Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 19:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 370 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 25  Następna strona
 Z życia Kościoła w Polsce 
Autor Wiadomość
Post Re: Z życia Kościoła w Polsce
katon napisał(a):
A jak to jest w praktyce?

Chcesz to mogę Ci z detalami opowiedzieć jak się to załatwia. I w teorii i w praktyce jest to możliwe.
W tym przypadku trzeba było pozwolenia biskupa, gdyż kaplica i sanktuarium nie są parafią.
katon napisał(a):
Ks Madel:
"Drugi ślub kościelny osoby publicznej w papieskim sanktuarium to zgorszenie dla wiernych, można go uniknąć, ujawniając przyczynę nieważności pierwszego związku, Jacek Kurski powinien to zrobić, bo nie wygląda na człowieka, który wtedy nie wiedział co robi".

A jak to sobie szanowny ks. Madel wyobraża? Ludzie mają opowiadać gawiedzi żądnej sensacji o swoim prywatnym życiu? Cos się tu księdzu szanownemu pozajączkowało. A może jego była żona sobie tego nie życzy? Ks. Madel zapomniał o drobnej rzeczy, nie ujawnia się akt sprawy stwierdzenia nieważności małżeństwa, sentencja wyroku nie określa winy żadnej ze stron ani obu stron.
Jest tylko stwierdzenie, ze małżeństwo to w chwili zawierania według prawa kościelnego było nieważne.
Cytuj:
to zgorszenie dla wiernych,

Uwielbiam to słowo w kościelnej mowie. Nie chodzi o prawdę tylko o to aby zachować pozory.
Aby nie zgorszyć maluczkich ukrywano pedofilię i duchownych pedofilii, to samo było ze skandalami finansowymi, obyczajowymi itp.
katon napisał(a):
Ks Isakowicz-Zaleski
"Jego zdaniem drugą kwestią, która bardzo go zbulwersowała, to fakt, że ślub odbył się w Sanktuarium Jana Pawła II.

To gdzie ten ślub się wreszcie odbył? Sanktuarium Miłosierdzia i Sanktuarium Jana Pawła II to dwa różne sanktuaria. Ja czytałem, ze ślub się odbył w tym pierwszym. Ksiądz się wypowiada nie wiedząc o co chodzi :D.
katon napisał(a):
"- Ja jestem księdzem od 40 lat i powiem szczerze, że pierwszy raz słyszę o takim przypadku - mówił w rozmowie z dziennikarzem wRealu24.pl ksiądz Tadeusz Isakowicz-Zaleski.
Nie spotkałem ani w swojej diecezji, ani w innych, choć interesuję się tymi sprawami żeby po 24 latach małżeństwa, kiedy jest troje dzieci na świecie, nagle ktoś dostał unieważnienie kościelnego ślubu - mówił w rozmowie z wRealu24.pl ksiądz Isakowicz-Zaleski.

No, skoro ks. Zaleski nigdy nie słyszał to znaczy, ze takie sprawy nie istnieją :).

N sty 29, 2023 20:37

bramin napisał(a):
Chcesz to mogę Ci z detalami opowiedzieć jak się to załatwia. I w teorii i w praktyce jest to możliwe.
W tym przypadku trzeba było pozwolenia biskupa, gdyż kaplica i sanktuarium nie są parafią.

Ale dla kogo jest to mozliwe? No chyba nie dla przecietnego czlowieka z innej parafii w takim miejscu.
Cytuj:
Jest tylko stwierdzenie, ze małżeństwo to w chwili zawierania według prawa kościelnego było nieważne.

Ale skoro po wielu latach malzenstwa Kurski z pierwsza zona i dziecmi wybral sie do Watykanu aby papiez poblogoslawil ich malzenstwo i do tego te wymowne slowa:

"21.11.1999. Najwazniejszy dzien w zyciu naszej rodziny. Blogoslawienstwo Ojca Sw".

To jak to wytlumaczyc?
Byli dlugo i gleboko przekonani o slusznosznosci podjetej decyzji.
Trudno przypuszczac ze byli nieswiadomi i ze pobrali sie w wymuszonej sytuacji.

https://www.planeta.pl/Rozrywka/Jacek-K ... malzenstwa
Cytuj:
Uwielbiam to słowo w kościelnej mowie. Nie chodzi o prawdę tylko o to aby zachować pozory.
Aby nie zgorszyć maluczkich ukrywano pedofilię i duchownych pedofilii, to samo było ze skandalami finansowymi, obyczajowymi itp.

Ale jak mozna to porownac?
Ukrywanie pedofili jest zarowno grzechem i przestepstwem i jest na szkode Kosciola.

Natomiast zbytnie spoufalanie sie z politykami jest czyms niemoralnym i tez jest na szkode Kosciola.
Telewizja Kurskiego wiele szkod wyrzadzila i zadnych chrzescijanskich zasad tam nie bylo.

Nie mozna byc tym zgorszonym?

Wiec moze lepiej aby Kosciol za bardzo nietrzymal z politykami zwlaszcza biorac pod uwage jak spoleczenstwo jest podzielone.

Czyz Kosciol nie powinien byc roztropny?

Tak samo mozna bronic Cyryla gdy gosci Putina po jego inwazji na Ukraine.
Zarzut ze gorszy wiernych jest nieuzasadniony?
katon napisał(a):
"- Ja jestem księdzem od 40 lat i powiem szczerze, że pierwszy raz słyszę o takim przypadku - mówił w rozmowie z dziennikarzem wRealu24.pl ksiądz Tadeusz Isakowicz-Zaleski.
Nie spotkałem ani w swojej diecezji, ani w innych, choć interesuję się tymi sprawami żeby po 24 latach małżeństwa, kiedy jest troje dzieci na świecie, nagle ktoś dostał unieważnienie kościelnego ślubu - mówił w rozmowie z wRealu24.pl ksiądz Isakowicz-Zaleski.

Cytuj:
No, skoro ks. Zaleski nigdy nie słyszał to znaczy, ze takie sprawy nie istnieją :).

No pewnie istnieja ale bardzo zadko i trudno uwierzyc, ze to wszystko tak uczciwie sie odbywa.

Wystarczy spojrzec na statystyki:

https://www.infor.pl/prawo/rozwody/rozw ... yskac.html

To od czego to tak naprawde zalezy?
Zwrocmy uwage na rozstrzal gdzie w dziecezji przemyskiej skutecznosc rozwodow wynosi prawie 95% a w radomskiej juz tylko 37%

Wt sty 31, 2023 23:04
katon napisał(a):
katon napisał(a):
Ale dla kogo jest to mozliwe? No chyba nie dla przecietnego czlowieka z innej parafii w takim miejscu.

Jest to możliwe choć nie zawsze realne, z powodu różnych obiektywnych czynników np. duży ruch pielgrzymkowy, różne nabożeństwa, jeśli kościół jest zabytkowy tabuny turystów i wtedy zarządzający tym kościołem może zadecydować, ze tylko osoby należące do tej parafii mogą brać ślub w tym kościele.
katon napisał(a):
To jak to wytlumaczyc?
Byli dlugo i gleboko przekonani o slusznosznosci podjetej decyzji.
Trudno przypuszczac ze byli nieswiadomi i ze pobrali sie w wymuszonej sytuacji.

Nie jestem prorokiem, wszelkie spekulacje nie mają sensu bo nic nie wiemy na temat życia tej pary.
katon napisał(a):
Natomiast zbytnie spoufalanie sie z politykami jest czyms niemoralnym i tez jest na szkode Kosciola.Telewizja Kurskiego wiele szkod wyrzadzila i zadnych chrzescijanskich zasad tam nie bylo.

Rozmawiamy o stwierdzeniu nieważności a nie o polityce informacyjnej Kurskiego.
katon napisał(a):
No pewnie istnieja ale bardzo rzadko i trudno uwierzyć, ze to wszystko tak uczciwie sie odbywa.

Katon, jeśli mamy poważnie dyskutować i trzymać jakiś poziom to nie deklaruj tutaj swojej wiary lub niewiary w takie przypadki i nie podważaj uczciwości kogoś jak nie masz dowodów.
Ciągle rozmawiasz o czymś, o czym nie masz pojęcia i posługujesz sie domysłami a ja bym nazwał to po prostu oszczerstwem.
katon napisał(a):

Nie wiem, nie miałem akt procesowych :D.
Pewne światło na ten problem może rzucić wprowadzenie (od niedawna) przez polskich biskupów nowego formularza protokołu przedślubnego. Jest on ponoć bardzo szczegółowy.
Dlaczego go wprowadzono?
Czy uznano, ze polscy księża są niedouczeni a narzeczeni niezbyt rozgarnięci? Nie wiem.
Może to była reakcja na wielką liczbę spraw w sądach biskupich związanych ze stwierdzeniem nieważności? Być może.

Śr lut 01, 2023 20:38
Biskup Dajczak rezygnuje.
Uwazam, ze to dobry sygnal, ze otwarcie mowi o swoim zdrowiu, nie udaje niezniszczalnego tytana no i pokazuje, ze przechorowanie Covida daje dlugoterminowe negatywne skutki.
Depresja to ciezka choroba i dobrze, ze wielu, ktorzy sie z nia zmagaja uslysza, ze kazdemu moze sie przydarzyc

https://wiez.pl/2023/02/02/bp-dajczak-r ... -depresja/

Cz lut 02, 2023 19:26

bramin napisał(a):
Jest to możliwe choć nie zawsze realne, z powodu różnych obiektywnych czynników np. duży ruch pielgrzymkowy, różne nabożeństwa, jeśli kościół jest zabytkowy tabuny turystów i wtedy zarządzający tym kościołem może zadecydować, ze tylko osoby należące do tej parafii mogą brać ślub w tym kościele.

Przytoczylem tu wczesniej taka wypowiedz siostr z Bazyliki Bozego Milosierdzia:

" Ogólnie nie ma u nas takiej możliwości, by wziąć ślub w kaplicy. To się zdarza, ale to bardzo rzadka, wręcz wyjątkowa sytuacja. Zgody na nią musi udzielić ksiądz biskup".
Cytuj:
Rozmawiamy o stwierdzeniu nieważności a nie o polityce informacyjnej Kurskiego.

Ja tu sie odnioslem do slubu Kurskiego w tym akurat miejscu, jak i zreszta wczesniej mocno akcentowalem te wlasnie kwestie.
Cytuj:
Katon, jeśli mamy poważnie dyskutować i trzymać jakiś poziom to nie deklaruj tutaj swojej wiary lub niewiary w takie przypadki i nie podważaj uczciwości kogoś jak nie masz dowodów.
Ciągle rozmawiasz o czymś, o czym nie masz pojęcia i posługujesz sie domysłami a ja bym nazwał to po prostu oszczerstwem.

No bo trudno uwierzyc, aby osoby ktore chca uzyskac stwierdzenie niewaznosci malzenstwa
nie zapoznaly sie z tym jak zeznawac i co jest w tym wszystkim istotne aby taka zgode uzyskac. W tych przypadkach rozwodzaca sie para bedzie zgodnie zeznawac i samo to tez sporo ulatwia.
I stad takie statystyki ktore nas informuja, ze o stwierdzenie niewaznosci malzenstwa az tak trudno nie jest.
Przeciez zyje wsrod ludzi i wiem, ze czesto spotykam sie z brakiem uczciwosci i trudno komus zaufac.
Religia religia, a zycie zyciem. Badzmy realistami.
Ludzka natura jest taka ze lubi sobie pewne zachowania wytlumaczyc, czy jakos sie wybielic.
Jak nie masz slubu koscielnego to rodzina czy znajomi moga nieprzychylnie na to patrzec, a i do komunii nie mozesz przystepowac.
Nie przesadzajmy z tym oszczerstwem poniewaz nie kazda ocena nim jest. Jak dla kogos cos jest malo prawdopodobne to trudno aby udawal ze jest inaczej.

Cz lut 02, 2023 22:19
katon napisał(a):
Przytoczylem tu wczesniej taka wypowiedz siostr z Bazyliki Bozego Milosierdzia:
" Ogólnie nie ma u nas takiej możliwości, by wziąć ślub w kaplicy. To się zdarza, ale to bardzo rzadka, wręcz wyjątkowa sytuacja. Zgody na nią musi udzielić ksiądz biskup".

Siostra powiedziała to dlatego ponieważ kaplica jak i sanktuarium nie są parafią.
Biskup z reguły nie zajmuje się osobiście takim sprawami, w imieniu biskupa wszelkich dyspens, pozwoleń itp. dotyczących małżeństwa, ślubu, udziela delegowana do tego osoba (kanclerz kurii, wikariusz generalny, jakiś prawnik itp.). W różnych krajach rożnie to wygląda.
katon napisał(a):
W tych przypadkach rozwodząca sie para będzie zgodnie zeznawać i samo to tez sporo ułatwia.

Te zeznania składane są na piśmie przed procesem. Każda strona składa je oddzielnie i pod przysięgą.
katon napisał(a):
Przeciez zyje wsrod ludzi i wiem, ze czesto spotykam sie z brakiem uczciwosci i trudno komus zaufac.
Katonie, wyobraź sobie, ze ja tez żyję wśród ludzi :-D.
Zadaniem księdza jest aby ślub był ważnie zawarty, żeby zostały załatwione wszystkie formalności z tym związane, jeśli ludzie kłamią to trudno, to nie mój problem.
Tak samo w procesie o stwierdzenie nieważności, nie zawsze jesteś w stanie zweryfikować czy ludzie mówią prawdę. To sprawa ich sumienia.
katon napisał(a):
Jak nie masz slubu koscielnego to rodzina czy znajomi moga nieprzychylnie na to patrzec, a i do komunii nie mozesz przystepowac.

No właśnie, tu jest pies pogrzebany. Mamy do czynienia z katolicyzmem kulturowym czy jak to jeden z "jutuberów" określił, z katolicyzmem polsko-jasełkowym.
katon napisał(a):
Nie przesadzajmy z tym oszczerstwem poniewaz nie kazda ocena nim jest.
Katonie, żyjemy w czasach mediów społecznościowych, zeszmaconego dziennikarstwa, wystarczy wrzucić jakąś głupotę, plotkę, wystarczy, ze komuś cos się zdaje i wielu ludzi przyjmuje to za prawdę objawioną.
"Bohaterzy" związani z tą historią mają sprawy, które są udowodnione i tam nie ma żadnej wątpliwości.
Arcybiskup Jędraszewski do tej pory nie wyjaśnił sprawy molestowania kleryków w poznańskim seminarium przez Paetza, kiedy jako biskup pomocniczy zmuszał księży do podpisywania lojalki itd..
No i Kurski słynący z wypowiedzi o dziadku w Wehrmachcie i jego dalszej "chwalebnej" działalności.
Natomiast w sprawie stwierdzenia nieważności nie mamy żadnych dowodów, więc ferowanie wyroków i gdybanie na ten temat jest zwykłym oszczerstwem.

Pt lut 03, 2023 19:57
Believing, Twój post przeniosłem tutaj:
viewtopic.php?f=36&t=4276 W tym wątku dyskutujemy wyłącznie o sprawach, wydarzeniach Kościoła w Polsce.

So lut 04, 2023 9:16

bramin napisał(a):
żyjemy w czasach mediów społecznościowych, zeszmaconego dziennikarstwa, wystarczy wrzucić jakąś głupotę, plotkę, wystarczy, ze komuś cos się zdaje i wielu ludzi przyjmuje to za prawdę objawioną.

Nie tylko dziennikarstwa. Bo także polemik na forach dyskusyjnych. Jak chociażby:
bramin napisał(a):

1. Arcybiskup Jędraszewski do tej pory nie wyjaśnił sprawy molestowania kleryków w poznańskim seminarium przez Paetza, kiedy jako biskup pomocniczy zmuszał księży do podpisywania lojalki itd..
2. No i Kurski słynący z wypowiedzi o dziadku w Wehrmachcie i jego dalszej "chwalebnej" działalności.

Sprawa zmarłego. Czy nie lepiej zamilknąć?
Z jednej strony potępianie jednego za wypowiadanie się o kimś, i zaraz krytyka za nie wypowiadanie się o kimś. Wydaje mi się to być lewicową postawą. Selektywnego traktowania. I tematyki i ludzi.

Wydaje mi się, że wizytówka człowieka jest to, co go najbardziej frapuje, pochłania. Zło czy dobro. Dobrzy ludzie dostrzegają dobro i drogi do niego prowadzące. Od Bronisława Bozowskiego nigdy nie słyszałem złego zdania na temat jakiegokolwiek człowieka. Od Karola Meissnera też nigdy. Wiem, to wybitne osoby. Ale od nich należy się uczyć i je naśladować. Lepiej isac o tym co kto zrobił dobrego, niz przeciwnie. Lepiej ganić zło czynione przez kogoś, niz człowiek, który je uczynił.

So lut 04, 2023 9:39
braminie, jesteś inteligentnym facetem, i ufam, że zrozumiałeś o co mi chodziło w moim poście.
Gdybym jednak się myliła, to w kwestii
bramin napisał(a):
zeszmaconego dziennikarstwa

i
Cytuj:
prawdy objawionej

pozwalam sobie zacytować artykuł:

Cytuj:
Księże Arcybiskupie, jaka jest prawda? Komu służysz? Szczecińscy katolicy świeccy protestują
https://wiez.pl/2023/02/01/dziega-szcze ... rotestuja/

I tutaj pytanie do Ciebie: Jak nazwiesz zachowanie Księdza Arcybiskupa?
Jak postrzegasz dziennikarstwo, można było przeczytać.

So lut 04, 2023 15:29

andej napisał(a):
Lepiej pisac o tym co kto zrobił dobrego, niz przeciwnie. Lepiej ganić zło czynione przez kogoś, niz człowiek, który je uczynił.

Bardzo slusznie Andej. Nie chcial bym byc w skorze tych ktorzy w ten sam sposob beda sadzeni jak oni sadza.

So lut 04, 2023 16:50
andej napisał(a):
Lepiej isac o tym co kto zrobił dobrego, niz przeciwnie. Lepiej ganić zło czynione przez kogoś, niz człowiek, który je uczynił.

Jaki ty sie anielsko wyrozumialy zrobiles. Kiedys taki nie byles.
viewtopic.php?p=974860#p974860

Przypomne, ze kto dobrze czyni nie musi bac sie ujawnienia prawdy o sobie. Prawdziwa cnota prawdy sie nie boi.
A jezeli ktos przyjal jarzmo biskupstwa i bycia na swieczniku, to tym bardziej nie powinien bac sie ujawniania prawdy o sobie. W koncu on czesto bije slowami w innych, podtykajac im pod nos swoje widzenie perfekcyjnego zycia, ktore oni maja wiesc.
Jego to jakos jakby nie dotyczy.

Pan K. swoja pycha "przysluzyl sie" Kosciolowi w Polsce negatywnie, bo pokazal, ze sa rowni i rowniejsi. I to we wspolnocie, gdzie dla Chrystusa nie liczy sie plec, narodowosc, wyglad czy przekonania polityczne.
Niestety, Jego przedstawiciele na ziemi widza to inaczej.

I zanim bramin sie oburzy.
Cytuj:
Joanna i Jacek Kurscy wzięli ślub w Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w krakowskich Łagiewnikach. Towarzyszyli im politycy PiS, m.in. Jarosław Kaczyński i Ryszard Terlecki. Wiernych, którzy nie byli gośćmi pary, wyproszono z kościoła. Nie obyło się bez emocji.

Państwo młodzi przybyli na ceremonię godzinę wcześniej, gdy w kościele trwała jeszcze Koronka do miłosierdzia Bożego. Zaraz po jej zakończeniu siostry wypraszały wiernych, nawet tych, którzy jeszcze klęczeli i modlili się.

- Teraz będziemy się modlić na dole, w kaplicy Męki Pańskiej. Tam też będzie następna msza święta – mówiła jedna z sióstr. Niektórzy nie chcieli wyjść, zwłaszcza że na zewnątrz porządnie lało i grzmiało.

- Kościół to miejsce publiczne, otwarte dla wszystkich – oburzał się jeden z mężczyzn. Ostatecznie obyło się jednak bez awantury, chętnym pozwolono na pozostanie w przedsionku.

https://krakow.wyborcza.pl/krakow/7,444 ... ciele.html

Na moim slubie w mojej parafii bylo wielu przypadkowych ludzi, ktorzy chcieli sie w tym czasue pomodlic i przyszli wczesniej na wieczorna Msze sw.
Do glowy by mi nie przyszlo, zeby ich wypraszac.

A Sanktuarium Bozego Milosierdzia jest raczej dla ludzi czczacych Boze Milosierdzie niz dla partii politycznej, ktora chce towarzyszyc kumplowi na slubie, na ktory "zarezerwowal sobie" cala swiatynie, nawet nie we wlasnej parafii, bo ... mu wolno.

I nie jest istotne, czy to kanclerz czy jakis tam inny urzednik kurii zezwolil. Abp Jedraszewski na pewno przyklepal. No chyba, ze "nie wiedzial" i potem glosno protestowal? Moze kanclerza zwolnil???
Moze bramin cos znajdzie?

A z akcji wspierania Paetza, ktory wykorzystywal mlodych mezczyzn, faktycznie powinien sie wytlumaczyc.
Ale mysle, ze w glowach biskupow jest przekonanie, ze oni sie przed wspolnota Kosciola nie musza rozliczac. To wspolnota ma im sluzyc i wszystko ujawniac.
Wypaczone pojecie sluzby.

So lut 04, 2023 17:18

bramin napisał(a):
Te zeznania składane są na piśmie przed procesem. Każda strona składa je oddzielnie i pod przysięgą.

Owszem kazda strona sklada te zeznania oddzielnie, lecz wczesniej sie ze soba komunikuja i cos moga ustalalic. A przysiega? No coz, znajda sie tu wytlumaczenia ze dla naszego dobra i ze nikomu krzywdy sie nie wyrzadza a przeciez trzeba sobie jakos to zycie ulozyc.
Cytuj:
Zadaniem księdza jest aby ślub był ważnie zawarty, żeby zostały załatwione wszystkie formalności z tym związane, jeśli ludzie kłamią to trudno, to nie mój problem.
Tak samo w procesie o stwierdzenie nieważności, nie zawsze jesteś w stanie zweryfikować czy ludzie mówią prawdę. To sprawa ich sumienia.

Alez ja tu nigdzie nie wskazywalem na nieuczciwosc osob wydajacych taki wyrok ktory jest wydawany glownie na podstawie zeznan i raczej rzadko na podstawie jakichs twardych dowodow.
katon napisał(a):
Cytuj:
No właśnie, tu jest pies pogrzebany. Mamy do czynienia z katolicyzmem kulturowym czy jak to jeden z "jutuberów" określił, z katolicyzmem polsko-jasełkowym.

No wlasnie a dlaczego taki maloewangeliczny jaselkowy katolicyzm dominuje?
On byl silny gdy tradycja i kultura wywierala na nas znaczacy wplyw, a teraz to sie zmienia, wiec i
chrzescijanstwo upada.
Tu jest odpowiedz dlaczego ludzie tak na taka skale odchodza z Kosciola. Dodatkowo jest upadek autorytetow i biskup jest juz zupelnie inaczej postrzegany i nie ma on juz takiego wplywu na wiernych.
Cos w systemie jest nie tak skoro mlody czlowiek ma rodzicow katolikow, uczeszcza na lekcje religii, chodzi do Kosciola, wysluchuje nauk z ambony, a w efekcie ta cala katecheza idzie na marne i ten czlowiek odchodzi od Kosciola.
Watpie aby jego potrzeby duchowe wyparowaly, lecz system uniemozliwil dotarcie do niego, a jaselkowy, ludowy katolicyzm to dla niego cos ciezkostrawnego.
Cytuj:
Katonie, żyjemy w czasach mediów społecznościowych, zeszmaconego dziennikarstwa, wystarczy wrzucić jakąś głupotę, plotkę, wystarczy, ze komuś cos się zdaje i wielu ludzi przyjmuje to za prawdę objawioną.
"Bohaterzy" związani z tą historią mają sprawy, które są udowodnione i tam nie ma żadnej wątpliwości.
Arcybiskup Jędraszewski do tej pory nie wyjaśnił sprawy molestowania kleryków w poznańskim seminarium przez Paetza, kiedy jako biskup pomocniczy zmuszał księży do podpisywania lojalki itd..
No i Kurski słynący z wypowiedzi o dziadku w Wehrmachcie i jego dalszej "chwalebnej" działalności.
Natomiast w sprawie stwierdzenia nieważności nie mamy żadnych dowodów, więc ferowanie wyroków i gdybanie na ten temat jest zwykłym oszczerstwem.

Alez ja dobrze to wiem jaka jest jakosc dziennikarstwa, lecz chodzi mi o jakas opinie i nie widze nic w tym zlego jesli w cos za bardzo nie wierzysz i masz jakies watpliwosci, lecz mimo to zostawiasz sobie jakas furtke.
Masz prawo miec watpliwosci. A czy te watpliwosci sa bezpodstawne, czy tez sa na podstawie czegos jakiegos prawdopodobienstwa?
Ja np watpie w nawrocenie pana Tuska gdy po wielu latach wzial slub koscielny, ale to bylo wtedy gdy Kosciol mial o wiele wiekszy wplyw na spoleczenstwo.
Nazwiesz to oszczerstwem?
A wiemy przeciez z Ewangelii jak trudno jest wejsc do Krolestwa Niebieskiego bogatym i majacych jakas wysoka pozycje.

So lut 04, 2023 21:25

robaczek2 napisał(a):
Nie chcial bym byc w skorze tych ktorzy w ten sam sposob beda sadzeni jak oni sadza.

A najgorzej to byc w skorze tych wlasnie:

"13 Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy, bo zamykacie królestwo niebieskie przed ludźmi. Wy sami nie wchodzicie i nie pozwalacie wejść tym, którzy do niego idą".

"25 Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy! Bo dbacie o czystość zewnętrznej strony kubka i misy, a wewnątrz pełne są one zdzierstwa i niepowściągliwości. 26 Faryzeuszu ślepy! Oczyść wpierw wnętrze kubka, żeby i zewnętrzna jego strona stała się czysta.
27 Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy! Bo podobni jesteście do grobów pobielanych, które z zewnątrz wyglądają pięknie, lecz wewnątrz pełne są kości trupich i wszelkiego plugastwa. 28 Tak i wy z zewnątrz wydajecie się ludziom sprawiedliwi, lecz wewnątrz pełni jesteście obłudy i nieprawości".
https://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=266#P3

Czy to sie zdeaktulizowalo? Ot taka ludzka natura. Dzieje sie tak gdy czlowiek wchodzi w jakies hermetyczne, zamkniete srodowisko. Czlowiek odizolowany od zwyklych ludzi i od prawdziwych ich opinii.
Pelno pochlebstw, kadzenia a jego srodowisko to towarzystwo wzajemnej adoracji.
I jak tu sie nie zepsuc?
Zwlaszcza hierarchom jest szczegolnie trudno.

Warto zwrocic na to uwage:

"Pojawiło się zatem pytanie o to skąd wziął się pomysł na to, by biskupem pomocniczym diecezji został ks. Edward Dajczak. Arcybiskup odpowiedział mniej więcej tak: "Bo oprócz tego, że był młody i pełen zapału, to miał odwagę. Podczas, gdy na różnych spotkaniach z księżmi w kurii wszyscy właściwie tylko przytakiwali, on miał odwagę do tego, by wypowiedzieć własne zdanie".

https://deon.pl/kosciol/komentarze/bisk ... im,2410664
Nie jestesmy wstanie sami wszystkiego dostrzec, tej prawdy o sobie i lepiej jest abys natrafial wlasnie na takich nieprzyjemnych bliznich, ktorzy cos wytkna czego ty zauwazyc nie jestes wstanie.
Jesli masz pokore to jestes wstanie sie temu przyjrzec, a jesli nie, to bez zastanowienia tak z automatu to odrzucisz.
A najgorsze jest to jak ktos jest tak zakorkowany ze i nie tylko te blizni do ciebie trafic nie moze ale tez i upadek z "konia" nic tu nie pomoze. Upadek z konia Sw Pawla zmienil wszystko.
Co tak naprawde znaczy to "nie osadzaj"?

So lut 04, 2023 22:36

Odnośnie unieważnienia ślubu kościelnego Kurskiego, wpisuje się to w całą życiową postawę tego człowieka. Zaczynając od paskudnego oskarżenia o "dziadka z wehrmachtu" Donalda Tuska, kontynuując na kierowaniu propagandą tvp, zapomnianym już uczestnictwie w eurowizji junior będąc zakażonym covid, a kończąc na ostatnim, wątpliwym powołaniu do członkowstwa w banku światowym po nominacji Adama Glapińskiego. Na podstawie wymienionych dokonań oraz biorąc pod uwagę związek władzy i wymienionego z elitami kościelnymi w Polsce, ciężko uwierzyć w uczciwość i bezstronność całego procesu. Naprawdę bądźmy poważni i nie udowadniajmy, że teoretycznie mrówka może podnieść słonia. Wszyscy wiemy jak wygląda rzeczywistość.

So lut 04, 2023 23:15

Mimo tego ze trudno sie nie zgodzic z wypowiedziami Katon lub Szczerbina pragne zauwazyc moim zdaniem najcenniejsza wypowiedz w tym watku pochodzaca od Bramin:
To sprawa ich sumienia.
Mialem w rodzinie dwie osoby bedace prawnikami. Teraz mam trzy. Kazdej z nich pytalem czy zdarza jej sie podejmowac decyzje wbrew ich sumieniu i kazda odpowiedziala - tak. Z wyjasnieniem ze doskonale sobie zdawaly sprawe z tego ze kogos krzywdza ale w swietle materialu dowodowego po prostu nie mogly postapic inaczej. Musialy przestrzegac przepisow. Podobnie w przypadku hierarchii lub wszelkiej masci decydentow. Przeciez oni wszyscy sa zobowiazani do przestrzegania regul a nie do tego co na ten temat mysli "..." lub "..." lub "...".
Jakos nie za bardzo sobie wyobrazam decydenta ktory stwierdza - ja wiem ze przedstawiles takie i takie dowody ale wszyscy wiedza ze tak nie bylo.
Albo popularna wspolczesnie sprawa molestowania. Biskup wzywa ksiedza ktory sie zaklina ze nic takiego nie mialo miejsca (To sprawa ich sumienia- Bramin) ale oczywiscie zeznania poszkodowanego maja wieksza sile dowodowa. Dlaczego? No dlaczego? Bo tak pisza w srodkach masowego oglupiania. Vide kardynal Pell.
Moze To sprawa ich sumienia odnosi sie rowniez do kazdego z nas.
Na poczatku podobnego watku osmielilem sie zauwazyc ze moim zdaniem czarnych owiec jest mniej niz 5%. Kto da wiecej?

N lut 05, 2023 1:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 370 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 25  Następna strona