Kazimierz Dolny: nieposłuszne zakonnice wyrzucone
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
http://wiadomosci.onet.pl/1621041,11,item.html
WOW!!!!
Czyżby to cudowna działalność owego "ducha świętego" który objawia się nagminnie byłej przełożonej? A może to tylko efekt zbyt długiego zamknięcia byłego franciszkanina w klasztorze z atrakcyjnymi młodymi betankami? 
|
Śr paź 10, 2007 10:03 |
|
|
|
 |
godunow
|
Cytuj: Miłosierdzie i sprawiedliwość nie stoi w sprzeczności z eksmisją z klasztoru osób które nie są zakonnicami. Weź może te siostry do siebie, jak jesteś zwolennikiem udostępniania komuś swoich włości
Moim zdaniem jest to nie smaczne .. Tabuny policji dziennikarzy..
Mam wątpliwości czy rzeczywiście wyczerpano wszystkie środki..
Nie wiem czy nie została złamana ustawa o eksmisji tak przy okazji ..
Co do samych zakonów.. Hm miałem zawsze zmieszane uczucia.. Zakony jako środowiska zamknięte .. prowadzą do różnych dewiacji .. czego nie po rza pierwszy przykład..
Osobiscie jestem przeciwny zakonom..
Znam osobiście przykłady gdzie ludzie w zakonach doznawali róznych dewiacji zaburzeń,, etc..
'
|
Śr paź 10, 2007 10:14 |
|
 |
monika001
|
godunow napisał(a): Moim zdaniem jest to nie smaczne .. Tabuny policji dziennikarzy.. Mam wątpliwości czy rzeczywiście wyczerpano wszystkie środki..
Te zakonnice zostały dawno wykluczone ze wspólnoty.
Ale, można pewnie było wystosować pisemne zaproszenie do wyjścia i poczekać kolejne dwa lata. Bez policji.  Dzieci może byłoby trochę więcej?
|
Śr paź 10, 2007 10:19 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
godunowie
Ty słuchasz, a nie słyszysz
Kościół prowadził przez dwa lata negocjacje w tej sprawie. Zakonnice po ślubach zostały wykluczone ze zgromadzenia. Są już tylko byłymi zakonnicami, a co za tym idzie dzikimi lokatorami klasztoru.
Przez cały ten okres (najprawdopodobniej) zgromadzenie opłacało media docierające do budynków. Dlaczego miało płacić za coś z czego nie mogło korzystać.
Gdyby Tobie ktoś wtargnął do domu i tam sobie osiadł co byś zrobił?
Teraz sprawa najważniejsza - Kuria lubelska zapewniła eksmitowanym byłym zakonnicom miejsca w które mogą sie udać. Starsze siostry trafią do ośrodków rekolekcyjnych, młodsze i te które mogą do swoich rodzin. Nikt nikogo nie wyrzuca na bruk.
Ilość Policji już tłumaczyłem. Dziennikarze przyjechali tam sami - przecież to ciekawy news, a nikt ich przegonić nie może, bo jak na razie Polska jest krajem wolnym.
|
Śr paź 10, 2007 10:22 |
|
 |
Renata_ZG
|
to dziecko to nie jest dziecko zakonnicy  ! kobiety, która przybyła dwa tygodnie temu do klasztoru
|
Śr paź 10, 2007 10:51 |
|
|
|
 |
monika001
|
Cytuj: w klasztorze znaleziono 8-miesięczne dziecko
Wg najnowszych informacji dziecko ma 2 m-ce, i jego matką nie jest żadna
z betanek, a osoba z rodziny którejś z nich, przybyła do klasztoru wraz z mężem.
|
Śr paź 10, 2007 10:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To bardzo dobrze!
Mimo to niektórzy uważają, że tam powstała sekta lub coś w rodzaju sekty. Przedstawiciele Kościoła dają to wyraźnie do zrozumienia, chociaż używaja oględnych słów.
Na dodatek były zakonnik był tak agresywny, ze trzeba było mu założyć bransoletki. Został zatrzymany tak samo jak była przełożona, do dyspozycji prokuratury.
|
Śr paź 10, 2007 12:02 |
|
 |
Renata_ZG
|
ale taka niemiła przygoda może spotkać każdego. dziewczyny są bardzo miłe tylko trochę się pogubiły, jak każdy. Na pewno przy odrobinie pomocy uda im się odnaleźć właściwą drogę. Jeden z dominikanów w TVN powiedział, że tylko leniwi duchowo ludzie nie są narażeni na pogubienie się.
|
Śr paź 10, 2007 14:28 |
|
 |
Mark Zubek
|
Kto wie.... być może świętymi kiedyś zostaną.
Kościół uczy się człowieka wolno i cierpliwie.
A betanki dzisiaj wyklęte, jutro mogą doznać łaski pierwszeństwa.
Co wtedy powiedzą medialni malkontenci?
PS.
Za betankami murem stoi rodzina i wielu mieszkańców tego miasteczka,
dla mnie sprawa jest rozwojowa, gdyż z tego co wiem nic złego nie zrobiły poza swoim uporem i sprzeciwem wobec niesprawiedliwego dla nich
wyroku.
A to czy sprawiedliwie ich sądzono od czci i wiary, czas jeszcze pokaże.
Upór w egzekwowaniu posłuszeństwa może stać się powodem
zgorszenia, gdy więcej w nim jest pychy jak pokory ze strony władzy.
Dla tego pierwsza pomoc musi nadejść od władzy.
Czy spotkał sie z nimi któryś z biskupów?
Czy inne zakony dały im odczuć modlitewnym wsparciem o swojej solidarności w szukaniu właściwej drogi?
Nie powie o tym "bajkopisarz z wiadomości", bo pisząc bajki
świetnie się bawi.
A prawda wymaga mozolnych starań i dociekań, oraz dobrej woli
w szukaniu właściwej drogi dla zagubionych i tych, którzy jeszcze
sie nie pogubili.
|
Śr paź 10, 2007 19:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Właśnie, lepsze jest posłuszeństwo od ofiary, uległość od tłuszczu baranów. Bo opór jest jak grzech wróżbiarstwa, a krnąbrność jak złość bałwochwalstwa" (1 Sm 15,22-23).
Jednym z podstawowych kryteriów badania autentyczności objawień jest posłuszeństwo.
Posłuszeństwo Kościołowi, który już 2 tys. lat uczy się człowieka i wie, że prawdziwe posłania od Boga nie mogą godzić w Kościół Chrystusowy, a prawdziwi wizjonerzy poddają się woli Kościoła, vide: o. Pio, św. Faustyna.
Betanek nikt nie wyklął - to one odcięły się od Kościoła.
|
Śr paź 10, 2007 20:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mark Zubek jak zwykle oderwany od rzeczywistości przez Wielka Wodę, opowiada bzdury.
Otóż dowiedz się emigrancie, że liberalno-satanistyczna TVN24 dzisiejszego dnia przeprowadziła wiele wywiadów z przedstawicielami duchowieństwa. Każdy z nich zapewniał o modlitwie, wsparciu, pomocy w przystosowaniu się do normalnego świata.
Młode dziewczyny przebywające w tym domu są niczemu niewinne, zostały zmanipulowane przez chorych psychicznie lub opętanych dwoje ludzi - eks-betankę Jadwigę i eks-franciszkanina Romana, którzy wypowiedzieli posłuszeństwo Kosciołowi.
W sprawę zaangażowany był także Watykan.
Niestety nasz drogi emigrant w swojej "hamierykańskiej mondrości" chce wypowiedzieć swoje dewocyjne wyobrażenia.
Cytuj: Za betankami murem stoi rodzina i wielu mieszkańców tego miasteczka,
Nie wszystkie rodziny, poza tym rodzina zawsze będzie stronnicza. Co do mieszkańców, to wcale nie tak wielu, a ci co stoją murem to , jakby to określił bullterier Kaczyńskich - ciemny lud.
|
Śr paź 10, 2007 20:28 |
|
 |
Renata_ZG
|
myślę, że pozostawanie w tym zamknięciu dłużej byłoby dla tych dziewczyn zabójcze, dobrze sie stało. Oglądałam całe zdarzenie w TVN i wszystko było pokazane z ogromną sympatią i szacunkiem. Okazało się że dziewczyny są bardzo miłe i pogodne, zero agresji. Wszystko zostało dopięte na ostatni guzik, nawet autokary były podstawione tak, aby nikt na nie nie patrzył. Policjantki były dzielne. Dziewczyny trafiły do domu rekolekcyjnego lub domów rodzinnych, dostały wsparcie kierowników duchowych i psychologów. Naprawdę chyba lepiej nie można było tego załatwić. Zawsze lubiłam arb. Życińskiego i nie zawiodłam się.
|
Śr paź 10, 2007 20:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
http://wiadomosci.onet.pl/1621466,11,item.html
No emigrancie!!
Masz kolejny dowód na "świętość" tej sekty!! Oderwanie od rodzin! Rodziny czekały, a one nie chciały się spotkać. Niezłe pranie mózgów przeszły nieszczęsne dziewczęta.
|
Śr paź 10, 2007 20:45 |
|
 |
Mark Zubek
|
profos20 napisał;
" liberalno-satanistyczna TVN24 dzisiejszego dnia przeprowadziła wiele wywiadów z przedstawicielami duchowieństwa"
Hmm,
Nic dobrego się nie stało a wręcz przeciwnie, jedni i drudzy odeszli z wywiadów z przekonaniem dobrze spełnionego obowiązku.
Świeca Bogu i diabłu ogarek :-))
Niech ludzie mają o czym spiskować, bo i na chwałę Bożą spiskują !!!
Renata_ZG napisała;
"Oglądałam całe zdarzenie w TVN i wszystko było pokazane z ogromną sympatią i szacunkiem."
Ja tam pamiętam program w którym ochroniarze pogonili ekipę
TV zaglądającą ukrytą w krzakach kamerą.
Zaraz po tym usłyszałem sympatyczne i pełne szacunku słowa
o dokonującej się w murach klasztoru seksualnych orgiach o których
opowiedała okryta cieniem "uciekinierka" przy współczującym akompaniamencie wzruszonego prowadzącego.
Rozumiem że dziennikarze kanału Religia.TV, zdobywają w ten sposób
szlify w trudnym i niebezpiecznym zawodzie dzienikarstwa śledczego.
Następny będzie "kod da Vinci" a zaraz po tym odszukają w zamkniętych
klasztorach "rękopis Chopina" a może jeszcze coś wiecej.
Kanał Religia.TV zapowiada sie interesująco !!!
Alus napisał(a);
"Posłuszeństwo Kościołowi, który już 2 tys. lat uczy się człowieka i wie, że prawdziwe posłania od Boga nie mogą godzić w Kościół Chrystusowy, a prawdziwi wizjonerzy poddają się woli Kościoła, vide: o. Pio, św. Faustyna."
Dla tego napisałem;
Kto wie.... być może świętymi kiedyś zostaną.
Bo przecież.......w końcu, poddały się woli Kościoła :-)
|
Cz paź 11, 2007 0:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Moze powiedzmy raczej  oddaly sie woli prawa, bo to nie biskup osobiscie, ale komornik z policja je wyprowadzal za bezprawne przebywanie w budynku, ktory do nich nie nalezal.
|
Cz paź 11, 2007 8:12 |
|
|
|