Autor |
Wiadomość |
jo_tka
|
SPROSTOWANIE
meritus napisał(a): Trudno się zgodzić z tym rzekomym listem 3 biskupów, a nie Konferencji Episkopatu Polski (jotko wypada sprostować!) w trzech kwestiach. Cytat z zacytowanego dokumentu: Cytuj: Prezydium Episkopatu Polski poczuwa się w obowiązku upomnieć Ojca Prowincjała, który jest odpowiedzialny za działalność i zaangażowanie Ojców prowadzących powyższe media.
Cóż - o całym Episkopacie Polski też można powiedzieć, że jest to tylko kilkunastu czy kilkudziesieciu biskupów. Tyle że w tym wypadku wypowiadali się oni jako Prezydium Episkopatu, a nie bp Michalik, bp Gądecki i bp Libera.
I mogę zapytać, dlaczego "rzekomym"? Kto - wg Ciebie - kłamie?
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Śr lut 15, 2006 13:13 |
|
|
|
 |
meritus
|
Prezydydium KEP, a nie KEP.
|
Śr lut 15, 2006 13:15 |
|
 |
jo_tka
|
Co z odpowiedzią na moje pytanie o "rzekomy list"?
|
Śr lut 15, 2006 13:17 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
List nie dotyczy aktu podpisania paktu - notabene polityków utrzymuje całe społeczeństwo i jako takie bez wyjątków i preferencji winno być informowane o bieżących wydarzeniach.
Dziwna i pokrętna meritusie jest Twoja argumentacja - list podpisał Przewodniczący, Z-ca Przewodniczącego i Sekretarz KEP - wg Ciebie mało wiarygodne, bo to "tylko trzech biskupów". Wielce zaś wiarygodnym argumentem świadczącym o poparciu Jana Pawła II dla RM, jest zdanie jednego biskupa A. Dydycza, któremu ponoć kardynał A.M. Deskur zwierzył się z misji poleconej mu przez Papieża.
Pogrobowców PZPR - naród wybrał...a dziś mianowany minister skarbu tłumaczy, że on legitymację partyjną oddał "dawno - już w 1982r" 
|
Śr lut 15, 2006 13:18 |
|
 |
meritus
|
Nie jest napisane w jaki sposób Gość Niedzielny dotarł do listu. Biskupi nie mają w zwyczaju tak ogłaszać korespondencji między duchownymi.
Cytuj: wg Ciebie mało wiarygodne, bo to "tylko trzech biskupów".
To jest insynuacja z Twojej strony.
"Wielce zaś wiarygodnym argumentem świadczącym o poparciu Jana Pawła II dla RM, jest zdanie jednego biskupa A. Dydycza, któremu ponoć kardynał A.M. Deskur zwierzył się z misji poleconej mu przez Papieża."
To Ty kwestionujesz wiarygodność biskupa.
|
Śr lut 15, 2006 13:24 |
|
|
|
 |
jo_tka
|
Cytuj: Nie jest napisane w jaki sposób Gość Niedzielny dotarł do listu. Biskupi nie mają w zwyczaju tak ogłaszać korespondencji między duchownymi.
Interpretuję Twoją wypowiedź, meritus:
Być może "Gość Niedzielny" kłamie, albo dał się nabrać, a listu nie było, albo brzmiał inaczej...
Tak dla przypomnienia: WKM "Gość Niedzielny" znaczy: Wydawnictwo Kurii Metropolitalnej. Oczywiście można nie wierzyć w to, co pisze.
|
Śr lut 15, 2006 13:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie wypowiadałam się w sprawie wiarygodności biskupa Dydycza....tylko o Twoim relatywiźmie.
Jestes ekspertem w dziedzinie zwyczajów biskupów?
|
Śr lut 15, 2006 13:38 |
|
 |
SweetChild
|
meritus napisał(a): SweetChild pofatyguj sie i przeczytaj list. Jest ta m mowa o: Cytuj: W związku z sytuacją zaistniałą dnia 2 lutego br., w której obecność Radia Maryja i Telewizji Trwam w dokonujących się aktach politycznych w Parlamencie sprawiła, że Kościół jest postrzegany jako strona jednoznacznie popierająca jedną partię polityczną, Masz rację, ograniczyłem się do fragmentu podanego przez jo_tkę, gdzie mowa jest o opcji politycznej. Ale przy okazji sięgnięcia do źródła zauważyłem, że list podpisany jest przez przewodniczącego Konferencji Episkopatu Polski, zastępcę Przewodniczącego KEP oraz sekretarza generalnego KEP. Niby "3 biskupów", ale jednak coś ich łączy z KEP  meritus napisał(a): Trudno też mówić o jednej opcji politycznej, gdy dogadują się narodowcy, chadecy i ludowcy. Powiedziałbym, że narodowcy i socjaliści. Ale zostawmy na boku kwestię nazwnictwa, co do meritum sprawy masz rację: jest w liście mowa o partii, a ja nie przeczytałem całości. Biję się w piersi i proszę o wybaczenie... meritus napisał(a): Celem koalicji nie jest skok na kasę, ale sprawne reformowanie naszej Ojczyzny. Masz prawo mieć inne zdanie, ale pakt powstał przede wszystkim w tym celu. A trudno, by najważniejsze urzędy państwowe były nadal w ręku pogrobowców PZPR i Unii Wolności, skoro naród wybrał tak, a nie inaczej. Tu też mógłbym się zgodzić, gdyby ostatnie wybory były "fair", tzn. gdyby Kaczyński zapowiadał w nich koalicję PiS-SO-LPR. Tak nie było i stąd moje podejrzenie, że naród został oszukany wizją koalicji PiS-PO. meritus napisał(a): Nie wszyscy widzą w tym parafowaniu spisek o.Rydzyka. Być może niektórzy mogli poczuć się mniej docenieni (a nie dyskryminowani), gdyż nie było ich w kulminacyjnym momencie, ale nikt ograniczonego prawa do informacji nie miał, gdyż to, co istotne - czyli pakt otrzymali wszyscy do wiadomości. Wypowiadali się na łamach "Naszego Dziennika" biskupi (bp. Adam Lepa i bp. Antoni Pacyfik Dydycz) określając niewłaściwe zachowania niektórych mediów. Najwyraźniej inaczej widzimy pewne sprawy. Ty nazywasz niebieskim to, co ja nazywam zielonym i vice versa. Może jednak warto się zastanowić, czemu sam PiS oraz "3 biskupów" dostrzegł, nazwijmy to delikatnie "potknięcia", w zapewnieniu równego dostępu mediom do relacji z parafowania paktu? meritus napisał(a): Ale nie. Pakt stabilizacyjny to jakiś mroczny spisek, mający na celu oddać naszą ojczyznę pod dyktaturę o.Rydzyka w zamian za "skok na kasę". Dla mnie skok na kasę czyli TKM, z o. Rydzykiem w roli szarej eminencji. Za jakiś czas przekonamy się, kto się pomylił. Chciałbym, abyś to Ty miał rację. meritus napisał(a): Nikt nie dopatrywał się skandalu, gdy szefem TVP jeszcze rok temu został pan Dworak z Platformy Obywatelskiej. To nie był skok na media, gdy SLD zawarło jakiś pokątny układ z PO w/s szefa TVP.
O ile pamiętam, Dworak wszedł na miejsce Roberta Kwiatkowskiego z Grupy Trzymającej Władzę. Mimo wszystko uważam, że była to zmiana na lepsze. Nie zapominajmy też, jaka patria rządziła w owym czasie i że w IV RP miało być inaczej...
|
Śr lut 15, 2006 13:41 |
|
 |
jo_tka
|
I jeszcze a propos Prezydium:
Cytuj: Prezydium Konferencji tworzą: przewodniczący, jego zastępca i sekretarz generalny.
Prezydium: - w szczególnych wypadkach, kiedy wymaga tego dobro Kościoła albo wiernych, zgodnie z opinią biskupów Konferencji, przynajmniej domniemaną, może zająć stanowisko w sprawach publicznych. [...]
http://www.episkopat.pl/?a=prezydium
|
Śr lut 15, 2006 14:02 |
|
 |
meritus
|
Nie napisałem, że Gość Niedzielny kłamie, ale to, że list ten pojawił się w Gościu Niedzielnym w niejasnych okolicznościach, a dodać należy teraz, że zniknął z portalu Wiara na rzecz odmiennej wypowiedzi biskupa Skworca.
Prezydium KEP występuje jako Prezydium KEP, a nie jako KEP. Czy domniemana opinia była to jestem skłonny wątpić. Ale zostawmy te psztyczki.
Alusie
Zwyczajowo biskupi wydają komunikat z konferencji Episkopatu, oświadczenie dla prasy przez rzecznika prasowego, lub zwołują konferencję prasową lub osobiście fatygują się do mediów. GN do tego listu dotarł jakąś drogą inną.
Co do Dworaka nie wypowiadam się, czy to dobrze, czy źle, bo TVP już nie oglądam i nie mam zdania. Stwierdziłem tylko, że jak PO za sprawą rządzącego SLD dostała TVP to jakoś wtedy wrzasku i ryku nie było, że upolitycznienie, skok na media i spisek.
Cytuj: Może jednak warto się zastanowić, czemu sam PiS oraz "3 biskupów" dostrzegł, nazwijmy to delikatnie "potknięcia", w zapewnieniu równego dostępu mediom do relacji z parafowania paktu
Należy się zastanowić dlaczego nie dostrzegłeś tego, że Jarosław Kaczyński wziął na siebie zaistniałą sytuację i w tej sprawie 2 biskupów broniło RM i TvT w "Naszym Dzienniku". Teraz mamy obraz pełny.
Ja mam ten komfort, że idąc do urny pragnąłem innej koalicji niż PO-PiS i dlatego odpowiednio do tego głosowałem.
W liście też jest mowa o opcji. Owszem, najpierw jest o partii. Z tą opcją to jestem w stanie prędzej się zgodzić.
|
Śr lut 15, 2006 14:58 |
|
 |
meritus
|
Jeszcze jedna sprawa. List nosi zdaje się datę 7.02. Dzisiaj jest 16.02.
|
Śr lut 15, 2006 15:04 |
|
 |
jo_tka
|
List nadal jest - w kategorii Info, w tej chwili 5 pozycja od góry w prawej górnej ramce, czyli tam, gdzie był od rana.
|
Śr lut 15, 2006 15:20 |
|
 |
meritus
|
Rzeczywiście jest, ale chyba nieco zbladł. I ta wielka ramka zniknęła nieco na lewo.
|
Śr lut 15, 2006 15:25 |
|
 |
SweetChild
|
meritus napisał(a): Co do Dworaka nie wypowiadam się, czy to dobrze, czy źle, bo TVP już nie oglądam i nie mam zdania. Stwierdziłem tylko, że jak PO za sprawą rządzącego SLD dostała TVP to jakoś wtedy wrzasku i ryku nie było, że upolitycznienie, skok na media i spisek. Po pierwsze, co to za upolitycznienie mediów, gdy na szefa KRRiT zostaje wybrana osoba związana z partią opozycyjną? Niech PiS wybierze kogoś z SLD, to też nie będzie krzyku wrzasku i ryku... Po drugie, przed Dworakiem był R. Kwiatkowski, jasno i silnie związany z partią rządzącą. W odniesieniu do tej sytuacji wyjściowej, nominacja Dworaka była odpolitycznieniem mediów. meritus napisał(a): Cytuj: Może jednak warto się zastanowić, czemu sam PiS oraz "3 biskupów" dostrzegł, nazwijmy to delikatnie "potknięcia", w zapewnieniu równego dostępu mediom do relacji z parafowania paktu Należy się zastanowić dlaczego nie dostrzegłeś tego, że Jarosław Kaczyński wziął na siebie zaistniałą sytuację i w tej sprawie 2 biskupów broniło RM i TvT w "Naszym Dzienniku". Teraz mamy obraz pełny. Fakt "wzięcia sytuacji na siebie" przez Kaczyńskiego dostrzegłem, ale go nie rozumiem. Bo co to miało znaczyć? Miał jakieś osobiste rachunki do wyrównania z o. Rydzykiem? Wspomnianej przez Ciebie wypowiedzi 2 biskupów w ND faktycznie nie dostrzegłem, ale chętnie się zaznajomię, jeśli podasz linka. meritus napisał(a): Ja mam ten komfort, że idąc do urny pragnąłem innej koalicji niż PO-PiS i dlatego odpowiednio do tego głosowałem.
Nie przeczę, jednak wielu wyborców zostało wprowadzonych w błąd wielokrotnie powtarzaną, jedynie możliwą do wyobrażenia wizją koalicji PiS-PO/ PO-PiS. Bądź z nimi solidarny 
|
Śr lut 15, 2006 15:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: i w tej sprawie 2 biskupów broniło RM i TvT w "Naszym Dzienniku". Teraz mamy obraz pełny. ]
No na łamach tegoz pisma jakakolwiek krytyka RM ITVT jest NIEMOŻLIWA....wiec daj se spokój z promowaniem tej gazetki....przeciez szefem jest tam jedna i ta sama osoba.
Tak mi sie cos nasunęło, skoro wócił temat podpisania paktu stabilizacyjnego. Przejdźmy do faktów.....ile osob ma TVT? Niezbyt dużo.....dlaczego wiec ta minimalna ilośc została "zaszczycona" wyłacznościa na pokazanie ważnego dla wszystkich Polaków momentu?
To po prostu chamstwo i dobrze, ze Jarosław z Kaczewa bierze na siebie odpowiedzialnośc. Teraz wiemy kim jest.
...a może chodzi o cos innego? Skoro ważne wydarzenia polityczne beda pokazywane w TVT...to wiecej ludzi kupi staelitke od Pana Rydzyka, a tym samym kasa wzrośnie?
|
Śr lut 15, 2006 16:36 |
|
|
|