kartka z kalendarza - "sukces" Krk
Autor |
Wiadomość |
joten
|
 kartka z kalendarza - "sukces" Krk
06.07.1415
Rocznica wielkiego sukcesu Krk w obronie "prawdziwej" wiary.
Spalono na stosie Jana Husa czeskiego reformatora religijnego, pisarza i kaznodzieję,twórcę husytyzmu, uważanego za prekursora reformacji.
W obronie swoich poglądów wystąpił na Soborze w Konstancji, na który udał się z gwarantującym mu bezpieczeństwo "listem żelaznym" króla Zygmunta Luksemburskiego. Mimo tego jednak został zdradziecko uwięziony, osądzony i stracony jako heretyk.
Niedługo potem Ojciec Święty,papież Marcin V w liście do Władysława Jagiełły nalegał:
"Wiedz, że interesy Stolicy apostolskiej oraz twojej korony czynią powinnością exterminację Husytów. Pamiętaj, iż ci niepobożni ludzie ośmielają się proklamować zasady równości; utrzymują, że wszyscy chrześcijanie są braćmi, oraz że Bóg nie dał uprzywilejowanym ludziom prawa rządzenia narodami; twierdzą, że Chrystus przyszedł na ziemię, aby znieść niewolnictwo; wzywają lud do wolności, to jest do unicestwienia królów i kapłanów. Więc kiedy jeszcze jest czas zwróć swoje siły przeciwko Bohemii (Czechom); pal, masakruj, czyń pustkowia wszędzie, gdyż nic nie mogłoby być bardziej miłego Bogu lub też bardziej użytecznego dla sprawy królów, niż eksterminacja Husytów."
Niewtajemniczonym przypominam - w tamtych czasach też obowiązywało przykazanie " nie zabijaj"
_________________ "Extraordinary claims require extraordinary evidence" - Carl Sagan,astronom
|
Pt lip 06, 2007 14:07 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
A czmu ma służyć ten temat
Bo nie bardzo rozumiem.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
So lip 07, 2007 17:20 |
|
 |
vanitas
|
 Re: kartka z kalendarza - "sukces" Krk
@ joten
1) List Żelazny cesarza (Zygmunt luksemburski został później cesarzem) dotyczył wyłącznie przejazdu do i pobytu w Konstancji do procesu. Choć akurat w tej pierwszej sprawie nie dotarł w porę, i Jan Hus otrzymał go dopiero w Konstancji
2) Sobór miał być między innymi sądem nad Husem, stąd nie miał by on sensu, jeśli sądzony miał zagwarantowaną bezkarność
3) Z punktu widzenia prawa był heretykiem (podobnie jak "Reformatorzy")
4) Może pan podac wiarygodne źródło pp. Marcina V do króla Władysława Jagiełly?
|
Śr lip 11, 2007 14:47 |
|
|
|
 |
joten
|
3/. No tak , to wszystko usprawiedliwia - heretyka na stos
4/. Za Wikipedią - Richard W. Thompson, The papacy and the civil power (New York: Harper, 1876), p. 553cytując z Louis Marie De Cormenin, The Public and Private History of the Popes of Rome (znane jako History of the Popes), Vol. II., pp. 116-7.
_________________ "Extraordinary claims require extraordinary evidence" - Carl Sagan,astronom
|
Pt lip 13, 2007 15:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Bardzo piękne słowa z ust tak świętego człowieka, jak Marcin V. Powinniśmy je przyjąć i głęboko zapisać w swoich sercach, skoro największy pasterz Ludu Bożego na Ziemi wypowiada je.  I za to właśnie lubię ateizm - jedna wymówka mniej, by posyłać ludzi do piachu - nie ma Boga, w imieniu którego możnaby to robić.
|
Pt lip 13, 2007 18:16 |
|
|
|
 |
Dominikdano
|
|
Pt lip 13, 2007 18:43 |
|
 |
Mark Zubek
|
JakubN;
"....Jeśli jakaś koncepcja Boga jest podłożem zbrodni, to znak,że taka koncepcja przerodziła sie w ideologię......."
Benedykt XVI ; " Osoba ludzka sercem pokoju"
PS.
Wnioskując z tego, cały megaholokaust dzieci nienarodzonych który dokonuje się w ateistycznej wizji świata wymówek,jest ideologią która
nie wyrosła ze złej koncepcji Boga.
Wyrosła z prawidłowej koncepcji szatana.
|
Pt lip 13, 2007 20:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A to bardzo ładne słowa Benedykta.
Cała reszta, którą napisałeś, jest niedopuszczalna, bo wrzuciłeś wszystkich nie-chrześcijan i niewierzących do worka z napisem: "mordercy dzieci nienarodzonych." Ja jestem ateistą, ale jestem zarazem zdecydowanym przeciwnikiem aborcji.
Wydaje mi się, że za powyższe Twoje stwierdzenie należy mi się małe "przepraszam".
|
Pt lip 13, 2007 20:17 |
|
 |
Mark Zubek
|
Ja jestem ateistą, ale jestem zarazem zdecydowanym przeciwnikiem aborcji.
:-)
Czyżby jeszcze jedna wymówka?
|
Pt lip 13, 2007 20:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wymówka, nie rozumiem?
Nie rozumiem, skąd taka ogromna nieumiejśtność powiedzenia przepraszam. Je Cię [albo kogoś innego, już nie pamiętam] wczoraj obraziłem, ale potem przeprosiłem, bo uznałem swój błąd. Czy potrafisz zrobić to samo i napisać jedno cholerne przepraszam, za błąd, który popełniłeś??
|
Pt lip 13, 2007 20:23 |
|
 |
Mark Zubek
|
JakubN;
Gdybyś i Ty powiedział jedno "cholerne" przepraszam Bogu za błąd
który popełniłeś.....
Ale niech będzie ...przepraszam.
W końcu to nie tylko ateiści mordują dzieci nienarodzone.
A sa też tacy ateiści, którzy bronią tych małych ludzi.
Z drugiej strony nie wiem po co, jeśli racjonalniej (bez Boga) robić jest z nich, lekarstwa, kosmetyki i inne zyskowne produkty.
|
Pt lip 13, 2007 20:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mark Zubek napisał(a): Ale niech będzie ...przepraszam.
W końcu to nie tylko ateiści mordują dzieci nienarodzone. A sa też tacy ateiści, którzy bronią tych małych ludzi. Dziękuję, jestem wdzięczny za to przepraszam. Cytuj: Z drugiej strony nie wiem po co, jeśli racjonalniej (bez Boga) robić jest z nich, lekarstwa, kosmetyki i inne zyskowne produkty.
Ale tutaj to ostro pojechałeś po bandzie. Czy ty naprawdę masz takie obrzydliwe poglądy i tak nisko oceniasz niewierzących?? [odpowiedz, proszę]
A powodów racjonalnych, dla którego nie powinno się mordować jest od groma i bez Boga. Na przykład to, że nikt nie chce cierpieć, a śmierć na stole aborcyjnym jest okupione wielkim cierpieniem. Uważasz, że to nie wystarczy? Innych powodów nie chce mi się przytaczać.
|
Pt lip 13, 2007 20:39 |
|
 |
Mark Zubek
|
JakubN;
A szkoda że się Tobie nie chce, to też jest racjonalne i w pewnym sensie jest to wymówka.
Niewierzących nie oceniam nisko.
Nisko oceniam ich czyny które z niewiary pochądzą.
A wymówki są takim racjonalnym niżem człowieka.
|
Pt lip 13, 2007 20:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A szkoda że się Tobie nie chce, to też jest racjonalne i w pewnym sensie jest to wymówka. Przytoczę, jeśli uznasz, że ten pierwszy argument jest niewystarczający. Czy taki jest, wg Ciebie, a jeśli tak, to dlaczego? To podobnie jak z ciągami w matematyce - nie musisz wypisywać ciągu w nieskończoność, żeby pokazać uczniom, na czym polega. Więc ja dałem Ci [moim zdaniem] wystarczającą podstawę do ocenienia, że niewierzący też mają powody by nie mordować nienarodzonych dzieci. Albo widziesz sens w tym stwierdzeniu o cierpieniu, albo nie. Cytuj: Nisko oceniam ich czyny które z niewiary pochądzą.
Wyjaśnij, co nazywasz "czynami pochodzącymi z niewiary". Bo jak na mój gust, to żadne moje czyny nie pochodzą z wiary w Boga, a jednak nie jestem ostatnim sukinsynem i na pewno nie wszystkie moje czyny zasługują na ocene: "niskie"...
|
Pt lip 13, 2007 20:51 |
|
 |
Mark Zubek
|
JakubN;
Obawiam się że zrobi się z tego osobny temat.
Dla tego nawiązując do "kartki z kalendarza" muszę przypomniec Tobie datę 13-tego kwietnia.
Szkoda że ateiści nie wystąpili wtedy ze swoim sumieniem, dobrą
wolą, miłosierdziem i swoim racjonalnym dobrem.
Tak Jakubie "racjonalne dobro" nieistnieje.
Dobro jest irracjonalne i okupione poświęceniem a często cierpieniem.
Nie ma nic wspólnego z polityką i interesem.
Jeśli piszesz że nie jesteś zły i obojętny to albo się Tobie wydaje,
albo....nie jesteś ateistą.
|
Pt lip 13, 2007 21:02 |
|
|
|