Koreanki modlą się w chustkach...
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Koreanki modlą się w chustkach...
Ku mojemu zdumieniu zobaczyłam ostatnio, że katoliczki w Korei Południowej modlą się w chustkach. Zastanawiam się skąd ten zwyczaj- jeśli wprowadzili go "nasi" misjonarze- to trochę dziwne... Ładne te chustki...  
|
Pt mar 12, 2010 23:13 |
|
|
|
 |
nurhia
|
 Re: Koreanki modlą się w chustkach...
nasi rodacy modla sie w czapkach w kosciele wszelkiej masci i koloru, koreanki chociaz maja piekne chustki  moze to dla nich hm, odświetna chustka.
_________________ Lwy pożrą Chrześcijan... a Pogan zadepczą słonie...
|
Pt mar 12, 2010 23:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Chodziło mi o to, że teoretycznie wszystkie mamy modlić się w chustkach.
U nas się tego nie przestrzega- czemu więc nauczono tego Koreanki ?
|
So mar 13, 2010 0:18 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Teresse napisał(a): Chodziło mi o to, że teoretycznie wszystkie mamy modlić się w chustkach.
U nas się tego nie przestrzega- czemu więc nauczono tego Koreanki ? Jedwabne, ręcznie tkane, haftowane chusty to tradycja strojów narodowych od pokoleń w Azji. Koreanki ubierają się odświętnie do kościoła - stąd chusty.
|
So mar 13, 2010 9:40 |
|
 |
nurhia
|
widać maja wiecej szacunku do Boga niz wszytskie nasze babcie w kapeluszach, beretach i czapeczkach.
|
So mar 13, 2010 11:46 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Teresse napisał(a): Chodziło mi o to, że teoretycznie wszystkie mamy modlić się w chustkach.
U nas się tego nie przestrzega- czemu więc nauczono tego Koreanki ? Jedwabne, ręcznie tkane, haftowane chusty to tradycja strojów narodowych od pokoleń w Azji. Koreanki ubierają się odświętnie do kościoła - stąd chusty. Mylisz się. Chustki nie są elementem tradycyjnego stroju... ani koreańskiego ani japońskiego ani chińskiego. O innych kulturach azjatyckich się nie wypowiem bo pewności nie mam. Tradycyjny strój koreański:  jeśli głowa ma być przystrojona to robi się elegancki kok z taką ilością sztucznych elementów jaka przystoi osobie o określonej pozycji. Poniżej- to już wersja ekstremalna- ceremonialna korona- gdyby Korea miała królową- to tak by wyglądało jej nakrycie głowy. 
|
N mar 14, 2010 23:23 |
|
 |
Selgrado
|
Być może wynika to z innej natury, tzn., jest to zależne od okoliczności: na czas modlitw nakładają chusty, a po skończonych modlitwach, ściągają te nakrycia z głów. Tamten tradycyjny strój ma najprawdopodobniej charakter świecki.
_________________ [KMI ...] ------------.
|
Pn mar 15, 2010 12:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
.W każdym razie bardzo ładnie to wygląda. 
|
Pn mar 15, 2010 12:22 |
|
 |
jumik
|
nurhia napisał(a): widać maja wiecej szacunku do Boga niz wszytskie nasze babcie w kapeluszach, beretach i czapeczkach. Po co taki osąd? Niezbyt po chrześcijańsku (delikatnie mówiąc).
_________________ Piotr Milewski
|
Pn mar 15, 2010 13:03 |
|
 |
nurhia
|
mnie nie nauczono, żeby u kogoś w domu siedzieć w czapce.dlatego taki osąd.
|
Pn mar 15, 2010 15:33 |
|
 |
jumik
|
nurhia, ale to jest osąd. Nie znasz ich intencji, ich serca, poziomu szacunku wobec Boga, więc ich nie sądź, bo robisz coś przeciwnego chrześcijaństwu, nauce Chrystusa. Naprawdę nie widzisz tego? Teresse napisał(a): Chodziło mi o to, że teoretycznie wszystkie mamy modlić się w chustkach.
U nas się tego nie przestrzega- czemu więc nauczono tego Koreanki ? W jakim sensie nie przestrzega? Gdzie jest napisane, że wszystkie kobiety powinny modlić się w chustkach?
_________________ Piotr Milewski
|
Pn mar 15, 2010 16:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Teresse, nie wiem ile masz lat, ale ja pamietam, ze do kosciola kobiety przychodzily w chustkach. Podczas wizyt w Watykanie na audiencjach u papieza do tej pory wiele kobiet zakrywa wlosy. Nie jestem pewna, ale we Wloszech chyba tak jest czesto do tej pory w kosciolach.
W skad to sie wzielo? Prawdopodobnie od sw. Pawla.
|
Pn mar 15, 2010 18:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Selgrado napisał(a): Być może wynika to z innej natury, tzn., jest to zależne od okoliczności: na czas modlitw nakładają chusty, a po skończonych modlitwach, ściągają te nakrycia z głów. Tamten tradycyjny strój ma najprawdopodobniej charakter świecki. Generalnie stroje mają charakter świecki- chyba że ktoś jest zakonnicą/ zakonnikiem. One właśnie robią to czego uczy św. Paweł. Pytanie czemu my tego nie robimy: "Chciałbym, żebyście wiedzieli, że głową każdego mężczyzny jest Chrystus, mężczyzna zaś jest głową kobiety, a głową Chrystusa - Bóg. każdy mężczyzna, modląc się lub prorokując z nakrytą głową, hańbi swoją głowę. Każda zaś kobieta, modląc się lub prorokując z odkrytą głową, hańbi swoją głowę; wygląda bowiem tak, jakby była ogolona. Jeżeli więc jakaś kobieta nie nakrywa głowy, niechże ostrzyże swe włosy! Jeśli natomiast hańbi kobietę to, że jest ostrzyżona lub ogolona, niechże nakrywa głowę! Mężczyzna zaś nie powinien nakrywać głowy, bo jest obrazem i chwałą Boga, a kobieta jest chwałą mężczyzny. To nie mężczyzna powstał z kobiety, lecz kobieta z mężczyzny. Podobnie też mężczyzna nie został stworzony dla kobiety, lecz kobieta dla mężczyzny. Oto dlaczego kobieta winna mieć na głowie znak poddania, ze względu na aniołów." (I list do Koryntian, 11:3-10) @ Kamala- mówię o tym, co jest teraz...
|
Pn mar 15, 2010 19:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Widzisz Teresse i to jest ten punkt, w ktorym ciagle nie mozemy (my dwie) sie porozumiec. Kiedy pisze w innych watkach, ze Kosciol katolicki (do niedawna, jesli patrzec na 2000 lat historii) zachowywal sie tak a nie inaczej, glosil taki a nie inne poglady, wymagal takich a nie innych zachowan, to ty patrzysz tylko na dzien dzisiejszy i porownujesz reszte swiata do tego, co jest w Kosciele od 40 lat.
Co z tego, ze dzisiaj nie nosimy chustek w Kosciele, kiedy tradycja wymagala przez stulecia, zeby kobieta to nakrycie glowy miala? Teraz jestesmy nowoczesni i wreszcie nie ma przymusu nakrycia glowy dla kobiet, bo juz pewnie malo kto wie, jakie to mialo znaczenie symboliczne i spoleczne ale przez stulecia bylo to oczywiste. A jak pisalam, podczas wielu prywatnych audiencji (podejrzewam, ze nie wszystkich) u Ojca Swietego, kobiety roznych stanow dalej nosza wlasnie takie koronkowe nakrycie glowy. czyli jest to takze Teraz
|
Pn mar 15, 2010 20:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
chyba nie zrozumiałaś moich wątpliwości w tym wątku...Ja nie krytykuje chustek- tylko dziwi mnie czemu to nakrycie głowy jest noszone przez katoliczki Koreanki a nie noszone u nas...
czy św. Paweł napisał, że chodzi tylko o wizytę u papieża ?
Czy inne części listu do Koryntian tez nie obowiązują czy tylko ta część o nakryciu głowy ?
Czy ktoś oficjalnie zniósł ten zapis z listu do Koryntian ?
|
Pn mar 15, 2010 20:58 |
|
|
|