list o. L. Wiśniewskiego do nuncjusza - "Nie jest dobrze..."
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: list o. L. Wiśniewskiego do nuncjusza - "Nie jest dobrze
Cytuj: Pierwsze widzę, żeby ktoś wyciągał z tego taki wniosek. Gdy JPII wypowiedział się o UE interpretacji było kilka, a ludzie wyciągali rozmaite, często irracjonalne, konluzje. Cytuj: Który powiedział także, że przyszedł poróżnić ze sobą nawet członków rodziny. Smutno skonstatował, a nam wszystkim zalecał pokój....."pokój zostawiam wam...nie taki jaki daje świat"....a świat daje iluzję pokoju, rozłamy i jeszcze usiłuje tłumaczyć, ze to tak po chrześcijańsku Cytuj: Coś piszesz dalej o sarkazmie? Zresztą nie zamierzam już dyskutować na temat obecnego "rządu" w taki sposób, jakbym uznawał jego prawomocność. Koniec, kropka. Czyli część społeczeństwa dającego mandat obecnej koalicji mianujesz, jak tu już padało na forum, bandą "leninowskich pożytecznych idiotów"? Cytuj: Jasne, nie ma już po prostu "poglądów", teraz to jest Rzeczywistość. Poglądy polityczne duchownych mnie nie interesują .....ja w kosciele chcę napotkać Boga żywego. W tym tygodniu w mojej parafii rekolekcje adwentowe prowadził doktoran KUL, młody, pełen autentycznej żarliwej wiary - i on tą wiarę, tego żywego Boga przekazywał ludziom, a ludzie chłonęli każde słowo. Na każdej z 4 Mszy św w ciągą dnia, kościół "pękał w szwach", podcza gdy na niedzielnych 6 Mszach bywa pustawo. I mówię tylko o Mszach dla dorosłych, dzieci i młodzież miały w innych godzinach. A jak wychodzi mówić kazanie mój proboszcz - to tylko moralizatorstwo, krytykańctwo i użalanie się nad złem tego świata, które atakuje ludzi ze wszystkich stron....media i politycy, to już totalne dno. Ja znalazłam sposób na te kazania - zawsze mam przy sobie dziesiątkę Różańca i przemadlam ten czas, a inni albo przysypiają, albo co rusz zerkają na zegarek.......a ksiądż użala się, użala.... Cytuj: Ale o tym, by nie czytali Naszego Dziennika, bo to pismo pogańskie i antychrześcijańskie, a nawet znacznie gorzej - popiera PiS ! to już wolno wiernym przypominać. Jeśli to pismo mianuje siebie jako "jedyne katolickie i polskie"....to jest antychrześcijańskie.....
|
So gru 18, 2010 15:41 |
|
|
|
 |
Gita2
|
Jedyne polskie słyszałam i wiem, że to prawda, ale jedyne chrześcijańskie, to juz Twoje pomówienie Alus! No chyba, że z dodatkiem codzienne, to też prawda.
|
So gru 18, 2010 19:12 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Gdy JPII wypowiedział się o UE interpretacji było kilka, a ludzie wyciągali rozmaite, często irracjonalne, konluzje. Z tego wynika tyle, że każdy próbuje wykorzystać JPII do własnych celów. Cytuj: a świat daje iluzję pokoju, rozłamy i jeszcze usiłuje tłumaczyć, ze to tak po chrześcijańsku A co jest "po chrześcijańsku"? Cytuj: Czyli część społeczeństwa dającego mandat obecnej koalicji mianujesz, jak tu już padało na forum, bandą "leninowskich pożytecznych idiotów"? To, że większość jest za czymś nie znaczy, że ma rację. Zresztą większość tej większości po prostu nie rozumie, co robi. Cytuj: Jeśli to pismo mianuje siebie jako "jedyne katolickie i polskie"....to jest antychrześcijańskie..... A co z postawą przeciwną (tj. wystawianiem świadectw "pogańskości" na prawo i lewo?)
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
N gru 19, 2010 15:54 |
|
|
|
 |
meritus
|
Alus napisał(a): Jeśli to pismo mianuje siebie jako "jedyne katolickie i polskie"....to jest antychrześcijańskie..... Zamiast snuć tego typu krzywdzące sugestie i domysły proponuję sprawdzić. Nasz Dziennik nie określa się jako jedynie katolickie. Co do tego, że jest jako jedyny dziennik gazetą polską, to nie ma wątpliwości. Johnny99 napisał(a): Biskupi zwolennicy RM to po prostu ci, którym odpowiada mieszkanie w pałacach, jeżdżenie drogimi furami i wystawne kolacje - i boją się śmiertelnie, że mogliby to stracić. Twoja wypowiedź spełnia wszelkie wymogi pomówienia.
|
N gru 19, 2010 17:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Zamiast snuć tego typu krzywdzące sugestie i domysły proponuję sprawdzić. Nasz Dziennik nie określa się jako jedynie katolickie. Co do tego, że jest jako jedyny dziennik gazetą polską, to nie ma wątpliwości. Wystarczy ile napsioczyła przez lata na TP.
|
N gru 19, 2010 17:36 |
|
|
|
 |
meritus
|
Cytuj: Wystarczy ile napsioczyła przez lata na TP. Tygodnik Powszechny akurat sobie przykleił przy tytule etykietkę, pomimo, że nie jest własnością Kościoła, ani nie spełnia wymogów dla stania się gazetą katolicką.
|
N gru 19, 2010 18:11 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
To mi przypomina Tygodnik Solidarność, który w 1989 przestał być związkowy, jednak mimo to, Wałęsa i jego koledzy zrobili wtedy wojnę, by odebrać Gazecie Wyborczej znaczek Solidarności. Michnik się zdziwił, jednak znaczek oddał. Na pamiątkę, ze ten znaczek tam był i Gazeta Wyborcza powstała z inspiracji Solidarności, pozostał w winiecie gazety czerwony prostokącik.
Nawiasem, mimo przykazania "siódme: Nie kradnij", twórca znaczka Solidarności, nigdy nie dostał za znaczek zapłaty, mimo starań. Dziś zapewne pozostaje anonimowy.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
N gru 19, 2010 18:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Tygodnik Powszechny akurat sobie przykleił przy tytule etykietkę, pomimo, że nie jest własnością Kościoła, ani nie spełnia wymogów dla stania się gazetą katolicką. Tak - a NDz spełnia? Redaktor naczelny ks Boniecki to taki patałach oderwany od Koscioła..... Księża J. Kracik, M. Turek, J.Prusak SJ, też zapewne znajdują się poza Kosciołem? Nie spełnia oczekiwań O. Rydzyka i abp Michalika - wystarczające aby "nie spełniał wymogów". A od kiedy to NDz jest własnością Kościoła?...lub fundacja ją wydająca, która posiada status świeckiej, nie związanej z Kościołem http://pl.wikipedia.org/wiki/Fundacja_Lux_Veritatis
Ostatnio edytowano N gru 19, 2010 18:31 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
N gru 19, 2010 18:19 |
|
 |
meritus
|
Cytuj: Tak - a NDz spełnia? Nie spełnia i nie rości sobie takiego określenia. To jest proste do sprawdzenia.
|
N gru 19, 2010 18:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nie spełnia i nie rości sobie takiego określenia. To jest proste do sprawdzenia. Sprawdziłam  ....czyli "urągała motyka gracy....a oba jednacy".
|
N gru 19, 2010 18:33 |
|
 |
meritus
|
To może sprawdzałeś w Gazecie Wyborczej? Bo ja jakoś nie znalazłem w Naszym Dzienniku nic o jedyniekatolickości a czytam go od 11 lat.
|
N gru 19, 2010 19:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
meritus napisał(a): To może sprawdzałeś w Gazecie Wyborczej? Bo ja jakoś nie znalazłem w Naszym Dzienniku nic o jedyniekatolickości a czytam go od 11 lat. Najwidoczniej niezbyt dokładnie czytasz...a może zapomniałeś, że w NDz nie pisze się Tygodnik Powszechny, ale Obłudnik Powszechny? Najwyraźniej Twoje zdanie, że NDz nie jest katolicki, nie pokrywa sie zupełnie z opinią głownego ideologa RM, który w całym artykule tytułuje RM i Ndz "katolickie media" http://www.jerzyrobertnowak.com/artykul ... dka_tp.htm
|
N gru 19, 2010 19:27 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Alus, jeśli jest coś złego w Radiu Maryja to właśnie ci nadworni ideolodzy. Bo oni sprawiają, ze radio nie jest w pełni wolne, tylko ideologiczne. A ideologie głoszone tam nieraz mnie przyprawiały o dreszcze. Więc nie ma co cytować osób tego typu, jak wymieniłaś.
Dla mnie, nawiasem, w ogóle, cała jazda z Radiem Maryja zaczęła się od czasów Stefana N. który tak wszystkich zaraził swoją nienawiścią, ze sprawił, ze Kościół w Polsce zaczął nienawidzieć nie tylko Tadeusza Mazowieckiego, ostatecznie jedynego polityka który całe życie przez kilkadziesiąt lat starał się służyć Kościołowi. Kościół pod wpływem upiornej demonicznej nienawiści Pana Stefana N. zaczął nienawidzić Jerzego Turowicza i Jego Tygodnika Powszechnego, wydawanego z narażeniem wolności i życia przez ponad 50 lat. Ci źli ludzie namówili nawet Papieża Jana Pawła, by pogroził starszemu od siebie Turowiczowi palcem. I to nie wiadomo za co. Turowicz, jak zawsze, z rozbrajającą prostotą uśmiechnął się i umarł.
Warto o tym pamiętać.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
N gru 19, 2010 20:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
maly_kwiatek napisał(a): Alus, jeśli jest coś złego w Radiu Maryja to właśnie ci nadworni ideolodzy. Bo oni sprawiają, ze radio nie jest w pełni wolne, tylko ideologiczne. A ideologie głoszone tam nieraz mnie przyprawiały o dreszcze. Więc nie ma co cytować osób tego typu, jak wymieniłaś. Niestety głownie przez tych ideologów nie potrafię zaakceptować formę radia..... Pisząc "kościół" nienawidzący T. mazowieckiego, TP, Turowicza masz na myśli określoną grupę ludzi, bo nigdy nie cały Kosciól - wszystkich duchownych i wiernych. JPII już tam wiedział za co  . Ale jak to zawsze on - pogroził i przytulił do serca, a po śmierci Turowicza własnoręcznie napisał piękne pożegnanie wieloletniemu przyjacielowi. Tylko żli ludzie wykorzystali to p-ko Turowiczowi i TP.
|
N gru 19, 2010 20:13 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Alus napisał(a): Niestety głownie przez tych ideologów nie potrafię zaakceptować formę radia..... Pisząc "kościół" nienawidzący T. mazowieckiego, TP, Turowicza masz na mysli określoną grupę ludzi, bo nigdy nie cały Kosciól - wszystkich duchownych i wiernych. Alus, oczywiście że chodzi mi o część Kościoła zbliżona wówczas do Prymasa Glempa, bo to tam, za Jego przyzwoleniem, Cezar się rozsiadał na Bożym tronie, na początku lat 90tych. Ideolodzy Radia Maryja na szczęście się zmieniają. Kiedyś częstym gościem był tam Lech Wałęsa, teraz raczej by go tam nie wpuścili, a i on by się tam nie wybierał. Niestety Panowie Nowak, czy Bender (Członek Rady Państwa w czasie ogłoszenia w Polsce stanu wojennego, jak twierdzi, wstrzymał się od głosu), są tam dyżurnymi ideologami chyba od 19 lat. A tak przy okazji, wiecie, ze generał Jaruzelski był krytykowany przez część PZPR po wprowadzeniu stanu wojennego? Zgadnijcie za co? Otóż, za to, że nie rozstrzelał Gierka, Jaroszewicza, Kuronia, Mazowieckiego, Geremka i Wałęsy. I wielu innych Polaków. Warto sobie to wziąć pod rozwagę zanim się weźmie kamień do ręki i zacznie rzucać w generała.
|
N gru 19, 2010 20:24 |
|
|
|