|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
kastor
|
 Diakon stały
Polecam obejrzeć reportaż na temat diakonatu stałego (przynajmniej piewsze 2 minuty  ).
Myślę, że to niezły argument dla tych, którzy muszą stawać w obronie celibatu  .
http://www.onet.tv/30289,,,,,,22061,wideo.html
Oczywiście można się podzielić swoimi odczuciami w tym temacie 
_________________ O Tobie mówi serce moje;
szukaj Jego oblicza...
|
So sie 02, 2008 7:09 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
Tytuł tematu wydaje mi się być mylący. Diakon to nie jest jakaś wersja soft prezbitera, to nie jest wygodna propozycja dla tych, których od prezbiteratu odpycha celibat. Prezbiter i diakon to 2 zupełnie różne posługi w Kościele, każda z właściwymi sobie zadaniami.
Natomiast co do samego faktu zaistnienia w Polsce diakonów stałych, to uznaję to za bardzo dobrą decyzję. Dobrze, że diakonat przestanie być tylko etapem przejściowym na drodze do prezbiteratu, a osoby czujące specjalne powołanie znowu mają szansę je realizować
|
So sie 02, 2008 8:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sam tytuł zawiera fałsz - "katolicki ksiądż" - diakon nie jest księdzem.
|
So sie 02, 2008 8:14 |
|
|
|
 |
kastor
|
macie rację, dlatego "ksiądz" pozwoliłem sobie umieścić w cudzysłowie, rzeczywiście diakon to nie żaden półksiądz tylko inny rodzaj posługi (o czym jest mowa w reportarzu), nadałem taki temat, bo myślę że : {"ksiądz" który ma żonę}, przyciąga uwagę, jeśli moderator azna za stosowne to oczywiście może zmienić tytuł, żeby nie wprowadzał w błąd, pozdrawiam
_________________ O Tobie mówi serce moje;
szukaj Jego oblicza...
|
So sie 02, 2008 9:36 |
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: jeśli moderator azna za stosowne to oczywiście może zmienić tytuł, żeby nie wprowadzał w błąd
Zmieniłem tytuł 
|
So sie 02, 2008 10:22 |
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|