Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 21:43

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 180  Następna strona
 Radio Maryja. 
Autor Wiadomość
Zachecam do przeczytania artykulu, oto jego fragment.

"Chociaż jestem redemptorystą, nie czuję się skazany na bycie zwolennikiem Radia Maryja. Kiedyś zresztą nim nie byłem. Gdy przebywałem za granicą, docierały do mnie - także z prasy obcojęzycznej - doniesienia, jakim to nieszczęściem dla polskiego społeczeństwa jest Radio Maryja. Najpierw było mi wstyd, że redemptoryści skonstruowali jakieś monstrum, które swoją działalnością burzy porządek społeczny w Polsce. Po jakimś czasie, gdy raz po raz pytano mnie o działalność rozgłośni redemptorystów i zarzuty formułowane pod jej adresem w mass mediach, doszedłem do przekonania, że tak naprawdę to wcale jej nie znam. Posiadam zbyt mało pewnej wiedzy na jej temat, tzn. wiem tylko, co mówią gazety, podczas gdy sam ani nie słucham Radia Maryja, ani nie znam jego działalności "od środka". Poczułem się wówczas zdopingowany, by bliżej zainteresować się tą "kontrowersyjną" rozgłośnią kościelną".

calosc jest na tej stronie
http://www.naszdziennik.pl/index.php?ty ... d=my11.txt

Wt sty 10, 2006 1:19
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... 05096.html

oraz drugi odnoszacy sie do tego pierwszego:

http://info.wiara.pl/index.php?grupa=4&art=1136809984

Najwyraźniej jest cos nie tak z RM, skoro SA musi w tak ostry sposób ingerowac. No fakt, nie tylko z RM, bo sa jeszcze inne afery w Kosciele polskim.....ale RM jest najgłośniejsze i najbardziej upolitycznione

Wt sty 10, 2006 9:00

Z pierwszego linka podanego przez Belizariusza:

Cytuj:
Papież Benedykt XVI skrytykował wtedy upolitycznienie mediów katolickich w Polsce, mówiąc, że powinny zachować "autonomię sfery politycznej". Watykańscy eksperci dodali: - Media, które nie przestrzegają nauczania Episkopatu, nie zasługują na miano katolickich.

Wczorajszy komunikat idzie dalej. Odnosi się nie tylko do mediów o. Rydzyka, ale też do innych działań "angażujących autorytet Kościoła", a nie mających zgody lokalnego biskupa. Może chodzić np. o fundację księdza Jankowskiego. Nuncjusz określa tego typu działalność jako "bezprawną, szkodliwą dla Kościoła i podlegającą sankcjom kanonicznym".

- Widzę w tym kolejne ostrzeżenie Radia Maryja przez Kościół instytucjonalny, co było do przewidzenia, ponieważ Kościół instytucjonalny bardzo nie lubi, jeżeli stwarza się wrażenie, że to w jego imieniu przyjmuje się jakieś opcje i zaangażowania polityczne - powiedział PAP ks. Adam Boniecki, redaktor naczelny "Tygodnika Powszechnego".

Marcin Przeciszewski, prezes Katolickiej Agencji Informacyjnej, uważa, że komunikat odnosi się do wielu inicjatyw duchownych na polu publicznym. - Niewątpliwie jednak dotyczy też kwestii nieuregulowanego od lat statusu Radia Maryja - mówi "Gazecie".

Właściciel Radia Maryja - zakon redemptorystów - od lat zwleka z przedstawieniem Episkopatowi statutu Radia Maryja, na mocy którego do rady programowej rozgłośni weszłyby osoby wyznaczone przez Episkopat.

To ja się pytam - skoro Watykan oficjalnie już krytykuje, czemu polskim biskupom za mało odwagi, żeby samemu coś zrobić :?:

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt sty 10, 2006 9:21
Zobacz profil WWW
To ja się pytam - skoro Watykan oficjalnie już krytykuje, czemu polskim biskupom za mało odwagi, żeby samemu coś zrobić :?:

Część biskupów popiera to radio, a częśc być może obawia się podziału Kościoła w Polsce. Gdyby doszło do jakiegoś ostrzejszego konfliktu to ludzie skupieni wokół o. Rydzyka pójda za nim. Chyba brak pomysłu jak jednoczesnie rozwiązać problem RM i nie stracić tych wszystkich ludzi, którzy są z nim związani.

Wt sty 10, 2006 9:41

Bo sie boja...zwyczajnie się boją.
Widziałes chyba co sie działo gdy ukrócono samowole Jankowskiego? Nienawiść i zacietrzewienie jego "obronców" była widoczna i bardzo drastyczna.
Jankowski w stosunku do Rydzyka, to jak kopczyk kreta do Rysów....wyobrażasz sobie co sie bedzie działo, gdy biskupi stanowczo potepia jego działania?
Jad saczony przez tyle lat w serca wyznawców Rydzyka, rozleje sie po całym kraju. Na dodatek teraz bezmyślne grupki "obronców" Ojca Dyrektora poczuja za soba poparcie polityczne....a nie ma to jak kierowac tłumem. Tłum przecież jest tak głupi jak najgłupsza znajdujaca sie w nim jednostka....tłum zawsze równa do dołu.
Obawiam sie, iż niektóre jednostki z tegoz tłumu, beda nawet w stanie wystapic przeciwko SA w obronie swojego "guru".....a on juz obrósł w piórka.

Wt sty 10, 2006 10:43

Część biskupów popiera to radio, a częśc być może obawia się podziału Kościoła w Polsce.

Nie sądzę. RM popiera niewielka liczba biskupów. Są tacy, któzy otwarcie sprzeciwiają się RM w jego obecnym kształcie. A większość to po prostu tacy, któzy nie zabierają głosu, bo nie mają zdania... albo boją się/nie chcą go ujawnić. Wierzę, że większość z tych ostatnich jednak też wypowiedziałaby się przeciw RM w jego dzisiejszej formie.

Monika75 napisał(a):
Gdyby doszło do jakiegoś ostrzejszego konfliktu to ludzie skupieni wokół o. Rydzyka pójda za nim. Chyba brak pomysłu jak jednoczesnie rozwiązać problem RM i nie stracić tych wszystkich ludzi, którzy są z nim związani.

Schizma :?: Nie sądzę. Ludzie skupieni wokół RM nie zdobyliby się na coś takiego.

Belizariusz napisał(a):
Na dodatek teraz bezmyślne grupki "obronców" Ojca Dyrektora poczuja za soba poparcie polityczne...

I tu masz rację. Tylko - po co to całe demonstrowanie poparcia :?: Myślę, że PiSowi przestanie na poparciu RM zależeć, jeśli powstanie jakaś koalicja (bez LPRu) - póki co, elektorat LPR jest potrzebny, a nie ma nic prostszego niż mieć po swojej stronie Rydzyka.

Bezliariusz napisał(a):
Obawiam sie, iż niektóre jednostki z tegoz tłumu, beda nawet w stanie wystapic przeciwko SA w obronie swojego "guru".....a on juz obrósł w piórka.

Co jest ważniejsze :?: Dobro Kościoła w Polsce - czy utrzymanie status quo, gdzie większość jest "przeciw" (przeciw RM), ale nic się z tym nie robi :?: Jeśli ludzie w swojej głupocie i zapatrzeniu w Rydzyka odważyliby się wystąpić przeciwko autorytetowi całego KEP, albo Stolicy Apostolskiej... Na pewno nie będzie to dobre. Ale - jak napisałem - nie wierzę w taki obrót sprawy. Rydzyk podpisałby na siebie wyrok, sprzeciwiając się otwarcie całemu Episkopatowi i Rzymowi - bo część jego zwolenników po prostu przejrzałaby wtedy na oczy.

Wt sty 10, 2006 11:48
Zobacz profil WWW
Bezliariusz napisał(a):

Co jest ważniejsze :?: Dobro Kościoła w Polsce - czy utrzymanie status quo, gdzie większość jest "przeciw" (przeciw RM), ale nic się z tym nie robi :?: Jeśli ludzie w swojej głupocie i zapatrzeniu w Rydzyka odważyliby się wystąpić przeciwko autorytetowi całego KEP, albo Stolicy Apostolskiej... Na pewno nie będzie to dobre. Ale - jak napisałem - nie wierzę w taki obrót sprawy.

Rzecz w tym, że Kościół w Polsce to także ci wszyscy ludzie, którzy są ślepo zapatrzeni w o. Rydzyka. Nie mozna sobie powiedzieć: niech sobie robią co chcą. Nalezy walczyć o każdą taką duszyczke.
A co do schizmy... obyś miał rację. Ja to niestety widze to w ciemniejszych barwach. Jasne, że nie dotyczy to wszystkich słuchaczy RM, ale jak czasami słucham wypowiedzi niektórych zwolenników o. Rydzyka to mam wrażenie że oni juz odeszli od Kościoła i Boga, a ich jedynym bogiem jest ojciec dyrektor.

Wt sty 10, 2006 12:06

Na stronach super expresu i na stronach portalu wiara mozna dziś poczytac ten artykuł
http://info.wiara.pl/index.php?grupa=4&art=1136872865

Dowiadujemy sie z niego ,ze kosciol peka ,tworzą sie w nim obozy.
Wymienia się oboz skupiony wokól RM i oboz skupiony wokól Dziwisza.Ja sie pytam co z reszta katolików ,ktorzy nie odnajduja sie w zadnym z wymienionych?
Jest jeszcze poletko Glempa,Goclowskiego ,Zycinskiego.Tak chyba moge jeszcze wymieniac hierarchow z innych diecezji liczacych sie w Polsce.
moge tu juz tylko zaspiewac ,,jak odnależc mam Chrystusa ,gdzie go szukac mam?

Wt sty 10, 2006 12:09
Wymienia się oboz skupiony wokól RM i oboz skupiony wokól Dziwisza.Ja sie pytam co z reszta katolików ,ktorzy nie odnajduja sie w zadnym z wymienionych?

Wyadje mi się, że obóz Abpa Dziwisza to wymysł dziennikarzy. Ja takiego czegos nie obserwuję.

Wt sty 10, 2006 12:19
Najpopularniejsze stacje radiowe to Radio Zet i RMF FM
2006-01-07 14:19
Najpopularniejsze w Polsce stacje radiowe to Radio Zet (słucha go 42% Polaków), i RMF FM (41%) - wynika z sondażu Biura Badania Opinii i Rynku "Estymator". Według badania wiele osób słucha na co dzień obu tych stacji: około połowa słuchaczy Zetki słucha też RMF-u; a połowa słuchaczy RMF słucha Radia Zet.
Obie stacje znacznie wyprzedzają program 1 Polskiego Radia (słucha go 23% Polaków) i sieć Eska, której słuchaczami jest 16% ankietowanych.
Kolejne rozgłośnie w rankingu to: Program 3 Polskiego Radia - 8 proc., Radio Maryja - 7%, oraz sieć radiowa Złote Przeboje - 5% Radiostacji i Programu 2 Polskiego Radia słucha po 3% badanych, a Radia Bis i Wawy po 2%,
Wśród wymienionych stacji najmłodszych słuchaczy ma: Eska - średni wiek to 28 lat; słuchacz Radia Bis ma 23 lata, a Radiostacji - 25 lat. Średni wiek słuchacza Radia Zet i RMF FM to 38 lat, a Trójki - 40 lat.
Stacje radiowe mające słuchaczy starszych to: Program 1 Polskiego Radia - średni wiek słuchaczy to 55 lat - oraz radiowa Dwójka i Radio Maryja - po 62 lata.
Według sondażu Estymatora przeciętny Polak słucha radia przez 4 godziny i 10 minut na dobę. Jest też, mimo bardzo dużej liczby możliwych do odbioru stacji radiowych, zazwyczaj wierny jednej lub dwóm stacjom - średnio słucha 1,7 stacji.
Badanie, w ramach projektu EstyMedia.pl, przeprowadzono metodą ankiety pocztowej na ogólnopolskiej, reprezentatywnej próbie 667 Polaków w wieku od 14 do 79 lat. Pytanie o słuchane w ciągu ostatniego tygodnia stacje radiowe miało charakter otwarty - respondenci musieli sami wpisać ich nazwy.
(PAP)

Myślę że te 7% to nie aż tak wiele. W razie jakiejś rewolucji raczej nie mieli by szans naprzeciw połączonym siłom RMF FM wspieranym przez słuchaczy Zetki. ;)
Ja słucham Złotych Przebojów i wrazie czego zorganizuję posiłki przeciw dywizjom RM. Zresztą ich piechota chyba daleko nie zajdzie bo zadyszka murowana. ;)

Wt sty 10, 2006 22:05

Rzecz w tym, że Kościół w Polsce to także ci wszyscy ludzie, którzy są ślepo zapatrzeni w o. Rydzyka. Nie mozna sobie powiedzieć: niech sobie robią co chcą. Nalezy walczyć o każdą taką duszyczke.

Masz zupełną rację.
Ale..
... dla - powiedzmy - miliona tych słuchaczy warto tolerować takie wypowiedzi w radiu, propagowanie takich wartości :?: Skoro są tak zapatrzeni w jednego człowieka, słuchają bezkrytycznie tego co mówi, nie zwracają uwagi na krytykę (z góry zakładając, że to żydowsko-masońsko-jakiś tam atak na Kościół...) - to co zrobić :?:

Nie ma mniejszego zła. Z tym trzeba zrobić porządek. Jak pisałem, mam nadzieję, że w przypadku jakiś konkretnych rozwiązań i nakazów odnośnie RM ze strony KEP - większość ludzi pójdzie po rozum do głowy.

Monika75 napisał(a):
jak czasami słucham wypowiedzi niektórych zwolenników o. Rydzyka to mam wrażenie że oni juz odeszli od Kościoła i Boga, a ich jedynym bogiem jest ojciec dyrektor.

To niech idą w ... z o. dyrektorem... Ich sprawa. Skoro są tacy wierzący - to chyba powinni sobie zdać sprawę, że źle postępują :?: Skoro ludzie myślący trzeźwo próbują im to wykazać właśnie m.in. słowami Pisma. Kluczowe jest to, aby RM przestało nadawać to, co nadaje, w taki sposób jak teraz. Tam jest więcej nienawiści i braku obiektywności niż w niejednym brukowcu...

Awa napisał(a):
oboz skupiony wokól Dziwisza.

Ale Dziwisz nie założył (i chyba nie planuje zakładać) radia, nie opluwa ludzi w mediach, nie jest nieposłuszny wobec - no biskupów to nie, ale np. przewodniczącego KEP. Różnic na pewno jest dużo więcej. Nie porównujmy Rydzyka z Dziwiszem - zupełnie inny wymiar człowieka.

Wt sty 10, 2006 22:21
Zobacz profil WWW

Nie wiem jak postąpić z RM. Jak bym była taka mądra i wiedziała co z tym zrobić to bym się zgłosiła z moim pomysłem do naszych hierarchów ;)

Wiem tylko, że potępiając zło, które czyni RM, nie wolno nam potępić ludzi którzy tego radia słuchają. Trzeba rozwiązć jakoś ten problem, ale tak żeby nie stracić ludzi, żeby oni nie odeszli od Kościoła.
Zresztą: czy to tak do końca jest ich wina? Oni uwierzyli o. Rydzykowi, wierzą w to że to co on mówi jest prawdą. Każdy ulega w życiu jakimś pokusom i podszeptom Złego. Jeden umie się przed tym obronić, drugi nie.
Kiedyś będziemy sądzeni z miłości - a miłośc to między innymi walka o każdego człowieka. Oczywiście nic na siłę - jak ktoś nie chce to nie pozwoli sobie pomóc, ale to jest już zawsze ostatecznośc. Póki co - jeszcze nie jest za późno.

Wt sty 10, 2006 23:10
Na stronach super expresu i na stronach portalu wiara mozna dziś poczytac ten artykuł
http://info.wiara.pl/index.php?grupa=4&art=1136872865
(...)Po tym jak politycy PiS mocno przytulili się do o. Tadeusza Rydzyka, zaczęto głośno mówić o kościelnym "obozie toruńskim" wspierającym partię Kaczyńskiego. W radiu i Telewizji Trwam regularnie pojawiają się premier i ministrowie. (...)

Po pierwsze z tego co wiem tych polityków PiSu "przytulających się" do Ojca Dyrektora nie ma wcale tak wielu. Napewno jest ich mniejszość.
Po drugie łaska Ojca Dyrektora na pstrym koniu jezdzi. Przekonali się o tym Lech Wałęsa, Marian Krzaklewski, Roman Giertych, a kolejnym będzie nasz premier. To tylko kwestia czasu.

Śr sty 11, 2006 0:04
A po trzecie to Ojciec Dyrektor sprytnie zaprasza _niektórych_ polityków PiSu do radia. Sami raczej się tam nie pchają. Poprostu ma w tym swój cel i tyle.

Śr sty 11, 2006 1:44

[quote='Arek"] Wiem tylko, że potępiając zło, które czyni RM, nie wolno nam potępić ludzi którzy tego radia słuchają. [/quote]
Masz pewnie rację... ale jednak ich postawa - czyli brak potępienia wobec działania tych, którzy w taki (a nie inny) sposób tworzą tematy i formułują wypowiedzi na antenie (mam na myśli prowadzących audycje) - jest też zła, ponieważ albo postępują tak celowo (po co?) albo nie widzą zła w opluwaniu innych i ewidentnym propagowaniu stronniczych i nieobiektywnych wersji wydarzeń.

Arek napisał(a):
Trzeba rozwiązć jakoś ten problem, ale tak żeby nie stracić ludzi, żeby oni nie odeszli od Kościoła.

Nie do końca się zgodzę. Jest najpierw problem - póki co, ani Rydzyk ani jego fani nie zagrozili odejściem z Kościoła. Biskupi powinni zrobić krok - ukrócić samowolkę RM. I gdyby pojawiły się jakieś symptomy ewentualnego rozłamu - wówczas należałoby się tym martwić.
A nie - że teraz RM samo (bez ogólnego sprzeciwu KEP) prowadzi do rozłamu Kościoła w Polsce - bo coraz częściej rozmija się z prawdą.

Arek napisał(a):
Po drugie łaska Ojca Dyrektora na pstrym koniu jezdzi. Przekonali się o tym Lech Wałęsa, Marian Krzaklewski, Roman Giertych, a kolejnym będzie nasz premier. To tylko kwestia czasu.

Trafna uwaga.
Pytanie, które ja bym postawił: czy to PiS był potrzebny Rydzykowi w tym momencie, czy nie na odwrót - Rydzyk PiSowi :?:

Śr sty 11, 2006 9:07
Zobacz profil WWW
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 180  Następna strona