Wesprzyjmy bpa Hosera w sprawie Lemańskiego i nie tylko !!
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Wesprzyjmy bpa Hosera w sprawie Lemańskiego i nie tylko
Skoro ja przynależąc do Kościoła, ocenę Kościoła odnoszę osobiście do siebie, to uważasz, że hierarcha jest w pozycji ponad tymi opiniami? Może Ty dla odmiany odpowiesz - abp mówi, że ks Lemański "zatracił zmysł Kościoła", a czy skazany ks z Tarchomina aby też nie zatracił zmysłu Kościoła?.....więc skąd taka różnica? Chodzi jedynie o to, ze ks Lemański to pyskaty raptus, mówi zanim pomyśli, a wystarczyło aby był jedynie cicho, może mieć poglądy i zachowania godzące w Kościół, byle był cichy i posłuszny.
|
Pt sie 29, 2014 8:17 |
|
|
|
 |
zepp
|
Gdyby księdza Lemańskiego nie było, nasza hierarchia powinna go sobie stworzyć! Wreszcie można wrócić na stare, dobrze przetarte ścieżki i zamknąć się w oblężonej twierdzy : patrzcie jak daleko sięgają macki wrogów Kościoła, aż do jego wnętrza ! Można znowu sytuację sprowadzić do prostych podziałów : tu nasi, tam wrogowie, sługi szatana. Beż żadnego niuansowania. Kościół w dobrym stanie przetrwał komunę, gdy rzeczywiście był atakowany i fizycznie, i medialnie. Nagle się okazuje, że w warunkach demokracji, gdy Kościół zyskał swobody i przywileje o jakich nie mógł za komuny marzyć, nagle teraz czuje się zagrożony, atakowany . No cóż, skoro każde zainteresowanie się mediów , które nie jest laurką czy na kolanach wygłaszaną laudacją, traktowane jest jako atak. Obserwuję życie medialne teraz, mam w dobrej pamięci co było kiedyś, i doprawdy, nie widzę jakiegoś zmasowanego ataku na Kościół : owszem co jakiś czas media zainteresują się jakimś wątkiem kościelnym, który da się przedstawić w sensacyjnej formie, ale przecież tak samo media odnoszą się i do innych uczestników medialnego światka. A już w szczególności nasi hierarchowie nie potrzebują obrony, wręcz przeciwnie : to ksiądz Lemański jej potrzebuje, gdy został tak surowo i niewspółmiernie ukarany . I Lemański, i Natanek zostali suspendowani : Natanek de facto chciał doprowadzić do schizmy w kościele, księdzu Lemańskiemu zdarzyło się wypowiadać na granicy kościelnej etyki seksualnej, może nawet ją czasem przekraczać. Nie wydaje mi się, by można mu zarzucić nieposłuszeństwo biskupowi, skoro jak na razie po prostu wykorzystuje wszystkie dane mu przez prawo kanoniczne środki.
_________________ Jeśli można na coś poradzić, po cóż rozpaczać, Jeśli nie można, na cóż ronić łzy ...
|
Pt sie 29, 2014 8:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Skoro ja(...) Prosiłem: Nie filozuj. Zajmij się wykazaniem, że rzeczywiście, a nie jedynie w Twoim przekonaniu, abp Hoser użala się i kreuje na męczennika.
|
Pt sie 29, 2014 9:25 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
zepp napisał(a): I Lemański, i Natanek zostali suspendowani : Natanek de facto chciał doprowadzić do schizmy w kościele, księdzu Lemańskiemu zdarzyło się wypowiadać na granicy kościelnej etyki seksualnej, może nawet ją czasem przekraczać. Nie wydaje mi się, by można mu zarzucić nieposłuszeństwo biskupowi, skoro jak na razie po prostu wykorzystuje wszystkie dane mu przez prawo kanoniczne środki. Tia... Nie jest nieposłuszny. Przykładzik tego "posłuszeństwa" w wykonaniu ks. Lemańskiego: Biskupi dawno temu wydali dekret, że ksiądz może wytoczyć komuś proces cywilny po tym, jak zgodzi się na to jego biskup. Ks. Lemański najwyraźniej uznał, że to prawo go dnie dotyczy i bez pytania abp Hosera o zgodę wytoczył proces dyrektorce jasienickiej szkoły.
|
Pt sie 29, 2014 9:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Alus napisał(a): Skoro ja(...) Prosiłem: Nie filozuj. Zajmij się wykazaniem, że rzeczywiście, a nie jedynie w Twoim przekonaniu, abp Hoser użala się i kreuje na męczennika. Jasne..... nie rozumiesz czytanego tekstu - Ks Lemański jest przedstawiany przez media mainstreamowe jako wzór kapłana otwartego, nastawionego na dialog, zaś Kościół w Polsce, a szczególnie biskupi z księdzem abp na czele,jako zamknięci, niezdolni do dialogu - pytanie zatem bezpośrednio tyczy abp i tenże odpowiada. Ale Ty i tak będziesz forsował swoje jedynie słuszne zdanie. Zapewne też nie rozumiesz zarzutu naganności bezczynności abp wobec osądzonego za czyby pedofilskie kapłana. No bo przecież Jezus bezwzględnie potępiając takich ludzi Kto by się stał powodem grzechu dla jednego z tych małych, którzy wierzą we Mnie, temu byłoby lepiej kamień młyński zawiesić na szyi i utopić go w głębi morza (Mt 18,6) "nie mówił tak dosłownie" (słowa z anegdoty). Nota bene ci nasi "pokrzywdzeni" duchowni nie muszą wyjeżdżać nieść pomoc w Syrii, Iraku..etc. Może tak dla równowagi i zrozumienie wyjechali np. na Sybir, do Białorusi. Znajomy kapłan przyjechał akurat z Homla i opowiadał o ogromnej biedzie jaką doświadczaj Białorusini. Na prośbę jednego z wiernych pojechał z nim odprawić pogrzeb katoliczce zamieszkującej na wsi kilka kilometrów od Homla. Nędza na wsi przeogromna o jakiej nikt w Polsce nie ma pojęcia. Po ceremonii w domu zmarłej widział tą nędze i zażenowanie domowników, którzy nie mieli czym poczęstować gościa. Aby rozładować sytuacje powiedział, że nie jest głody, ale spragniony. Podano mu więc z szacunkiem w emaliowanym starym kubku brązowy płyn. Zdziwionemu wyjaśniono, iż na wsi nie ma studni a wszyscy mieszkańcy od wieków czerpią wodę z pobliskiej rzeki.
|
Pt sie 29, 2014 10:48 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Kto by się stał powodem grzechu dla jednego z tych małych, którzy wierzą we Mnie, temu byłoby lepiej kamień młyński zawiesić na szyi i utopić go w głębi morza (Mt 18,6) To cytujesz o antykatlickiej Platformie która grzech wspiera, finansuje i rozprzestrzenia, a także grzech nazywa dobrem 
|
Pt sie 29, 2014 11:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
quas napisał(a): Alus napisał(a): Kto by się stał powodem grzechu dla jednego z tych małych, którzy wierzą we Mnie, temu byłoby lepiej kamień młyński zawiesić na szyi i utopić go w głębi morza (Mt 18,6) To cytujesz o antykatlickiej Platformie która grzech wspiera, finansuje i rozprzestrzenia, a także grzech nazywa dobrem  A ten zawsze swoje....mantra...mantra...współczuje ci, jakże ciężko żyć nienawidząc  .....a papieża Franciszka cokolwiek polubiłeś?
|
Pt sie 29, 2014 11:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tak to jest rzucać cytatami których się nie uznaje, albo tylko wtedy gdy widzi się interes.
|
Pt sie 29, 2014 11:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
quas napisał(a): Tak to jest rzucać cytatami których się nie uznaje, albo tylko wtedy gdy widzi się interes. Robiąc z papieża fałszywego proroka Antychrysta wspiąłeś się na takie wyżyny, że gdzie mi tam...do pięt ci nie dorastam. Kwestia molestowania w konfesjonale jest najcięższym z możliwych grzechów. Już Pan Jezus mówił o takich osobach, że lepiej byłoby im uwiązać kamień młyński do szyi i rzucić w morze. A grzech o którym pan mówi wiąże sie z ekskomuniką i wydaleniem z Koscioła bez czekania na wyrok - ks Zieliński, naczelny "Idziemy" w rozmowie z TVP Info......tez rzucił sobie bezrefleksyjnie cytatem....ciekawe jaki miał w tym interes....może quas jest lepiej poinformowany o interesach księdza...
|
Pt sie 29, 2014 11:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To Ty jesteś największą głosicielką Franciszka fałszywego proroka. Głosisz to wszędzie i nagminnie. Alus, antykatolicka Platforma którą wspierasz już tak daleko wypiera się nauki Kościoła i jej zaprzecza, że po prostu kompromitujesz się kiedy udajesz że powołujesz się na nauki Kościoła, cytaty z Pisma Św., kiedy u podstaw leży wyparcie się tych rzeczy. Nauki antykatolickiej Platformy i nauki Kościoła to dwie wykluczające się rzeczy. Dlatego udając że powołujesz się na Kościół na każdym kroku widać że z drugiej strony jest zaprzeczenie. Więc odpowiedz na pytanie które zbywasz. Po co powołujesz się na nauki Kościoła o invitro i wspierając działalność ks. Lemańskiego która jest w interesie wrogów Kościoła, mówisz że on niby nie wyparł się tych nauk. Po co się na to powołujesz skoro antykatolicka Platforma i Ty wspieracie invitro przeciwko nauce Kościoła 
|
Pt sie 29, 2014 11:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
quas napisał(a): To Ty jesteś największą głosicielką Franciszka fałszywego proroka. Głosisz to wszędzie i nagminnie. Czekam na twoją reakcję - czy odżegnasz się od głoszonych przez fałszywą wizjonerkę pomówień....jak na razie be efektu Cytuj: Alus, antykatolicka Platforma którą wspierasz już tak daleko wypiera się nauki Kościoła i jej zaprzecza, że po prostu kompromitujesz się kiedy udajesz że powołujesz się na nauki Kościoła, cytaty z Pisma Św., kiedy u podstaw leży wyparcie się tych rzeczy. Nauki antykatolickiej Platformy i nauki Kościoła to dwie wykluczające się rzeczy. Dlatego udając że powołujesz się na Kościół na każdym kroku widać że z drugiej strony jest zaprzeczenie. Więc odpowiedz na pytanie które zbywasz. Po co powołujesz się na nauki Kościoła o invitro i wspierając działalność ks. Lemańskiego która jest w interesie wrogów Kościoła, mówisz że on niby nie wyparł się tych nauk. Po co się na to powołujesz skoro antykatolicka Platforma i Ty wspieracie invitro przeciwko nauce Kościoła  Z mantrą nie polemizuję.
|
Pt sie 29, 2014 11:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): Alus napisał(a): Skoro ja(...) Prosiłem: Nie filozuj. Zajmij się wykazaniem, że rzeczywiście, a nie jedynie w Twoim przekonaniu, abp Hoser użala się i kreuje na męczennika. Jasne..... nie rozumiesz czytanego tekstu - Ks Lemański jest przedstawiany przez media mainstreamowe jako wzór kapłana otwartego, nastawionego na dialog, zaś Kościół w Polsce, a szczególnie biskupi z księdzem abp na czele,jako zamknięci, niezdolni do dialogu - pytanie zatem bezpośrednio tyczy abp i tenże odpowiada. Ale Ty i tak będziesz forsował swoje jedynie słuszne zdanie. Na ten moment to akurat Ty usiłujesz przeforsować swoje de facto bezpodstawne tezy, a nie ja "jedynie słuszne zdanie". Porównując bowiem treść pytania i odpowiedź abp Hosera, to ten, jak każdy może się sam przekonać, przemilczał kwestię wypowiedzi mainstreamowych mediów pod adresem biskupów w ogóle lub siebie samego, a zajął się wyłącznie atakami na Kościół. W efekcie jasno widać, że Twoja teza o rzekomym kreowaniu się abp Hosera na męczennika lub użalaniu się są po prostu wyssane z palca. Widać również, że zdałaś sobie sprawę z tego, że zacytowanie tego dialogu całkowicie obnażyło bezpodstawność Twoich zarzutów, więc usiłujesz odwrócić uwagę tekstami, które pominąłem w mojej odpowiedzi.
|
Pt sie 29, 2014 11:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Na ten moment to akurat Ty usiłujesz przeforsować swoje de facto bezpodstawne tezy, a nie ja "jedynie słuszne zdanie". Porównując bowiem treść pytania i odpowiedź abp Hosera, to ten, jak każdy może się sam przekonać, przemilczał kwestię wypowiedzi mainstreamowych mediów pod adresem biskupów w ogóle lub siebie samego, a zajął się wyłącznie atakami na Kościół. W efekcie jasno widać, że Twoja teza o rzekomym kreowaniu się abp Hosera na męczennika lub użalaniu się są po prostu wyssane z palca. Widać również, że zdałaś sobie sprawę z tego, że zacytowanie tego dialogu całkowicie obnażyło bezpodstawność Twoich zarzutów, więc usiłujesz odwrócić uwagę tekstami, które pominąłem w mojej odpowiedzi. Tak, tak...wszak "Kościół" to nie biskupi. Tylko czemu prowadzący bezsensownie dopytuje o szczególnie biskupi z księdzem abp na czele. A kwestii nierównego traktowania podwładnych abp - pyskatego i skazanego za czyny pedofilskie - unikasz jak diabeł święconej wody. Ja pozostaję na swoim stanowisku - obaj duchowni pospołu spreparowali ten zamęt.
|
Pt sie 29, 2014 11:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Cytuj: Na ten moment to akurat Ty usiłujesz przeforsować swoje de facto bezpodstawne tezy, a nie ja "jedynie słuszne zdanie". Porównując bowiem treść pytania i odpowiedź abp Hosera, to ten, jak każdy może się sam przekonać, przemilczał kwestię wypowiedzi mainstreamowych mediów pod adresem biskupów w ogóle lub siebie samego, a zajął się wyłącznie atakami na Kościół. W efekcie jasno widać, że Twoja teza o rzekomym kreowaniu się abp Hosera na męczennika lub użalaniu się są po prostu wyssane z palca. Widać również, że zdałaś sobie sprawę z tego, że zacytowanie tego dialogu całkowicie obnażyło bezpodstawność Twoich zarzutów, więc usiłujesz odwrócić uwagę tekstami, które pominąłem w mojej odpowiedzi. Tak, tak...wszak "Kościół"(...) Widzisz, Alus, mogłabyś twierdzić, że się abp Hoser użala nad sobą lub kreuje na męczennika, gdyby w swojej odpowiedzi na postawione pytanie w jakikolwiek sposób nawiązał do najeżdżania na biskupów w "postępowych" mediach, o którym wspomniał dziennikarz. On jednak to zbył milczeniem i odniósł się wyłącznie do ataków na Kościół. Tworzysz więc de fakto pomówienie pod adresem abpa Hosera i nic tego nie zdoła zmienić. Cytuj: Ja pozostaję na swoim stanowisku - obaj duchowni pospołu spreparowali ten zamęt. Które to stanowisko jest oderwane od rzeczywistości i wynika z niego, że żyjesz w świecie wykreowanych przez siebie bajek.
|
Pt sie 29, 2014 12:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Tak, tak...wszak "Kościół"(...) Widzisz, Alus, mogłabyś twierdzić, że się abp Hoser użala nad sobą lub kreuje na męczennika, gdyby w swojej odpowiedzi na postawione pytanie w jakikolwiek sposób nawiązał do najeżdżania na biskupów w "postępowych" mediach, o którym wspomniał dziennikarz. On jednak to zbył milczeniem i odniósł się wyłącznie do ataków na Kościół. Tworzysz więc de fakto pomówienie pod adresem abpa Hosera i nic tego nie zdoła zmienić.[/quote] Zbył milczeniem i równolegle odniósł się do ataku na Kościół, które on jest prominentnym przedstawicielem.....dobre zbycie Cytuj: Ja pozostaję na swoim stanowisku - obaj duchowni pospołu spreparowali ten zamęt. Które to stanowisko jest oderwane od rzeczywistości i wynika z niego, że żyjesz w świecie wykreowanych przez siebie bajek.[/quote] Konieczność wybaczania 66 x, którą nakazał Jezus, dla większości też jest bajką oderwaną od rzeczywistości. Podobne oderwane od rzeczywistości stanowi unikanie, "niedostrzeganie" problemu księdza skazanego na czyny pedofilskie mianowanego na funkcję proboszcza.....innego rodzaju bajka.
|
Pt sie 29, 2014 15:32 |
|
|
|