Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 06, 2025 17:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Kościół Jezusa 
Autor Wiadomość

Post Kościół Jezusa
A Jezus odpowiadając, rzekł mu:
Błogosławiony jesteś, Szymonie, synu Jonasza, bo nie ciało i krew objawiły ci to, lecz Ojciec mój, który jest w niebie. A Ja ci powiadam,że ty jesteś Piotr, i na tej opoce zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne nie przemogą go.

Czy ktokolwiek ma wątpliwości, że nie chodzi tu o Kościół katolicki, lecz o Kościół Jezusa?
A tak to coś zwane Kościołem katolickim to tylko ludzki wymysł.

Pt maja 25, 2007 16:30

Prędzej "Kościół Jezusa" jest wymysłem. Kościół Rzymskokatolicki to konkretna organizacja, której przynależność przeprowadzana jest poprzez chrzest i potwierdzana dokumentem chrztu - można tą organizację opisać, określić jaką ma strukturę, gdzie się znajdują jej przedstawicielstwa, a jak ktoś się uprze to nawet policzyć ile ma członków na podstawie metryk chrzcielnych dałby radę.
"Kościół Jezusa" zaś to jakaś w ogóle niesprecyzowana abstrakcja, bez żadnych jasno określonych struktur, żadnych formalnych zależności które mogłyby umożliwić jej określenie, innymi słowy jedna wielka niewiadoma. Ludzki wymysł właśnie.

Pt maja 25, 2007 16:36

Post Re: Kościół Jezusa
Eruzani napisał(a):
Błogosławiony jesteś, Szymonie, synu Jonasza, bo nie ciało i krew objawiły ci to, lecz Ojciec mój, który jest w niebie. A Ja ci powiadam,że ty jesteś Piotr, i na tej opoce zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne nie przemogą go.

Czy ktokolwiek ma wątpliwości, że nie chodzi tu o Kościół katolicki, lecz o Kościół Jezusa?

Nie rozumiem. Na jekiej podstwie wydedukowałeś z tego tekstu, że Kościół Katolicki nie jest Kościołem Jezusa? Patrzę, patrzę :o i nie widzę, żeby Jezus to gdzieś powiedział.

Pt maja 25, 2007 19:09
Zobacz profil WWW
Cytuj:

Ja nie mam wątpliwości, czarno na białym w tym tekście, nie ma nic o kościele katolickim, na dodatek z jego papieżami, biskupami, klerem, zakonnicami, wielkim majątkiem itp, itd.
Zresztą Kościoł kat. został zbudowany na oszustwie tzw. darowizny Konsantyna a nie "opoce Piotrze".

Pt maja 25, 2007 19:41

LAF napisał(a):
Ja nie mam wątpliwości, czarno na białym w tym tekście, nie ma nic o kościele katolickim, na dodatek z jego papieżami, biskupami, klerem, zakonnicami, wielkim majątkiem itp, itd.
Zresztą Kościoł kat. został zbudowany na oszustwie tzw. darowizny Konsantyna a nie "opoce Piotrze".

Jak nie ma nic, to nie czarno na białym. Hm... tego, co napisałeś też w tym tekście nie mogę znaleźć. To jest Twoje zdanie LAF. Subiektywne zdanie. Daruj sobie demagogię.

Pt maja 25, 2007 20:53
Zobacz profil WWW

Pt maja 25, 2007 21:06

Widzę, Lafie, że opierasz się na koncepcjach historycznych Jacoba Burkhardta, zgodnie, z którymi całe powstanie i rozwój KK to proces wyłącznie polityczny. Powiem ci tylko, że w światowej historii jest on obecnie uznawany za historyka tendencyjnego i nierzetelnego ciężko znaleźć poważnych historyków w USA, czy Wlk. Brytanii, którzy by na serio traktowali jego sztandarowe tezy o historii Kościoła.

Pt maja 25, 2007 21:22
@LAF - odwołaj swoje oszczerstwa

Co niby mam odwołać? To, że Jezus nie mówi nic o papiestwie czy fakt, że kościoł kat. powstał na kłamstwie?

Donacja Konstantyna (łac. Constitutum Donatio Constantini)– sfałszowany dokument, na mocy którego cesarz rzymski Konstantyn Wielki nadaje rzekomo Kościołowi liczne dobra i przywileje. Uważany za jedno z najważniejszych fałszerstw w historii Europy.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Donacja_Konstantyna

ps. Paschalis, pierwszy raz słyszę o tym historyku, dzięki za informacje, na pewno poczytam coś jego.

Pt maja 25, 2007 21:34
Ważne, że istnieje w formie w jakiej Jezus Chrystus chciał, żeby istniał. Jednoczy ludzi, udziela Sakramentów, pomnaża łaskę, zmienia świat na lepsze (bo jak nazwiesz to co dokonał Kościół za np. Jana Pawła II i wcale tu jego czasami niechlubna przeszłość nie ma nic do rzeczy, bo widocznie ludzie byli mniej rozwinięci i gorzej rozumieli Pismo Święte). Mógłbym tak wymieniać i wymieniać.

Pt maja 25, 2007 21:47

Co niby mam odwołać? To, że Jezus nie mówi nic o papiestwie czy fakt, że kościoł kat. powstał na kłamstwie?

Właśnie te podłe kłamstwa masz odwołać. Ostatnie ostrzeżenie

Pt maja 25, 2007 21:57

Sfalsyfikowana Donacja Konstantyna z VIII wieku służyła umocnieniu pozycji papieża wobec cesarza w tamtym okresie. Twierdzenie, że na tym falsyfikacie KK zbudowało swoją potęgę jest niepoważne. Choćby z tego tytułu, że już za Ottona I (X w, a więc na długo po wykorzystaniu fałszywki), który po tym jak został koronowany na cesarza, pozbył się papieża Jana XII i całkowicie uzależnił obieranie papieży od własnej woli, nastąpił okres podporządkowania papieża cesarzowi.

Taka sytuacja zaczęła się powoli zmieniać dopiero sto lat później gdy Grzegorz VII wydając Dictatus papae i uzależniając wybór papieża od kardynałów, (a nie od cesarza) zapoczątkował spór o inwestyturę z cesarzem Henrykiem IV, co skończyło się (mimo słynnej pokutnej podróży cesarza do Canossy) zaszczuciem i wygnaniem papieża. Dopiero w 1122 roku papież Kalikst II podpisał w Wormacji porozumienie z cesarzem Henrykiem V, na mocy którego papież był obierany niezależnie od cesarza, jego biskupi, duchowni i ich ziemie stawały się niezależne od cesarza, a w zamian jedynie musieli płacić podatki i przestrzegać prawa. Dopiero od tego momenu można mówić o uniezależnieniu KK od cesarstwa.

A jeśli chodzi o dominację papiestwa to jej początki zaczęły się dopiero pod koniec XII wieku gdy Fryderyk I przegrał spór z papieżem i na początku XIII gdy Innocenty III zręczną polityką (m.in. anatemą Anglii) i zwołaniem IV Soboru Laterańskiego zdołał polepszyć pozycję papiestwa. Ale o prawdziwej dominacji papieża można mówić dopiero od drugiej połowy XIII wieku gdy przez konflikty i bezkrólewie (1254-73) cesarstwo zostało znacznie osłabione i zdominowane przez politykę papiestwa.

Jak więc widać teza, że na fałszywce, którą posłużył się papież, jeszcze zanim Otton I doszedł do władzy, został zbudowany KK jest absurdalna biorąc pod uwagę późniejsze podporządkowanie papieża cesarzowi i wieloletnie próby wyzwolenia się papiestwa spod tej dominacji trwające co najmniej do 1122 roku.

Pt maja 25, 2007 22:34
Nikogo nie interesuje - w tym temacie - historia konfliktu władzy świeckiej z papiestwem. Interesujące jest za to to, że Kościoł kat. swoje prawa a w ogóle nie znane Jezusowi (przywileje kleru, prawo do własnego państwa kościelnego, scentralizowana hierachia, biskup Rzymu jako rzekomy następca św. Piotra, Rzym ważniejszy od Jerozolimy, itp, itd.) stworzył w oparciu o bezczelne kłamstwa a autorytet wśród wśród władz jak i maluczkich wymuszał podpierając się tą fałszywką (Donacja Konstantyna).
Tak więc Kościoł kat. a tzw. "Kościoł Jezusa" muszą byc dwie różnymi historiami.

Pt maja 25, 2007 23:16

LAF napisał(a):
Kamyk napisał(a):
@LAF - odwołaj swoje oszczerstwa

Donacja Konstantyna (łac. Constitutum Donatio Constantini)– sfałszowany dokument, na mocy którego cesarz rzymski Konstantyn Wielki nadaje rzekomo Kościołowi liczne dobra i przywileje. Uważany za jedno z najważniejszych fałszerstw w historii Europy.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Donacja_Konstantyna

... co jest nieprawdą i oszczerstwem, gdyż jak wykazałem powyżej znaczenie Donacji Konstantyna dla historii Kościoła było znikome, nie jest to więc żaden argument za twoim zarzutem, że "KK powstał na kłamstwie".

Pt maja 25, 2007 23:28
Eruzani napisał(a):

A czy moze znasz inny kosciol, ktory opiera sie na Skale-Piotrze i jego nastepcach?

So maja 26, 2007 10:19

A gdzie w tym cytacie jest mowa o "nastepcach"?

So maja 26, 2007 10:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona