sprawa o. Konrada Hejmo OP
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Jakie przepraszam???? Pan Hejmo współpracował z OBCYM WYWIADEM. Takie sprawy rozstrzyga sąd. Kary są wysokie.
|
Pt cze 03, 2005 6:37 |
|
|
|
 |
jo_tka
|
Jakim obcym? Właśnie nie obcym tylko z wywiadem tego państwa. Chyba że uznasz że do 1989 r była w tym kraju okupacja...
Przed sądem nie liczą się intencje i to co myślał, tylko FAKTY.
I nie zauważyłam uzasadnienia poprzednich stwierdzeń...?
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Pt cze 03, 2005 7:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Raport podaje, że współpracował z wywiadem RFN. RFN jest naszą Ojczyzną???
|
Pt cze 03, 2005 7:14 |
|
|
|
 |
jo_tka
|
Raport podaje że wydawało mu się, że współpracował z wywiadem RFN, bo taki kamuflarz wobec niego stosowano.
|
Pt cze 03, 2005 7:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
funeral
Pomysl czasem podczas czytania.........Jaki obcy wywiad????
Skoro prowadzacymi byli polscy ubole???
Druga sprawa........o. Hejmo "nadawał" przede wszystkim na ludzi Koscioła.....niech więc zajmie sie nim Kosciół, a nie cywilny sąd
|
Pt cze 03, 2005 10:01 |
|
|
|
 |
Meg
|
Beli dlaczego nie ma odpowiadać jak normalny człowiek przed sądem? To, że jest zakonnikiem nic nie znaczy w świetle prawa i powinien być sądzony tak jak wszyscy!
|
Pt cze 03, 2005 11:25 |
|
 |
jo_tka
|
A może jeszcze powiedzcie, na jakiej podstawie ma się nim zajmować sąd? Jakie przestępstwo w świetle prawa popełnił?
Bo mam wrażenie że w żadnym kraju współpraca ze służbami specjalnymi tego kraju nie jest karalna. Bez względu na to, na ile by takie działanie było niemoralne...
|
Pt cze 03, 2005 12:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Na takiej, że donosił na LUDZI aparatowi reżimu komunistycznego. Na młodych, na starych i na księży. Donosił na ks. Orszulika, którego SB w wyniku posiadanych informacji zabiło!!! Czy to nie wystarczający powód???
Ale dla jo_tki współpraca z SB w czasie reżimu komunistycznego, to po prostu współpraca z własnym wywiadem. [...]Trudno się teraz dziwić, że ktoś nie rozumie, jak można karać za współpracę z SB. Fakt.
Cytuj: Raport podaje że wydawało mu się, że współpracował z wywiadem RFN, bo taki kamuflaż wobec niego stosowano.
Jeżeli stosowano kamuflaż, to znaczy, że Panu Hejmo wydawało się, że współpracuje z wywiadem obcego państwa. Czyli gdyby był to faktycznie wywiad obcego państwa, to Pan Hejmo też by współpracował. A to jest karalne.
|
Pt cze 03, 2005 12:45 |
|
 |
jo_tka
|
Funeral - nadinterpretacja.
Ja NIE PYTAM o naganność moralną postępowania, tylko o PRZEPIS PRAWNY pozwalający postawić człowieka przed sądem. A nic o takim nie wiem. Jedyne o czym słyszałam, to zakaz zajmowania stanowisk publicznych, jesli się ten fakt ukryło. I ważny jest fakt ukrycia, a nie fakt współpracy.
Żeby karać ludzi za współpracę, należałoby najpierw przeprowadzić procesy tych. którzy ich werbowali.
Cokolwiek nie powiesz o SB - nie był to obcy wywiad, chociaż z takimi współpracował. Zresztą - pułkownika Kuklińskiego też potępisz jako zdrajcę? Ten na pewno dostarczył informacji obcemu wywiadowi...
W ocenie PRAWNEJ intencja się nie liczy. Jeśli ktoś chcąc Cię zabić przypadkiem uratuje Ci życie, to nie będzie sądzony za morderstwo.
|
Pt cze 03, 2005 14:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
[...]
Powiedz [...], kto, gdzie i kiedy oficjalnie uznał lata komunistyczne za okres okupacji?
Czy ty [...]rozumiesz czym jest prawo?
Podaj mi chociaż jedna podstawe prawna, chociaż jeden artykuł na mocy którego można by skazać o. Hejmo!!!!
Cytuj: Beli dlaczego nie ma odpowiadać jak normalny człowiek przed sądem?
Meg...ponawiam pytanie...z jakiego artykułu i przed jakim sadem...karnym, cywilnym, gospodarczym......czy moze sadem pracy?
pozdrówka
|
Pt cze 03, 2005 16:19 |
|
 |
Agniulka
|
jo_tka napisał(a): Jakim obcym? Właśnie nie obcym tylko z wywiadem tego państwa. Chyba że uznasz że do 1989 r była w tym kraju okupacja...
A nie było  ??
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
Pt cze 03, 2005 16:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A nie było PytajnikPytajnik
Nie tyle okupacja, co całkowite uzaleznienie od "wielkiego brata".
Rzady sprawowali sami Polacy....marionetkowe bo marionetkowe, ale mimo wszystko krajowe
|
Pt cze 03, 2005 19:13 |
|
 |
Meg
|
Beli nie chodzi mi o to, żeby wsadzić go do więzienia, czy karać jakąś tam grzywną, bo na to nie ma podstaw prawnych. Natomiast działął przeciwko Kościołowi, który nawoływał w tych czasach do osób duchownych, aby nie utrzymywali żadnych kontaktów z bezpieką.
|
Pt cze 03, 2005 22:15 |
|
 |
Gryzio
|
Belizariusz napisał(a): Podaj mi chociaż jedna podstawe prawna, chociaż jeden artykuł na mocy którego można by skazać o. Hejmo!!!! Cytuj: Beli dlaczego nie ma odpowiadać jak normalny człowiek przed sądem? Meg...ponawiam pytanie...z jakiego artykułu i przed jakim sadem...karnym, cywilnym, gospodarczym......czy moze sadem pracy? pozdrówka
...eeeh....ja tam nie jestem zbyt wykształcony w K.C. ale o ile się nie mylę, każda osoba poszkodowana w wyniku przekazywania informacji przez o.Hejmo (a zapewne takie były- nie myslę teraz o Papieżu) mogłaby wnieść przeciw niemu oskarżenie z powództwa cywilnego...
_________________ sweeet
|
So cze 04, 2005 4:21 |
|
 |
godunow
|
Agniulka pisze Widzę że o tamtych złych komunistycznych czasach masz wiedzę li tylko książkową. I to tylko autorów którzy wszystko z tamtego okresu potępiają. Porządni ludzie w tamtym okresie normalnie pracowali wychowywali dzieci chodzili do kościoła i to do jakiego im się rzewnie podobało . Miliony Polaków nie współpracowały z bezpieką i podobnymi instytucjami. Nikt na świecie okresu wasalizmu Polski wobec ZSRR nie uznaje jako okupacja.
Idąc Twoim tokiem rozumowania można by powiedzieć Polska dzisiaj jest pod okupacją Brukseli. Ja wiem że są środowiska w Polce co się tak o UE wyrażają. Komunizm był złem i byli ludzie którzy współpracowali z tamtą władzą do takich należy wspomniany Ojciec. Ale byli tez ludzie którzy oddali życie za Wolną Polskę choćby ksiądz Popiełuszko zamordowany przez tych z którymi Hejno współpracuje w tym czasie. Pytanie zasadnicze czy o taką wolną Polskę oddali życie ludzie jak dzisiaj Gdzie w Polsce w jako jedynym kraju UE rozszerza się choroba nędzarzy gruźlica jest już innym tematem. Tak ze o okupacji mówią pewne środowiska , które tak naprawdę same nie wiedzą co mówią
.Pozdrawiam
|
N cze 05, 2005 5:36 |
|
|
|