Zniesienie celibatu w KK - konieczność czy wyraz kryzysu?
Zniesienie celibatu w KK - konieczność czy wyraz kryzysu?
Autor |
Wiadomość |
Cyryl
|
A czy człowiek ,żonaty nie może być czystego serca?
|
Pn maja 04, 2009 11:36 |
|
|
|
 |
AHAWA
|
Rutilius, Jezusowe: "Paś baranki moje" - nierozerwalnie łączy się z całą Ewangelią i Starym Testamentem, ale nawet patrzeć bardzo prosto to każdy pasterz na hali ma władze nad swoimi owcami, oczywiście ta władza dana mu jest po to aby chronić owce żeby np. nie spadły z urwiska w przepaść, dlatego pasterz ma też do pomocy psy i tu mi się przypomina taka historyjka jak to owce przyszły do pasterza i becząc się skarżyły że psy ich prześladują a tu się okazało że gdyby nie te psy to owieczki by wszystkie w przepaść poleciały - teraz tylko kwestia odnalezienia swojego miejsca... każdy jest po trochu owieczką i psem bo nawzajemn za siebie jesteśmy odpowiedzialni...
Cyryl, Cytuj: KKK 2348 Każdy ochrzczony jest powołany do czystości. Chrześcijanin "przyoblekł się w Chrystusa" (Ga 3, 27), wzór wszelkiej czystości. Wszyscy wierzący w Chrystusa są powołani do życia w czystości zgodnie z różnymi stanami życia. W chwili chrztu chrześcijanin zobowiązał się do czystego przeżywania swojej uczuciowości.
KKK 2349 "Wszyscy ludzie powinni odznaczać się cnotą czystości stosownie do różnych stanów swego życia; jedni, przyrzekając Bogu dziewictwo lub święty celibat, w ten sposób mogąc łatwiej poświęcić się niepodzielnym sercem Bogu; inni natomiast prowadząc życie w taki sposób, jaki prawo moralne określa dla wszystkich, zależnie od tego, czy są związani małżeństwem, czy nie" (Kongregacja Nauki Wiary, dekl. Persona humana, 11). Osoby związane małżeństwem są wezwane do życia w czystości małżeńskiej; pozostali praktykują czystość we wstrzemięźliwości:
Istnieją trzy formy cnoty czystości: jedna dotyczy stanu małżeńskiego, druga – wdowieństwa, trzecia – dziewictwa. Nie pochwalamy jednej z nich z wyłączeniem pozostałych... Dyscyplina Kościoła pod tym względem jest bogata (Św. Ambroży, De viduis, 23: PL 153, 225 A).
KKK 2350 Narzeczeni są powołani do życia w czystości przez zachowanie wstrzemięźliwości. Poddani w ten sposób próbie, odkryją wzajemny szacunek, będą uczyć się wierności i nadziei na otrzymanie siebie nawzajem od Boga. Przejawy czułości właściwe miłości małżeńskiej powinni zachować na czas małżeństwa. Powinni pomagać sobie wzajemnie we wzrastaniu w czystości.
_________________ .--- . --.. ..- ... // --..-. -.-- .--- . // .- -- . -. __1 Kor 13__
www.teologia.pl www.pro-life.pl
Pro dolorosa Eius passione, miserere nobis et totius mundi. Sanctus Deus,miserere nobis et totius mundi.
|
Pn maja 04, 2009 14:43 |
|
 |
Robur
|
Właśnie w słowniku apologetycznym fidelitas pod - Hasło C - mamy celibat kościelny. Ujęcie tradycyjne bez współczesnych naleciałości ukazujące początki tego procesu. Warte poznania jako odtrutka na często nieprawdziwe zarzuty, spreparowane na użytek antyklerykalizmu.
|
Śr maja 20, 2009 7:42 |
|
|
|
 |
arcana85
|
Ciekawe objaśnienie ale interpretacja słów apostołów że kapłani mają być bezżenni jest chyba błędna skoro wielu z nich, w tym sam Piotr, małżonki posiadali. Mateusza 8:14,15 1 Koryntian 9:5
Poza tym ten sam apostoł Paweł który zalecał bezzenność sam określił zakazywanie wstepowania w związki małżeńskie jako "nauki demonów" - 1 Tymoteusza 4: 1-3
"1 Duch zaś otwarcie mówi, że w czasach ostatnich niektórzy odpadną od wiary, skłaniając się ku duchom zwodniczym i ku naukom demonów.
2 [Stanie się to] przez takich, którzy obłudnie kłamią, mają własne sumienie napiętnowane.
3 Zabraniają oni wchodzić w związki małżeńskie, [nakazują] powstrzymywać się od pokarmów, które Bóg stworzył, aby je przyjmowali z dziękczynieniem wierzący i ci, którzy poznali prawdę. "
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
Pt wrz 18, 2009 12:50 |
|
 |
Johnny99
|
O, a to o zabranianiu spożywania pokarmów pasuje świetnie do Świadków Jehowy.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt wrz 18, 2009 13:01 |
|
|
|
 |
arcana85
|
Johnny99 napisał(a): O, a to o zabranianiu spożywania pokarmów pasuje świetnie do Świadków Jehowy.
Nie ma to jak merytoryczna wypowiedź w temacie
Fragment zaś o pokarmach odnosi się raczej np. do Adwentystów którzy zakazują jedzenia mięsa czy zakazów spożywania mięsa w niektóre dni. Istnieje coś takiego jak rozum który pozwala dostrzec że np. zasada świętości krwii i nakaz powstrzymywania się od niej stoi wyżej niż przyzwolenie na spożywanie wszelkich pokarmów. Podobnie jak miłość bliźniego i nie uzywanie przemocy nie znaczy że w sytuacji bezpośredniego zagrożenia zycia nie możemy się bronić przed napastnikiem (tak zwana obrona konieczna). Podobnie zasada by dzień święty święcic i nie wykonywać żadnej pracy w sabat nie oznaczała że nie można w tym dniu spełniać jakichś dobrych uczynków.
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
Pt wrz 18, 2009 16:15 |
|
 |
Johnny99
|
Dokładnie, zgadzam się.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt wrz 18, 2009 17:20 |
|
 |
arcana85
|
Pozwoliłem sobie na mały sondaż odnośnie przestrzegania celibatu na podkarpaciu w parafiach w okolicy Rzeszowa. Na 20 "skontrolowanych" parafii trzech księży posiadało dzieci (w wieku od 15-20 lat). Badania prowadzone w Powiecie Rzeszowskim ziemskim i Powiecie Ropczycko-Sędziszowskim. Oczywiście badania te wykazały tylko nieprzestrzeganie celibatu o ile skutkiem tego działania było posiadanie dzieci.
|
Pn wrz 28, 2009 10:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A jakim to sposobem stwierdziłeś, że są to dzieci księży?....ze swiadectw z USC, z badań DNA, czy twierdzeń "dobrze poinformowanych"? 
|
Pn wrz 28, 2009 11:15 |
|
 |
Cyryl
|
Arcana85.Celibat był jak najbardziej przestrzegany,przecież ci księża żon nie posiadają.
|
Pn wrz 28, 2009 12:10 |
|
 |
arcana85
|
Alus napisał(a): A jakim to sposobem stwierdziłeś, że są to dzieci księży?....ze swiadectw z USC, z badań DNA, czy twierdzeń "dobrze poinformowanych"? 
No wiesz, jeśli moja znajoma przed kilku laty chodziła do jednej klasy z bliźniaczkami - córkami księdza, który razem z nimi i ze swoją "gosposią" a matką dziewczyn mieszka razem na plebanii to raczej nie potrzebuje ich świadectwa urodzenia.
Zresztą jak bardzo chcesz mogę ci na PM podać nazwy tych miejscowości - i będziesz mogła zweryfikować osobiście 
|
Pn wrz 28, 2009 17:34 |
|
 |
arcana85
|
Cyryl napisał(a): Arcana85.Celibat był jak najbardziej przestrzegany,przecież ci księża żon nie posiadają.
No w zasadzie racja. A więc wszystko wporządku. Przecież żony nie mają a że dzieci to już z celibatem nie ma nic wspólnego 
|
Pn wrz 28, 2009 17:35 |
|
|
|