winni".

So mar 17, 2012 17:50

pilaster napisał(a):

Przypominam, że ksiądz to nie jest zawód czy służba od 7 do 15. Księża, jak to wierzącym wmawiają są bożymi sługami, i w ramach KK reprezentują Pana Boga na ziemi 24h na dobę.

So mar 17, 2012 18:54

Tanie wino:

Bez znaczenia ile godzin na dobę ksiądz jest księdzem. Pilaster próbuje zamydlić sprawę poprzez skierowanie odpowiedzialności na "boczny wątek" poprzez przemilczenie tego: jak powinien zachować się biskup w obliczu powzięcia wiedzy o tym, że dany ksiądz jest pedofilem, natomiast zaczyna się rozwodzić nad zupełnie niezwiązanym z problemem pedofilii nieistotnym wątkiem: "ksiądz źle uczył religii".

Najwyraźniej dałeś się nabrać pilasterowi - czyli poszedłeś w ślepy zaułeki problemu, jakim jest "złe uczenie religii". Pominąłeś natomiast zupełnie clue problemu jakim jest działalność biskupów, którzy przez lata skutecznie kryli pedofilię np. w Irlandii. Za to KK w Irlandii bulił odszkodowania a nie za jakość nauczania religii.

A o tym jak kto uczy religii: czy dobrze, czy źle - to już rzecz całkowicie bez znaczenia. Bez znaczenia też w kwestii odpowiedzialności biskupa za SWOJĄ działalność, a nie katechety, jest to: ile godzin na dobę ksiądz jest księdzem.

So mar 17, 2012 19:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 161 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna strona