Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 20:48

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 180  Następna strona
 Radio Maryja. 
Autor Wiadomość

Dla mnie oczywistym jest, że Wyszkowski powinien zostać ukarany tak, jak ukarany został. Skoro jest w państwie sądownictwo, i prawomocnym wyrokiem sąd lustracyjny uznał, że Wałęsa nie współpracował z SB - to nikt nie ma prawa tego podważać - inaczej niż tylko na drodze sądowej, chcąc w ten sposób udowodnić że Wałęsa współpracował z SB. Skoro Wyszkowski twierdzi, że współpracował - to czemu nie wystąpił o zbadanie posiadanych przez niego dowodów, aby przez to uznać Wałęsę za współpracownika bezpieki :?:

Nie ma nic prostszego niż wyzywać ludzi od agentów i zdrajców. Jak widać - pan Wyszkowski chyba nie miał dowodów. Czyli istotnie naruszył dobra osobiste Wałęsy.

Ale jeśli Wyszkowski twierdzi, że sąd źle zbadał sprawę i nie wziął pod uwagę jego dowodów - to czekam na rozwój wydarzeń związanych z apelacją od wyroku.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N lut 12, 2006 16:19
Zobacz profil WWW
meritusie - bezwiednie jednym zdaniem oddałeś w pełni ducha RM, to o czym pisze większość dyskutantów..."niektórzy katolicy, którzy nie wiedzą po której są stronie"....
Strona jest tylko JEDNA - Ewangelia Chrystusa...to właśnie podnosimy w dyskusji...nie dzielenie, nie rywalizacja, ale umiejętność rozmawiania z każdym i zdolność przyjmowania krytyki, uwag.
"Jestem cichy i pokornego serca"(Mt 11,29) i "Jeżeli kto chce iść za mną, niech się wyrzeknie samego siebie, weźmie krzyż swój i postępuje za mną"(Mt 16,24)...bo jakież to "postępowanie za Jezusem", któremu wiecznie towarzyszy utyskiwanie.
Oświadczenie Akcji Katolickiej:
http://ekai.pl/serwis/?MID=10823

N lut 12, 2006 18:20

Tak się składa, że akurat wielu słuchaczom Radia Maryja odmawia się miejsca w Kościele, traktuje się jak trędowatych. Obraźliwie określa mianem sekty i fundamentalistów. Duchowni katoliccy udają się do niezbyt przyjaznych Kościołowi pism takich jak Wprost i Gazeta Wyborcza i tam wprost atakują Radio Maryja (ks. Prusak, czy ks. Sowa, który z Radia Plus zrobił to, co niektórzy mogą słyszeć). Pojedynczy duchowni, w tym biskupi napędzają kampanie medialne wymierzone w Radio Maryja. Oświadczenie Akcji Katolickiej też wpisuje się w hasło: "my nie chcemy mieć z nimi nic wspólnego".

Przepraszam, czy to Radio Maryja dzieli Kościół, czy kto inny. O kościele toruńsko-katolickim pisał tygodnik redagowany przez sekretarza KC PZPR ("Wprost"), lewicowy "Przekrój", niemiecki "Newsweek" w 2002 roku (tego samego dnia). Niedawno znów to się powtórzyło: powstał wykres z podziałem na biskupów "wiernych" o.Rydzykowi i "niewiernych" o.Rydzykowi. Na czele katolickiej krucjaty wymierzonej w Radio Maryja według tego szmatławca "Wprost" miał stanąć JE ks. abp Stanisław Dziwisz. A on o Radiu Maryja nie powiedział ani słowa. Kościół toruński i łagiewnicki. Kościół Rydzyka i Kościół Pieronka. Komu zależy na tych podziałach?

N lut 12, 2006 21:56

Tak się składa, że akurat wielu słuchaczom Radia Maryja odmawia się miejsca w Kościele, traktuje się jak trędowatych. Obraźliwie określa mianem sekty i fundamentalistów.

Jest to podejście oczywiście błędne - jak zauważył red. Marcin Zając z TP podczas jednej z audycji nt. RM - ponieważ RM jest wspólnotą w Kościele, a nie kimś gorszym.

meritus napisał(a):
Oświadczenie Akcji Katolickiej też wpisuje się w hasło: "my nie chcemy mieć z nimi nic wspólnego".

I jeśli chodzi o nazwę - AK - to Akcja Katolicka ma prawo wymagać, aby jej nazwa nie była utożsamiana z RM, tylko z nimi. To chyba jasne.

Jakikolwiek podział na katolicyzm łagiewnicki i toruński to woda na młyn jakichkolwiek podziałów w Kościele polskim - bez znaczenia, jakich.

N lut 12, 2006 22:01
Zobacz profil WWW
Cytuj:
Przepraszam, czy to Radio Maryja dzieli Kościół, czy kto inny. O kościele toruńsko-katolickim pisał tygodnik redagowany przez sekretarza KC PZPR ("Wprost"), lewicowy "Przekrój", niemiecki "Newsweek" w 2002 roku (tego samego dnia). Niedawno znów to się powtórzyło: powstał wykres z podziałem na biskupów "wiernych" o.Rydzykowi i "niewiernych" o.Rydzykowi. Na czele katolickiej krucjaty wymierzonej w Radio Maryja według tego szmatławca "Wprost" miał stanąć JE ks. abp Stanisław Dziwisz. A on o Radiu Maryja nie powiedział ani słowa. Kościół toruński i łagiewnicki. Kościół Rydzyka i Kościół Pieronka. Komu zależy na tych podziałach?

Tu masz rację - oczywiście jako wierny sluchacz radia Maryja (nawet teraz mam na nasłuchu "rozmowy niedokończone") potwierdzam, że te kryteria podziału tworzą przeciwnicy radia tak wśród laikatu jak i wrogiej mu hierarchii - oświętobliwa zgrozo też katolickiej. Tylko, że - między Waszym Bogiem a Waszą Prawdą, nie tą radiomaryjną - rozgłośnia daje niestety temu powody a przy tym z wielką nieżyczliwościa a wręcz arogancją traktuje wszelkie głosy krytyki - nawet tej życzliwej. Zżera ich pycha i hipokryzja, a sukces polityczny - bo taki niewątpliwie ostatnio osiągnęli, dzięki lenistwu narodu, a moblilizacji "moheru" - uderza, jak woda sodowa (nie święcona) do glowy.
Jako prorok nie rokuję aby im to na dobre wyszlo w ogole - a Kościołowi w Polsce w szczególności. Był taki radziecki film "Świat się śmieje" - na razie "Śmieje się Europa".
PS. Nie nazywaj żadnej prasy "szmatławcem" - bo ktoś tak nazwie bliski Ci "Nasz Dziennik". Chrześcijaninowi ponoć nie przystoi. Ja móglbym tej epitetycznej nazwy używać jako "zdeprawowany ateista" - ale jeszcze nigdy jej "słowem i uczynkiem" nie użyłem.

N lut 12, 2006 22:19

1. Co jest między Bogiem a prawdą, bo jakoś tego głupawego powiedzonka nie rozumiem?
2. Co to za dziwo "prawda radiomaryjna"?
3. Co ma moher do mobilizacji elektoratu na wybory?
4. Co to jest moher?
5. Pismo redagowane przez sekretarza KC PZPR i piszące tego rodzaju idiotyzmy jak pucz w Watykanie, czy kościół toruńsko-katolicki, albo, że o.Rydzyk organizuje o 13.00 w każdą środę seans nienawiści dla swoich pracowników jest szmatławcem.

N lut 12, 2006 22:29

SweetChildTak się składa, że krytyki Radia Maryja jest jak na lekarstwo. Są tylko od lat powtarzane, do znudzenia slogany (ksenofobia, antysemityzm rasizm i krytyka masonów oraz "sianie" nienawiści) nie poparte żadnymi argumentami, (...)

Oczywiście wiele jest sloganów, ale są też i konkretne argumenty. Tylko to, co dla mnie jest krytyką, dla Ciebie jest "dowalaniem" RM (jak chociażby ostatni artykuł ks. Prusaka w GW).

meritus napisał(a):
(...)i manipulacje (ostatnio GW - wiceminister z Radia Maryja).

To nie manipulacja, a aluzja, można powiedzieć satyra na rządzących. I znowu, dla mnie jak najbardziej słuszna.

meritus napisał(a):
Gdyby było choć trochę konstruktywnej krytyki. Ale jest delikateni rzecz ujmując krytykanctwo naładowane negatywnymi emocjami.
Wytrzymanie takich ilości nieustannych ataków, obelg i kłamstw wymaga ogromnej pokory. O.Rydzyk ją ma.

Wydaje mi się, że chociaż obaj piszemy po polsku, to inne znaczenia przypisujemy danym słowom. Do tego zupełnie różnie postrzegamy rzeczywistość, może nawet inaczej rozumiemy dobro i zło... Stąd też, mimo dobrej woli z każdej strony, nie potrafimy się porozumieć. Ja się poddaję ;-)

meritus napisał(a):
Co do Wałęsy. Nie wiem jak wygląda sprawa zadośćuczynienia przez pana Wyszkowskiego. Myślę, że słuchacze zostali poinformowani o całej kwestii.

Czyli formalnie nie ma problemu, RM dopełniło swoich obowiązków. Ale dobrze wiemy, że media potrafią odpowiednio przedstawić fakty (tzw. opiniotwórcza rola mediów). Mnie np. zastanawia fakt, że słuchacze RM, których znam (w liczbie 3 osób) nadal uważają Wałęsę za agenta SB. 3 to nie jest próbka upoważniająca do statystycznych wniosków, ale ta dziwna zbieżność stanowisk budzi moje podejrzenia...

N lut 12, 2006 22:42

To dlaczego nie napiszą, że wiceprzewodniczący PO Niesiołowski jest z Gazety Wyborczej. Albo, że Andrzej Lepper też z Radia Maryja jest, bo wystąpił tam pare razy.

Cytuj:
Jedynym dowodem "winy" przeciwko abp. Życińskiemu ma być jego postawa wobec manipulacyjnych poczynań duchownych i polityków związanych z Radiem Maryja, którzy uzurpują sobie prawo do wyłącznego określania ortodoksji i polskości często w mało ewangelicznym stylu

Cytuj:
Rozumiem za to, że prezesowi Kaczyńskiemu, jak i środowisku Radia Maryja, bliska jest wizja konserwatywna, jednak uczynienie z polskiego katolicyzmu narodowego skansenu pod szyldem toruńskiej rozgłośni nie jest ani antidotum na błędy Kościoła holenderskiego, ani nie jest też ewangelizacją w myśl nauczania Kościoła.

U ks. Prusaka krytyka to nie jest, krytykanctwo też chyba nie.

Co do sbeckiej agentury Wałęsy - niektórzy są do tego przekonani. Inni, że Wałęsa zdradził masując lewą nogie. No cóż. Ja się zaliczam do tych drugich.

N lut 12, 2006 23:04

To dlaczego nie napiszą, że wiceprzewodniczący PO Niesiołowski jest z Gazety Wyborczej. Albo, że Andrzej Lepper też z Radia Maryja jest, bo wystąpił tam pare razy.

Chciażby dlatego, że jeszcze żaden premier RP nie wygłaszał swego expose w GW. Ani też GW nie miała wyłączności na relację z parafowania żadnej umowy koalicyjnej od 1989 roku.

Co do Leppera, to pewnie czekają, aż stanie się czystym dobrem ;-)

meritus napisał(a):
Cytuj:
Jedynym dowodem "winy" przeciwko abp. Życińskiemu ma być jego postawa wobec manipulacyjnych poczynań duchownych i polityków związanych z Radiem Maryja, którzy uzurpują sobie prawo do wyłącznego określania ortodoksji i polskości często w mało ewangelicznym stylu

Cytuj:
Rozumiem za to, że prezesowi Kaczyńskiemu, jak i środowisku Radia Maryja, bliska jest wizja konserwatywna, jednak uczynienie z polskiego katolicyzmu narodowego skansenu pod szyldem toruńskiej rozgłośni nie jest ani antidotum na błędy Kościoła holenderskiego, ani nie jest też ewangelizacją w myśl nauczania Kościoła.

U ks. Prusaka krytyka to nie jest, krytykanctwo też chyba nie.

Czy według Ciebie jasne stanowisko ks. Prusaka wobec ataku prezesa rządzącej partii na hierarchę Kościoła jest czymś nagannym? Od upadku PRL nie przypominam sobie tak ostrych słów polityka z pierwszej linii wobec przedstawiciela KK tej rangi.

Czy też może uważasz łączenie osoby prezesa PiS z osobą Dyrektora RM za nieuprawnione? W świetle kampanii wyborczej i ostatnich wydarzeń (pakt stabilizacyjny) trudno zarzucić ks. Prusakowi wybujałą wyobraźnię.

I właśnie dlatego uważam krytykę ks. Prusaka za uprawnioną, gdyż mieszanie tego co Boskie z tym co cesarskie przez duet Kaczyński-Rydzyk (czy też PiS-RM) przekroczyło najbardziej liberalne ramy.

meritus napisał(a):
Co do sbeckiej agentury Wałęsy - niektórzy są do tego przekonani.

Jak nyślisz, skąd takie przekonanie? Sami na to wpadli?

meritus napisał(a):
Inni, że Wałęsa zdradził masując lewą nogie. No cóż. Ja się zaliczam do tych drugich.

To trochę inny temat, ale pozwolę sobie na parę słów...
Czy zdradził? A co rozumiesz przez zdradę? Dla mnie zdrada, to świadome działanie na szkodę Polski dla osiągnięcia własnych interesów. Nie widzę podstaw, aby zarzucać Wałęsie takie intencje.

Z perspektywy zgodzę się natomiast, że wspieranie lewej nogi wydaje się być niefortunnym posunięciem i błędem Wałęsy. Ale po pierwsze, nie przekreśla to jego zasług, a po drugie, nie wiemy, jak rozwinęłaby się sytuacja, gdyby Wałęsa nie pomasował lewej nogi...

N lut 12, 2006 23:42

Ale za to Pan Michnik mógł sobie buszować w archiwach MSW.

Abp. Życiński nie unika polemik, więc niech się nie dziwi, że inni się do jego wypowiedzi odnoszą.

Pn lut 13, 2006 0:02
meritusie - "czy to RM dzieli Kościól, czy kto inny" ...kto zatem zainicjował te podziały - bo przed 1991r nie znane było to zjawiskoe w polskim Kościele.
Twoje wypowiedzi wyraźnie potwierdzają zasadność zarzutów stawianych RM - "Duchowni udają się do niezbyt przyjaznych Kościołowi pism...". Jezus też udawał sie do niezbyt przyjaznych Mu osób i środowisk, św. Paweł za głosem Mistrza pisał - "Dla słabych stałem się jak słaby, aby pozyskać słabych. Stałem się wszystkim dla wszystkich, żeby wogóle ocalić przynajmniej niektórych. Wszystko zaś czynię dla Ewangelii, by mieć w niej swój udział" 1 Kor 9,22.
Jan Paweł II w 1997r podczas pielgrzymki do Polski powiedział - "Przybyłem do wszystkich bez wyjątku, aby u schyłku tego tysiąclecia przypomnieć jedną zasadniczą prawdę, na której zbudowana jest nasza wiara - prawdę, że Bóg jest miłością" (Kraków, lotnisko).
"Jedyne wolne media - katolicki głos w twoim domu" - słuchałam swego czasu RM - katechezy, modlitwy, nie słuchałam rozmów niedokończonych, bo nie "trawiłam" wypowiedzi nasyconych złością, zawiścią, które zdarzało się słyszeć.
Przestałam w 1997r - odbywała się na antenie RM rozmowa o. Dyrektora ze słuchaczami po zakończonej pielgrzymce JP II w Polsce. Jedna ze słuchaczek ubolewała z faktu jazdy A. Kwaśniewskiego w papamobile wraz z Papieżem. O. Dyrektor na tą wypowiedż miał receptę - "Zostawmy siostro ten wypadek Papieża, on nie przesłanie całej pielgrzymki".
"Wypadek Papieża" - dla o. Dyrektora to była wpadka Papieża, on nie potrafił uznać tego jako zamierzonego działania, swego rodzaju "znaku pojednania" - "nie ma przyszłości narodu i człowieka bez miłości, która przebacza, choć nie zapomina" Jan Paweł II.
Dokąd zmierza ksiądz, który nie potrafi pojąć aktu przebaczenia????

Pn lut 13, 2006 10:06

Jezus udawał się do nieprzyjaznych mu środowisk: faryzeuszów, uczonych w Piśmie i saduceuszów i dyskutował z nimi, wykazywał ich obłudę. Wcale ich nie popierał, ani tym bardziej nie żalił się na apostołów.

Wydaje mi się, że Kwaśniewski nie jeździł w Papamoblie w roku 1997, lecz w 1999 roku. Ale to taki mały szczegół "potwierdzający", że o.Rydzyk to cham i prostak obrażający papieża.

O.Rydzyk wielokrotnie deklarował, że wybacza wszystkim, którzy go obrażają, wyzywają, atakują. Tak więc Twój obraz o.Rydzyka nie odzwierciedla prawdy.

Pn lut 13, 2006 19:17
Pewnie gdyby sam przeprosil tych, ktorych obraza, mialbym inny obraz tego pana.

Crosis

Pn lut 13, 2006 20:48

Pn lut 13, 2006 21:19

"Jedyne wolne media - katolicki głos w twoim domu" - słuchałam swego czasu RM - katechezy, modlitwy, nie słuchałam rozmów niedokończonych, bo nie "trawiłam" wypowiedzi nasyconych złością, zawiścią, które zdarzało się słyszeć.

Ja nie potrafię słuchać rozgłośni, która z jednej sstrony ma być katolicka, a z drugiej tak wiele czasami jest w tych słowach nienawiści.

meritus napisał(a):
O.Rydzyk wielokrotnie deklarował, że wybacza wszystkim, którzy go obrażają, wyzywają, atakują. Tak więc Twój obraz o.Rydzyka nie odzwierciedla prawdy.

I co :?: Czy daje mu to prawo obrażania innych :?: Wielka łacha...

Pn lut 13, 2006 21:50
Zobacz profil WWW
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 180  Następna strona