Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 0:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
 Polacy, to religijni analfabeci... 
Autor Wiadomość

niestety nie moge polaczyc sie z linkiem tej strony podanym w pierwszym poscie wiec nie moge wiele wiecej powiedziec.. jednak jakkolwiek bylby postep to jest on niewystarczajacy chyba ze kogos zadawala te 20% i idsetek ludzi "gleboko wierzacych" twierdzacych ze z grzechu pierworodnego mozna sie wyspowiadac.. i nie zgadzam sie ze wieksza wiedza mlodych wynika z powszechnosci katechezy.. bardzioej przychylalbym sie ku twierdzeniu ze to zasluga dociekliwosci mlodych i glownie lepszy dostep do informacji na ten temat niz kiedys.. a o tragicznie slabej znajomosci tematu moze poswiadczyc kazdy swiadek jehowy ktory w kazdych drzwiach spotyka katolika wierzacego raz w trojce raz w dwujce a innym razem w kod leonarda davinci

N lip 22, 2007 20:56

Dane mam właśnie z owego artykułu, w którym wyraźnie było napisane, że największą wiedzą dysponują osoby młode. Nie chodzi mi o jego fragment dostępny obecnie na forum. Być może uznałeś, że opieram się na tym fragmencie, stąd to nieporozumienie. Wyciągam z tego faktu podanego w tym artykule wniosek, że ta zasadnicza różnica między wiedzą młodych, a starszych jest efektem różnicy w skuteczności katechezy dawniej, a obecnie.

Można wyciągnąć też inny wniosek, który wydaje mi się bardziej prawdopodobny. Może tu chodzić o to, że po zakończeniu katechezy w szkole większość ludzi po prostu pewne rzeczy... zapomina. Nie wraca do tej tematyki, a więc i wiedza się zaciera. U młodych to jest jeszcze świeże.

A co do katechezy... ja naprawdę wartościową miałem raptem przez 4 lata z 13. Ale to oczywiście może być kwestia szkoły czy nawet szczęścia do tego, że w Twojej parafii trafiali się księża będący jednocześnie dobrymi nauczycielami.

N lip 22, 2007 20:59

totez ksieza nie powinni dopuscic do sytuacji w ktorej owieczki zapominaja o 10 przykazaniach

N lip 22, 2007 21:30

Spoko, tempa rozwoju nie mierzy się tym, czy obecnie jest dobrze, ale tym z jaką szybkością następuje poprawa.

Zszywacz, taka możliwość też istnieje, ale jednak kwestie wiary są zwykle dla ludzi istotne więc jeśli raz je zdobyli wiedzę w tym zakresie to nie sądzę by o nich zapomnieli. W każdym razie myślę, że nie był to jedyny czynnik wpływający na taką różnicę i że katecheza szkolna również odegrała tu niebagatelną rolę.

N lip 22, 2007 22:42

Spoko, tempa rozwoju nie mierzy się tym, czy obecnie jest dobrze, ale tym z jaką szybkością następuje poprawa.

.. slusznie tylko zaskakujesz mnie sugerujac ze obecna tempo jest jak rozumiem conajmniej "zadowalajace" ciebie.. dla mnie te dane to kompromitacja i mocny argument przeciwnikow kosciola ze dane te swiadcza o tym ze kosciol nie chce aby przecietny katolik wiedzial o co chodzi w jego wierze bo moze zaczac dociekac i zorientuje sie ze to sie kupy nie trzyma

Pn lip 23, 2007 17:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7