Autor |
Wiadomość |
Mieszek
|
Tomu Cytuj: Oj, podważa i to mocno.
Jak można mówić o szczerości Rydzyka, który najchętniej "zatopiłby" wszystkich polityków poza PiSem i LPRem może Question I jak to się ma do przykazania miłości.
wiesz ale jest różnica miedzy ludźmi którzy choć nie maja przygotowania politycznego np LPR -młodzi a tymi co polityke maja w małym palcu lecz robią wszystko by powstały kolejne chyba rozbiory Polski...
PIS i LPR sa partiami które w normalnych warunkach politycznych będa z powodu różnic programowych partii ze sobą walczyc nalezy więc tutaj rozpoznac wrogów od konkurentów komuniści,liberałowie,rasiści to wrogowie Polski i Polskiego toku myślenia jesli Polacy sa np liberałami to albo nie wiedza co robią albo sie staczaja albo sa wrogami
i ja tak traktuje te partie zauwazcie , że swój swgo wspiera RM wspiera "swoich" choc sie nie zgadzaja z PiS-em np ja takze z pisem nie za bardzo ale rozumie ich miłość do Ojczyzny i to szanuje nigdy za wrogiem nie będe glosował ojciec Rydzyk również dostrzega tę stronę sprawy
bo kazdy Polak tak powinien czuć jesli nie czuje to znaczy,że jest źle uformowany za młodu.. czym skorupka nasiaknie za młodu tym na starość traci po prostu
poczytajcie sobie jesli nie chcecie słuchać radia Maryja to przynajmniej tych poetów, filozofów,pisarzy itd których poleca owe radio oni naprawde umiłowali ojczyznę
i my idziemy tym tropem
wy nie wiem czy chcecie iść tą droga czy nie czy co wam się zdaje... ale ufac wam nigdy bym nie mógł nie moge zaufac komus kto wszczyna wewnątrz KK spór to nie ojciec Rydzyk go zaczął ale ci którym jest on ością w gardle...
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
Śr lut 15, 2006 20:21 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Mieszek napisał(a): a tymi co polityke maja w małym palcu lecz robią wszystko by powstały kolejne chyba rozbiory Polski. Czyli - konkretnie - z kim, wg Ciebie Mieszek napisał(a): RM wspiera "swoich" A co ma wspólnego RM z Samoobroną, którą przecież RM teraz - jako wielkiego przyjaciela PiSu - wspiera Mieszek napisał(a): ja takze z pisem nie za bardzo ale rozumie ich miłość do Ojczyzny i to szanuje Co to jest za "miłość do Ojczyzny", kiedy się - z zasady - dyskredytuje mających inny pomysł na kształt Ojczyzny  Chyba wypadałoby szukać wspólnego mianownika, pola do porozumienia - a nie od razu wzywać do "zatapiania". Mieszek napisał(a): nie moge zaufac komus kto wszczyna wewnątrz KK spór to nie ojciec Rydzyk go zaczął ale ci którym jest on ością w gardle...
Znowu ogólnik. Kto wszczyna spór  Pewnie napiszesz, że PO. Wszczyna spór tym, że przeciwstawia się cudownemu mariażowi PiSu z mediami Rydzyka  Nie dziwię się, bo taka sytuacja jest chora, gdy radio katolickie i mieniące się "katolickim głosem" otwarcie wspiera jedyną (jedyną słuszną?) partię. Biskupi dali już wyraz swojemu niezadowoleniu - wreszcie.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Śr lut 15, 2006 21:04 |
|
 |
meritus
|
Bp Antoni Dydycz, ordynariusz drohiczyński:
http://www.naszdziennik.pl/index.php?dat=20060208&typ=po&id=po33.txt
Bp Adam Lepa, przewodniczący Komisji d/s Środków Społecznego Przekazu KEP, sufragan łódzki:
http://www.naszdziennik.pl/index.php?dat=20060211&typ=po&id=po31.txt
Co do kwestii pana Dworaka nie wypowiadałem się czy jego wybór był jakimś upolitycznieniem. Powiedziałem tylko, że wtedy większego problemu nie było.
Belizariuszu
Powołuję się nie na jakąś tam gazetkę, ale na biskupów, którzy się tam wypowiadają. Promocji tej gazety, którą uważam za najbardziej obiektywną, też nie stosowałem.
Mieszku
Troszkę za ostro myślę się wypowiedziałeś. Ja bym ujął to tak - niektórzy biskupi swoimi wypowiedziami przenieśli dyskusję wewnątrzkościelną o Radiu Maryja na łamy liberalnych pism i mediów. Czy to jest dobre - sądzę, że nie. A to, że są pojedynczy księża, czy nawet biskupi, ktorzy z siebie dobrego słowa o Radiu Maryja nie chcą wykrzesać - no cóż.
ToMu
Trudno mówić o wspieraniu jednej partii, gdy na antenie występują regularnie przedstawiciele kilku partii. Sam to potwierdzasz, twierdząc że RM wspiera Samoobronę.
|
Śr lut 15, 2006 21:19 |
|
|
|
 |
Incognito
|
Mieszku, ToMu, sugeruję abyście nie wchodzili w politykę w tym temacie, bo zaczynacie już za bardzo drążyć wątki nie mające się bezpośrednio do Radia Maryja i popadacie w dywagacje na temat partii politycznych, a tp nie kwestia na ten temat i nie na to subforum (przypominam, że jest ono poświęcone wydarzeniom z życia Kościoła). Nie róbmy tematu-śmietnika, ok?
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
Śr lut 15, 2006 21:20 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
meritus napisał(a): ToMu Trudno mówić o wspieraniu jednej partii, gdy na antenie występują regularnie przedstawiciele kilku partii. Sam to potwierdzasz, twierdząc że RM wspiera Samoobronę.
Pomyliłem się - jedna opcja polityczna (i to też iluzorycznie, bo łączy ich tylko to, że chcą utrzymać się przy korycie... - bo od kiedy ideowo Samoobronie jest blisko do PiSu  ).
Żadne katolickie medium nie powinno być tubą jednej tylko opcji politycznej. Jednego ugrupowania tym bardziej.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Śr lut 15, 2006 21:24 |
|
|
|
 |
meritus
|
Myślę, że warto mierzyć wszystkich równą miarą. "Tygodnik Powszechny" nie omieszkuje wspierać ugrupowań, na które katolik nie powinien głosować z powodów moralnych, a jednocześnie ostro krytykuje inne ugrupowania. Podobnie nie było żadnej awantury, gdy dyrektor Radia Plus ks. Sowa był w sztabie wyborczym Platformy Obywatelskiej w dniu ogłoszenia wyników wyborów (zdjęcie ukazało się w "Naszym Dzienniku").
|
Śr lut 15, 2006 21:32 |
|
 |
Stefan
|
meritus napisał(a): Trudno się zgodzić z tym rzekomym listem 3 biskupów
Wybaczcie, ale ja tego naprawdę nie rozumiem.
Dlaczego w tym Kraju wszystko zawsze przebiega tak samo.
Wypowiadają się fizycy na temat (... bo ja wiem ...) cząstek elementarnych --- natychmiast odzywa się ktoś, kto wie lepiej i twierdzi, że "trudno mu się z tym zgodzić ..."
Głos zabiera specjalista neurochirurg ... Po co ? My jesteśmy mądrzejsi i więcej wiemy na temat ludzkiego organizmu niż on ...
Sekretariat Konferencji Episkopatu Polski mówi, że czuje się zaniepokojony tym czy innym faktem ... wystowuje list do prowincjała Redemptorystów ... ale nam "trudno się zgodzić".
Bo co ? Przecież co taki, jeden z drugim biskup rozumie z tego naszego KK ?
To MY ! MY wiemy ! MY wiemy jakie dzienniki są dobre, a które są pogrobcowami PZPR. MY wiemy jakie radio jest super, a które popiera tych "poetów, którzy nie miłują Ojczyzny" (parafrazując wzniosłe słowa Mieszka).
MY !
Czy naprawdę o polskim Kościele Katolickim i o tym czy to czy tamto Mu szkodzi, MY wiemy znacznie więcej niż Episkopat ?
Pokory !
PS. A jednak coś musi być nie tak z tym Radiem Maryja skoro biskupi mają co jakiś czas jakieś wątpliwości.
Gdyby było ono tak jednoznacznie wspaniałe, to przynajmniej Episkopat by to dostrzegł i docenił, no nie ?
I to jak jeden mąż ! Wszak tak dobre treści i taka niesamowita akcja ewangelizacyjna powinna zjednać 100-procentową aprobatę duchowieństwa (i to wyższego duchowieństwa !)
A oni - nie ! Zastanawiające ...
Czyżby z tym RM było jednak coś nie tak ?!
_________________ Prawda ? Cóż to jest prawda ?
/ Piłat /
|
Śr lut 15, 2006 21:39 |
|
 |
meritus
|
Stfanie gdybyś się pofatygował z przeczytaniem mojej wypowiedzi z czym się w sposób oczywisty nie zgadzam, nie musiałbyś tego dramatyczego elaboratu wypisywać.
|
Śr lut 15, 2006 21:41 |
|
 |
Stefan
|
Meritusie !
To nie dotyczy tylko Ciebie !
To dotyczy całego tematu pt. "Radio Maryja"
Zacytuję samego siebie :
Stefan napisał(a): A jednak coś musi być nie tak z tym Radiem Maryja skoro biskupi mają co jakiś czas jakieś wątpliwości. Gdyby było ono tak jednoznacznie wspaniałe, to przynajmniej Episkopat by to dostrzegł i docenił, no nie ? I to jak jeden mąż ! Wszak tak dobre treści i taka niesamowita akcja ewangelizacyjna powinna zjednać 100-procentową aprobatę duchowieństwa (i to wyższego duchowieństwa !) A oni - nie ! Zastanawiające ... Czyżby z tym RM było jednak coś nie tak ?!
PS. Tylko nie piszcie, proszę, że i biskupi mogą się mylić, albo że Chrystus był też tak prześladowany jak o. Rydzyk ...
To już wszystko czytałem !
Ja pytam tylko - powtórzę - dlaczego takie medium jak Radio Maryja :
tak dobre, czyste w intencjach, po chrześcijańsku miłosierne, wspierane przez Ojca Świętego (jednego i drugiego), prowadzące wspaniałe akcje, uwielbiane, ewangelizujące itd. itd. budzi takie KONTROWERSJE i to nie tylko wśród ateistów i przeciwników KK, ale w łonie samego Kościoła,
budzi takie KONTROWERSJE wśród olbrzymiej rzeszy wiernych, a nawet (o zgrozo !) wśród WŁADZ tego Kościoła.
Czy ktoś może mi objaśnić ten fenomen bez uciekania się do pustych frazesów "o jedynych obrońcach prawdy" i "o duchownych, którzy zaprzedali się Unii Wolności i diabłu" ?
/ Piłat /
|
Śr lut 15, 2006 21:54 |
|
 |
meritus
|
Stefanie
W moich wypowiedziach padły stwierdzenia, że jedne partie są na antenie, a innych nie ma, jakie są tego przyczyny - pewnie po obu stronach, RM i PO (Nalęży pamiętać, że Tusk zaczął atakować RM w swojej książce, w czasie gdy regularnie na antenie RM występowały takie osoby jak pan Biernacki, czy Miodowicz z PO. Donald Tusk odmówił udzielenia wywiadu dla NDz. Jego sztabowcy odmówili udziału w debacie przedwyborczej. TvT pokazywało w zamian wielokrotnie "Nocną zmianę"). W sposób jednoznaczny nie zgodziłem się ze stwierdzeniem, że RM popiera jedną partię polityczną.
Sprzeciw ze strony ateistów nie powinien budzić większego zdziwienia. Martwiłbym się, gdyby go nie było w stosunku do Kościoła.
|
Śr lut 15, 2006 22:03 |
|
 |
Stefan
|
PS.
Meritusie ! Mylisz się ! Przeczytałem bardzo dokładnie Twój post, zanim zdecydowałem się włączyć do rozmowy ...
Rozumiem, że trudno Ci się zgodzić "z rzekomym listem 3 biskupów" w trzech kwestiach, które podajesz.
A oni, ci biskupi, myślisz, że mieli zaćmienie umysłu ? Że nie dostrzegli tego np., że
meritus napisał(a): informowanie o tak doniosłym wydarzenia jest obowiązkiem mediów.
A może to jednak oni mają rację, a nie Ty ?!
Naprawdę uważasz, że listy duszpasterskie albo upomnienie Ojca Prowincjała --- Sekretariat KEP pisze bez zastanowienia i głębszego przemyślenia ?!
I o tym właśnie mówiłem, twierdząc, ze "MY" wiemy lepiej niż Księża Biskupi (np. lepiej wiemy co jest "obowiązkiem [katolickich] mediów", cytując na koniec Ciebie)
/ Piłat /
|
Śr lut 15, 2006 22:04 |
|
 |
Stefan
|
meritus napisał(a): W moich wypowiedziach padły stwierdzenia, że jedne partie są na antenie, a innych nie ma, jakie są tego przyczyny - pewnie po obu stronach, RM i PO (...) W sposób jednoznaczny nie zgodziłem się ze stwierdzeniem, że RM popiera jedną partię polityczną. I o to właśnie chodzi, Meritusie ! O to, że katolickie radio nie ma popierać ŻADNEJ partii politycznej i w ogóle nie mieszać się do polityki ! I tego w imieniu wszystkich katlików życzę Radiu Maryja ! meritus napisał(a): Sprzeciw ze strony ateistów nie powinien budzić większego zdziwienia. Martwiłbym się, gdyby go nie było w stosunku do Kościoła.
Meritusie ! W ogóle nie odpowiadasz na moje pytanie !
Mnie nie dziwi sprzeciw ze strony ateistów (o ile jest, bo z ateistami mało się stykam). Ja pytam skad się bierze sprzeciw wobec RM --- wierzących, zaangażowanych w sprawy Kościoła katolików, duchownych, biskupów i władz Kościoła ? To jest dopiero pytanie !
/ Piłat /
|
Śr lut 15, 2006 22:11 |
|
 |
meritus
|
Wyraziłem swoje słuszne wątpliwości. Informowanie o czymś nawet na zasadzie wyłączności nie świadczy o poparciu dla jednej partii politycznej, zwłaszcza, że to "coś" było udziałem trzech partii politycznych. Świadczy to też raczej o poparciu w drugim kierunku.
Stefanie co to znaczy mieszać się do polityki? Biorąc pod uwagę klasyczną, a nie weberowską definicję polityki (przyjmowaną w Kościele) to obowiązkiem Kościoła, a także mediów katolickich jest zabieranie głosu i udział w życiu politycznym zgodnie z odpowiednim podziałem ról. Jeżeli się traktuje politykę jako budowanie dobra wspólnego, to obowiązkiem katolika jest mieszanie się do polityki. Duchowni jedynie powinni unikać podejmowanie się środków jakimi są:
- bezpośredni udział we władzy publicznej
- wypowiedzi na tematy nie dotyczące wiary i obyczajów - czyli np. podziału stanowisk, poparcia dla jakiegoś polityka ze względu na jego pogląd na gospodarkę itp.
Odpowiedzią jest trwająca od kilkunastu lat zmasowana kamapania wymierzona w Radio Maryja przez określone media. Niektórzy duchowni nie mają obiektywnego zdania na temat RM, gdyż po pierwsze go nie słuchają, a po drugie swiadczy o tym fakt, że najstarsi mieszkańcy naszej ojczyzny nie pamiętają, by coś dobrego o tym radiu powiedzieli.
|
Śr lut 15, 2006 22:23 |
|
 |
Incognito
|
Meritusie, końcówka Twojej wypowiedzi zabrzmiała tak jakbyś sugerował, że krytyka Radia Maryja wynika z braku obiektywnego zdania na jego temat - dobrze zrozumiałem Twoją myśl?
|
Śr lut 15, 2006 22:25 |
|
 |
meritus
|
Moim zdaniem krytyka Radia Maryja jest często raczej krytyką jakiegoś wypaczonego obrazu Radia Maryja. Przypomina też czasem u niektórych rodzaj obsesji, ponieważ można zauważyć, że od listopada z krótkimi przerwami trwa nieustanny jazgot wokół Radia Maryja. Cichnie tylko na chwilę, jak się jakaś katastrofa jest, święta lub awantura w Sejmie.
|
Śr lut 15, 2006 22:29 |
|
|
|