Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 12:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 271 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 19  Następna strona
 Dlaczego nie chodzisz w niedzielę do sklepu? 
Autor Wiadomość

no wlasnie o to chodzi. jesli ktos nie chce niech nie kupuje. cala niedziela kontemplacja? jesli Tobie to odpowiada to mozesz nawet krzyzem lezec do 24. dlaczego ktos ma prawo do chodzenia do kosciola, oddawania czci Bogu a innemu ma byc odebrane prawo do zakupow, kin, muzeow, teatrow? bo wszystko to trzeba by pozamykac (jak rozumiem chodzi o to zeby wszyscy udzie miali wolna niedziele). a co jesli jestem zydem i chce zeby to samo obowiazywalo w moja wolna sobote? jestem katolikiem ale nigdy m sie nie podobalo to ze nie widzimy nic poza koncem swojego nosa. zawsze do przkonan radze dorzucic troche mózgu. niektorym wypowiedziom tego drugiego brakuje.

N kwi 13, 2008 20:02
muzyk1984 - bardzo proszę o zachowanie kulturę wypowiedzi i nie obrażanie innych.

N kwi 13, 2008 20:28

ok. przepraszam. prosze azeby ludzie ktorych moja wypowiedz o braku mozgu w wypowiedziach BEZPOSREDNIO obrazila napisali mi o tym.
ps. pytanie do p. moderator: pani zdaniem kogo obrazilem? i ktore ze slow bylo niekulturalne lub obrazliwe?

Pn kwi 14, 2008 8:18

Dojo

Pierwsza sprawa jest ta, ze Niedziela jest Dniem Panskim. Powinna byc przeznaczona dla Boga i rodziny, a nie w celu powiekszenia zasobow spizarnii domowej.

Druga sprawa....ktos korzystajac w niedziele z hipermarketow, nie zawsze zdaje sobie sprawe, ze w czasie gdy on sie relaksuje i robi zakupy (zazwyczaj zbedne), ktos musi byc z dala od rodziny po to by go obsluzyc.

Hiper i super - markety (Tandety), maja to do siebie, ze zmuszaja swoich pracownikow (za marne grosze) do pracy na okraglo.
Idac w niedziele na zakupy, posrednio przyczyniasz sie do tej bandyckiej polityki szefow tychze jaskin tandety.
Owszem, ceny sa nizsze, ale jakim kosztem sie to odbywa?
Kosztem zdrowia , a czasem nawet zycia czlowieka.

Popatrz na Niemcy...tam handel w takich jednostkach jest w niedziele zabroniony....wezmy zatem przyklad z nich i ukrocmy samowole tej skorumpowanej mafii, zerujacej na naiwnosci "zrelaksowanych" klientow.

pozdrowka

co do tego posta sie nie wypowiem.. -_-.. Zauważyłeś drogi ktostam ze to ze wiekszość ludzi niestety w polsce jest katolikami to jednak inni ludzie tez istnieja? niedziela to niedziela.. świecki dzien.. jeszcze czego zeby mi sklepy zamkneli w niedziele.. jak Wy jesteście zagorzałymi katolikami to po prostu panujcie nad sobą i nie chodźcie do sklepów a nie idziecie na łątwizne i chcecie zeby na wszą zachcianke sklepy pozamykali.. a poza tym [wybaczcie] HIPOKRYCI

Pn maja 05, 2008 15:27

co do tego posta sie nie wypowiem.. -_-..

A szkoda.
Nie dziwi mnie to jednak, bo mogłoby wyjść, że "przyganiał kocioł garnkowi".

IvySmall napisał(a):
Zauważyłeś drogi ktostam ze to ze wiekszość ludzi niestety w polsce jest katolikami to jednak inni ludzie tez istnieja?

A co ma piernik do wiatraka?

IvySmall napisał(a):
niedziela to niedziela.. świecki dzien.. jeszcze czego zeby mi sklepy zamkneli w niedziele.. jak Wy jesteście zagorzałymi katolikami to po prostu panujcie nad sobą i nie chodźcie do sklepów a nie idziecie na łątwizne i chcecie zeby na wszą zachcianke sklepy pozamykali.. a poza tym [wybaczcie] HIPOKRYCI

Hipokryci?

Znasz zasadę: "Nie czyń drugiemu co tobie niemiłe"?
Lub inaczej: "Chcesz by twoje prawa były szanowane, szanuj prawa innych"?
Znasz? To co to ma wspólnego z "zagorzałym katolicyzmem"?
Niekatolików te zasady nie obowiązują? Obowiązuje ich tylko "JA"?
To aż takie trudne do pojęcia, rozumienia i stosowania?
I kto tu jest hipokrytą?

W istocie Kościół żądając raz w tygodniu "wolnego" dnia od handlu, żąda przecież realizacji ogólnego PRAWA CZŁOWIEKA do wypoczynku, kontaktu z rodziną itd. To, że nadaje mu wymiar nakazu Boga, nie umniejsza w niczym jego ogólności - jego stosowania również dla w Boga nie wierzących.

Paradoksem, a może raczej szyderczym chichotem dziejów, że to właśnie Kościół musi przypominać jaśnie Oświeconym prawa o które rzekomo zabiegają.
Dokładnie jak 1700 lat temu. Wtedy świat też nie liczył się z tym prawem. To Kościół o nie zabiegał. Żądał by prawo państwa rzymskiego nakazało je egzekwować. I tak się stało. Niewolnik zyskał prawo do odpoczynku.

Nie chcesz wierzyć w Boga - nie wierz. Wolna wola. Ale prawa innych szanować należy. Bo ktoś inny twoich nie uszanuje.

Pn maja 05, 2008 18:31
Zobacz profil WWW

IvySmall napisał(a):
co do tego posta sie nie wypowiem.. -_-..

A szkoda.
Nie dziwi mnie to jednak, bo mogłoby wyjść, że "przyganiał kocioł garnkowi".

IvySmall napisał(a):
Zauważyłeś drogi ktostam ze to ze wiekszość ludzi niestety w polsce jest katolikami to jednak inni ludzie tez istnieja?

A co ma piernik do wiatraka?

a własnie to ze katolicy nie liczą sie z tym ze coraz wiecej ludzi odchodzi od tej wiary i nie koniecznie chcą zeby CAŁY kraj miał sie podporządkować religii i jej jakiś tam zasadom.. ciekawe jakby miało być na odwrót.. jakby ateiści chcieli zeby niedziela była dniem pracującym a katolicy mieliby sie podporządkowac to by juz nie było tak wesoło? problem tkwi w tym ze was jest wiekszość a jak to sie mówi w kupie siła...
Cytuj:
IvySmall napisał(a):
niedziela to niedziela.. świecki dzien.. jeszcze czego zeby mi sklepy zamkneli w niedziele.. jak Wy jesteście zagorzałymi katolikami to po prostu panujcie nad sobą i nie chodźcie do sklepów a nie idziecie na łątwizne i chcecie zeby na wszą zachcianke sklepy pozamykali.. a poza tym [wybaczcie] HIPOKRYCI

Hipokryci?

Znasz zasadę: "Nie czyń drugiemu co tobie niemiłe"?
Lub inaczej: "Chcesz by twoje prawa były szanowane, szanuj prawa innych"?
Znasz? To co to ma wspólnego z "zagorzałym katolicyzmem"?
Niekatolików te zasady nie obowiązują? Obowiązuje ich tylko "JA"?
To aż takie trudne do pojęcia, rozumienia i stosowania?
I kto tu jest hipokrytą?

No własnie Wy nie spostrzegacie tego ze są ludzie którym na przykład praca w niedziele nie przeszkadza a nawet daje wiecej bo mogą wiecej godzin wypracować. Tylko Wy uważacie ze jak macie jakieś zasady to nagle cała polska musi ich przestrzegać a to nic innego jak patrzenie jedynie na czubek swojego nosa.. i kto tu widzi tylko i wyłącznie swoje ja?

Cytuj:
W istocie Kościół żądając raz w tygodniu "wolnego" dnia od handlu, żąda przecież realizacji ogólnego PRAWA CZŁOWIEKA do wypoczynku, kontaktu z rodziną itd. To, że nadaje mu wymiar nakazu Boga, nie umniejsza w niczym jego ogólności - jego stosowania również dla w Boga nie wierzących.

Nie wiesz ze jak ktoś nie chce szczęścia to nie uszczęśliwisz go na siłe? a Od kiedy Wy tacy broniący praw człowieka? Bronicie praw człowieka tylko wtedy kiedy macie w tym interes to sie nazywa ogólnie EGOIZM. Miłujecie bliźnich ale tylko tych którzy są katolikami? a jak jest z tolerancją? Jesteście tolerancyjni ale jednocześnie homoseksualiści, swiadkowi jehowy są bee?

Cytuj:
Nie chcesz wierzyć w Boga - nie wierz. Wolna wola. Ale prawa innych szanować należy. Bo ktoś inny twoich nie uszanuje.

Już opinie moje i wielu innych ludzi nie są szanowane.. takie opinie jak antykoncepcja [kościół tak bardzo starał sie wycofać w polsce środki antykoncepcyjne], sklepy w niedziele .. to wszystko wedle swoich zachcianek chce ustanowić kościół.. OK niech zabrania swoim wiernym ale czemu chce rządzić także moim i innych zyciem?

Pn maja 05, 2008 19:56
Prowo do odpoczynku jest podstawowym prawem każdego człowieka. Człowiek to nie robot - nie da rady pracowac bez ustanku (zresztą robot też nie da). Gdzie tu egoizm? Gdzie narzucanie innym swojej religii?
Ty chcesz pracować, chcesz się zajechać na śmierć - Twoje prawo, ale nie zmuszaj do takiego życia innych.

PS. I jeszcze poza tematem.... tolerancja to nie przyzwolenie na zło.

Pn maja 05, 2008 22:56
zbanowany na stałe

Już opinie moje i wielu innych ludzi nie są szanowane.. takie opinie jak antykoncepcja [kościół tak bardzo starał sie wycofać w polsce środki antykoncepcyjne], sklepy w niedziele .. to wszystko wedle swoich zachcianek chce ustanowić kościół.. OK niech zabrania swoim wiernym ale czemu chce rządzić także moim i innych zyciem?

Włąsnie dlatego, ze ludzie mają takie idiotyczne pomysły /aborcja, srodki antykoncepcyjne/, pozniej tacy jak musza płacić wyższe podatki które są przeznaczane na finansowanie osób chcących mieć dzieci...
Cała Europa tzw. zachodnia, przeznacza teraz steki tys. euro, na tych którzy podejmą sie wychowania człowieka....Przez brak rąk do pracy, mają problemy społeczne ściągając siłę roboczą i znów wydają setki miliardów euro na ich edukację, potrzeby socjalne itd...

To jest chore, czy my musimy iśc tą drogą?

Piszesz o sklepach..znow brednie, nikt nikomu nie zakazał zamykania sklepów w żaden dzień roku, wszystkie mogą być otwarte na okrągło...przecież ich własciciele mogą to uczynić.
Dlaczego nie pytasz włascicieli i ich rodzin, dlaczego nie otwierają sklepów
w dni wolne ustawowo od pracy?

Wt maja 06, 2008 7:37
Zobacz profil WWW

Prowo do odpoczynku jest podstawowym prawem każdego człowieka. Człowiek to nie robot - nie da rady pracowac bez ustanku (zresztą robot też nie da). Gdzie tu egoizm? Gdzie narzucanie innym swojej religii?

Tak, ale dniem wolnym na odpoczynek nie musi być niedziela. Mogę pracować w niedzielę, a dzień wolny mieć np. we wtorek. Komu to przeszkadza?

Wt maja 06, 2008 9:25

Monika75 napisał(a):

Tak, ale dniem wolnym na odpoczynek nie musi być niedziela. Mogę pracować w niedzielę, a dzień wolny mieć np. we wtorek. Komu to przeszkadza?

zgadzam sie.. poza tym jak byście kiedykolwiek interesowali sie pracą to byście wiedzieli ze nikt nikomu nie pozwoli pracować 7 dni w tyg.. moze co najwyżej 5 a w takim supermarkecie tak jak juz napisał SweetChild w tych 5 dniach moze znajdować sie niedziela a np poniedzialek i wtorek być wolny//. wiec już ktoś się tym wcześniej zajął..

Te wasze wymawianie się "dobrem dla ludzkości" Wam nie wyszło..-_- kto teraz wierzy w miłość braterską katolika do wszystkich ludzi.. chyba tylko katolicy -_-

Wt maja 06, 2008 9:37
Monika75 napisał(a):

Jasne, teoretycznie mozna wprrowadzic zasadę, że każdy wyznacza sobie wolne dni sam. Tylko powiedz jak to wtedy zorganizowac, żeby znaleźć czas na wspólny odpoczynek z rodzina, przyjaciółmi. W pracy męża taki dzień zostanie wyznaczony na poniedziałek, u zony na środę, a dzieci dostaną wolne od szkoły w niedzielę.
Oczywiście pomijam tu kompletnie względy religijne.

A Ciebie Ivy ostrzegam - jeśli chcesz pisac na forum to odnos się merytorycznie do tematów, a nie traktuj każdego wątku jak okazji do bezsensownego do przyłożenia katolikom.

Wt maja 06, 2008 9:48

Jasne, teoretycznie mozna wprrowadzic zasadę, że każdy wyznacza sobie wolne dni sam. Tylko powiedz jak to wtedy zorganizowac, żeby znaleźć czas na wspólny odpoczynek z rodzina, przyjaciółmi. W pracy męża taki dzień zostanie wyznaczony na poniedziałek, u zony na środę, a dzieci dostaną wolne od szkoły w niedzielę.

A jak radzą sobie lekarze, pielęgniarki, kolejarze i pozostali pracujący w zawodach, w których niedziela nie jest dniem wolnym od pracy? Nie chodzi przecież o to, aby generalnie wywracać do góry nogami porządek dni wolnych od pracy, a jedynie o dni wolne w handlu.
Poza tym, czy podstawowym celem istnienia sklepu jest zatrudnienie pracownika w godzinach, które są dla niego najkorzystniejsze, czy też umożliwienie zakupów klientowi w dogodnym dla niego czasie? Ja uważam, że to drugie. Interesy pracowników też powinny być uwzględnione, ale nie mogą być jedynym (ani nawet najważniejszym) kryterium.

Wt maja 06, 2008 10:16
Praca w niedzielę w pewnych zawodach jest koniecznością. Robienie zakupów już nią nie jest.

Sweetchild napisał(a):
Poza tym, czy podstawowym celem istnienia sklepu jest zatrudnienie pracownika w godzinach, które są dla niego najkorzystniejsze, czy też umożliwienie zakupów klientowi w dogodnym dla niego czasie?

Idąc tym tokiem rozumowania wszystko powinno być pootwierane 24 h/dobę. Ty tez tak powienienes pracować (bez względu na to co robisz), bo mozliwe że dla jakiegoś Twojego klienta najdogodniejszym czasem na załatwiegie sprawy z Tobą/Twoją firma byłaby np. godzina 23:00 z soboty na niedzielę.

Wt maja 06, 2008 10:27

Praca w niedzielę w pewnych zawodach jest koniecznością. Robienie zakupów już nią nie jest.

Jeżdżenie autobusem czy tramwajem w niedzielę też nie jest żadną koniecznością. Ani chodzenie do kina czy do teatru. Ani do kawiarni czy restauracji.

Monika75 napisał(a):
Sweetchild napisał(a):
Poza tym, czy podstawowym celem istnienia sklepu jest zatrudnienie pracownika w godzinach, które są dla niego najkorzystniejsze, czy też umożliwienie zakupów klientowi w dogodnym dla niego czasie?

Idąc tym tokiem rozumowania wszystko powinno być pootwierane 24 h/dobę. Ty tez tak powienienes pracować (bez względu na to co robisz), bo mozliwe że dla jakiegoś Twojego klienta najdogodniejszym czasem na załatwiegie sprawy z Tobą/Twoją firma byłaby np. godzina 23:00 z soboty na niedzielę.

Właśnie nie. Większość zakładów nie pracuje w systemie 24h/dobę, bo nie ma takiej potrzeby. Nikt też nie będzie robił sobie takiego zachodu dla jednego klienta.
W przypadku handlu w niedzielę i święta tych klientów jest/było więcej niż w dni robocze. Dlatego pisałem wcześniej "nie chodzi przecież o to, aby generalnie wywracać do góry nogami porządek dni wolnych od pracy, a jedynie o dni wolne w handlu."

Wt maja 06, 2008 10:41

Sweet, widzę że traktujesz człowieka tylko jako składnik procesu produkcji, jak maszynę, która też od czasu do czasu musi mieć czas przestoju na konserwację, drobne naprawy - rzeczywiście, niekoniecznie w Niedzielę.

Dla ciebie nie istnieje rodzina. Maszyny rodzin nie posiadają. Wspólny czas im jest zbędny.

Mnie się wydawało zawsze, że nie istniejemy by produkować, lecz produkujemy, by istnieć.

Czujesz tę różnicę (w podejściu), Sweet?

Wt maja 06, 2008 11:44
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 271 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 19  Następna strona