Autor |
Wiadomość |
meritus
|
Apeluję o zejście z poziomu frazesów.
|
Pn lut 13, 2006 23:03 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Apeluję o zejście z poziomu frazesów. Masz racje...dosyc frazesów, czas przejśc do konkretów Kiedy Pan Rydzyk rozliczy sie z pieniedzy, które były ofiarowane na ratowanie stoczni? Czy w tej erze doczekamy sie tego? Cytuj: Jezus udawał się do nieprzyjaznych mu środowisk: faryzeuszów, uczonych w Piśmie i saduceuszów i dyskutował z nimi, wykazywał ich obłudę. Wcale ich nie popierał, ani tym bardziej nie żalił się na apostołów. Jezus nie przyszedł po to by budowac imperium ziemskie....i rozliczyłby sie z kasy która udałoby mu sie zebrać. Dlaczego pan Rydzyk tego nie robi? Cytuj: O.Rydzyk wielokrotnie deklarował, że wybacza wszystkim, którzy go obrażają, wyzywają, atakują.
Obłuda...w ustach Imperatora brzmi podwójnie oszukańczo.
Dziwne, ze Pan Rydzyk nie ma smiałosci sie rozliczyc.....cos tutaj smierdzi.
Baaaa.....nawet przed władza nadrzedna sie nie rozlicza....Imperator całym pyskiem...
|
Pn lut 13, 2006 23:18 |
|
 |
meritus
|
Znowu ta stocznia. Było już wyjasniane, że te pieniądze były oddawane.
Ojciec Rydzyk nie ma obowiązku rozliczać się z pieniędzy, które wpływają na rzecz Radia Maryja. Każdy kto widzi owo "imperium" to mu wystarczy. Mówił ile kosztuje otrzymanie radia.
|
Pn lut 13, 2006 23:54 |
|
|
|
 |
jo_tka
|
Meritus - przepraszam
Jeśli ogłoszę, że zbieram na dzieci w Afryce i ludzie mi przekażą pieniądze na ten cel, to powinnam je przekazać na dzieci w Afryce, a nie ratowanie zagrożonych gatunków zwierząt, na przykład.
A jesli by się okazało to niemożliwe albo wyszło na jaw, że organizacja, przez którą chciałam przekazać pieniądze, je defrauduje - to jasno powiem, że: a) nie przekazałam oraz b) dlaczego nie przekazałam.
Powinnam również umożliwić ludziom odebranie tych pieniędzy - albo przeznaczenie ich na inny akceptowany przez nich cel. Tylko do tego trzeba mieć ewidencję darowizn, wiedzieć kto przekazał, co i ile. Bo w końcu np z tacą by się tego zrobić nie dało... Nie znam stanu prawnego, ale mam wrażenie, że jednak taka ewidencja powinna być prowadzona, choćby dla celów podatkowych.
Niemniej jeśli jej nie ma, pozostaje tylko jasno powiedzieć, na co te otrzymane środki przeznaczam i ile one wyniosły. Bo tyle należałoby wiedzieć choćby po to, żeby je przekazać. Bo w końcu chyba nie powiedziano "wspomóżcie moją organizację, a ja w ramach możliwości wspomogę dzieci w Afryce"?
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Wt lut 14, 2006 7:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
meritusie
Pan Rydzyk to naczelny krzykacz, jezeli chodzi o WOŚP......Owsiak jednak mimo swoich nekwestionowanych wad, rozlicza sie z tego co zbierze i nie ukrywa, ze kasa z procentów idzie na Woodstock.
Mówisz, że to radio społeczne...czyli za społeczne pieniadze. Każdy kto zbiera społeczne pieniadze winien sie przed swoimi dobroczyńcami rozliczyć na co one poszły. To obowiazek moralny.
Kurie biskupie sie rozliczają, większośc parafii także. Caritas to już obowiązkowo. Czy Imperium Pana Rydzyka jest nietykalne i tak "świete", ze nie musi?
|
Wt lut 14, 2006 8:39 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Znowu ta stocznia. Było już wyjasniane, że te pieniądze były oddawane.
Taaak......jakos nie słyszałem by moja ciotka (wielbicielka RM) dostała kiedykolwiek jakis zwrot.....a wysłała i kase i świadectwa udziałowe....ktos tutaj znowu kręci.
Moze te pieniadze zostały oddane fundacji Lux Veritatis?....w to to bym uwierzył.
|
Wt lut 14, 2006 8:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
..."cham i prostak obrażający papieża" - nie używam inwektyw, to Tobie puściły nerwy.
Papież nigdy nie był tak małostkowy, aby czuć sie obrażony nawet w wypadku manipulacji jego wypowiedziami, gestami.
To osoba dopuszczająca się manipulacji, nadinterpretacji, obnaża swój wizerunek.
O. Rydzyk uwielbia wspomagać się wypowidziami Jana Pawła II - pytanie tylko czy kieruje się jego naukami, ja osobiście bardzo watpię.
Czy obraz o. Dyrektora przystaje do wizerunku kapłana jaki kreśli Jan Paweł II "Dar i Tajemnica".
- "Biorąc pod uwagę oczekiwania współczesnego człowieka w stosunku do kapłana, widzimy, że sprowadzają się one w istocie do jednego, wielkiego oczekiwania: pragnie on Chrystusa. O wszystko to, czego potrzebuje w wymiarze ekonomicznym, społecznym i politycznym, może zwrócić się do innych. Kapłana prosi o Chrystusa! I ma prawo oczekiwać tego od kapłana szczególnie poprzez głoszenie słowa Bożego"....zatapianie, rozwalanie PO to szczególne "słowo Boże"
- "Tak więc kapłan obcujący nieustannie z tą świętością Boga wezwany jest, aby stać się świętym. Również jego posługa skłania go do wyboru życia inspirowanego ewangelicznym radykalizmem. Tym tłumaczy się koniecznośc ducha rad ewangelicznych w jego życiu:czystości, ubóstwa i posłuszeństwa"...czystość to także czystość interesów, intencji - poczytaj wypowiedzi W. Koconia, który urozmaicał koncerty harytatywne w USA podczas których zbierano datki na wykupienie stoczni. Posłuszeństwo - czy o. Dyrektor aby wie co to oznacza???
- "Największym sekretem prawdziwych sukcesów duszpasterskich NIE SĄ BOWIEM ŚRODKI MATERIALNE, ZWŁASZCZA "ŚRODKI BOGATE". Trwałe owoce duszpasterskich trudów rodzą się na podłożu świętości kapłańskich serc" - trwałe owoce Franciszka z Asyżu, brata Alberta, Matki Teresy z Kalkuty to efekt ich pełnego miłości serca a pustych kieszeni.
|
Wt lut 14, 2006 10:14 |
|
 |
meritus
|
jo_tko
Przykład z dziećmi w Afryce nie jest zbyt trafny. Jeżeli zbierasz na jakichś cel (wykup Stoczni Gdańskiej), a następnie ten cel znika (zrównanie stoczni z ziemią, lub uprzednia sprzedaż komu innemu) to co się robi? Pieniądze się oddaje. Każdy kto chciał mógł swoje pieniądze odebrać. Skoro tego nie zrobił, to swiadomie te pieniądze pozostawił tam, gdzie je wysłał.
Belizariusz
Rozliczeń od Radia Maryja domagają się niesłusznie ci, którzy tych pieniędzy na radio nie dają. Ci co pieniądze przekazują widzą i słyszą na co to idzie.
Skoro ciotka nie dostała z powrotem - widocznie się nie upomniała. Przez pół roku puszczano komunikaty na antenie.
Alusie
O zatapianiu PO o.Rydzyk nic nie mówił. To po pierwsze, każdy kto słuchał, lub czytał wypowiedź o.Rydzyka ten wie, a kto czytał Wyborczą ten nie wie. A o słowach odnośnie rozsypania się PO. Ja też się podpisuję pod stwierdzeniem, że jeżeli PO ma działać na szkodę Polski niech lepiej się rozsypie, tego samego życzę kazdej innej partii działającej na szkodę Polski.
Alusie twój obraz o.Rydzyka może do stwierdzeń papieża nie pasować. Pytanie jest w tym, czy twój obraz o.Rydzyka jako wcielenia wszelkich wad jest prawdziwy?
|
Wt lut 14, 2006 13:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie twierdzę, że o. Rydzyk jest wcieleniem, uosobieniem wszystkich wad - wskazuję, że wiele mu brakuje do wizerunku kapłana, jaki ukazuje JP II.
Krytyka, uwagi, winny stanowić asumpt do refleksji, zadumy nad sobą a nie powód agresji, ataków - zwłaszcza gdy to dotyczy kapłana.
Złorzeczysz PO - to znaczy, że nie do końca znasz Pismo - "Na koniec zaś bądźcie wszyscy jednomyślni, współczujący, pełni braterskiej miłości, miłosierni, pokorni! Nie oddawajcie złem za zło, ani złorzeczeniem za złorzeczenie! Do tego bowiem jesteście powołani, abyście odziedziczyli błogosławieństwo" 1 P 3,8-9.
Złorzeczenie, przekleństwo jest próbą wprowadzania do akcji, mobilizacją , sił zła, grzechu - ma ogromne destrukcyjne oddziałanie na osobę nim sie posługującą - wprowadza zamęt, nienawiść w serce.
Złorzeczenie ze strony kapłana nadto jest zgorszeniem, powodem grzechu drugiego człowieka...nie muszę pisać co Jezus mówił o ludziach, którzy sieją zgorszenie.....
|
Wt lut 14, 2006 14:28 |
|
 |
SweetChild
|
meritus napisał(a): O zatapianiu PO o.Rydzyk nic nie mówił. To po pierwsze, każdy kto słuchał, lub czytał wypowiedź o.Rydzyka ten wie, a kto czytał Wyborczą ten nie wie. To jak w oryginale brzmiało to legendarne już wezwanie "Platformę trzeba zatopić. Może przydałoby się nam tsunami?", przypisywane o. Rydzykowi? meritus napisał(a): A o słowach odnośnie rozsypania się PO. Ja też się podpisuję pod stwierdzeniem, że jeżeli PO ma działać na szkodę Polski niech lepiej się rozsypie, tego samego życzę kazdej innej partii działającej na szkodę Polski.
Ja też, tyle że wskazałbym na inne partie do rozsypki  I to właśnie jest jedna z przyczyn, dla których Kościół nie powinien mieszać się w politykę: w demokracji możemy się różnić, natomiast Kościół powinien skoncentrować się na niezmiennej Prawdzie Chrystusa, a nie na doraźnych celach politycznych.
|
Wt lut 14, 2006 14:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Belizariusz Rozliczeń od Radia Maryja domagają się niesłusznie ci, którzy tych pieniędzy na radio nie dają. Ci co pieniądze przekazują widzą i słyszą na co to idzie.
Skoro ciotka nie dostała z powrotem - widocznie się nie upomniała. Przez pół roku puszczano komunikaty na antenie.
Wiesz...ciotka ma 92 lata.....i jest taka, ze wystarczy jej modlitwa Pana Rydzyka za "dobroczyńców"......cwane podejście. Wy dawajcie kase, a ja sie pomodle na antenie..tak by wszyscy słyszeli.
Nie rzucam sie na kase ciotki....nie jest mi ona potrzebna. To jej pieniadze na które zapracowala całym swoim zyciem i ma prawo z nimi zrobic co jej sie żywnie podoba.
Mnie zas sie nie podoba takie wyłudzanie kasy i dawanie za to wątpliwej jakości modlitwy na antenie....
Nie dyskutuje z ciotka na ten temat.....za smarkaty jestem na to. Jest to jednak dla mnie wyrafinowana gra na wierze bogobojnych ludzi....wyrafinowana, bo scisle zwiazana z KASĄ.
Dasz kase..to się pomodlimy...nie dasz..zdychaj w pokoju...
|
Wt lut 14, 2006 14:44 |
|
 |
meritus
|
A czy pieniądze są złe same w sobie? Bo takie manichejskie podejście nieco uderza w twoich wypowiedziach. A ciotce trzeba było pomóc.
|
Wt lut 14, 2006 14:45 |
|
 |
meritus
|
A ta końcówka to już chyba jakaś obsesja. Co to ma wspólnego z Radiem Maryja? Może zaraz zaczniesz obwiniać Radio Maryja za AIDS, czyny Antiocha IV Epifanesa, Adolfa Hitlera i co tam jeszcze Ci slina na język przyniesie?
|
Wt lut 14, 2006 14:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A ciotce trzeba było pomóc.
O to sie nie martw.....ciotka ma pełna opieke i to konkretna, a nie medialna i nie wynikajaca z checi zysku, ale z rodzinnej i bezinteresownej miłości.
|
Wt lut 14, 2006 14:59 |
|
 |
elka
|
meritusie, dzięki za wyjaśnienia związane z oddawaniem pieniędzy zbieranych na Stocznię Gdańską - przyznam, że o możliwości odzyskania wysłanych pieniędzy nie wiedziałam
a co do niektorych wypowiedzi, to w końcu każdy sie zorientuje, że sens większości wypowiedzi w tym temacie polega na tym, że jeśli ktoś nie jest z nami, jest przeciwko nam  a nie Jezusowe, kto nie jest przeciwko nam, ten jest z nami  drobna różnica widoczna w innych dyskusjach urastająca niemalże do potopu
ps. nie jestem fanką RM - to tak dla informacji  jestem fanką dystansu i spokoju i nie walczenia ze światem, bo "Jam zwyciężył świat"
zamiast tylu polemik, słowotoku i czepiania sie wszystkich o wszystko, lepiej pomodlić się za nieprzyjaciół 
_________________ Staraj się o pokój serca, nie przejmując się niczym na świecie, wiedząc, że to wszystko przemija.[św. Jan od Krzyża]
|
Wt lut 14, 2006 15:11 |
|
|
|