Trudne czasy dla odważnych księży.
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Trudne czasy dla odważnych księży.
Elbrus napisał(a): Marek MRB napisał(a): Twoja sugestia na temat holocaustu była świetną ilustracją jakie spustoszenia w nawet tak porządnym człowieku jak Ty robi propaganda i kampanie nienawiści wobec pewnych ludzi. Inaczej sobie tego Twojego wybryku nie umiem wytłumaczyć. To nie była żadna sugestia tylko przykład kontrowersyjnych poglądów. Zasugerowałeś coś haniebnego. I na Twoim miejscu bym się wycofał, a nie brnął dalej w tę obrzydliwość. Cytuj: Zresztą po epitetach jakie sadzi ksiądz (patrz linki Alus) nie tak bardzo nieadekwatny do poziomu wypowiedzi. Bo ja wiem ? Jesli mogą aresztować Zakajewa i rozważają poważnie wydanie go Rozjanom na pewną śmierć to znaczy że są zdolni absolutnie do wszystkiego. Elbrus napisał(a): Kan. 752 Wprawdzie nie akt wiary, niemniej jednak religijne posłuszeństwo rozumu i woli należy okazywać nauce, którą głosi Papież lub Kolegium Biskupów w sprawach wiary i obyczajów, gdy sprawują autentyczne nauczanie, chociaż nie zamierzają przedstawić jej w sposób definitywny. Stąd wierni powinni starać się unikać wszystkiego, co się z tą nauką nie zgadza. I to jest według Ciebie "nauczanie autentyczne" ? Podobnie dalsze kanony - NIE NA TEMAT. Ogólnie do forum: Ciekawe, ze jak mowa o realnym nauczaniu Kościoła - to zaraz jest na forum cała banda ludzi nawołujących do "zrozumienia dla mających inne zdanie", mówiących o "krótkowzroczności i głupocie Kościoła".Ale jak idzie o zamykanie ust kapłanom, którzy wiele poświęcili dla Kościoła i Ojczyzny (w czasie gdy niektórzy inni podpisywali lojalki i robili kariery na KUL...), gdy idzie u usuwanie krzyża - to wtedy nagle forum robi się "ortodoksyjnie wierne". Obłuda uszami się wylewa. Przy tym nikt jakoś nie wspomina o głosach biskupów którzy mają zgoła inne zdanie - za to słowa bp.Pieronka o "zaczadzeniu PiS-em" nie wywołują oburzenia na takie posponowanie biskupów, lecz ryk radości tłuszczy szyderców.
|
Pt wrz 17, 2010 15:56 |
|
|
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Mam wrażenie, ze wypowiadają się ludzie nie znający historii swojej własnej polskiej ojczyzny. Historii w której losy Kościoła i losy Ojczyzny splatały się przez całe wieki, czy komuś się to podoba, czy nie podoba. Bohaterskich księży i zakonników nie brak w polskiej historii.
Ja rozumiem, że szkoły o tym nie uczą. Jednak warto sięgnąć czasem po lekturę, a nie pozostawać tylko w kręgach działania mediów.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Pt wrz 17, 2010 15:58 |
|
 |
agawa
czasowo zablokowana
|
Czyli decyzje pasterskie mogą być nieprzestrzegane?
Tak, jeżeli ich przestrzeganie byłoby wbrew sumieniu wierzących.
Czy jeśli biskup wydałby dekret o przeniesieniu ks. na inną parafię, a ten by się nie zgodził, to czy wtedy też byś wspierał księdza (wtedy gdyby "miał rację" (poważne powody))?
nie. Księża zmieniają parafie i nie ma w tym nic dziwnego, ani złego.
Jeśli tak to czy są katolikom potrzebni STALI biskupi?
tak
Przecież wystarczyłoby zbieranie się kilka razy w roku na KEP, a w pozostałe dni biskupi pełniliby zwykłe funkcje proboszczów.
Ostatecznie mogłoby tak być
Po co to wszystko? Niepotrzebna i szkodliwa biurokracja?
nadmierna biurokracja jest niepotrzebna i szkodliwa
_________________ WSZYSTKO O NOWENNIE POMPEJAŃSKIEJ zwanej nie do odparcia: uzdrowienia, nawrócenia, objawienia Maryi na: www.pompejanska.rosemaria.pl
|
Pt wrz 17, 2010 15:58 |
|
|
|
 |
agawa
czasowo zablokowana
|
Kamala napisał(a): agawa, jeszcze jedna taka uwaga i zglaszam to do moderacji. Najpierw obrazasz biskupa, potem uzytkownikow, a wszystko w obronie wlasnych pogladow zgodnych z RM
O moj patriotyzm sie nie martw, a obywatelstwa ty mi nie odbierzesz. I zdecyduj sie, czy chodzi w walce o krzyz o wiare, czy nie. Bo jak sama napisalas, w sprawach wiary MUSISZ BYC KOSCIOLOWI POSLUSZNA
maly_kwiatku, to moze referendum, jesli "grupa sie powieksza"? Jestem jak najbardziej za. Moze zainicjujesz? Koleżance Radio Maryja stoi ością w gardle? Nie mam ochoty więcej z tobą dyskutować. To poniżej mojej normy.
_________________ WSZYSTKO O NOWENNIE POMPEJAŃSKIEJ zwanej nie do odparcia: uzdrowienia, nawrócenia, objawienia Maryi na: www.pompejanska.rosemaria.pl
|
Pt wrz 17, 2010 16:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Inne zdanie tzn zamęt, wyzwiska, obelgi, opluwania, pod krzyżem....i powiedz teraz zbuntowanej młodzieży, że katolicyzm to religia miłości, a kapłani, bezpodstawnie odkarżający o zbrodnie, to piewcy miłości. Jaaasne, to grupka ludzi stojąca z krzyżem, a nie pijana tłuszcza podjudzana przez GW i podobne media sikała na krzyż, biła i wyzywała "wrogów demokracji", robiła bluźniercze przedstawienia i stawiała krzyż z puszek piwa "Lech". Cytuj: Kościoły pustoszeją, a gdy coraz więcej będzie takich scem "miłości bliźniego", która wymiecie młodych, będzie się w Polsce sprzedawało kościoły jak na Zachodzie Europy. Tam kościoły pustoszeją mimo że już dawno skapitulowały wobec pijanej tłuszczy. Nie podliżesz się Światu po to by go z'ewangelizować. Nie tak się to robi.
|
Pt wrz 17, 2010 16:01 |
|
|
|
 |
agawa
czasowo zablokowana
|
Elbrus napisał(a): agawa napisał(a): Po Bogu trzeba najbardziej kochać Ojczyznę. Mało kto to rozumie Na pewno chrześcijanie tego nie rozumieją, bo to co prezentujesz nie jest ewangelią Jezusa Chrystusa: Drugie podobne jest do niego: Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego. (Mt 22:39) To ogłoś Kardynała Wyszyńskiego heretykiem.
|
Pt wrz 17, 2010 16:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kamala napisał(a): agawa, jeszcze jedna taka uwaga i zglaszam to do moderacji. Oho, Aluś chciałaby tak jak kuria - zamykać usta. Cytuj: Najpierw obrazasz biskupa, potem uzytkownikow, a wszystko w obronie wlasnych pogladow zgodnych z RM No proszę, można z forum być wyrzuconym za "poglądy zgodne z RM" ? O.Rydzyk mnie nie przekonał, ale jeszcze trochę i mnie Alus do RM przekonasz...
|
Pt wrz 17, 2010 16:03 |
|
 |
Elbrus
|
Marek MRB napisał(a): Zasugerowałeś coś haniebnego. I na Twoim miejscu bym się wycofał, a nie brnął dalej w tę obrzydliwość. Nic nie sugerowałem - moje słowa zostały źle zrozumiane. Nie brnę tam, gdzie nie postawiłem nawet stopy. Marek MRB napisał(a): nikt jakoś nie wspomina o głosach biskupów którzy mają zgoła inne zdanie - za to słowa bp.Pieronka o "zaczadzeniu PiS-em" nie wywołują oburzenia na takie posponowanie biskupów, lecz ryk radości tłuszczy szyderców. Red. Terlikowski w programie Lisa mówił o Pieronku, jako o marginalnym EMERYTOWANYM biskupie, który też się chyba w czymś nie chciał podporządkować (tak zapamiętałem). Była to więc głupia wypowiedź a'la Bartoszewski ("starego, wesołego staruszka").
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pt wrz 17, 2010 16:04 |
|
 |
agawa
czasowo zablokowana
|
maly_kwiatek napisał(a): agawa napisał(a): Pełna zgoda, jak można czcić sw. Stanisława. Toż to heretyk, sprzeciwił się królowi! To tak jak ks. Małkowski sprzeciwił się prezydentowi i stanął w obronie Krzyża. Schizofrenia duchowa widzę jest normą w naszym Kościele i wśród wierzących. NIech wszyscy będą BMW, tak nie będzie zamętu, nie będzie też świetych i męczenników, bo posłuszne barany będą wchodzić do d...y każdej władzy, byle tylko był spokój. Pierwsi polecą likwidować krzyże, gdy tylko okaże się, że jakiemuś ateiście to przeszkadza. Tak, krzyże do kościołów i modlić się wolno tylko w kościołach, jak to rzecznik kurii powiedział, że ulica to nie miejsce na modlitwę. IDIOTA. Kuria, w której rzecznik kurii mówi coś takiego, a biskup go nie dymisjonuje, traci dla mnie wiarygodność. Przypomnij jeszcze agawa źródło, z którego wynika że rzecznik uważa, że ulica to nie jest miejsce na modlitwę. Kamala, ja słyszę takie głosy i nie uważam, by to były głosy prywatne. To jest grupa społeczna, skądinąd ciągle powiększająca się chyba w wyniku działania władz tak państwowych, jak kościelnych. Władze kurii potwierdziły, że ks. Małkowskiemu nakazano, by skoncentrował się wyłącznie na posłudze kapłańskiej na warszawskim Cmentarzu Północnym. Kanclerz kurii ks. Grzegorz Kalwarczyk powiedział w rozmowie z "Rzeczpospolitą", że... ulica to nie jest miejsce do modlitwy. http://niezalezna.pl/article/show/id/38983
|
Pt wrz 17, 2010 16:05 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Marek MRB napisał(a): Jaaasne, to grupka ludzi stojąca z krzyżem, a nie pijana tłuszcza podjudzana przez GW i podobne media sikała na krzyż, biła i wyzywała "wrogów demokracji", robiła bluźniercze przedstawienia i stawiała krzyż z puszek piwa "Lech". Chwała Bogu, że ja takich rzeczy nie oglądam, bo na szczęście praktycznie w ogóle nie zajmuje się tym co usiłują wcisnąć ludziom media. To co napisałeś, to dla mnie kolejny dowód haniebnej prowokacji czynionej pod tym Pałacem Namiestnikowskim. Prowokacji, której na pewno nie czynią ludzie modlący się ani nieszczęsny ks. Małkowski.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Pt wrz 17, 2010 16:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Elbrus napisał(a): Marek MRB napisał(a): Zasugerowałeś coś haniebnego. I na Twoim miejscu bym się wycofał, a nie brnął dalej w tę obrzydliwość. Nic nie sugerowałem - moje słowa zostały źle zrozumiane. Nie brnę tam, gdzie nie postawiłem nawet stopy. CIekawe jak zareagowałbyś gdybym w trakcie dyskusji wyjechał z czymś w rodzaju "Możesz sobie nawet Elbrus wychwalać zagładę Żydów, a ja nadal będę mówił że...". Czy też byś tak na to patrzył ? Cytuj: Marek MRB napisał(a): nikt jakoś nie wspomina o głosach biskupów którzy mają zgoła inne zdanie - za to słowa bp.Pieronka o "zaczadzeniu PiS-em" nie wywołują oburzenia na takie posponowanie biskupów, lecz ryk radości tłuszczy szyderców. Red. Terlikowski w programie Lisa mówił o Pieronku, Nie mówię o red.Terlikowskim, tylko o Was. A to co mówi bp.Pieronek już dawno przekroczyło granice wszelkiej przyzwoitości. Niestety, sława telewizyjna tak działa na księży...
Ostatnio edytowano Pt wrz 17, 2010 16:16 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Pt wrz 17, 2010 16:09 |
|
 |
dziad
|
O ile się nie mylę nikt nie wyjaśnił słów tego księdza z kurii, który stwierdził, że "ulica to nie miejsce na modlitwę". Szokuje mnie to zdanie. Ono jest godne jakiegoś prymitywnego przebierańca z SB, a nie kanclerza kurii. Jestem z dalekiego miasta, ale chyba zadzwonię do kurii i spytam się co to wszystko znaczy i przedstawię swoje zdanie. Biskup Nycz od pewnego czasu w moich oczach robił się mały, a po tej ostatniej decyzji zrobił się tak malutki, że go już niestety nie widzę. Nie zobaczę go choćby wyszedł nad ambonę i nie usłyszę choćby głośniki ustawione były na cały regulator. Po prostu, stracił cały swój autorytet. I to jest problem! Dla mnie jest zwykłym funkcjonariuszem PO. Tak myślę i co mam zrobić. Krążyły jakieś plotki o tym, iż na spotkaniu z proboszczami przed wyborami bodajże zachwalał Komorowskiego, bo chyba nie zachęcał chyba do głosowania na niego /obym się nie mylił/. A PO to partia złodzieii i zdrajców, sprzedawczyków, w pewnym sensie zbrodniarzy. Więc co o tym myśleć? A kardynał Dziwisz? Przyjmuje Komorowskiego przed wyborami! Jak to powiedział Józef Maciewicz? Co tam się wdarło do kościoła?
Źle oceniam poszczególnych ludzi. Ja sam jestem grzesznik. Ale w sumie chyba kocham i Chrystusa i Kościół i Polskę. I gdy się tu wszystko wali, nerwy mogą puszczać. Obawiam się nie tylko nerwy, ale i wiara u nie jednego może się załamać. Dlatego ten brak wyczucia i tupetu na samej górze ..... Nie chcę być zakłamany. Nie będę obiecywał, że będę się modlił za tych w moim odczuciu złych biskupów i księży. Ale może? Może taka jest droga do nawrócenia wielu – nie przykłąd idący z góry, lecz zgorszenie.
|
Pt wrz 17, 2010 16:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
maly_kwiatek napisał(a): Marek MRB napisał(a): Jaaasne, to grupka ludzi stojąca z krzyżem, a nie pijana tłuszcza podjudzana przez GW i podobne media sikała na krzyż, biła i wyzywała "wrogów demokracji", robiła bluźniercze przedstawienia i stawiała krzyż z puszek piwa "Lech". Chwała Bogu, że ja takich rzeczy nie oglądam, bo na szczęście praktycznie w ogóle nie zajmuje się tym co usiłują wcisnąć ludziom media. To co napisałeś, to dla mnie kolejny dowód haniebnej prowokacji czynionej pod tym Pałacem Namiestnikowskim. Prowokacji, której na pewno nie czynią ludzie modlący się ani nieszczęsny ks. Małkowski. "Przekaziory" nagrały kilka scen w wykonaniu jakichś starszych ludzi którym puściły nerwy i puszczały to w kółko jako rzekomo reprezentatywną próbkę zachowań ludzi z krzyzem. NIE puścili tego co tych ludzi do tego stanu doprowadziło, NIE pokazywali skrajnej i chamskiej agresji pijanej tłuszczy i spokojnej modlitwy i śpiewania pieśni (a było to CHARAKTERYSTYCZNE I REPREZENTATYWNE zachowanie ludzi pod krzyżem). NIE pokazali też tego że na FIZYCZNĄ agresję pijaków wobec (ludzi pod krzyżem NIE reagowała Policja. NIE pokazali też tego że w tłumie znajdowali się kierujący emocjami tłuszczy prowokatorzy (jednym z nich był gość oskarżony w procesie przeciw szantażystom posła z PSL) A potem wychodzi na forum taka Aluś budująca swój obraz Świata na GW i TVN24 i śmie mówić o złym przykładzie dla młodzieży !
|
Pt wrz 17, 2010 16:14 |
|
 |
agawa
czasowo zablokowana
|
dziad napisał(a): O ile się nie mylę nikt nie wyjaśnił słów tego księdza z kurii, który stwierdził, że "ulica to nie miejsce na modlitwę". Szokuje mnie to zdanie. Ono jest godne jakiegoś prymitywnego przebierańca z SB, a nie kanclerza kurii. Jestem z dalekiego miasta, ale chyba zadzwonię do kurii i spytam się co to wszystko znaczy i przedstawię swoje zdanie. Biskup Nycz od pewnego czasu w moich oczach robił się mały, a po tej ostatniej decyzji zrobił się tak malutki, że go już niestety nie widzę. Nie zobaczę go choćby wyszedł nad ambonę i nie usłyszę choćby głośniki ustawione były na cały regulator. Po prostu, stracił cały swój autorytet. I to jest problem! Dla mnie jest zwykłym funkcjonariuszem PO. Tak myślę i co mam zrobić. Krążyły jakieś plotki o tym, iż na spotkaniu z proboszczami przed wyborami bodajże zachwalał Komorowskiego, bo chyba nie zachęcał chyba do głosowania na niego /obym się nie mylił/. A PO to partia złodzieii i zdrajców, sprzedawczyków, w pewnym sensie zbrodniarzy. Więc co o tym myśleć? A kardynał Dziwisz? Przyjmuje Komorowskiego przed wyborami! Jak to powiedział Józef Maciewicz? Co tam się wdarło do kościoła?
Źle oceniam poszczególnych ludzi. Ja sam jestem grzesznik. Ale w sumie chyba kocham i Chrystusa i Kościół i Polskę. I gdy się tu wszystko wali, nerwy mogą puszczać. Obawiam się nie tylko nerwy, ale i wiara u nie jednego może się załamać. Dlatego ten brak wyczucia i tupetu na samej górze ..... Nie chcę być zakłamany. Nie będę obiecywał, że będę się modlił za tych w moim odczuciu złych biskupów i księży. Ale może? Może taka jest droga do nawrócenia wielu – nie przykłąd idący z góry, lecz zgorszenie. Prawda.. można się załamać... Kard. Dziwisz nawet nie błogosławi wiernych. Byłam w katedrze jak był tam gościem i miał kazanie i widziałam jak szedł wśród tłumów. NIe błogosławił! Kiwał tylko głową. Pierwszy raz coś takiego widziałam. To normalne?
|
Pt wrz 17, 2010 16:16 |
|
 |
dziad
|
agawa napisał(a): Elbrus napisał(a): agawa napisał(a): Po Bogu trzeba najbardziej kochać Ojczyznę. Mało kto to rozumie Na pewno chrześcijanie tego nie rozumieją, bo to co prezentujesz nie jest ewangelią Jezusa Chrystusa: Drugie podobne jest do niego: Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego. (Mt 22:39) To ogłoś Kardynała Wyszyńskiego heretykiem. Elbrus nie kapuje widać, że miłość Ojczyzny to miłość Boga i bliźniego razem wzięte. Mam na myśli polski patriotyzm, a nie niemiecki, czy rosyjski.
|
Pt wrz 17, 2010 16:17 |
|
|
|