Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 16:10

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 180  Następna strona
 Radio Maryja. 
Autor Wiadomość
[...] - proszę bez pomówień i wulgaryzmów - jo_tka

Prosze o wytłumaczenie na PW.....o ile Admin jest w stanie wytłumaczyc swoje działanie...albo jak zwykle oleje sprawe bedac zadufanym w swoja wladze

Śr lut 08, 2006 15:58

Nie ukrywam Sweet Child ,że ciekawa byłam twego zdania.
Czemu podałam te linki?
Chciałam zwrócić wam uwagę, że nic nie jest tylko czarne lub tylko biał e. Krolestwo Rydzyka ma swoje wady,liczne i oczywiste. Ma jednakowoż dla mnie 1 zaletę. Mianowicie jest 1 przeciwwagą dla środowiska skupiającego sie wokół GW i tzw ,,rozowego salonu"(sweet childzie mam jeszcze 2 guru:))
Owo towarzystwo połapało sie ,że straciło władzę w tym tę medialną. Na nic Olejniczaki i Durczoki oraz Lisy.
Tak bardzo nie ufam ,,salonowcom", że im bardziej na coś oni plują tym wiekszą sympatie zaczynam czuć do tegoz:)Młoda jednak jestem to mam prawo:)
Ten drugi artykuł to tylko gdybanie czy jak woli jotka,,pomowienia"
nie mnie to roztrzygac-za glupiam i za malam płotka.Jednak zgodzisz sie chyba ze mna jotko,ze to czego jednym nie wolno(polityka RM),drudzy (Pieronek Życinski)uprawiaja z powodzeniem na ekranach telewizji publicznej u trzymywanej z abonamentu.Do wpłat n a Trwam nikt mnie nie zmusza ,abonament poki co jest obowiazkowy.Mówienie zas ,ze Episkopat jest apolityczny jest chyba zartem i uwierzy w to dziecko.

Śr lut 08, 2006 18:10
"Nauka społeczna Kościoła argumentuje, wychodząc od rozumu i prawa naturalnego, a więc od tego, co jest wspólne naturze każdej osoby ludzkiej. Wie, że nie jest zadaniem Kościoła sprawiać, aby sama ta nauka miała znaczenie polityczne:ona chce służyć formowaniu sumienia w polityce i wpływać na to aby rosła czujność na prawdziwe wymagania sprawiedliwości i równocześnie gotowość do reakcji w oparciu o nie, również gdy sprzeciwiałoby się to osobistej korzyści" (Bóg jest Miłością)
Bp Pieronek, bp Życimski nie uprawiaja czynnej polityki, oni komentują, zwracają uwagę, starają się służyć formowaniu sumień.
Nie agitują, nie montują sojuszy partii politycznych, nie zniechęcają, nie antagonizują na: "dobrych katolików" - w rozumieniu wyborca PiS, LPR, Samoobrona i "gorszych katolików" - wyborca PO.
O. Rydzyk niestety przemożną część czasu poświęca na czynne uprawianie polityki, co jest niezgodne z zadaniami Kościoła, o czym wyrażnie pisze papież:
- "Kościół nie może i nie powinien podejmować walki politycznej, aby realizować jak najbardziej sprawiedliwe społeczeństwo. Nie może i nie powinien stawiać się na miejscu państwa" (Bóg jest Miłością Benedykt XVI).
Red. Michałkiewicz ma swoją wizję Kościoła i tylko ona jest dla niego istotna...nie zgadzają się fakty - tym gorzej dla faktów.
W 100% popieram zdanie jo_tki, dodatkowo mnie irytuje, że pomówieniami, insunuacjami posługują się ludzie mieniący się gorliwymi katolikami

Śr lut 08, 2006 20:27

Ten drugi artykuł, Awa, zawiera co najmniej sugestię, że Episkopat (a być może i Nuncjatura Apostolska, choć tu sugestia jest dużo bardziej mętna) za zniszczenie RM przyjął łapówkę w postaci dofinansowania katolickich uczelni.

Nazwanie tego "pomówieniem" wydaje mi się dość łagodne.

Cytuj:
Jednak zgodzisz sie chyba ze mna jotko, ze to czego jednym nie wolno (polityka RM), drudzy (Pieronek Życinski) uprawiaja z powodzeniem na ekranach telewizji publicznej u trzymywanej z abonamentu.

Nie oglądam telewizji publicznej, więc się z Tobą nie zgodzę. Natomiast nie pamiętam wypowiedzi któregokolwiek biskupa, która by mnie poniżała i kwestionowała moją wiarę dlatego, że nie zgadzam się z czyimiś poglądami politycznymi.

Kościół nie utożsamia się z żadną opcją polityczną i sugerowanie czegoś takiego, bez względu na intencje sugerującego, jest zwyczajnym kłamstwem i działaniem na szkodę Kościoła.

Śr lut 08, 2006 21:27

powiem krótko-im szybciej ta rozgłośnia zniknie z eteru tym lepiej

Cz lut 09, 2006 11:01

Nie ukrywam Sweet Child ,że ciekawa byłam twego zdania.

Miło mi :)

Awa napisał(a):
Chciałam zwrócić wam uwagę, że nic nie jest tylko czarne lub tylko białe. Krolestwo Rydzyka ma swoje wady,liczne i oczywiste. Ma jednakowoż dla mnie 1 zaletę. Mianowicie jest 1 przeciwwagą dla środowiska skupiającego sie wokół GW i tzw ,,rozowego salonu"

Ja nie twierdzę, aby RM miało same wady i nigdy tak nie pisałem. Właśnie problemem słuchaczy (a może już nawet wyznawców?) RM jest podział świata na czarne i białe, przez co odbierają każdą krytyczną opinię na temat Radia jako zamach na polsko-katolicką rację stanu.

Diabeł, jak w każdym przypadku, tkwi w szczegółach. Dlatego na wysokim poziomie abstrakcji "przeciwwaga dla różowego salonu" jest jak najbardziej OK. Ale sposób realizacji tego zadania przez o. Rydzyka budzi poważne wątpliwości.

Awa napisał(a):
Owo towarzystwo połapało sie ,że straciło władzę w tym tę medialną. Na nic Olejniczaki i Durczoki oraz Lisy. Tak bardzo nie ufam ,,salonowcom", że im bardziej na coś oni plują tym wiekszą sympatie zaczynam czuć do tegoz:)Młoda jednak jestem to mam prawo:)

Oczywiście, że masz prawo. Przy takim podejściu łatwo jednak zatracić krytycyzm i tzw. samodzielne myślenie. Stajesz się jak automat, działający według prostego schematu "im bardziej na coś plują salonowcy, tym wiekszą sympatię czuję do tego". To jest postrzeganie czarno-białe, w którym salonowiec to ten zły i nigdy nie ma racji. Rozważanie argumentów schodzi na dalszy plan.

Cz lut 09, 2006 16:34

powiem krótko-im szybciej ta rozgłośnia zniknie z eteru tym lepiej

To nie jest konieczne. Radio katolickie jest potrzebne w Polsce. Ale radio nie upolitycznione. Owszem - nie ma nic złego w tym, aby np. namawiać ludzi przed wyborami aby szli głosować zgodnie z sumieniem... Ale nie może być czegoś takiego, że politycy partii A debatują na antenie katolickiego radia o tym, jak "dowalić" partii B... Co to jest :?: Gdzieś tu po drodze zgubiły się wartości chrześcijańskie.

RM ma rację bytu. Ale nie kierowane przez tych ludzi, w taki sposób.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz lut 09, 2006 19:58
Zobacz profil WWW

Zeby była jasnośc nie wyszłam z szufladki pt,,Obronca zarliwy Rydzyka"Niesmialo tylko zauwazam ,ze rzeczywistosc jest bardziej skomplikowana.
Co do insynuacji Michalkiewicza.Jest chyba zbyt powaznym czlowiekiem zeby rzucac takie oskarzenia bez zadnego ,,asa" w reklawie.Jako czlonek kosciola zycze sobie zeby sie mylil.

Cz lut 09, 2006 22:18

Swet Child przemawiaja do mnie twoje argumenty ale serce wyrywa sie do guru:)a moje lekarstwo na samodzielnosc myslenia?Słuchac jednych ,drugich ,trzecich i wyciagac swoje wnioski.
stad tez niebezpieczne wydaja mi sie pomysly zmierzajace do jakiejkolwiek cenzury.Niech sobie istnieja rozne media byleby tylko ni e łamaly prawa .

Cz lut 09, 2006 22:27

I tutaj powstaje pytanie - czy RM nie łamie prawa :?:

Ja uważam, że łamie - jeśli obraża na antenie poszczególne osoby. Tak samo, gdy - jako nadawca rzekomo społeczny - staje się salonem politycznym i wielką tubą dla urzędującego rządu (już nie mówiąc o tej prowokacji z limuzyną - trafnie pokazała, kto w tym kraju się liczy...).

Cz lut 09, 2006 22:30
Zobacz profil WWW

Co do insynuacji Michalkiewicza.Jest chyba zbyt powaznym czlowiekiem zeby rzucac takie oskarzenia bez zadnego ,,asa" w reklawie.

Awe - zastanów się, proszę, co mówisz. Ewentualnie - jeśli wolisz - nad możliwym rodzajem "asa"...

Cz lut 09, 2006 23:10

Co do insynuacji Michalkiewicza.Jest chyba zbyt powaznym czlowiekiem zeby rzucac takie oskarzenia bez zadnego ,,asa" w rekawie.

Pozwolę sobie wtrącić się do dyskusji li tylko z powodu powyższego zdania. Oto przeczytałem bowiem ze zdumieniem, że p.Michalkiewicz jest "poważnym człowiekiem".
Chciałbym zwrócić Państwa uwagę, że p. Michalkiewicz zarówno w artykule, do którego link przytoczyła Awa :
http://mazowsze.k-raj.com.pl/113743881884697.shtml
jak i w innych ( np. http://www.wirtualnapolonia.com/teksty.asp?TekstID=9994
albo http://www.nczas.com/?a=show_article&id=1107 )
namiętnie używa jednego słowa.

Zacytuję z "Awowego" artykułu :
"[M.Bajer w 'Rzeczypospolitej'] (...) karci Radio Maryja za 'jadowitą publicystykę'. Ano, nie da się ukryć, że ta publicystyka jest nie na rękę budowniczym fołksfrontu, którzy poubierali się w ornaty i ogonami dzwonią na czarną mszę, ale dla społeczności katolickiej to jeszcze nie jest żaden argument. Dla katolików piskorskich - to co innego."

Niech nikogo nie myli podobieństwo brzmieniowe słów "Volk" i "Fołks".
To nie żadne nawiązanie do języka niemieckiego. I nie jest to aluzja do "Volksdeutschów" ani też nie ma innego związku z terminologią z okresu wojny.
Fołks to "lud, naród" w języku jidisz. To taki właśnie Fołksfront jest wokół budowany w Polsce na zgubę naszą i pohańbienie nasze.

Aha i żeby nie było żadnych niedomówień - tak p.Michalkiewicz, jak i p.J.R.Nowak - nie są oczywiście żadnymi antysemitami i ksenofobami, tylko (- tak jak chce na tym Forum Lucyna ! -) "piszą prawdę o Żydach w Polsce".

Jak to dobrze, że są media, które udzielają łamów i wsparcia takim Patriotom. Gdyby nie oni, Fołksfront by nas już dawno zadusił ! A wy tu z takimi pretensjami do jedynie słusznego i arcykatolickiego głosu ! No wstyd, kochani !

Pt lut 10, 2006 1:24

stad tez niebezpieczne wydaja mi sie pomysly zmierzajace do jakiejkolwiek cenzury.Niech sobie istnieja rozne media byleby tylko nie łamaly prawa .

RM ma obowiązujące prawo cywilne w głębokim poważaniu, o. Rydzyk sam stanowi jedynie słuszne prawo. Wystarczy przypomnieć niedawne oskarżenia, które padały na antenie pod adresem Wałęsy: Sąd Lustracyjny wydał wyrok, ale co tam... Sąd sądem, ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie.

Niezależnie od prawa cywilnego tego, wobec RM jako nadawcy społecznego, do tego związanego z KK i przedstawiającego się jako "katolicki głos", obowiązywać powinny podwyższone standardy moralne. Mataczenie i lawirowanie na granicy prawa w przypadku rozgłośni, która powinna być wzorem dla innych, nie może być nam obojętne.

Pt lut 10, 2006 10:45

RM ma obowiązujące prawo cywilne w głębokim poważaniu, o. Rydzyk sam stanowi jedynie słuszne prawo. Wystarczy przypomnieć niedawne oskarżenia, które padały na antenie pod adresem Wałęsy: Sąd Lustracyjny wydał wyrok, ale co tam... Sąd sądem, ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie.

Nie wiem, dlaczego Wałęsa nie wytoczył mu procesu o zniesławienie.

Standardy moralne :?: W RM - taaak, ale te wyznaczane przez Pana i Władcę...

Pt lut 10, 2006 16:53
Zobacz profil WWW

wytoczył je wyszkowskiemu i ten przegrał sprawe.

Pt lut 10, 2006 17:58
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 180  Następna strona