Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 23:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Źle się dzieje u Jezuitów 
Autor Wiadomość

Post Źle się dzieje u Jezuitów
1. W Stanach: "Zakon jezuitów wypłaci rekordowe odszkodowanie w związku ze skargą 110 Eskimosów ws. molestowania seksualnego. Odszkodowanie wyniesie łącznie 50 mln dolarów - podaje The Los Angeles Times." I musiały to być poważne zarzuty, bo zgodzili się na ugodę byleby tylko zatuszować sprawę.

2. Polscy Jezuici wyrzucili ostatecznie z zakonu ks. Andrzeja Miszka, który rok temu miał odwagę opublikować wywiad z ks. Isakowiczem-Zaleskim i udowadniać, że SB miało wielkie wpływy u polskich jezuitów.

Więcej na: http://tezeusz.pl/blog/?p=540

Czytam też bloga ks. Andrzeja - http://tezeusz.pl/blog/?cat=6 -- bardzo jest przykre widzieć jego zmagania z hierarchią....

Cytuj:
Ciekawe, że w tych dniach czuję się podobnie jak wówczas. (gdy był w więzieniu w latach 80. --vroo) Nigdy nie sądziłem, że będę musiał wybierać między sumieniem i prawdą, a wpasowaniem się w instytucję za cenę milczenia i zgody na zło i fałsz. Nigdy nie sądziłem, że bycie kapłanem i człowiekiem Kościoła bywa nieraz okupione taką ceną. Być może ja źle widzę tę alternatywę, ale na poziomie wyboru to tak wygląda: wiem, że jeśli zacznę mówić wykończą mnie. Dziwne słowa „wykończą mnie”: nigdy wcześniej nie myślałem tak o Kościele hierarchicznym. A może za kilka lat zrehabilitują i uznają, że nie tylko miałem dziś rację, ale że była to również racja Kościoła, tylko przedwcześnie podjęta? Ale, gdy się ryzykuje na to nie można liczyć, myśl o „nagrodzie” zupełnie odjęta.

Zachęcam też do zapoznania się z niełatwą biografią tego księdza:
http://tezeusz.pl/cms/tz/index.php?id=236

Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków

Cz lis 22, 2007 23:47
wiesz takie problemy były i są !! nie tylko wśród duchowieństwa ale wszedzie w kazdym środowisku ...

Pt lis 23, 2007 9:30

wiesz takie problemy były i są !! nie tylko wśród duchowieństwa ale wszedzie w kazdym środowisku ...

Co nie znaczy, że mamy pozostać wobec nich obojętni. Pozwolę sobie przekleić cytat ze strony podanej przez Vroobelka:

"Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, tylko tych, którzy patrzą na to i nic nie robią"[A. Einstein ]

Pt lis 23, 2007 10:09

Nawet nie chodzi o to, że miało miejsce molestowanie i że jezuici z SB współpracowali. Najgorszy jest brak odwagi by stanąć wobec tych sytuacji i oskarżeń - i w Stanach i w Polsce próbuje się te ciemne plamy szybko zasłonić.

A ks. Miszk święcenia diakonatu ma, kapłańskie mógłby dostać teoretycznie poza zakonem. Ale który biskup odważy się go przyjąć?

Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków

Pt lis 23, 2007 10:18

Wczoraj ukazał się z Miszkiem obszerny wywiad w Dzienniku:
http://www.dziennik.pl/wydarzenia/artic ... ytyke.html

Trochę o byłym życiu:
Cytuj:
Pod koniec lat 80. zacząłem handlować książkami, staliśmy się lokalnymi potentatami. Zatrudniałem w Trójmieście na czarno 15 osób. To się potem rozwinęło w legalną firmę księgarską, która miała siedem księgarń, i jakoś to szło. Potrafiłem zaprosić kumpli i przez trzy dni balowaliśmy w trójmiejskich lokalach, a ja stawiałem wszystko."

I trochę o obecnym:
Cytuj:
*A może ksiądz chciał zrobić na tym karierę? Zostać pierwszym lustratorem u jezuitów?

Zadałem kilka pytań ks. Zaleskiemu, napisałem trzy notki do blogu i na tym zakończyła się moja wielka pasja lustratorska, bo tak naprawdę nigdy jej nie było. Nie jestem historykiem, nigdy nie byłem w IPN-ie, nie chciałem otwierać żadnych projektów badawczych, to nie moja broszka. Jako człowiek działający w latach 80. w opozycji mam teczkę, do której nie zaglądałem i nie zajrzę, bo nie interesuje mnie, kto na mnie donosił.

*Czuje się ksiądz męczennikiem lustracji?

To byłoby absurdalne - polec w obronie czegoś, co szczególnie nie interesuje. Walczyłem o to, by ks. Zaleski mógł wydać swą książkę, ale jak już wyszła, nawet jej nie przeczytałem (śmiech). Nie zaprzątam sobie głowy marginalnymi tematami, choć ta trzeciorzędna teologalnie czy pastoralnie sprawa jest pierwszorzędnym sprawdzianem wiarygodności jezuitów. Lustracja owszem, okazała się kryzysem, ale mógłby to być kryzys drobny, jednak jezuici zareagowali przerażeniem, represjami i strachem.

A ja zmajstrowałem mu biografię na wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Andrzej_Miszk

N gru 02, 2007 11:59
W Stanach: "Zakon jezuitów wypłaci rekordowe odszkodowanie w związku ze skargą 110 Eskimosów ws. molestowania seksualnego. Odszkodowanie wyniesie łącznie 50 mln dolarów - podaje The Los Angeles Times." I musiały to być poważne zarzuty, bo zgodzili się na ugodę byleby tylko zatuszować sprawę.

2. Polscy Jezuici wyrzucili ostatecznie z zakonu ks. Andrzeja Miszka, który rok temu miał odwagę opublikować wywiad z ks. Isakowiczem-Zaleskim i udowadniać, że SB miało wielkie wpływy u polskich jezuitów.

dobrze,ze wypłacili pięniądze- bo przynajmniej ofiary mają zabezpieczone zycie--na sprawie w sądzie nikt by nie zyskał...to nie znaczy, ze zakon się nie oczyścił- nie musial tego robić w świetle jupiterów...

co do księdza Miszka- nie mozna realizować dobrych celów złymi metodami...

Śr gru 05, 2007 20:16
Teresse, czy ty w ogole czytalas wywiad z Miszkiem? O jakich zlych metodach piszesz? Ze przez rok byl posluszny zakonowi, podporzadkowal sie wszelkim zakazom, zeby odpokutowac "wine", czyli 2-3 wypowiedzi zasadnicze dotyczace lustracji w zakonie i "wyjscia na swiatlo uczynkow"?
Jezeli jeden "blad" mialby decydowac o calym zyciu , to sw. Pawel nie mialby cienia szansy na zbawienie (a i my z nim), bo przeciez byl zaangazowanym swiadkiem zabojstwa, ktore niewatpliwie popieral. Czy na tym polega "milosc chrzescijanska", zeby nie wybaczac bledow?
Obawiam sie coraz bardziej, ze i pycha polskiego Kosciola zostania ukarana. 20-30 lat temu na Zachodzie tez byly pelne klasztory i seminaria...

Śr gru 05, 2007 20:32
"złymi metodami".... mówienie o potrzebie lustracji w Kościele, to "złe metody"?...to niedługo czekać i o. Mądel zostanie usunięty z zakonu.
Bo za słowa o potrzebie lustracji został podobnie jak A. Miszk ukarany - teraz zatem czas na relegowanie z zakonu :(
To jest pogrobowa zemsta SB - więcej szkodzą Kościołowi po unicestwieniu niż za PRL.

Cz gru 06, 2007 9:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]