OJCIEC RYDZYK, czyli co o nim myślimy...
OJCIEC RYDZYK, czyli co o nim myślimy...
Autor |
Wiadomość |
Koren
|
Mark Zubek napisał(a): Koren;
Nie wiem nic o antysemityzmie o.Rydzyka.
Podobnie nie wiem nic o anysemityzmie Św. Kolbe.
I pewnie nie słyszałeś o niejakim Kobylańskim bardzo wychwalanym przez Rydzyka? Albo 65 mld dolarów, które podobno żydzi chcą od nas wyłudzić? Porównanie św. o. Rydzyka do Św. Kolbe to już przesada. Cytuj: Bóg w Trójcy Jedyny jest Bogiem żydów ? Jeśli tak,....... jest też naszym Bogiem.
To według Ciebie Bóg, który zawarł przymierze z Abrahamem to jest zupełnie inny Bóg niż nasz Bóg Ojciec?
_________________ Dokądże głupcy mają kochać głupotę, szydercy miłować szyderstwo, a nierozumni pogardzać nauką? (Prz 1,22)
|
So lip 14, 2007 18:46 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A zauważyliście, że każdej zorganizowanej grupie jest trudno przyznać, że jeden z jej członków jest kompletnym draniem?? Bo to tak, jakby plama na honorze tejże czarnej owcy plamiła też honor innych członków. I chyba dlatego tak trudno i katolikom i Watykanowi przyznawać, że członkowie Kościoła też bywają nieodpowiedzialni, agresywni, nietolerancyjni [np. antysemitym] i po prostu źli.
Za to chyba ateistom łatwiej przychodzi powiedzieć, że ktoś jest draniem, nawet jeśli jest ateistą. To chyba kwestia mniejszej solidarności przez nie-wiarę a większej solidarności przez wyznawane wartości niż u chrześcijan np.
|
So lip 14, 2007 18:58 |
|
 |
Koren
|
Jedno jest pewne. Nikt tak nie dzieli chrześcijan w Polsce jak Rydzyk.
Co powiecie w tym miejscu o działalności Jana Pawła II, który zapoczątkował dialog nie tylko chrześcijan różnych obrządków ale nawet różnych religii?
A tu mamy do czynienia z działalnością odwrotną: dzieleniem chrześcijan w ramach jednej religii w jednym kraju.
_________________ Dokądże głupcy mają kochać głupotę, szydercy miłować szyderstwo, a nierozumni pogardzać nauką? (Prz 1,22)
|
So lip 14, 2007 19:26 |
|
|
|
 |
Mark Zubek
|
Koren;
JA I OJCIEC JEDNO JESTEŚMY ( Jan 10;30)
KTO WE MNIE WIERZY, NIE WIERZY WE MNIE, LECZ W TEGO KTÓRY MNIE POSŁAŁ. (Jan 12;44)
GDYBYŚCIE MNIE MIŁOWALI, CIESZYLIBYŚCIE SIĘ, ŻE ODCHODZE DO
OJCA, BO OJCIEC JEST WIĘKSZY ODE MNIE. ( Jan 14;29)
Masz w tym odpowiedz na swoje pytanie.
Bóg Ojciec jest większy choć stanowi jedność z Synem.
Można więc stanowić jedność pomimo różnicy w wielkości, pomimo
różnić w interpretacji wielkości którą człowiek często chce zamienić na różnicę w jakości.
Dla tego Bóg Abrahama jest Bogiem Chrześcijan a
Bóg Chrześcijan nie jest akceptowany przez żydów.
PS.
Nie pisałem że porównuję Kolbe do Rydzyka.
Jest przecież przecież różnica w świętości.
O pieniądzach nie powiem bo musiałbym się unosić gniewem.
A nic to nie zmieni.
Biedny i uczciwy, pozostanie biednym i uczciwym.
|
So lip 14, 2007 19:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nie pisałem że porównuję Kolbe do Rydzyka. Jest przecież przecież różnica w świętości.
Powiedział bym, że zasadnicza. Bo jeden na tytuł świętego zasłużył bez wątpienia, drugi w równą pewnością na miano świętego nie załuguje.
|
So lip 14, 2007 19:31 |
|
|
|
 |
Mark Zubek
|
To się jeszcze okaże :-)))
|
So lip 14, 2007 19:47 |
|
 |
Koren
|
Słowa Deklaracji Nostra aetate z Soboru Watykańskiego II (n.4):
"Kościół bowiem Chrystusowy uznaje, iż początki jego wiary i wybrania znajdują się według Bożej tajemnicy zbawienia już u Patriarchów, Mojżesza i Proroków. [...] Przeto nie może Kościół zapomnieć o tym, że za pośrednictwem owego ludu, z którym Bóg w niewypowiedzianym miłosierdziu swoim postanowił zawrzeć Stare Przymierze, otrzymał objawienie Starego Testamentu i karmi się korzeniem dobrej oliwki, w którą wszczepione zostały gałązki dziczki oliwnej narodów. [...] Skoro więc tak wielkie jest dziedzictwo duchowe wspólne chrześcijanom i Żydom, święty Sobór obecny pragnie ożywić i zalecić obustronne poznanie się i poszanowanie, które osiągnąć można zwłaszcza przez studia biblijne i teologiczne oraz przez braterskie rozmowy.
Konia z rzędem temu, kto wskarze jak radio Maryja wypełnia powyższą deklarację.
|
So lip 14, 2007 19:59 |
|
 |
meritus
|
Są trzy rodzaje antysemityzmu...
1. antysmitą jest ten, kto nienawidzi Żydów jako narodu, a osób narodowości Żydowskiej ze względu na pochodzenie
2. antysemitą jest ten, kogo nie lubią Żydzi
3. antysemitą jest ten, kto mówi o historii i kulturze Żydów także krytycznie, a nie tylko w samych superlatywach
Antysemityzmu we właściwym pierwszym znaczeniu nikt o.Rydzykowi nie udowodnił. Natomiast w "antysmityzmie" w wersji 2 i 3 nie ma nic złego dla tego, kogo się o to oskarża.
|
So lip 14, 2007 20:04 |
|
 |
Mark Zubek
|
Koren;
Zobacz że jest to deklaracja jednostronna.
Wypełniać znaczy też deklarować ponownie.
Po co Tobie więcej jednostronnych deklaracji?
PS.
Chyba czas na podobną deklarację która uznaje Jezusa za Boga i Mesjasza narodu żydowskiego.
Choć brak takiej nie zmienia faktu że Chrześcijanie o taka deklarację wciąż się modlą i jej pragną, także w Rodzinie Radia Maryja.
|
So lip 14, 2007 20:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: To się jeszcze okaże  ))
Mam taką nadzieję, ale raczej nie stanie się zadość Twojemu pragnieniu kanonizowania Rydzyka. Na razie zanosi się wręcz na coś zupełnie innego. [choć znając słabość KK w zwalczaniu czarnych owiec w swoich szeregach, pewnie rozejdzie się po kościach niestety]
|
So lip 14, 2007 20:10 |
|
 |
Koren
|
Co z tego że jednostronna? Za to przyjęta przez Sobór Watykański a więc przez władze kościelne, którym należy się bezwzględne posłuszeństwo.
|
So lip 14, 2007 20:27 |
|
 |
Mark Zubek
|
Koren;
To z tego, że jednostronne deklaracje są martwe.
.....a BÓG JEST ŻYWY.
|
So lip 14, 2007 20:35 |
|
 |
517163983
|
Ludzie, dajcie se siana. Nie kłóćcie się!
_________________ [you], mój numer telefonu to mój login. Coś nie tak z moimi postami, nie podoba się? Dzwoń!
|
So lip 14, 2007 20:44 |
|
 |
Koren
|
Jakoś naszemu świętej pamięci Janowi Pawłowi II nie przeszkadzało to wcielać w życie, co nie raz udowodnił np. modląc się pod Ścianą Płaczu.
ps. Skoro uważasz, że jednostronna deklaracja jest martwa i tym samym nie musimy jej wypełniać, to tym samym zaprzeczasz postanowieniom Soboru Watykańskiemu II. A to jest już brak posłuszeństwa Kościołowi.
|
So lip 14, 2007 20:48 |
|
 |
Mark Zubek
|
Koren;
O które słowa z deklaracji Tobie chodzi, które jakoby nie były przestrzegane przez Rodzinę Radia Maryja?
Czy o prowadzeniu dialogu?
........Jednostronny dialog jest tylko monologiem.
Czy o wspólną modlitwę z żydami?
......Rodzina Radia Maryja modli się pod scianą płaczu ludzkich sumień.
Co więcej robi złego wg. Ciebie?
|
So lip 14, 2007 21:17 |
|
|
|