|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 14 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Alfa F1
Dołączył(a): So sty 20, 2007 11:25 Posty: 107 Lokalizacja: Wrocław
|
 Deklaracja stanowiska
Ankieta tyczy się, rzecz jasna, katolików.
Krótkie wyjaśnienie:
Papista- człowiek przyjmujący za swój pogląd pogląd Kościoła Katolickiego w 99-100%, a zatem osoba ortodoksalna, prawowierna (nie ortodoksyjna!). Innymi słowy- po prostu wierność papieżowi.
Odchylenia do materializmu- kwestionowanie pewnych założeń Kościoła w imię hipotez naukowych oraz niektórych poglądów filozoficznych (np. determinizm, relatywizm).
Katolicy nie są jednolici... Niektórzy są bardziej liberalni, inni mniej. Powoduje to pewne tarcia. Jestem przeciwnikiem tych wszystkich 'nowoczesnych' prądów, które przemawiają za eutanazją itp. Twierdzą, iż są postępowi. Ja bym powiedział raczej, iż cofają moralność do tyłu. Nie rozumieją Boga. Konserwatyści z kolei, wobec agresji liberałów, szybko by się wykruszyli i rzeczywiście zatrzymali w rozwoju. Bronią jednak podstawowych prawd etycznych i szanują tradycję, dlatego bardziej sympatyzuję z nimi, choć uważam się za papistę. Kościół bowiem roztropnie idzie środkiem i nie popełnia błędów ani jednych, ani drugich- i trwa niewzruszenie. Warto wspomnieć przy tym, że co piąta osoba na świecie, to katolik, a tylko co dwudziesta piąta- ateista.
A jakie są Wasze poglądy? Dyskusja mogłaby być ciekawa.
Nie zamierzam wprowadzać rozłamów, ale poprzez wzajemne poznanie wątpliwości przez braci w wierze chciałbym, aby się zjednoczyli.
_________________ "O przyjdź do mnie, mój Jezu, złóż najświętszą głowę!
Przyjdź! - na przyjęcie Twoje serce me gotowe!
Jak na miękkim kobiercu
Wypoczniesz w moim sercu
Ono jest Twoje!"
|
Cz lip 19, 2007 13:22 |
|
|
|
 |
Koren
|
Ja również się zgadzam z tym poglądem. Posłuszeństwo Kościołowi jest fundamentalną wartością a nawet cnotą. Oczywiście na pierwszym miejscu jest Papierz jako następca św. Piotra. Natomiast wszystkie odchylenia w Kościele prowadzą do rozłamów (np. protestanci, anglikanie itp.)
_________________ Dokądże głupcy mają kochać głupotę, szydercy miłować szyderstwo, a nierozumni pogardzać nauką? (Prz 1,22)
|
Cz lip 19, 2007 14:00 |
|
 |
SweetChild
|
 Re: Deklaracja stanowiska
A czy można prosić o krótkie wyjaśnienie do opcji "Liberalizm"/ "Umiarkowany liberalizm" oraz "Konserwatyzm"/ "Umiarkowany konserwatyzm"?
|
Cz lip 19, 2007 14:08 |
|
|
|
 |
stern
|
a gdzie ma się umieścic Bractwo św. Piusa X?
Zgodnei z ich deklaracjami są oni najbardziej posłuszni papieżowi ze wszystkich 
|
Cz lip 19, 2007 14:13 |
|
 |
1KOR13
|
Pomysł wątku jest bardzo fajny, z tym że mam pewien problem z ankietą.
Ponieważ jednak to, co w mojej religijności katolickiej (podkreślam ten wyraz - katolickiej, i to sensu stricte) jest widoczne najbardziej, to sympatyzowanie z prawosławiem - zaznaczyłem, że jestem odchylony w kierunku prawosławia, to znaczy jestem katolikiem, który swój katolicyzm przeżywa w niektórych sprawach na sposób prawosławia, ale zarazem nie utożsamiam się z prawosławiem.
|
Cz lip 19, 2007 15:42 |
|
|
|
 |
Alfa F1
Dołączył(a): So sty 20, 2007 11:25 Posty: 107 Lokalizacja: Wrocław
|
Bractwo św. Piusa X najpewniej możnaby uznać za konserwatystów.
Umiarkowany pogląd oznacza tutaj dążenie do zmiany Kościoła w tę lub inną stronę, bez sprzeciwu wobec niego.
Konserwatystami umiarkowanymi można by więc nazwać tych, co sympatyzują z wprowadzeniem na nowo Mszy św. Trydenckiej, zaś wrogów zmian Soboru Watykańskiego II- konserwatystami. Strona konserwatystów: http://www.konserwatyzm.pl/
Liberalizm oznacza tutaj dążenie do zmian w Kościele w celu uwspółcześnienia go, przy czym umiarkowany liberalizm stara się przystosować go do współczesności, a skrajny podważa niektóre prawdy etyczne, np. o antykoncepcji.
Odchylenia do prawosławia... Unici również są katolikami, a jednak obrządek mają zbliżony do prawosławnego. Chodzi mi raczej o doktrynę, nie uznawanie władzy papieskiej itp.
_________________ "O przyjdź do mnie, mój Jezu, złóż najświętszą głowę!
Przyjdź! - na przyjęcie Twoje serce me gotowe!
Jak na miękkim kobiercu
Wypoczniesz w moim sercu
Ono jest Twoje!"
|
Cz lip 19, 2007 16:07 |
|
 |
SweetChild
|
Dzięki za wyjaśnienia 
|
Cz lip 19, 2007 16:33 |
|
 |
vesper
|
Zaznaczyłem opcję "Inny" więc wyjaśniam:
- Uznaję naukę Kościoła w kwestii doktryny wiary, i mam na nią pogląd silnie konserwatywny.
- Jestem zwolennikiem tego, aby "normalna" msza (NOM), w języku narodowym nie była poddawana zmianom, lecza aby była odprawiana przodem do ołtarza głównego.
- Jestem miłośnikiem liturgii Trydenckiej
- Nie zgadzam się ze stanowiskiem Kościoła w sprawie nauki małżeńskiej (petting, antykoncepcja),
- Nie uznaję niektórych kazuistycznych poglądów dotyczących relacji chłopak-dziewczyna (że "wszystko co prowadzi do nawet najmniejszego podniecenia jest poza małżeństwem grzechem ciężkim" , itd.)
- Jestem przeciwnikiem Komunii na rękę
- Jestem przeciwnikiem "łagodzenia prawdy" (ale bez przesady - popieram ekumenizm).
- Jestem przeciwnikiem grania na mszy infantylnych piosneczek oazowych (kiedyś należałem)
- Poddaję ostrej krytyce formę niektórych zakonów żeńskich
- Krytykuję niektóre posoborowe przepisy liturgiczne, ale krytykuję też olewanie przepisów liturgicznych w ogóle.
- Jestem przeciwnikiem RM.
Myślę, że to na tyle 
_________________ Respexit orationem humilium, non sprevit preces eorum...
|
Cz lip 19, 2007 17:01 |
|
 |
vesper
|
Uściślę - "Nie zgadzam się ze stanowiskiem Kościoła w sprawach małżeńskich (petting, antykoncepcja)" oznacza, iż uważam, że hierarchia nie powinna zaglądać pod kołdrę, i małżonkowie mają prawo zdecydować, co jest dla nich dobre.
_________________ Respexit orationem humilium, non sprevit preces eorum...
|
Cz lip 19, 2007 17:05 |
|
 |
1KOR13
|
No to ja zaznaczyłem "odchylenia do prawosławia" mając na myśli coś zgoła innego, niż autor wątku... Uznaję władzę papieża, uczestniczę w liturgii łacińskiej, itd.
No ale już trudno.
|
Cz lip 19, 2007 18:31 |
|
 |
Paschalis
|
Alfa F1 napisał(a): Bractwo św. Piusa X najpewniej możnaby uznać za konserwatystów. Umiarkowany pogląd oznacza tutaj dążenie do zmiany Kościoła w tę lub inną stronę, bez sprzeciwu wobec niego. Konserwatystami umiarkowanymi można by więc nazwać tych, co sympatyzują z wprowadzeniem na nowo Mszy św. Trydenckiej, zaś wrogów zmian Soboru Watykańskiego II- konserwatystami. Strona konserwatystów: http://www.konserwatyzm.pl/Liberalizm oznacza tutaj dążenie do zmian w Kościele w celu uwspółcześnienia go, przy czym umiarkowany liberalizm stara się przystosować go do współczesności, a skrajny podważa niektóre prawdy etyczne, np. o antykoncepcji.
Hmm. Przy takiej definicji ja zaznaczyłem "umiarkowany liberalizm". Ale sceptycyzm wobec obligatoryjnego celibatu wszystkich kapłanów to chyba niezbyt poważne odchylenie, więc w gruncie rzeczy nie wiem czy raczej nie powinien być papizm. 
_________________ www.onephoto.net
|
So lip 21, 2007 14:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zastanówmy się dlaczego "papizm (prawowierność)" został oddzielony od konserwatyzmu. Czy powiemy, że Karol Wojtyła nie był konserwatywny? Byłoby to bardzo odważne biorąc pod uwagę, że tzw. "liberalne skrzydło" zauważa wielkie zasługi Jana Pawła II w umacnianiu konserwatyzmu w kościele katolickim. Czy zatem skoro był konserwatywny, nie był prawowierny jak chce ankieta?
Pomyślmy teraz dlaczego umiarkowany liberalizm został oddzielony od prawowierności. Czyżby nie było prawowierne rozważanie niektórych kwestii moralnych, jak np. możliwość wspólnego mieszkania przed ślubem? Zważywszy praktykę duszpasterską w Polsce, takie rozważania są umiarkowanym liberalizmem. Ot, problemy kościelnych liberałów. Nie powiemy jednak, że nie jest to "papizm (prawowierność").
Zastanawiam się jak niejednokrotnie rozróżnić "liberalizm" z "Odchylenia do protestancyzmu (...)". Protestantyzm potrafi wszakże przyjmować prawdziwie liberalne postawy. Odpowiadający może mieć tu duże trudności.
A sama opcja "Odchylenia do protestancyzmu lub prawosławia" sprawia generalne trudności. Jak można w jednym szeregu ustawić prawosławie i protestantyzm w ankiecie segregującej katolików. Wszak kościół katolicki zupełnie inaczej spostrzega kościół prawosławny od kościołów protestanckich. Zdradza to nieprzygotowanie autora ankiety.
Wyniki ankiety nie poddają się więc żadnym uprawnionym wnioskom. Albowiem wielość stanowisk interpretacyjnych samej ankiety sprawia, że nie sposób dociec z jakiego punktu widzenia patrzył jednostkowy odpowiadający. Niemniej jak widzimy ankieta spotkała się z życzliwym przyjęciem forumowiczy. Wszak ludzie lubią myśleć o sobie, o swych poglądach, lubią gdy się coś w okół nich lub z nimi dzieje.
|
N lip 22, 2007 7:57 |
|
 |
Paschalis
|
Otóż to. Ankieta jest tak skonstruowana, że wyniki są różne zależnie od indywidualnej interpretacji. Ja bym to tego jeszcze dodał, czy wątpliwość w jednej kwestii nauczania Kościoła zalicza osobę do "umiarkowanego liberalizmu", czy do papizmu, skoro w innych kwestiach jest w zasadzie zgodny? A gdy jest wielkim orędownikiem ostatniego Soboru? I czy pojęcia "konserwatyzm" i "liberalizm" dotyczą tylko stosunku do Soboru Watykańskiego II i unowocześniania KK, czy pewnych doktryn życia społecznego?
_________________ www.onephoto.net
|
N lip 22, 2007 12:52 |
|
 |
angua
|
PTR napisał(a): Zdradza to nieprzygotowanie autora ankiety.
Nie zgadzam się z tak zdecydowaną krytyką. Po pierwsze to nie ankieta do habilitacji, a na forum dyskusyjne. Po drugie forum to zakłada ograniczoną ilość odpowiedzi w ankietach. Po trzecie trudno mi sobie wyobrazić ankietę światopogolądową, w której odpowiedzi będą jednoznaczne i tak skonstruowane, że każdy respondent znajdzie tę, która dokładnie określa jego poglądy. Bez pisania wypracowań
Przy czym osobiście też nie bardzo rozumiem wrzucenie protestantyzmu i prawosławia do jednego worka - głównie dlatego, że głosy oddane na tę opcję nie udzielą żadnej konkretnej informacji. Bo mimo tego, że w kilku punktach doktrynalnie są zbieżne [choćby wspomniany stosunek do władzy papieskiej], to jednak są to przecież wyjątki.
A w ogóle ankieta mi się podoba 
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Wt lip 31, 2007 9:42 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 14 ] |
|
|