Kosciol w Polsce i Unia Europejska
Autor |
Wiadomość |
locowski
|
nie czytam urbana, chodz czasem porusza tematy, nad ktorymi warto się zastanowić. jeżeli każdy prounista jest dla pana heretykiem no to trudno. jestem protestantem i jeśli mowie coś przeciwko Słowu Bożemu prosze mnie poprawić. chodz za samo bycie protestantem jestem dla pana heretykiem. prosze podać argumenty, a nie denerwowac sie bez podstaw.
|
Pn maja 26, 2003 23:13 |
|
|
|
 |
Serafin
|
Re Gość
Jeżeli źle powiedziałem, udowodnij mi to!
|
Pn maja 26, 2003 23:14 |
|
 |
jo_tka
|
Gościu... nie słucham Radia Maryja, więc o jego treściach nie będę się wypowiadać... Widziałam i czytałam za to fragmenty "Naszego dziennika"... Może jestem uczulona na tego typu styl, w mojej opinii dość napastliwy... i powinnam pomysleć o dobrych intencjach piszącego, a nie o formie, bo każdy ma nerwy... ale mnie by nie przekonały choćby najsłuszniejsze stwierdzenia, wyrażone w sposób, który oskarża i obraża... I mam wątpliwości czy akceptowanie tego typu formy nie jest przypadkiem przeciwne przykazaniu miłości bliźniego? Z drugiej strony, gdyby za brak miłości bliźniego nakładano karę ekskomuniki, czy ktos by pozostał w Kościele?
Pozdrowienia 
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Pn maja 26, 2003 23:24 |
|
|
|
 |
locowski
|
chodzi o to, ze sprawy etyki chrześcijańskiej radia maryja sa na tyle bulwersujace, że wymagają już ostrej reakcji.
|
Wt maja 27, 2003 0:21 |
|
 |
Serafin
|
Re Loco
W tym momencie musiabyś podać konkretne przypadki, kiedy nauczanie RM było niezgodne z nauczaniem Kościoła Katolickiego. Bez tego nie mogę uznać Twojego zarzutu za zasadny. Czego i kiedy nauczało RM, co jest w sprzeczności z KK?
Podkreślam, że chodzi mi o nauczanie obecne na antenie, a nie o ogólną postawę. To, że na pewnych kwestiach nie zgadzam się z moim szefem, jeszcze nie jest podstawą do tego, żeby mnie wywalić z roboty. Dopiero kiedy zacznę o tym publicznie mówić, może to spowodować poważne konsekwencje.
|
Wt maja 27, 2003 6:20 |
|
|
|
 |
jo_tka
|
cytat - Serafin "Jak wspomniałem wyżej, trzeba uważać, żeby nie wylać dziecka z kąpielą. Nie zawsze radykalne posunięcia są najlepsze."
Myślę, że tu jest dużo racji. Że jednak RM głosi treści chrześcijańskie, mówi o Bogu, i jest zapewne jedną z nielicznych takich rozgłośni... i niezależnie od światopoglądu politycznego i społecznego część jej programów jest bezsprzecznie dobra... A napastliwość, politykowanie, spiskowa teoria dziejów... (może przesadzam, ale choćby to oświadczenie ostatnie "...nagonka w telewizji publicznej, prywatnej, w radiu i prasie na Radio Maryja pokazuje w bardzo jasny sposób kolejną, przewrotną walkę z Radiem Maryja i jej Dyrektorem. Ten zorganizowany atak niesie zgorszenie, zamęt, doskonale pokazuje mechanizmy ciemnych sił liberalnych dążących do kompromitowania wiary katolickiej..." Ratunku!!!) To chyba niestety odrębna sprawa, szkoda, że tak jest bo odpycha od Radia dużą część ludzi, ale w końcu mamy jednak wolność słowa i dopóki to co mówią nie podpada pod paragrafy Kodeksu Karnego to można im tylko zwracać uwagę... A może milczenie wynika z tego, że trudno stawać po stronie swoich przeciwników przeciwko sprzymierzeńcom? Bardzo ludzkie... A może z obawy przed manipulacją moimi słowami przez drugą stronę? Nie wiem... Serafin ma rację, tu potrzebna jest duża rozwaga... i spokój 
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Wt maja 27, 2003 6:40 |
|
 |
locowski
|
nie chodzi mi o bajki KK, bo w bajkach KK RM naucza akurat poprawnie, ale chodzi o naruszanie etyki chrześcijańskiej, ktora dotyczy również spraw wiary, a o przykłady jest latwo.
|
Wt maja 27, 2003 14:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
re locowski
Kolego juz tyle razy prosilem cie bys wypowiadal sie precyzyjnie.
Jakie bajki??????????
Jezeli chcesz dyskutowac to dyskutuj madrze, przestan juz rzucac sloganami bez pokrycia.
To naprawde nudne i zenujace.
Jak na razie to na tym forum to wlasnie ty jestes najwiekszym bajkopisarzem, w dodatku kiepskim. Pelno cie w kazdym watku, ale wystarczy zapytac cie o jakies konkrety to uciekasz.
Masz nikla wiedze dlatego dyskutujesz uzywajac sloganow w dodatku obrazajacych.
Jestes taki madrala to podaj przyklad kiedy to RM nauczalo wbrew KK.
Tylko nie zamilknij znowu jak to mialo miejsce w przypadku mojego pytania o Paetza.
|
Wt maja 27, 2003 16:47 |
|
 |
Serafin
|
locowski napisał(a): nie chodzi mi o bajki KK, bo w bajkach KK RM naucza akurat poprawnie, ale chodzi o naruszanie etyki chrześcijańskiej, ktora dotyczy również spraw wiary, a o przykłady jest latwo.
Loco, wcześniej wyraziłeś się z uznaniem o mnie, za co Ci dziękuję. Jeśli jednak chcesz, żebym dajej z Tobą wymieniał poglądy, to wymagam jednego - szacunku dla tego, w co wierzę, nawet jeśli się z tym nie zgadzasz. Nie życzę sobie, żebyś nazywał to "bajkami KK"
OK?
|
Wt maja 27, 2003 16:52 |
|
 |
locowski
|
Serafin - ok moge wypowiadać się lagodniej na temat nauki KK.
Belizariusz - bajki Kościoła Katolickiego, moim zdaniem* to : czyściec, pośrednictwo marii, współodkupicielstwo marii. oto niektóre bajki Kościoła Katolickiego.
Pozatym sprawy wiary, to też etyka chrześcijaństa, a żeby poznać, że środowisko RM narusza etyke chrześcijańską wystarczy wziąść najnowszy numer Naszego Dziennika lub posłuchać RM napewno znajdziesz przykłady.
* przyp. moder
|
Wt maja 27, 2003 17:02 |
|
 |
Serafin
|
locowski napisał(a): Serafin - ok moge wypowiadać się lagodniej na temat nauki KK.
Nie tyle możesz, co powinieneś! Tego wymagają choćby elementarne zasady kultury. Mam nadzieję, że je posiadasz. Cytuj: Belizariusz - bajki Kościoła Katolickiego, moim zdaniem* to : czyściec, pośrednictwo marii, współodkupicielstwo marii. oto niektóre bajki Kościoła Katolickiego.
Nie jesteś katolikiem, więc nie musisz w to wierzyć. Ale w takim razie też nie Twoja to rzecz robić porządek na czyimś podwórku. Cytuj: Poza tym sprawy wiary, to też etyka chrześcijaństa, a żeby poznać, że środowisko RM narusza etyke chrześcijańską wystarczy wziąść najnowszy numer Naszego Dziennika lub posłuchać RM napewno znajdziesz przykłady.
Do Włoch Nasz Dziennik nie dochodzi, więc albo mów konkretnie, albo zamilknij.
|
Wt maja 27, 2003 18:23 |
|
 |
locowski
|
zobacz dna tej stronie:
www.naszdziennik.pl
|
Wt maja 27, 2003 18:34 |
|
 |
celnik
Moderator
|
 Chyba pomieszane z polątanym
locowski napisał(a): jeżeli każdy prounista jest dla pana heretykiem no to trudno.
Panie Locowski, spokojnie. Śledzę tę dyskysję z uwagą. Zdaje się, że Pan Serafin nie występuje w niej jako antyunista, a wręcz przeciwnie. Więc najpierw czytajmy dokładnie posty, a dopiero później dyskutujmy z nimi. Inaczej mamy do czynienia z praktycznym zastosowaniem zasady: nie ważne komu i gdzie, byle tylko przyłożyć
|
Wt maja 27, 2003 18:43 |
|
 |
locowski
|
wypowiedz moja, którą pan przytoczył jest kierowana do osoby o nicku Gość. stwierdzam, że dla środowiska RM, każda osoba nawet z Kościoła Katolickiego, to heretyk.
|
Wt maja 27, 2003 18:53 |
|
 |
Gość
|
Loco, czy potrafisz przytoczyć choć jedną wypowiedż RM lub zacytować Nasz Dziennik na poparcie Twego stwierdzenia?
moderator - do postu zostala doklejona nastepna wypowiedz tego samego uzytkownika
Wysłany: Wto Maj 27, 2003 8:06 pm przez: Serafin
--------------------------------------------------------------------------------
P.S. Z rozpędu zapomniałem się zalogować. To ja się pytałem o jakiś przykład uznawania prounistów heretykami przez RM lub ND.
Wt maja 27, 2003 19:01 |
|
|
|