Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Atak na kościół
Alus napisał(a): Papież Franciszek to nie ma zielonego pojęcia o konflikcie ks Lemańskiego z abp. Po pierwsze nie masz o tym pojęcia. Po drugie nie masz pojęcia o funkcjonowaniu relacji wewnątrz hierarchii kościelnej. Ksiądz nie jest niezależny i składa swojemu biskupowi przysięgę wierności. Lemański sprzeniewierzył się tej przysiędze i został ukarany. Moim zdaniem niezbyt surowo. Ale jak się będzie ciskał to jeszcze są ostrzejsze cezury.
|
Pn cze 30, 2014 14:26 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cawilian napisał(a): Alus napisał(a): Papież Franciszek to nie ma zielonego pojęcia o konflikcie ks Lemańskiego z abp. Po pierwsze nie masz o tym pojęcia. Po drugie nie masz pojęcia o funkcjonowaniu relacji wewnątrz hierarchii kościelnej. Ksiądz nie jest niezależny i składa swojemu biskupowi przysięgę wierności. Lemański sprzeniewierzył się tej przysiędze i został ukarany. Moim zdaniem niezbyt surowo. Ale jak się będzie ciskał to jeszcze są ostrzejsze cezury. Przypadek o. Maciela dowodzi, że papież nie jest informowany o wszystkich przypadkach i konfliktach całego Kościoła. Pierwsza dokumentacja w sprawie dostarczona została do Watykanu w latach 70-tych, jeszcze przed pontyfikatem św Jana Pawła II i nigdy nie została mu przedstawiona. Podobnie w przypadku abp Peatza - przyjaciółka papieża p. W. Połtawska osobiście zawiozła dokumenty i przekazała w trakcie prywatnej audiencji. Gdyby papież osobiście rozpatrywał każdy przypadek z całego świata, to 72 godzinna doba nie wystarczyłaby. Zresztą w informacji podano Stolica Apostolska ustosunkowała się....Watykan potwierdził...
|
Pn cze 30, 2014 14:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Papież Franciszek to nie ma zielonego pojęcia o konflikcie ks Lemańskiego z abp. Zadecydowali kurialiści, wieloletni przyjaciele abp. Gdyby papieże byli o wszystkim informowani, to należałoby oskarżyć św. Jan Paweł II o pochwalanie stylu życia założycieli Legionów Chrystusa. O losie ks. Lemańskiego zdecydował ostatecznie Najwyższy Trybunał Sygnatury Apostolskiej. Sugerujesz, że decyzja jest taka nie inna, bo zasiadają w nim "wieloletni przyjaciele abpa"?
|
Pn cze 30, 2014 14:45 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: O losie ks. Lemańskiego zdecydował ostatecznie Najwyższy Trybunał Sygnatury Apostolskiej. Oni też nie mają zielonego pojęcia? Trybunał, czyli nie osobiście papież, jak to napisał Johnny. Papież, podobnie jak biskup ma kurię i urzędników upoważnionych do rozstrzygania różnych zagadnień. Ja otrzymałam na 40 rocznicę ślubu dyplom podpisany przez papieża Franciszka. Mam pełną świadomość iż wpisu dokonał urzędnik watykański, a podpis papieża to faksymile.
|
Pn cze 30, 2014 14:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No ok, ale odpowiedziałaś zanim zdążyłam edytować swój wpis, więc jeszcze raz: czy mi się zdaje czy też sugerujesz że wyrok byłby inny gdyby nie decydowali wieloletni przyjaciele arcybiskupa?
|
Pn cze 30, 2014 14:56 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MARIEL napisał(a): No ok, ale odpowiedziałaś zanim zdążyłam edytować swój wpis, więc jeszcze raz: czy mi się zdaje czy też sugerujesz że wyrok byłby inny gdyby nie decydowali wieloletni przyjaciele arcybiskupa? Nie wiem i zapewne nigdy nie będziemy wiedzieć. Ale wiem, że zawsze sa dwie strony. Ks Lemański kilka lat współpracował bezkonfliktowo z abp Głódziem.
|
Pn cze 30, 2014 15:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): MARIEL napisał(a): No ok, ale odpowiedziałaś zanim zdążyłam edytować swój wpis, więc jeszcze raz: czy mi się zdaje czy też sugerujesz że wyrok byłby inny gdyby nie decydowali wieloletni przyjaciele arcybiskupa? Nie wiem i zapewne nigdy nie będziemy wiedzieć. Ale wiem, że zawsze sa dwie strony. Ks Lemański kilka lat współpracował bezkonfliktowo z abp Głódziem. Zawsze są dwie strony, ale naprawdę rzadko kiedy jest tak, że obie mają rację ;) Jego dobra współpraca z abp Głódziem raczej nie ma tu nic do rzeczy.
|
Pn cze 30, 2014 17:15 |
|
 |
Johnny99
|
Alus napisał(a): Papież Franciszek to nie ma zielonego pojęcia o konflikcie ks Lemańskiego z abp. Może nie ma, może ma. Cytuj: Nie wiem i zapewne nigdy nie będziemy wiedzieć. Jak nie wiesz, to nie sugeruj. Interesująco komentuje sprawę Tygodnik Powszechny: Ks. Lemański ma szansę być równie świetnym kapelanem, co proboszczem – jeśli z tej szansy nie skorzysta, powstanie pytanie, o co naprawdę mu chodzi. Szkoda by było, gdyby zawiódł tych, którzy w nim widzieli wytrwałego kapłana, a nie tylko wytrwałego kontestatora biskupa. Od niego samego zależy, jakie da świadectwo. Ks. Lemański pozostanie sobą, jeśli równie silnie utożsami się z nowymi „parafianami”, dla których może być wciąż „proboszczem” o wielkim sercu.http://tygodnik.onet.pl/wlasnym-glosem/ ... pata/elmbhDobrze wiedzieć, że przynajmniej rozstrzygnięcia Watykanu jeszcze tam respektują.. i potrafią skorygować linię.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt lip 01, 2014 8:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Jak nie wiesz, to nie sugeruj. Dokładnie - nie pisz Franciszek nie obronił ks. Lemańskiego.
|
Wt lip 01, 2014 9:02 |
|
 |
Johnny99
|
Przecież wyraźnie napisałem, że mówię to a propos linii przyjętej przez grono obrońców ks. Lemańskiego, którzy oczekiwali, że papież go "obroni". A mógł, bo papież ma prawo każdą sprawę przejąć do osobistego rozpoznania.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt lip 01, 2014 9:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Gdyby papież osobiście rozpatrywał każdy przypadek z całego świata, to 72 godzinna doba nie wystarczyłaby. Ten wyrok jest zgodny z przyjętą przez obecnego papieża linią postępowania wobec różnych samowolek. Papież właśnie porządkuje Watykan i pozbawia znaczenia rozmaite urzędy, którymi zaczęli kierować ludzie, mający zbyt duże mniemanie o sobie. Po zakończeniu Watykan stanie się ponownie posłusznym instrumentem w ręku papieża. I bardzo dobrze. Buntowszczyk Lemański nie ma żadnych szans. Im szybciej to zrozumie, tym lepiej dla niego.
|
Wt lip 01, 2014 9:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Buntowszczyk Lemański nie ma żadnych szans. Im szybciej to zrozumie, tym lepiej dla niego. Podobnie jak we wszystkich instytucja na linii przełożony - podwładny. A Bóg sprawiedliwie rozsądzi intencje i postępowanie obu panów.
|
Wt lip 01, 2014 9:35 |
|
 |
lokis
|
Glosna jest sprawa profesora Chazana. Niewadpliwie ataki na jego osobe mozna uznac za ataki na Kosciol. Na jego niewzruszona postawe w deklarowaniu wyzszosci prawa boskiego nad tym ulomnym - ludzkim. Teraz przeczytalem o przeszukiwaniu mieszkania ks.pulkownika Roberta M, proboszcza WP. Z nieznanych mi przyczyn ks.pulkownik zostal natychmiast zawieszony w czynnosciach przez Biskupa Polowego. Mam pytanie, czemu sprawy wojskowe sa mieszane z boskimi? Wojsko moglo sobie zawiesic pulkownika, nie wpuscic do stolowki, zdegradowac do podpulkownika, wojska sprawa. Czemu zawieszono ksiedza, osobe blizsza Bogu niz jakis Chazan? Czy te wojskowe sprawy maja powiazanie z zamachem smolenskim, zestrzeleniem samolotu na Ukrainie, z Tuskiem, interesujace pytanie. Moim zdaniem wszystko co zle w Polsce jest zwiazane z nieustajacymi napadami na Kosciol! Moze sie myle? Zagrzewam do dyskusji.
|
Śr lip 23, 2014 18:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dzisiaj kolejny dzień ataku na Kościół. W tvpinfo podano zmanipulowana informację o przeszukaniu pomieszczeń ks. Roberta Mokrzyckiego. Informacja tak była podana, że w jednym zdaniu było o przeszukaniu pomieszczeń ks. Mokrzyckiego i o znalezieniu sztabek złota u Burego. Trzeba było dużej uwagi, aby dostrzec te manipulację, której celem był atak na Kościół w Polsce.
|
Cz lip 24, 2014 8:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
gita napisał(a): Dzisiaj kolejny dzień ataku na Kościół. W tvpinfo podano zmanipulowana informację o przeszukaniu pomieszczeń ks. Roberta Mokrzyckiego. Informacja tak była podana, że w jednym zdaniu było o przeszukaniu pomieszczeń ks. Mokrzyckiego i o znalezieniu sztabek złota u Burego. Trzeba było dużej uwagi, aby dostrzec te manipulację, której celem był atak na Kościół w Polsce. Może i zmanipulowana, ale faktem jest, że bp polowy J. Guzdek zawiesił księdza "w pełnieniu wszystkich funkcji i urzędów".
|
Cz lip 24, 2014 9:08 |
|
|
|