Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 1:39

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 ... 180  Następna strona
 Radio Maryja. 
Autor Wiadomość

Cytuj:
Nie pisz proszę tak jakby Radio Maryja było tożsame z Kościołem Katolickim, bo tak nie jest.

:o
to jeszcze napisz,ze ja nie jestem katolikiem
to już będę wszystko wiedział na temat...

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

Pt lut 17, 2006 22:35
Belizariuszu - niestety jest to ojciec Rydzyk...

Niestety tylko formalnie.....bo ja nie jestem zobligowany do tego by tak go tytułowac. Dla mnie to Pan Rydzyk...i nie bede go nazywał inaczej jak tylko Panem Rydzykiem w mnisim habicie.....Juz tyle razy to tłumaczyłem i nie mam zamiaru wiecej....
Powiem po raz kolejny i byc moze ostatni...nazywanie Pana Rydzyka "ojcem" lub tez nie.....nie ma najmniejszego znaczenia dla zbawienia mojej duszy...i niech mi ktos takich głupot nie próbuje nawet udowadniać.

Cytuj:
Telewizja Trwam nadaje z Warszawy, a nie z Wrocławia.

Owszem.....to jeszcze gorzej swiadczy o tych Panach. Stacja jest ogólnopolska...jako prowadzona przez osoby duchowne winna miec zezwolenie KEP-u. Takowego nie posiada, czyli dlaeko wnioskujac Panowei załozyciele nie maja nic wspólnego z hierachicznym ustrojem Koscioła katolickiego. To po prostu prywatna inicjatywa trzech panów...szkoda tylko, ze zasłaniaja sie habitami.
Jeszcze jedno.....nawet gdyby TVT nadawała z Grenlandii......to i tak właściciel znajduje się we Wrocławiu

Pt lut 17, 2006 22:39

Mieszku - RM ani Trwam nie są oficjalnymi mediami katolickimi w Polsce. KEP nie wydał nic na ten temat, że upoważnia Rydzyka, jego radio i tv do wydawania opinii w imieniu Kościoła katolickiego w Polsce. I jest to faktem.

To, że Rydzyk podpiera się autorytetem Kościoła, zarazem otwarcie podważając choćby ostatni list m.in. przewodniczącego KEP (czyli de facto zwierzchnika Kościoła w Polsce) - nie znacza że wszystko, co się na antenie RM czy Trwam powie, jest zgodne z nauką Kościoła.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt lut 17, 2006 22:40
Zobacz profil WWW

Cytuj:
To, że Rydzyk podpiera się autorytetem Kościoła, zarazem otwarcie podważając choćby ostatni list m.in. przewodniczącego KEP

Słyszałeś, jak to mówi, czy nie?

Dobrze wiesz, że Radio Maryja ma podpisaną umowę z Konferencją Episkopatu Polski na nadawanie.

Trzeci z założycieli Lux Veritatis zmarł w tym tygodniu. A Belizariuszu jak będziesz tytułował bpa Lepę?

Pt lut 17, 2006 22:45
A Belizariuszu jak będziesz tytułował bpa Lepę?

Jak na razie to ciagle go tytyułuje "biskupem".......To, ze krytykuje jego bezsensowny artykuł wcale nie oznacza, ze ze krytykuje jego samego.
Po pierwsze zbyt mało go znam......oceniłem jego artykuł jako bezmyslny i wyjatkowo tendencyjny.

Mam do tego prawo, gdyz nie jest to "List pasterski" odczytywany w kosciołach, ale prywatna wypowiedź biskupa Lepy, publikowana przez jedna z gazet, która tak jak i cała reszta podlega krytyce.
O ile z listami odczytywanymi w kosciele, jako katolik nie powinienem dyskutowac. O tyle z prywatnymi uwagami (nawet biskupa) mam prawo.
Czasy gdy ksiadz był "Dobrodziejem" o niezachwianym autorytecie juz dawno mineły i nie powróca. Obecnie na autorytet trzeba zapracowac i to ciężko...same świecenia nie wystarczą.

Pan Rydzyk zapracował u mnie na "Pana"....jako dobry biznesmen o swietnym zmysle organizatorskim......jednak na "ojca" to juz nie zapracował i nie bede go tak nazywał i nikt mnie do tego nie zmusi (nawet nadgorliwy moder)

Pt lut 17, 2006 22:59

No przecież ile to było już oburzenia - że to wcale nie "biskupi polscy", tylko "kilku biskupów"... Ale tak się składa, że abp Michalik jest przewodniczącym KEP, abp Gądecki - jego z-cą, a bp Libera - sekretarzem KEP. Oni wypowiedzieli się w imieniu całej KEP.

Pt lut 17, 2006 23:39
Zobacz profil WWW

Belizariuszu - wypowiedzi dogmatyczne soboru i papieża nie podlegają dyskusji. Pozostałe, w tym listy Episkopatu można poddać dyskusji.

ToMu
Czyli nic takiego nie słyszałeś na antenie? Więc fałszywe swiadectwo przeciw bliźniemu?

Pt lut 17, 2006 23:50

Nie słyszałem na antenie, aby jakakolwiek riposta była. Tak.

Ale poczytałem tu i ówdzie wypowiedzi sympatyków RM - jak widać, bardzo już dobrze nauczonych "odpowiedniego" traktowania wypowiedzi w jakikolwiek sposób próbujących temperować o. Rydzyka (bez względu na to, jak krytyczne są i od kogo pochodzą)... Wejdź na pierwszy z brzegu serwis, gdzie była informacja o liście KEPu do Rydzyka - poczytaj komentarze :)

meritus napisał(a):
Więc fałszywe swiadectwo przeciw bliźniemu?

W tej sytuacji - choć jak na razie Rydzyk się nie ośmiesza i wprost nie wypowiada się o tym, co biskupi napisali - świadectwo dali tzw. sympatycy RM, jak widać, mający gotowe "złote myśli" w przypadku jakiejkolwiek krytyki o. Rydzyka :)

So lut 18, 2006 7:12
Zobacz profil WWW
Belizariuszu - wypowiedzi dogmatyczne soboru i papieża nie podlegają dyskusji. Pozostałe, w tym listy Episkopatu można poddać dyskusji.

Oczywiscie, ze mozna......ja tego nie neguje. To ty mi zarzucasz to, iż osmieliłem sie wytknac głupstwa jakie wypisywał bp. Lepa w obronie RM.

Kolejna rzecz......dyskutowac mozna, ale jako katolik trzeba sie zastosowac do tego co żada władza zwierzchnia......tymbardziej jeżeli sie jest duchownym.
Tymczasem Paqn Rydzyk i jego spółka, zerując na rozbiciu wśród biskupów polskich.....uprawia sobie samowolke i ma wszystko w nosie

So lut 18, 2006 8:14
http://serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34591,3170824.html

To co prawda Wyborcza i zaraz zacznie sie kontratak w rodzaju: "To kolejny napad na Kosciół"....cos w tym jednak jest, skoro Pan Rydzyk nie chce podac kwoty jaka zebrał, nawet tym którymi sie w niecny sposób posłużył.

Szczególnie "podoba" mi sie ten fragment:
Cytuj:
Trudno się dziwić niechęci toruńskich oskarżycieli do zaczepiania o. Rydzyka. Zrobili to już raz, po tym gdy w 1996 roku na antenie radia ksiądz powiedział o posłach, którzy głosowali nad zliberalizowaniem ustawy antyaborcyjnej: "Powinno się ogolić głowy, jak golono kobietom współżyjącym z hitlerowcami w czasie wojny".

Toruńska prokuratura postanowiła wtedy postawić redemptoryście zarzut "lżenia naczelnych organów państwa". Aby to zrobić, należało podejrzanego przesłuchać i zapoznać z zarzutem. Ksiądz dostał sześć wezwań, wszystkie zlekceważył. Policjantów wysłanych do radia i do klasztoru nie wpuścił. Pod prokuraturą stanęli za to radiomaryjni manifestanci - panie w moherowych beretach, aktywiści z toruńskiej LPR i młodzieńcy wszechpolscy. Domagali się powieszenia prokuratorki, która prowadziła sprawę.

Kobieta dostawała pogróżki, głównie listy wysyłane na adres domowy. Nadawcy, często podpisani, nie przebierali w słowach: "Ty k..., szargasz świętego człowieka" - napisał jeden z nich - ten akurat anonimowy.

To obraz Polaka - wyznawcy Radia Maryja i Rydzyka Zawsze Dyrektora.

W tym wypadku nikt mi nie wmówi, ze GW kłamie......bo w TV (poza oczywiście TVT) nie raz pokazywano zachowanie bojówek Pana Rydzyka.

Jakos jednak nigdy nie słyszałem by któras z tych bojówek otrzymała jakakolwiek reprymende od Zawsze Dyrektora....baaa wręcz mozna odczuć jego ciche poparcie....

So lut 18, 2006 9:29

Telewizja Trwam nadaje z Warszawy, a nie z Wrocławia.

dokładnie z Rembertowa. Na płocie nie ma nawet tabliczki. Stacja wygląda jak bunkier.

Ależ Belizariuszu - nie jestem ani Inkwizycją ani Conquistą żebym miała cie zmuszac do czegokolwiek..
(nota bene jakos ostatnio widzę że tzw. jedyni słuszni katolicyuwżają sie za coś w rodzaju ww instytucji i jesli ktoś sie nie nawróci to...)
po prsotu uważam że jako osoba która waznie przyjęła święcenia taki tytul mu przysługuje. to że zachowuje się tak a nie inaczej.. do złodzieja też sie mówi per pan mimo że nie zasluguje, prawda? :) pozdrawiam

So lut 18, 2006 12:01
Zobacz profil WWW

Nie mów fałszywego świadectwa. Głosy anonimowych osób, które wypowiadają się najczęściej w sposób rzeczowy na łamach list dyskusyjnych w obronie RM nie są głosem samego Radia, czy o.Rydzyka. Jest pewna wynikająca z logiki różnica. Nie próbuj udowadniać na siłę, że masz niby rację.

Belizariuszu
Naoburzałeś się na biskupa Lepę, napsioczyłeś na niego, ale ani jednego jego stwierdzenia nie próbowałeś zakwestionować, czy choćby się do niego w sposób cywilizowany odnieść.

Nie będę się wypowiadał na temat tego paszkwilu w GW z wielu powodów:
1. Prokuratura nie wszczęła śledztwa, bo nie ma znamion przestępstwa.
2. Manifestacje LPR-u w obronie o.Rydzyka miały się odbyć gdzieś tam w 1998 roku. Ale tak się składa, że LPR powstało w maju 2001 roku. Działacze z nieisteniejacej partii domagali się powieszenia porkurator"ki" - zaliczam to do galerii imienia Maybacha. Gazeta Wyborcza nie tylko kłamie, ale w tym wypadku łże.
3. Liczby od kilku milionów złotych do 160 milinów USD są ździebko rozbieżne. Ja uważam, że o.Rydzyk zebrał 1.000.000.000 dolarów w złocie. I co z tego?
4. Sprawa była wielokrotnie wyjaśniana, i GW niczego nie odkryła. Przez pół roku była prowadzona akcja oddawania pieniędzy. Każdy kto chciał mógł je odzyskać. Pozostałe pieniądze zostały przeznaczone na inny cel. Nikt tego w RM nie kryje.

So lut 18, 2006 20:52

ToMu
Nie mów fałszywego świadectwa. Głosy anonimowych osób, które wypowiadają się najczęściej w sposób rzeczowy na łamach list dyskusyjnych w obronie RM nie są głosem samego Radia, czy o.Rydzyka. Jest pewna wynikająca z logiki różnica. Nie próbuj udowadniać na siłę, że masz niby rację.

Nie mówię.
Bazuję na tym, co wypisują w necie zwolennicy RM. Poczytałbyś, a nie zarzucał kłamstwo. Jestem do RM nastawiony negatywnie - i znajduję w necie wiele na potwierdzenie moich obiekcji.

No właśnie. Jak słowa zwolenników RM nie są słowami samego RM, tak samo RM nie jest głosem Kościoła w Polsce (czego niektórzy nie chcą zrozumieć).

So lut 18, 2006 20:54
Zobacz profil WWW
3. Liczby od kilku milionów złotych do 160 milinów USD są ździebko rozbieżne. Ja uważam, że o.Rydzyk zebrał 1.000.000.000 dolarów w złocie. I co z tego?

Chyba UKRADŁ, a nie zebrał.....w sposób perfidny (jak to pisze bp. Lepa).....ukradł oszukujac naiwnych.

Dlaczego nie ma sledztwa prokuratorskiego?
..ano z prostych powodów...ukradł tak inteligentnie, ze nie mozna sie prawnie przyczepić, a poza tym reakcje sekciarzy Zawsze Dyrektora sa znane w całej Polsce....ciezko uwalic imperatora w sposób prawny.
Jednak szansa jest ..Al Capone tez był nie do ruszenia, a jednak go uwalono...przyjdzie czas na Pana Rydzyka i jego klike....

Cytuj:
Przez pół roku była prowadzona akcja oddawania pieniędzy.

Taaaa...kolejne kłamstwo Pana Rydzyka, skoro nie miał dowodów to komu miał oddawać........w reportazu pisze, ze pieniadze (a raczej jakas nieznana ich kwota) dalej znajduja sie na subkoncie....a gdzie procenty?

Z jednego się ciesze...nawet jednego grosza nigdy nie wpłaciłem na Pana Rydzyka w sposób świadomy.......wole sam przepic lub wrzucic w błoto niźli dac na takie cos jak Imperium Zawsze Dyrektora....

So lut 18, 2006 21:05

Skoro nie ma postępowania pomimo kilku donosów (w tym całkowicie idiotycznych jak te 160.000.000 USD) - to widocznie kradzieży nie ma.

ToMu
Oskarżyłeś o.Rydzyka o atakowanie biskupów za list do prowincjała.

So lut 18, 2006 22:11
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 ... 180  Następna strona