Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn paź 20, 2025 6:43

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 ... 180  Następna strona
 Radio Maryja. 
Autor Wiadomość

Tomu zauwazylam ale ciekawa jestem kto w tym MACZAŁ PALUSZKI"?

N lut 19, 2006 22:22

Skoro dochodzi do tego, że z Watykanu są kierowane pouczenia odnośnie tego Radia - to chyba nie musiało w tym być czyjejś ręki, aby temat podjęto za granicą. Nie dziwię się - tradycyjnie katolicki kraj, wielu księży, pełne (w porównaniu z większością Europy) kościoły itp. A tu taki konflikt wewnątrz.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N lut 19, 2006 22:25
Zobacz profil WWW

Cytuj:
Dziwimy się, bo nikt RM nie dał prawa do wypowiadania się w imieniu całego Kościoła.

a ja dziwie się ,że niektórzy to prawo sobie w stosunku do RM od dawna uzurpują
jeszcze przed wypowiedziami dostojników KK
i dziwie sie,że za pontyfikatu JPII sie tego nie odważyli robić

słuszna uwaga Tomu jesli katolik mówi to nie jest opinia KK
więc nie sugerujcie,że RM jest złe i KK tak uważa na pewno...

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

Pn lut 20, 2006 0:09

Żeby nie było, że tylko wrzucam na RM - ten artykuł uważam za czepialstwo.

http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html? ... caid=111d9

:biggrin:

Pn lut 20, 2006 8:02
Zobacz profil WWW

a ja dziwie się ,że niektórzy to prawo sobie w stosunku do RM od dawna uzurpują
jeszcze przed wypowiedziami dostojników KK
i dziwie sie,że za pontyfikatu JPII sie tego nie odważyli robić

Głosy krytyki były wobec RM od zawsze, a papież jakoś ich nie wziął w obronę w czasie pielgrzymki do Torunia w 1999 r.

Nikt sobie w stosunku do RM nie uzurpuje prawa na wyłaczność bo np. ja uznaję, że możne być katolikiem i mieć socjalistyczne poglądy na gosp., albo nie lubić UE (choć się z tym nie zgadzam), ale nie można obrażać ludzi inaczej myślących jakl czyni to Ojciec Dyrektor i traktować ich jako nie-katolików i anty-polaków. Krytyka RM nie dot. wynawanych przez nich poglądów, ale nienawistnego i pyszałkowatego sylu jaki im towarzyszy. Stylu, którego w żadnych innych katolickich mediach nie ma.

Cytuj:
słuszna uwaga Tomu jesli katolik mówi to nie jest opinia KK
więc nie sugerujcie,że RM jest złe i KK tak uważa na pewno...

RM sama to sugeruje, uznając każdego kto się z o. Rydzykiem śmie nie zgadzać za "anty-katolickiego Żyda" albo "wrednego liberała", tak jakby to RM było głosem KK i samego Boga.

Pn lut 20, 2006 12:40

Swoją drogą przypomniała mi się rozmowa z moimi dziadkami (wiernymi słuchaczami Radia Maryja) jakiś czas temu, na temat kwestii RM-episkopat. Dowiedziałem się od nich że gdyby był konflikt między episkopatem a Radiem Maryja, to oni by wybrali RM, bo po co komu taki Kościół co się prawdzie sprzeciwia. Dowiedziałem się też wielu ciekawych rzeczy np. ilu to jest żydów w episkopacie... (swoją drogą dziwnym trafem okazały się nimi osoby krytykujące RM) :? Wiem, że to są ludzie starzy i mogą nie mieć już takiego trzeźwego spojrzenia na świat, ale skądś się u nich takie poglądy biorą i nie sądzę aby ich źródłem były parafialne kazania lub starsi ludzie na ławeczkach w parku.

Pn lut 20, 2006 12:52

Ale ja z kolei powiem o czymś przyjemnym w RM. Mianowicie o tym, że jednoczy ludzi. Wystarczy w pociagu, tramwaju, budynku wydziału, czy pubie rzucić hasło Radio Maryja i od razu można wiele nowych znajomości zawrzeć, a wszyscy równo jadą na "chory twór" :D

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Pn lut 20, 2006 14:31

gdyby był konflikt między episkopatem a Radiem Maryja, to oni by wybrali RM, bo po co komu taki Kościół co się prawdzie sprzeciwia. Dowiedziałem się też wielu ciekawych rzeczy np. ilu to jest żydów w episkopacie... (swoją drogą dziwnym trafem okazały się nimi osoby krytykujące RM)

No właśnie. To jest mentalność, niestety wielu (nie uogólniam - nie twierdzę, że wszystkich, ale tych najbardziej hałaśliwych) zwolenników mediów o. Rydzyka.

Co to za katolicyzm, który uważa swoich biskupów za Żydów :?: :roll:

Pn lut 20, 2006 21:56
Zobacz profil WWW

Ale ja z kolei powiem o czymś przyjemnym w RM. Mianowicie o tym, że jednoczy ludzi. Wystarczy w pociagu, tramwaju, budynku wydziału, czy pubie rzucić hasło Radio Maryja i od razu można wiele nowych znajomości zawrzeć, a wszyscy równo jadą na "chory twór" :D

Ale czy to akurat jest "coś przyjemnego"? Moim zdaniem raczej powinno nas, osoby sceptycznie nastawione do RM, zastanowić... Powiedziałbym, że to coś smutnego, jeśli ludzi jednoczy wizja wspólnego wroga, niezależnie od tego, czy tym wrogiem będzie Żyd czy ojciec Dyrektor.

Myślę, że najpóźniej wtedy, gdy kopanie bliźniego po kostkach zaczyna nam sprawiać radość, należy tego zaprzestać. I nie ważne, czy będzie to czerwony, brunatny czy czarny.

Pn lut 20, 2006 23:44

No tak, źle odczytałeś moje słowa. Chodziło mi bardziej o to, że nieważne gdzie wypłynąłby temat radia maryja, to reakcje ludzi są zawsze takie same- każdy uważa, że to co się ogólnie tam robi, jest poniżej wszelkiej krytyki, itp. itd.

And shame on you

Pn lut 20, 2006 23:48

Incognito napisał(a):
gdyby był konflikt między episkopatem a Radiem Maryja, to oni by wybrali RM, bo po co komu taki Kościół co się prawdzie sprzeciwia. Dowiedziałem się też wielu ciekawych rzeczy np. ilu to jest żydów w episkopacie... (swoją drogą dziwnym trafem okazały się nimi osoby krytykujące RM)

No właśnie. To jest mentalność, niestety wielu (nie uogólniam - nie twierdzę, że wszystkich, ale tych najbardziej hałaśliwych) zwolenników mediów o. Rydzyka.

Co to za katolicyzm, który uważa swoich biskupów za Żydów :?: :roll:

Zgadzam się z wami. To jest niestety najgorsze w tej rozgłośni, że pycha i arogancja działań i wypowiedzi Ojca Dyrektora, a także bezczynność jego zakonnych przełożonych powoduje to, że RM uznaje siebie z ważniejsze od EP. To już jest prosta droga do intetgryzmu lefebvrystycznego gdzie słuchacze uznają, że nasz "ukochany" duchowny jest bardziej katolicki od samego papieża, który w swej słabości uległ "postmodernistom" i "liberałom".

Nie boję się tego powiedzieć, że rozgłośnie nabiera coraz więcej cech sekty: wszyscy co nas krytykują są wrogami prawdy i iwary, a wszystko co my mówimy jest prawdą nie podlegającą dyskusji. I właśnie ten brak jakiejkolwiek refleksji nad krytyką z zewnątrrz (nawet ze strony biskupów) jest największą bolączką funkcjonowania tego medium.

Wt lut 21, 2006 11:08

Szczerze mówiąc to jest mi przykro że tak wyszło z tym radiem, bo miało dobry potencjał i są w nim także dobre strony które jednak giną pod lawiną tych złych. Przykładowo w Radiu Maryja są bardzo ładne bajki dla dzieci, jakich gdzie indziej się nie zobaczy ani nie usłyszy.

Wt lut 21, 2006 11:27

Mnie to wszystko bardziej boli niż denerwuje - chociaż nerwów już straciłem troszkę przez RM. Uważam się za wierzącego i nie podoba mi się, że dzieło które mogło być czymś naprawdę dobrym nie tylko dla pewnej grupy w Kościele, stało się (na własne życzenie) przedmiotem oskarżeń itp.

Na szczęście - cały czas można to zmienić. Gdyby KEP wymusił zmianę skłądu odpowiadającego za prowadzenie RM, cały czas mogłoby być z tego coś o wiele mniej kontrowersyjnego, a pożytecznego.

Wt lut 21, 2006 11:44
Zobacz profil WWW

Skoro nie ma postępowania pomimo kilku donosów (w tym całkowicie idiotycznych jak te 160.000.000 USD) - to widocznie kradzieży nie ma.

Skrajnie prawnicze podejście do tzw. prawdy. Szkoda, że już w przypadku Lecha Wałęsy, którego sąd lustracyjny wielokrotnie uznawał niewinnym, jakoś nie znajdowaliście potrzeby zaprzestania nazywania go UB-ekiem. Jak widaćgdy wygodne to posługujecie się sądami, a gdy nie to macie ich wyroki w głębokim poważaniu.

Wt lut 21, 2006 12:31

Szczerze mówiąc to jest mi przykro że tak wyszło z tym radiem, bo miało dobry potencjał i są w nim także dobre strony które jednak giną pod lawiną tych złych. Przykładowo w Radiu Maryja są bardzo ładne bajki dla dzieci, jakich gdzie indziej się nie zobaczy ani nie usłyszy.

Mimo, że bajek nie czytałem to fakt- słyszałem ciut dobrego w radiu owym- gdy ludzie dzwonią i się modlą, ale nie w stylu "niepokalanie poczęty Tadeusz" tylko tak normalnie, zwyczajnie, w/g norm- i gdyby tak miało wyglądać to radio, jak ten przykład- bez zbędnej polityki, bez żydomasońskich gejów z TVN i innych w tym stylu, to byłoby ok.

And shame on you

Wt lut 21, 2006 19:34
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 ... 180  Następna strona