Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 31, 2025 0:34

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 211 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Następna strona
 JE abp. Życinski jedzie taplać się w błocku 
Autor Wiadomość

A św. Hieronim pisał - "Nieznajomość Pisma św. jest nieznajomością Jezusa".

Ja tam nie jestem święty i zamiast wiedzieć gdzie co napisane wolę czuć i rozumieć sens Ewangelii. No i w miarę swoich nie świętych zdolności stosować to w praktyce.

Kamyk:

Ja nie pisałem "uczeni" lecz "biegli". Dla mnie to nie to samo.
Rozumiem, że dla ciebie to synonimy.
Jeśli tak, to znaczy że twierdzisz, że faryzeusze nie byli "biegli w Piśmie". Dobrze rozumiem?

Cz cze 07, 2007 22:59
Zobacz profil WWW

W Ewangelii jest napisane o kilku różnych grupach religijnych ówczesnego Izraela. Jedna z tych grup to faryzeusze, a inna z tych grup to uczeni w Piśmie - to coś na zasadzie nazwy własnej :)
Uczeni a biegli w Piśmie to dosyć podobne określenia więc uznałem je za synonimy

Pt cze 08, 2007 6:55
"Czuć rozumieć sens Ewangelii" - bez znajomości treści?????

Pt cze 08, 2007 7:34

No to sobie wyjasniliśmy. Terminologię.:)

Alus napisał(a):
"Czuć rozumieć sens Ewangelii" - bez znajomości treści?????

Czytasz wybiórczo, a więc tendencyjnie.
Napisałem przecież:
"Ja tam nie jestem święty i zamiast wiedzieć gdzie co napisane wolę czuć i rozumieć sens Ewangelii. No i w miarę swoich nie świętych zdolności stosować to w praktyce."
To przecież oczywiste, że nie można czuć i rozumieć bez znajomości.
Ale "znajomość" to nie uczenie się na pamięć.

Tylko kataryna (dziś raczej odtwarzacz mp3) gdy się naciśnie guzik, wie gdzie i co zapisane. I cytuje. Ale czy czuje i rozumie?

Ja staram się nie być automatem do cytowania.:)

Proponuję jednak powrót do tematu, a tym jest udział aba Życińskiego w polskim Woodstocku.

Wygląda na to że nasz ukochany Pasterz został przez Jurka podpuszczony.
Miał być gwiazdą błotnego pikniku, a okazuje się że będzie uczestniczył w ekumenicznej imprezie.
Nie pierwszy raz abp Życiński został wmanewrowany w coś, w czym jak przypuszczam nie chciałby uczestniczyć.

Lubię abpa Życińskiego, jego szczerość - mimo,że z wielu jego pogladami się nie zgadzam. Nadmiarem roztropności to chyba on jednak nie grzeszy.

Pt cze 08, 2007 17:45
Zobacz profil WWW

Miał być gwiazdą błotnego pikniku, a okazuje się że będzie uczestniczył w ekumenicznej imprezie.

Ekumenicznej? O żydach i muzułmanach tom słyszał, że mają być, ale o protestantach czy prawosławnych to jeszcze nie :P ;)

Pt cze 08, 2007 17:51

Cytuj:

Ekumenicznej? O żydach i muzułmanach tom słyszał, że mają być, ale o protestantach czy prawosławnych to jeszcze nie :P ;)

Nie wykręcaj kota ogonem. Dobrze wiesz co miałem na myśli.
:)

Pt cze 08, 2007 18:13
Zobacz profil WWW

Domyślam się, i dlatego protestuję przeciwko nadużywaniu słowa "ekumeniczny" :P

Pt cze 08, 2007 18:17

Domyślam się, i dlatego protestuję przeciwko nadużywaniu słowa "ekumeniczny" :P

Ależ literacka przenośnia to nie nadużywanie.
Zamiast czepiać się słówek, lepiej wyraź swoje zdanie o sytuacji w którą wrobił się abp Życiński.

Pt cze 08, 2007 18:29
Zobacz profil WWW

Tak naprawdę przestałem śledzić ten wątek już dosyć dawno i nie jestem na bieżąco - z tego powodu odmawiam komentarza :P

Pt cze 08, 2007 18:36
- w judaiźmie mówią: "Abrahama mamy za ojca" (Łk 3,8).
- Koran mówi o przymierzu Allaha z ludźmi, wypełnionym w Abrahamie,
- dla chrześcijan Abraham jest wzorem pełnego zaufania, zawierzenia Bogu.
Podobnie można powiedzieć, że Jan Paweł II "dał się wrobić" w modlitewne spotkanie w Asyżu.

Pt cze 08, 2007 19:30

Dlaczego "wrobił się abp Życiński"??...
- w judaiźmie mówią: "Abrahama mamy za ojca" (Łk 3,8).
- Koran mówi o przymierzu Allaha z ludźmi, wypełnionym w Abrahamie,
- dla chrześcijan Abraham jest wzorem pełnego zaufania, zawierzenia Bogu.
Podobnie można powiedzieć, że Jan Paweł II "dał się wrobić" w modlitewne spotkanie w Asyżu.

Santo subito, Życiński? :o :o :o
Nie przesadzasz czasem?

A co do udziału JPII w Asyżskim spotkaniu, to nie "dał się wrobić", lub "tak wyszło", lecz był to efekt wielu wcześniejszych spotkań, rozmów, negocjacji. To było przemyślane, zaplanowane i wykonane.

Nie przypominam sobie, by zaproszenie do Asyżu JP dostał na lotnisku, by jakiś Jurek robił to telefonicznie.

Pt cze 08, 2007 19:47
Zobacz profil WWW

I cóż w tym tak dziwnego i naganego??
Czy bp Edward Dajczak jest gorszym biskupem od pozostałych przez to, że partonuje i jeździ na Przystanek Jezus??
http://przystanekjezus.pl/pj2006/index.php?page=o_nas
- "Nie potrzebują lekarza zdrowi, lecz ci, którzy się źle mają (Mt 9,12)

Słuchałem kiedyś rekolekcji dajczaka, ba nawet służyłem... Rewelacja... to jest prosty, szczery człowiek. Taki jak powinien być biskup. Rozmawia z ludźmi... kiedyś ratował małżeństwo na styku rozwodu, przyjechał do nich z Najśw. Sakramentem. Mało już takich ludzi. Wg. mnie, i wielu innych - po prostu... święty :)

Pt cze 08, 2007 22:33
"Lecz Bóg mi pokazał, że nie wolno żadnego człowieka uważać za skażonego lub nieczystego" (Dz 10,28) - wysłannicy setnika Korneliusza zciągnęli św. Piotra z dachu, ten poszedł z nimi, głosił naukę o Panu i ochrzcił wszystkich domowników i służbę.
Kapłan ma "nastawać w pore i nie w porę, głosic nauki" - nieistotne, czy wczesniej negocjował, czy "został ściągnięy z dachu" czy odebrał telefon na lotnisku.

So cze 09, 2007 9:27

Niewątpliwie. Wspomniany bp. Dajczak mówił kiedyś o Woodstocku, że nieobecność Kościoła w takim tłumie młodzieży, w tym dużej ilości osób podupadłych duchowo, uzależnonych, etc. - była by złamaniem ewangelicznego nakazu "Idźcie i nauczajcie".

So cze 09, 2007 12:09
Jest pewna różnica pomiędzy JPII, a abp Życińskim. Ten pierwszy był głową KK, ten drugi powinien być tam gdzie jest potrzebny jako pasterz.

Ja doskonale rozumiem zapatrywania co poniektórych biskupów, księży i wiernych, że głosić Ewangelię najlepiej w kościele, gdzie przychodzą osoby które chcą tego słuchać. Wspaniale i lekko jest wymądrzać się w obliczu wiernych, którzy tylko i wyłącznie przyklasną. Cudownie jest kreować się na kogoś "wyższego" wśród spolegliwego tłumu.
Dlatego też nie każdy wyświęcony ma na tyle odwagi by stanąć wobec tych którzy są w stanie na niego napluć, zwyzywać, a może nawet i pobić.

Odwaga wielu hierarchów (księży też) staniała od pewnego dosyć już długiego czasu. Wygodnictwo i "pokazówki", to jest istotą ich głoszenia Słowa Bożego.
Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale Jezus często występował jawnie wobec swoich wrogów. Ci których mianował pasterzami wolą takich sytuacji unikać (strach? wygodnictwo? Czy po prostu lenistwo?). Tylko czy to jest zgodne z Ewangelią?

So cze 09, 2007 17:18
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 211 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Następna strona