Autor |
Wiadomość |
genowef
|
meritus napisał(a): Ten blog prowadzony przez redaktorów Gazety Wyborczej i regularnie przez tą lewacką gazetę promowany świadczy o tym, że nie tylko starsze babcie słuchają tego radia, ale również starsze dziadki i to nawet o żydowskich konotacjach (mentalnych przynajmniej), co w szczególny sposób świadczy, że teza o antysemityzmie jest wyssana z brudnego palucha... A wiesz, że jak ściągałem plik ze "sraty-taty" to jako adres wyświetlał mi serwer gazeta.pl? Jaki człowiek niespostrzegawczy. Aluś zaraz dodopowie, że normą jest kiedy dziennikarze jednej redakcji prowadzą blog oczerniający drugą redakcję 
_________________ wiara to pewność bez dowodu
|
Cz lip 24, 2008 13:25 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
W naszym kochanym kraju blogi oczerniające innych, prowadzą dziennikarze, politycy, anonimowe osoby...widocznie to już taka norma 
|
Cz lip 24, 2008 13:52 |
|
 |
Stanisław Adam
|
Alus napisał(a): W naszym kochanym kraju blogi oczerniające innych, prowadzą dziennikarze, politycy, anonimowe osoby...widocznie to już taka norma 
Sraty-taty ...
Cz lip 24, 2008 14:26 |
|
|
|
 |
Albowiem
|
Pozwolę sobie powtórzyć tutaj pytanie z innego wątku o Radiu Maryja, który niedawno został zamknięty:
Albowiem napisał(a): Czy o. dyrektor uznaje Teorię Ewolucji? Czy kiedykolwiek wypowiadał się na ten temat?
_________________ Wiara jest tylko tam, gdzie nie ma wiedzy
|
N mar 01, 2009 12:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tekst powstał w wyniku refleksji nad artykułem p. Macieja Rybińskiego zamieszczonego w Gazecie Polskiej zatytułowanym „Grzechy główne Radia Maryja”. Można go do pewnego stopnia potraktować jako polemikę – choć bowiem zgadzam się z wnioskami Autora to jednak sądzę że przyczyna obecnej sytuacji leży gdzie indziej.
Niekiedy zdarza się, że zgadzamy się z kimś co do końcowych wniosków, nie podzielając jednak ocen co do przesłanek na podstawie których zostały one wyciągnięte. Doświadczyłem tego czytając na łamach Gazety Polskiej tekst Macieja Rybińskiego poświęcony Radiu Maryja.
Sęk (a może i cała deska, jak mawiał nieśmiertelny Dudek) iż „grzechy główne” RM nie spowodowałyby wiadomych skutków, gdyby nie zaniedbania pozostające poza studiem i środowiskiem toruńskiego radia. Postaram się o tym opowiedzieć, trzymając się układu treści zaproponowanego przez p.Rybińskiego.
Światopogląd
Autor zarzuca toruńskiej rozgłośni traktowanie Polaków jako mało rozgarniętej, dającej się oszukiwać nacji. Jest w tym odrobina prawdy. Jednak… jest i druga strona medalu. Przekręty polskich i międzynarodowych cwaniaków, traktowanie Polski jako „gorszego” kraju który „traci okazję by siedzieć cicho”, polityka podatkowa promująca obcokrajowców, walka z religią – to wszystko są fakty. Fakty niewątpliwie przerysowywane w audycjach oo.redemptorystów, jednak istniejące i nie mające proporcjonalnego do swego znaczenia i szkodliwości odwzorowania w mediach.
I to właśnie jest tajemnica popularności Radia Maryja wśród wielu rozsądnych skądinąd osób. RM zajmuje się rzeczami o których inne „przekaziory” (z kilkoma chwalebnymi wyjątkami, wśród których jest i Gazeta Polska) milczą. Zgoda, zajmuje się w sposób niewłaściwy, doprowadzając swoich słuchaczy niejednokrotnie na skraj manii prześladowczej – ale jednak się zajmuje (dobrymi przykładem są chociażby ostrzeżenia przed roszczeniami niemieckimi – dziś mówią o tym wszyscy, jednak przed faktem temat był niemal całkowicie przemilczany przez wielkonakładowe pisma).
Wniosek nasuwa się sam: tajemnicą powodzenia rozgłośni jest zaniechanie zajęcia się ważnymi tematami przez inne media – i to nie tylko te „GW-podobne”. Gdyby zajmowały się one rzetelnie – i w wyważony sposób – tymi trudnymi i kontrowersyjnymi sprawami, nikt nie miałby powodu słuchać przerysowanych ocen o.Rydzyka.
Antysemityzm
P.Maciej Rybiński zarzuca (chyba częściowo słusznie) toruńskiej rozgłośni antysemityzm. Nie ma on jednak (antysemityzm, nie p. Maciej) charakteru jaki autor mu przypisuje. Stosunek radia oo. redemptorystów do Żydów nie opiera się bynajmniej na wmawianiu różnym osobistościom żydowskiego pochodzenia (a przynajmniej rzadko w takiej postaci objawia się on na antenie). Redakcja RM zdaje się raczej wierzyć w swoją misję przeciwstawienia się ogólnoświatowej żydowskiej zmowie, mającej na celu wykorzystanie „gojów” (ze szczególnym uwzględnieniem Polaków).
Zjawisko wykorzystywania pamięci ofiar Holocaustu do wyłudzania pieniędzy niewątpliwie istnieje; trudno też zaprzeczyć że trend ten zdaje się pogłębiać. Jednak zagadnienie to uzyskuje na falach RM wymiar groteskowy i znacznie wykraczający poza jego rzeczywiste rozmiary.
Nietrudno spostrzec, że mechanizm jest podobny jak poprzednio: realny problem, lekceważony przez media zostaje zauważony w RM – ale ceną za to zauważenie jest brak równowagi i przerysowanie zagadnienia. Przerysowanie jest winą oo. redemptorystów – ale zaniechanie to „grzech główny” całego systemu medialnego.
Eksploatacja
Autor Grzechów głównych Radia Maryja upatruje eksploatację głównie w aspekcie ekonomicznym. Jest w tym zapewne wiele racji (acz można dyskutować co jest gorsze: prośba o dobrowolne datki czy obowiązkowe finansowanie programów p. Sierakowskiego w TVP). Myślę jednak że nie to stanowi clou zagadnienia. Najbardziej rzucającą się w oczy jest eksploatacja duchowa.
Przejrzyjcie Państwo w pamięci znajomych zwolenników RM – i oceńcie ilu z nich jest umiarkowanych, ilu zaś przejawia cechy fanatyczne: brak jakiejkolwiek refleksji krytycznej wobec toruńskiego radia. To nie jest zwykłe zgadzanie się z poglądami ani zwykłe poparcie – to makarenkowska „oblężona twierdza”. Radio roi się im jako jedyny i zgoła ostatni szaniec przeciw zjednoczonym siłom zła – nic tedy dziwnego że najmniejsza (choćby życzliwa) krytyka stanowi synonim zdrady.
Lustracja
Trzeba powiedzieć, że na falach RM „sprawa abp. Wielgusa” przybrała wręcz groteskowy charakter a arsenał zastosowanych środków przekroczył granice przyzwoitości; począwszy od zaprzeczenia faktom, poprzez androny o wielkim spisku (w którym zdają się brać udział bardzo zróżnicowane podmioty: nuncjusz papieski, Gazeta Polska, partie polityczne i niektórzy biskupi) aż po zwykłe pomówienia (jak choćby insynuowanie Tomaszowi Terlikowskiemu rzekomego rozwodu z małżonką).
Mimo tego będę upierał się że i ta sprawa związana jest z grzechem cudzym. I to tym razem związanym nie tyle z chwiejnością stanowiska mediów (akurat w tej sprawie media – gdy po początkowej, miesięcznej samotnej walce Gazety Polskiej sprawa stała się jasna – zareagowały dość poprawnie), ile z niespójnym komunikatem dochodzącym z Episkopatu Polski. I to nie tylko komunikatem dotyczącym konkretnie sprawy niedoszłego Metropolity Warszawy, ale podejściem do lustracji w ogóle.
Pycha
„Pycha to mój ulubiony grzech” – mówi w końcowej scenie „Adwokata Diabła” grający rolę Księcia Ciemności AL. Pacino. Myślę że p.Maciej Rybiński słusznie wskazuje na pychę jako niebezpieczeństwo. Rodzą się jednak pytania: Czy nie jest tak, że o.Dyrektor jest kuszony tym grzechem nie tylko przez oddających mu cześć słuchaczy, ale także przez pragnących się wkraść w jego łaski (i tym samym uzyskać dostęp do anteny Radia) polityków ? Czy na niebezpieczeństwo pychy nie wystawiają o.Rydzyka także władze kościelne które zdają się obawiać całkowitej utraty wpływu na słuchających rozgłośni ? I w końcu: czy jednak zachowanie wpływu warte jest pozwolenia na głoszenie w imieniu Kościoła treści które trudno uznać za chrześcijańskie ?
Niech mi będzie na końcu wolno podzielić się własnymi uczuciami. Gdy słucham RM odczuwam żal utraconej szansy. Tak potężne narzędzie ewangelizacyjne używane jest bowiem tylko w części do ewangelizacji; co gorsze w pozostałym czasie często zdaje się być narzędziem zupełnie innych treści. Obawiam się że w tym kształcie nie tyle do Kościoła przyciąga, co Go kompromituje; nie tyle polskich katolików jednoczy co ich dzieli (i nie jest to podział ewangeliczny, lecz podział według kategorii częstokroć sztucznych). Nie dajmy się przy tym zauroczyć tysiącami zjednoczonych ludzi zebranych na uroczystościach RM na Jasnej Górze; obawiam się że tych ludzi nie jednoczyła wspólna wiara – wielu z nich jednoczyło się przeciw – przeciw innym, przeciw „Żydom”, przeciw „samowolnym oskarżycielom abp.Wielgusa”.
Sytuacja dziś dojrzała na tyle, że dość łatwo wygłaszać jej diagnozę. Pozostaje jednak pytanie o terapię. Wydaje się że interwencja państwa nie byłaby rzeczą właściwą z dwu powodów: miałoby to symptomy naruszenia wolności wypowiedzi oraz stawiałoby aparat państwowy w sytuacji strony. Pozostaje interwencja hierarchów Kościoła, o których św.Paweł pisał w Liście do Hebrajczyków że „czuwają nad duszami waszymi i muszą zdać sprawę z tego”. Miejmy nadzieję, że poczuwają się oni także do troszczenia się o dusze słuchaczy Radia Maryja. Z pewnością wcześniej czy później będą musieli zdać z tego sprawę.
|
N mar 01, 2009 12:56 |
|
|
|
 |
Albowiem
|
Marku,
W tym tekście nie ma wprawdzie odpowiedzi na moje pytanie, ale jest on bardzo ciekawy i zgodny z moimi poglądami dotyczącymi Radia Maryja. 
_________________ Wiara jest tylko tam, gdzie nie ma wiedzy
|
N mar 01, 2009 13:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Marku - zgadzam się w 100%, ale już zwątpiłam w poczucie troski hierarchów.
|
N mar 01, 2009 13:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Autor zarzuca toruńskiej rozgłośni traktowanie Polaków jako mało rozgarniętej, dającej się oszukiwać nacji. Jest w tym odrobina prawdy.
A jak traktuje Polaków "Fakt" do którego pisuje pan M.Rybiński
Na ostatniej stronie goła panienka w środku smakowite historie np. o Białorusinie, który zrobił roz... w nocnym lokalu, bo któraś z dziewcząt obśmiała jego penisa...albo zdjęcia zalanej w sztok aktorki
Marku - wydaje mi się, że tego radia nie słuchasz...powiem Ci, że tam w jeden miesiąc występuje więcej profesorów niż pisało ich w takim "Fakcie" przez rok...
Posłuchaj sobie tej audycji z profesorem astronomii Onyszkiewiczem i powiedz mi w jakiej innej rozgłośni/telewizji możesz oglądnąć program o kosmosie trwający ponad 90 minut...
http://www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=7604
|
N mar 01, 2009 19:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Teresse napisał(a): A jak traktuje Polaków "Fakt" do którego pisuje pan M.Rybiński A jakie to ma znaczenie ? Czy przez to jakoś RM jest lepszy ? Cytuj: Marku - wydaje mi się, że tego radia nie słuchasz... Zdziwię Cię - nawet dwa czy trzy razy współprowadziłem "rozmowy niedokończone". Jednak od tamtego czasu zdarzyło się parę rzeczy. Cytuj: powiem Ci, że tam w jeden miesiąc występuje więcej profesorów niż pisało ich w takim "Fakcie" przez rok... Posłuchaj sobie tej audycji z profesorem astronomii Onyszkiewiczem i powiedz mi w jakiej innej rozgłośni/telewizji możesz oglądnąć program o kosmosie trwający ponad 90 minut... http://www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=7604I bardzo dobrze.
Tyle że nie tę część publicystyki tu omawiam
|
N mar 01, 2009 19:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Teresse napisał(a): i powiedz mi w jakiej innej rozgłośni/telewizji możesz oglądnąć program o kosmosie trwający ponad 90 minut...
Na kanale "religia tv"  ...mnóstwo wspaniałych filmów dokumentalnych....i co najważniejsze program bez politykowania i politykierstwa.
Zerknij do programu w Gościu Niedzielnym.
|
N mar 01, 2009 19:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
no cóż "Fakt" i Rm- to ewangeliczna belka i pyłek- niech p.Rybiński najpierw usunie belkę
Marku- jesteś księdzem redemptorystą? Bo jak nie - to nie wiem jak mogłeś współprowadzić Rozmowy Niedokończone ? chyba, że było to na początku istnienia radia...wtedy nie słuchałam- wiec nie wiem kto prowadził rozmowy...
Alus- znam kanał religia.tv
Owszem nie jest zły- ale ja wolę Radio Maryja
Poza tym weź pod uwagę, że dopóki kanał religia.tv ma konkurenta w postaci TW Trwam to musi trzymać poziom- gdy zostanie sam to może zapełni się telezakupami... 
|
Pn mar 02, 2009 12:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Teresse napisał(a): Poza tym weź pod uwagę, że dopóki kanał religia.tv ma konkurenta w postaci TW Trwam to musi trzymać poziom- gdy zostanie sam to może zapełni się telezakupami... 
Telezakupami to TVTrwam i kanał religia tv równo zatykają dziury
Ja zdecydowanie preferuję religia tv i wg mnie TVTrwam, która koncentruje się na włanych problemach i wyimaginoawnych wrogach, jest słabym konkurentem.
Kanał religia tv dostarcza informacji, wiedzy o problemach chrześcijan na całym świecie, ukazuje, zapoznaje z innymi religiami.
|
Pn mar 02, 2009 14:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dopowiem jeszcze  ...wobec ukazanej nędzy, wojen, chorób i borykających sie z tym misjonarzam - program "Szaleńcy pana Boga" - niosacymi pomoc materialną, oświatową, duchowa, "problemy, ataki" jakie ponoć znosi RM i O. Rydzyk nie mają żadnego porównania.
|
Pn mar 02, 2009 14:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
W Radio Maryja też wiele mówi się o misjach i często goszczą tam misjonarze pracujący na całym świecie...
Samo radio jest swego rodzaju misją bo dociera do Polaków zagranicą a codziennie o 2 rano jest program dla polonii amerykańskiej...
|
Pn mar 02, 2009 18:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Teresse napisał(a): Marku- jesteś księdzem redemptorystą? No coś Ty - żona by mi nie pozwoliła  Cytuj: Bo jak nie - to nie wiem jak mogłeś współprowadzić Rozmowy Niedokończone ? chyba, że było to na początku istnienia radia...wtedy nie słuchałam- wiec nie wiem kto prowadził rozmowy... Nie pamiętam dokładnie - 4-5 lat temu, wraz z załogą APologetyki. Pewnie do dziś gdzieś tam są na archium te audycje.
|
Pn mar 02, 2009 20:42 |
|
|
|