| Autor |
Wiadomość |
|
Eruzani
|
 Kościół Jezusa
A Jezus odpowiadając, rzekł mu: Błogosławiony jesteś, Szymonie, synu Jonasza, bo nie ciało i krew objawiły ci to, lecz Ojciec mój, który jest w niebie. A Ja ci powiadam,że ty jesteś Piotr, i na tej opoce zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne nie przemogą go.
Czy ktokolwiek ma wątpliwości, że nie chodzi tu o Kościół katolicki, lecz o Kościół Jezusa? A tak to coś zwane Kościołem katolickim to tylko ludzki wymysł.
_________________ Niech cię Pan potępi.
|
| Pt maja 25, 2007 16:30 |
|
|
|
 |
|
Zencognito
|
Prędzej "Kościół Jezusa" jest wymysłem. Kościół Rzymskokatolicki to konkretna organizacja, której przynależność przeprowadzana jest poprzez chrzest i potwierdzana dokumentem chrztu - można tą organizację opisać, określić jaką ma strukturę, gdzie się znajdują jej przedstawicielstwa, a jak ktoś się uprze to nawet policzyć ile ma członków na podstawie metryk chrzcielnych dałby radę.
"Kościół Jezusa" zaś to jakaś w ogóle niesprecyzowana abstrakcja, bez żadnych jasno określonych struktur, żadnych formalnych zależności które mogłyby umożliwić jej określenie, innymi słowy jedna wielka niewiadoma. Ludzki wymysł właśnie.
|
| Pt maja 25, 2007 16:36 |
|
 |
|
Abditus
|
 Re: Kościół Jezusa
Eruzani napisał(a): A Jezus odpowiadając, rzekł mu: Błogosławiony jesteś, Szymonie, synu Jonasza, bo nie ciało i krew objawiły ci to, lecz Ojciec mój, który jest w niebie. A Ja ci powiadam,że ty jesteś Piotr, i na tej opoce zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne nie przemogą go.
Czy ktokolwiek ma wątpliwości, że nie chodzi tu o Kościół katolicki, lecz o Kościół Jezusa? A tak to coś zwane Kościołem katolickim to tylko ludzki wymysł.
Nie rozumiem. Na jekiej podstwie wydedukowałeś z tego tekstu, że Kościół Katolicki nie jest Kościołem Jezusa? Patrzę, patrzę  i nie widzę, żeby Jezus to gdzieś powiedział.
_________________ "Ty bowiem jesteś dla mnie skałą i twierdzą, przez wzgląd na imię Twoje kieruj mną i prowadź mnie" (Ps 31, 4)
|
| Pt maja 25, 2007 19:09 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A Jezus odpowiadając, rzekł mu: Błogosławiony jesteś, Szymonie, synu Jonasza, bo nie ciało i krew objawiły ci to, lecz Ojciec mój, który jest w niebie. A Ja ci powiadam,że ty jesteś Piotr, i na tej opoce zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne nie przemogą go.
Ja nie mam wątpliwości, czarno na białym w tym tekście, nie ma nic o kościele katolickim, na dodatek z jego papieżami, biskupami, klerem, zakonnicami, wielkim majątkiem itp, itd.
Zresztą Kościoł kat. został zbudowany na oszustwie tzw. darowizny Konsantyna a nie "opoce Piotrze".
|
| Pt maja 25, 2007 19:41 |
|
 |
|
Abditus
|
LAF napisał(a): Ja nie mam wątpliwości, czarno na białym w tym tekście, nie ma nic o kościele katolickim, na dodatek z jego papieżami, biskupami, klerem, zakonnicami, wielkim majątkiem itp, itd. Zresztą Kościoł kat. został zbudowany na oszustwie tzw. darowizny Konsantyna a nie "opoce Piotrze".
Jak nie ma nic, to nie czarno na białym. Hm... tego, co napisałeś też w tym tekście nie mogę znaleźć. To jest Twoje zdanie LAF. Subiektywne zdanie. Daruj sobie demagogię.
_________________ "Ty bowiem jesteś dla mnie skałą i twierdzą, przez wzgląd na imię Twoje kieruj mną i prowadź mnie" (Ps 31, 4)
|
| Pt maja 25, 2007 20:53 |
|
|
|
 |
|
Kamyk
|
@LAF - odwołaj swoje oszczerstwa
|
| Pt maja 25, 2007 21:06 |
|
 |
|
Paschalis
|
Widzę, Lafie, że opierasz się na koncepcjach historycznych Jacoba Burkhardta, zgodnie, z którymi całe powstanie i rozwój KK to proces wyłącznie polityczny. Powiem ci tylko, że w światowej historii jest on obecnie uznawany za historyka tendencyjnego i nierzetelnego ciężko znaleźć poważnych historyków w USA, czy Wlk. Brytanii, którzy by na serio traktowali jego sztandarowe tezy o historii Kościoła.
|
| Pt maja 25, 2007 21:22 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Kamyk napisał(a): @LAF - odwołaj swoje oszczerstwa
Co niby mam odwołać? To, że Jezus nie mówi nic o papiestwie czy fakt, że kościoł kat. powstał na kłamstwie?
Donacja Konstantyna (łac. Constitutum Donatio Constantini)– sfałszowany dokument, na mocy którego cesarz rzymski Konstantyn Wielki nadaje rzekomo Kościołowi liczne dobra i przywileje. Uważany za jedno z najważniejszych fałszerstw w historii Europy.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Donacja_Konstantyna
ps. Paschalis, pierwszy raz słyszę o tym historyku, dzięki za informacje, na pewno poczytam coś jego.
|
| Pt maja 25, 2007 21:34 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
A jakie to ma znaczenie jak powstał?
Ważne, że istnieje w formie w jakiej Jezus Chrystus chciał, żeby istniał. Jednoczy ludzi, udziela Sakramentów, pomnaża łaskę, zmienia świat na lepsze (bo jak nazwiesz to co dokonał Kościół za np. Jana Pawła II i wcale tu jego czasami niechlubna przeszłość nie ma nic do rzeczy, bo widocznie ludzie byli mniej rozwinięci i gorzej rozumieli Pismo Święte). Mógłbym tak wymieniać i wymieniać.
|
| Pt maja 25, 2007 21:47 |
|
 |
|
Kamyk
|
Cytuj: Co niby mam odwołać? To, że Jezus nie mówi nic o papiestwie czy fakt, że kościoł kat. powstał na kłamstwie?
Właśnie te podłe kłamstwa masz odwołać. Ostatnie ostrzeżenie
|
| Pt maja 25, 2007 21:57 |
|
 |
|
Paschalis
|
Sfalsyfikowana Donacja Konstantyna z VIII wieku służyła umocnieniu pozycji papieża wobec cesarza w tamtym okresie. Twierdzenie, że na tym falsyfikacie KK zbudowało swoją potęgę jest niepoważne. Choćby z tego tytułu, że już za Ottona I (X w, a więc na długo po wykorzystaniu fałszywki), który po tym jak został koronowany na cesarza, pozbył się papieża Jana XII i całkowicie uzależnił obieranie papieży od własnej woli, nastąpił okres podporządkowania papieża cesarzowi.
Taka sytuacja zaczęła się powoli zmieniać dopiero sto lat później gdy Grzegorz VII wydając Dictatus papae i uzależniając wybór papieża od kardynałów, (a nie od cesarza) zapoczątkował spór o inwestyturę z cesarzem Henrykiem IV, co skończyło się (mimo słynnej pokutnej podróży cesarza do Canossy) zaszczuciem i wygnaniem papieża. Dopiero w 1122 roku papież Kalikst II podpisał w Wormacji porozumienie z cesarzem Henrykiem V, na mocy którego papież był obierany niezależnie od cesarza, jego biskupi, duchowni i ich ziemie stawały się niezależne od cesarza, a w zamian jedynie musieli płacić podatki i przestrzegać prawa. Dopiero od tego momenu można mówić o uniezależnieniu KK od cesarstwa.
A jeśli chodzi o dominację papiestwa to jej początki zaczęły się dopiero pod koniec XII wieku gdy Fryderyk I przegrał spór z papieżem i na początku XIII gdy Innocenty III zręczną polityką (m.in. anatemą Anglii) i zwołaniem IV Soboru Laterańskiego zdołał polepszyć pozycję papiestwa. Ale o prawdziwej dominacji papieża można mówić dopiero od drugiej połowy XIII wieku gdy przez konflikty i bezkrólewie (1254-73) cesarstwo zostało znacznie osłabione i zdominowane przez politykę papiestwa.
Jak więc widać teza, że na fałszywce, którą posłużył się papież, jeszcze zanim Otton I doszedł do władzy, został zbudowany KK jest absurdalna biorąc pod uwagę późniejsze podporządkowanie papieża cesarzowi i wieloletnie próby wyzwolenia się papiestwa spod tej dominacji trwające co najmniej do 1122 roku.
|
| Pt maja 25, 2007 22:34 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Nikogo nie interesuje - w tym temacie - historia konfliktu władzy świeckiej z papiestwem. Interesujące jest za to to, że Kościoł kat. swoje prawa a w ogóle nie znane Jezusowi (przywileje kleru, prawo do własnego państwa kościelnego, scentralizowana hierachia, biskup Rzymu jako rzekomy następca św. Piotra, Rzym ważniejszy od Jerozolimy, itp, itd.) stworzył w oparciu o bezczelne kłamstwa a autorytet wśród wśród władz jak i maluczkich wymuszał podpierając się tą fałszywką (Donacja Konstantyna).
Tak więc Kościoł kat. a tzw. "Kościoł Jezusa" muszą byc dwie różnymi historiami.
|
| Pt maja 25, 2007 23:16 |
|
 |
|
Paschalis
|
Nie wykręcaj się. Napisałeś....
LAF napisał(a): Kamyk napisał(a): @LAF - odwołaj swoje oszczerstwa Co niby mam odwołać? To, że Jezus nie mówi nic o papiestwie czy fakt, że kościoł kat. powstał na kłamstwie? Donacja Konstantyna (łac. Constitutum Donatio Constantini)– sfałszowany dokument, na mocy którego cesarz rzymski Konstantyn Wielki nadaje rzekomo Kościołowi liczne dobra i przywileje. Uważany za jedno z najważniejszych fałszerstw w historii Europy. http://pl.wikipedia.org/wiki/Donacja_Konstantyna
... co jest nieprawdą i oszczerstwem, gdyż jak wykazałem powyżej znaczenie Donacji Konstantyna dla historii Kościoła było znikome, nie jest to więc żaden argument za twoim zarzutem, że "KK powstał na kłamstwie".
|
| Pt maja 25, 2007 23:28 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Eruzani napisał(a): A Jezus odpowiadając, rzekł mu: Błogosławiony jesteś, Szymonie, synu Jonasza, bo nie ciało i krew objawiły ci to, lecz Ojciec mój, który jest w niebie. A Ja ci powiadam,że ty jesteś Piotr, i na tej opoce zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne nie przemogą go.
A czy moze znasz inny kosciol, ktory opiera sie na Skale-Piotrze i jego nastepcach?
|
| So maja 26, 2007 10:19 |
|
 |
|
Piotr1
|
A gdzie w tym cytacie jest mowa o "nastepcach"?
|
| So maja 26, 2007 10:43 |
|
|
|