Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 5:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1151 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 77  Następna strona
 Atak na Kościół 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: Atak na kościół
Jajko napisał(a):
Lemański się poddał. Ciekawe dlaczego?

http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,1427 ... skupa.html

Może już dostał propozycję stanowiska w TVN? Albo w Gazecie Wyborczej?
;)
Żartuję...
Może po prostu się nawrócił?

Pn lip 15, 2013 19:29
Zobacz profil WWW

Kael napisał(a):
@Drapke, dlaczego ty sie tak Kosciola boisz?

To Wy się boicie Boga, Kościoła, Piekła, a nawet uczciwej rozmowy o grzechach czy hipokryzji Krk, nie ja. :badgrin:

Johnny99 napisał(a):
Znasz takie powiedzenie "if you can't beat them, join them"? ;)

Gdyby mi jakiś dobry stołek na bogatej diecezji zaproponowali, być może przebolałbym ich niegodziwość, a nawet ją wspierał. :D

Pn lip 15, 2013 21:14

Abp. Michalik o Lemańskim:
Cytuj:
A jeżeli nie jest uczniem Chrystusa, a kogoś innego, to będzie szukał oparcia w ludziach i próbach sił.

Cały tekst: http://wyborcza.pl/1,75478,14281643,Arc ... z2Z9hicVzH

Więc jednak Żyd? Nieźle księdzem emerytem pomiatają...

Pn lip 15, 2013 23:50

Proboszcz z Jasienicy, zdaniem przewodniczącego Episkopatu "odwołuje się do siły mediów przeciwko swojemu biskupowi".

-To jest nie tylko nietakt, ale przekroczenie praktyki Kościoła. Ksiądz Lemański dobrze wie, jak powinien się zachować, bo Kościół reguluje tego rodzaju konflikty. I do tego trzeba się uciekać, a nie do brachium saeculare [świeckie ramię - red.]. Bo to jest to samo, co za dawno minionych czasów, że ksiądz szedł do króla ze skargą na biskupa, aby ten przytarł mu uszu - dodaje abp Józef Michalik.

Cytat z zalinkowanego przez Drapke artykułu.

Cóż, oczywistym jest że zachowanie Lemańskiego jest przekroczeniem praktyki Kościoła. Prkatyki, która nakazuje zamiatać pod dywan i cicho siedzieć. A Lemański uważa, że pod dywanem się już nic nie zmieści i nie wolno siedzieć cicho w sprawie Prawdy. Bardzo wielu osobom się to nie podoba. Ujawnienie Prawdy nie jest im na rękę. Ciekawe KTO za tym stoi. Bo chyba nie Chrystus, co?

Wt lip 16, 2013 0:14
medieval_man napisał(a):
Jajko napisał(a):
Lemański się poddał. Ciekawe dlaczego?...
...

Nie poddał się. Nadal czeka na rozstrzygnięcie z Watykanu.
Nie chce fermentu w parafii, nie chce buntu. To bardzo dojrzała decyzja (podjęta razem z radą parafialną) i bardziej przemyślana od decyzji biskupa, aby egzekwować biskupa wolę bez czekania na rozpatrzenie odwołania. Parafia to ludzie, nie budynki (to chyba trochę umknęło abp Hoserowi).

Medievala, twoja sugestia, ze Lemański jest niewierzący ... trudno mi to komentować, nie chcę napisać czegoś niemiłego.

Wt lip 16, 2013 5:44
Cytuj:
Żartuję...

Nawrócony ksiądz nie ma prawa mieć własnych poglądów, a przynajmniej nie ujawnia własnego zdania w temacie posługi w Kościele, a biskupa w parafii czołobitnie wita przez 15 minut, oczywiście nie jak brata w wierze, ale jako zwierzchność eminencję.
Jak wczoraj mówił o. Gużyński dwa koguty toczą osobistą walkę, a wiernych będą pouczać o wybaczaniu, cytując św Pawła niech nad waszym gniewem nie zachodzi słońce.
Zwierzchność nie lubi myślących duchownych na cenzurowanym był śp ks Tischner, o. Musiał, jest o. Boniecki i ks Lemański.

Ostatnio edytowano Wt lip 16, 2013 7:40 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Wt lip 16, 2013 7:39
Jajko napisał(a):
Cóż, oczywistym jest że zachowanie Lemańskiego jest przekroczeniem praktyki Kościoła. Prkatyki, która nakazuje zamiatać pod dywan i cicho siedzieć. A Lemański uważa, że pod dywanem się już nic nie zmieści i nie wolno siedzieć cicho w sprawie Prawdy. Bardzo wielu osobom się to nie podoba. Ujawnienie Prawdy nie jest im na rękę. Ciekawe KTO za tym stoi. Bo chyba nie Chrystus, co?

Slowo "Prawda" Jajko jest przez ciebie naduzywane.
Jaka to "Prawde Lemanski moze nam ujawnic, ktorej to jeszcze nie powiedzial,a my o niej nie wiemy? i ktorej to bp Hoser sie boi???
Drapke napisał(a):
Kael napisał(a):
@Drapke, dlaczego ty sie tak Kosciola boisz?

To Wy się boicie Boga, Kościoła, Piekła, a nawet uczciwej rozmowy o grzechach czy hipokryzji Krk, nie ja.

@Drapke, ja nie wiem, kto sie boi Boga, Kościoła, Piekła czy uczciwej rozmowy. Widze za to, ze ty reagujesz alergicznie na slowo Kosciol, wiec nie wiem, jak uczciwa jest ta rozmowa z toba.

@Koziol, a ty jestes wierzacy? A nawracac sie nie musisz? A mi sie wydawalo, ze az do smierci kazdy chrzescijanin ma sie stale nawracac....

Wt lip 16, 2013 7:40
Moderator

Kozioł napisał(a):
Medievala, twoja sugestia, ze Lemański jest niewierzący ... trudno mi to komentować, nie chcę napisać czegoś niemiłego.

Czasami piszesz bardzo rozsądnie, a czasami jak coś palniesz to głowa mała.
To u was, u Metodystów nie potrzebujecie codziennego nawracania?
Nie tylko niewierzący musi sie nawrócić.
Ja nie pragnę śmierci występnego, ale jedynie tego, aby występny zawrócił ze swej drogi i żył. Zawróćcie, zawróćcie z waszych złych dróg! Ez 33,11

Drapke napisał(a):
Abp. Michalik o Lemańskim:
Cytuj:
A jeżeli nie jest uczniem Chrystusa, a kogoś innego, to będzie szukał oparcia w ludziach i próbach sił.

Cały tekst: http://wyborcza.pl/1,75478,14281643,Arc ... z2Z9hicVzH

Więc jednak Żyd? Nieźle księdzem emerytem pomiatają...

A skąd Ci do głowy przyszła myśl, że "ktoś inny" to Żyd?
Przeciez sens wypowiedzi Michalika jest jasny. Dla kogoś, kto zna chrześcijanstwo.
Dla Ciebie ,jak widać, nie.

Wt lip 16, 2013 9:35
Zobacz profil WWW

Cytuj:

Chyba nie tylko mi. Jeden abp dopytywał wcześniej o ew. obrzezanie Lemańskiego, a teraz kolejny sugeruje, że Lemański może nie być uczniem Chrystusa, a kogoś innego, więc skojarzenie księdza z Żydami jest tu oczywiste. Chyba, że Michalik za "kogoś innego" uważa samego Diabła, ale taka sugestia jeszcze bardziej skompromitowałaby JE.

Wt lip 16, 2013 10:53
Moderator

Drapke napisał(a):
Cytuj:

Chyba nie tylko mi. Jeden abp dopytywał wcześniej o ew. obrzezanie Lemańskiego, a teraz kolejny sugeruje, że Lemański może nie być uczniem Chrystusa, a kogoś innego, więc skojarzenie księdza z Żydami jest tu oczywiste. Chyba, że Michalik za "kogoś innego" uważa samego Diabła, ale taka sugestia jeszcze bardziej skompromitowałaby JE.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Daj sobie może spokój ze swoimi "skojarzeniami".
Jak na razie PUDŁO. No, ale jesteś usprawiedliwiony: nie znasz kontekstu więc i skojarzenia masz chybione.

Wt lip 16, 2013 16:23
Zobacz profil WWW

Dziś rano oglądałem drugą część filmu Ojciec Pio i skojarzenia nasuwają się same. Najpierw posłuszeństwo! Do Św.Faustyny Jezus mówił, że to najmilsza ofiara. Posłuszeństwo nie ze względu na Biskupa, ale ze względu na Jezusa i dla Jezusa. Kto ustanowił biskupa nad ks. Lemańskim? Chyba nawet nie Benedykt XVI? Czy już nie wierzymy, że głową Kościoła jest Chystus?

Wt lip 16, 2013 17:28

Trochę odetchnąłem z ulgą. Każdy ksiądz, który ma parcie na szkło jest dla mnie potencjalnym źródłem zgorszenia.

Może i ks. Lemański się opamiętał, jak zobaczył w TV (która wczoraj niczym innym nie żyła) jak wygląda brak dyscypliny względem przełożonych.
Na marginesie jak TV wyszukiwała miejscowych "ekspertów" od komentowania wydarzenia. Sami spod ciemnej gwiazdy, chyba przyzwoici ludzie w domach się pozamykali. Ludziska rozjuszeni w sposób wybitnie nieewangeliczny, po prostu woda na młyn propagatorów ateizmu (pozdrawiania dla jajka - widzę, że zapłonąłeś miłością do zbuntowanego księdza :D )

Wt lip 16, 2013 17:33
pawis-66 napisał(a):
Dziś rano oglądałem drugą część filmu Ojciec Pio i skojarzenia nasuwają się same. Najpierw posłuszeństwo! Do Św.Faustyny Jezus mówił, że to najmilsza ofiara. Posłuszeństwo nie ze względu na Biskupa, ale ze względu na Jezusa i dla Jezusa. Kto ustanowił biskupa nad ks. Lemańskim? Chyba nawet nie Benedykt XVI? Czy już nie wierzymy, że głową Kościoła jest Chystus?

Wierzymy, ale także wiemy, że i ci ustanowieni potrafią przedstawić własne ego ponad Ewangelię.

Qwerty2011 napisał(a):
Trochę odetchnąłem z ulgą. Każdy ksiądz, który ma parcie na szkło jest dla mnie potencjalnym źródłem zgorszenia.

Może i ks. Lemański się opamiętał, jak zobaczył w TV (która wczoraj niczym innym nie żyła) jak wygląda brak dyscypliny względem przełożonych.
Na marginesie jak TV wyszukiwała miejscowych "ekspertów" od komentowania wydarzenia. Sami spod ciemnej gwiazdy, chyba przyzwoici ludzie w domach się pozamykali. Ludziska rozjuszeni w sposób wybitnie nieewangeliczny, po prostu woda na młyn propagatorów ateizmu (pozdrawiania dla jajka - widzę, że zapłonąłeś miłością do zbuntowanego księdza :D )

Ciekawe spod której konkretnie ciemnej gwiazdy były dzieciaki.
W Ewangelii Judasz powiesił się sam, a w Polsce.......

Wt lip 16, 2013 18:41
Nieposłuszny Jan od Krzyża zreformował Karmel, a za nieposłuszeństwo skazano go na uwięzienie.

Wt lip 16, 2013 19:10
Moderator

Nie porównuj Jana od Krzyża z tym pełnym pychy księdzem

Wt lip 16, 2013 20:37
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1151 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 77  Następna strona