Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 16:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 TREŚCI KAZAŃ W OSTATNIM CZASIE 
Autor Wiadomość

Post TREŚCI KAZAŃ W OSTATNIM CZASIE
Zastanawia mnie jedna rzecz. Mianowicie od pewnego już czasu podczas każdego listu czy kazania w słowach Kapłanów przejawia się wątek główny : ABORCJA
Zastanawiam się jaki to ma sens - to natężenie tego tematu??
Przecież wiadomo, że aborcja i zabijanie nienarodzonego dziecka jest zbrodnią ale na litość!! ile można bębnić o tym samym w kółko??? Przecież na Mszach są dzieci??
A przecież chyba nikt w to nie wierzy, że jak kobieta usłyszy w homilii czy w liście pasterskim o tym, ze ma zamiar dokonać morderstwa zmieni zdanie?????Chyba, że się mylę...chciałbym ale szczerze mówiąc wątpię w to...
A tak naprawdę to jest wiele tematów, które można w listach czy w homiliach poruszać...

N gru 26, 2004 19:07

Tak jest ze wzgledu na to, ze temat ten stał się znów tematem wyborczym.......i ciagle sie o nim wspomina w mediach.

Czerwoni wszystkiego sie złapia, tylko po to by znaleźć sobie nowych wyborców. By ludzie zapomnieli o tym jak to sie skompromitowali jako banda aferzystów i kryminalistów. By pokazać jacy to oni sa "światli", a jaki Kościół jest zaściankowy i zacofany
Zdychający pies chce sie na siłe utrzymac przy życiu.

Czy uważasz, ze w takiej sytuacji Kościół ma milczeć ?

N gru 26, 2004 19:50

Czy uważasz, ze w takiej sytuacji Kościół ma milczeć ?

Absolutnie nie!! Ale dlaczego Kościół ma (a raczej musi) powtarzać w kółko jedno i to samo???Dlaczego w tej sprawie nie można znaleźć innych metod uświadamiania nieuświadomionych????Tego nie rozumiem!!

A co do walki niejako Kościoła z czerwonymi...Cóż myślę mimo wszystko, że niektóre wypowiedzi posłów i senatorów zasiadających po lewej stronie marszałka najlepiej o nich samych świadczą!! I naprawdę wydaje mi się, że każdy zdrowo i rozsądkowo myślący człowiek potrafi poskładać fakty do kupy!!

N gru 26, 2004 20:47
Ale dlaczego Kościół ma (a raczej musi) powtarzać w kółko jedno i to samo??

Bo do wielu ludzi nie dociera, ze aborcja jest morderstwem. Wielu z nich ulega propagandowej gadce "światłych" móżdżczków. Ludzie maja wyjatkowo krótka i wybiórczą pamięć....i bardzo łatwo daja sie nabierac na populistyczne hasełka
Cytuj:
I naprawdę wydaje mi się, że każdy zdrowo i rozsądkowo myślący człowiek potrafi poskładać fakty do kupy!!

...i naprawdę ci zdrowo i rozsądkowo myślący ludzie....wybrali taką władzę jaką mamy. Mimo tylu lat bandyckiej polityki czerwono-różowych, oni sa nadal u władzy.

Dlatego własnie Kościół NIGDY nie może milczeć.

pozdrówka

N gru 26, 2004 22:19

Cytuj:
Dlatego własnie Kościół NIGDY nie może milczeć.

Wiesz-chyba się do końca nie rozumiemy.Ja absolutnie nie chcę, żeby Kościół w tej kwestii milczał!! Ja tylko nie rozumiem dlaczego bębni się o tym od jakiegoś czasu na okrągło tydzień w tydzień??? Są przecież inne tematy do refleksji i do "podrzucenia"wiernym do refleksji?? A nie tylko homilia to aborcja, list pasterski czy biskupi to aborcja i teksty z nią związane...
Ile można??

Pn gru 27, 2004 17:31

ja mysle ze ludzie oioprostu powinni sie nad tym zagadieniem zastanowic, a nie nad tym czy kosciol mowi o tym co tydzien czy z jakimis przerwami. poza tym jest to temat caly czas aktualny. obecnie nie orientuje sie nad czym w tej chwili pracuje sejm, ale sadze ze kosciol poprostu chce podkreslic waznosc tego zagadnienia ajkim jest obrona zycia...

Pn gru 27, 2004 18:17

ja mysle ze ludzie oioprostu powinni sie nad tym zagadieniem zastanowic, a nie nad tym czy kosciol mowi o tym co tydzien czy z jakimis przerwami. poza tym jest to temat caly czas aktualny. obecnie nie orientuje sie nad czym w tej chwili pracuje sejm, ale sadze ze kosciol poprostu chce podkreslic waznosc tego zagadnienia ajkim jest obrona zycia...

Tak, tak!! Zgoda!! Ale myślę, ze jak się o czymś bębni w kółko to nie sądzisz, że może to poprostu "obrzydnąć"!!! Ale to już tylko moje zdanie...
A obrona życia jest oczywiście sprawą najważniejszą!!
pozdrawiam

Pn gru 27, 2004 18:21
Ale myślę, ze jak się o czymś bębni w kółko to nie sądzisz, że może to poprostu "obrzydnąć"!!! Ale to już tylko moje zdanie...

Bartekk, masz rację. Jeżeli ktoś wielokrotnie powtarza nam to samo, to faktycznie po pewnym czasie mamy tego dosyć. I dobrze... bo następnym krokiem jest zrobienie tego, o co nas proszą, dla przysłowiowego " świętego spokoju".
Nie twierdzę, że wszystkie kobbiety zamierzające się poddać aborcji z tego zrezygnują, ale jeżeli zrezygnuje chociaż jedna, to ma to sens.

Kolejnym efektem pozytywnym ( poprzedzającym działanie) jest zauważenie tematu. Możesz powiedzieć, że raz wystarczy... Tobie. Ale ile osób nie było w danym dniu na mszy?

Repeticio est mater studiorum. Im częściej powtarzamy daną prawdę, tym lepiej do nas dociera jej sens, tym łatwiej ją zapamiętujemy.

Bartku, poruszyłeś bardzo ważną sprawę- obrona życia rzeczywiście jest jednym z priorytetów. Chrystus umarł, abyśmy my zyskali życie wieczne.

Nie zauważam jednak opisywanej przez Ciebie tendencji pojawiania się wątku aborcji w każdym kazaniu... z reguły homilie dotyczą Ewangelii . Owszem, czasami księża wprowadzają jedno- dwa zdania z podtekstem ( np. " Piąte przykazanie już dawno zostało zlekceważone") , ale prawdziwą rzadkością są kazania poświęcone w całości temu zagadnieniu.

Bartekk, a jak miałyby Twoim zdaniem wyglądać "inne metody uświadamiania" ? Czy osoba chcąca poddać się aborcji, matka, która już zabiła swoje dziecko, czy też lekarz dokonujący aborcji sami wpadną na pomysł, żeby poszukać rady np. w specjalistycznej poradni, w sakramencie pokuty, sięgnąć po odpowiednią literaturę, filmy...?
Przecież wszyscy dobrze wiemy, że takie rzeczy istnieją ... ale ludzie, którzy powinni po nie sięgnąć, tego nie robią.. bo czują, że to co czynią, jest złe . Uciekajją przed wyrzutami sumienia... nie przyjmują do wiadomości prawdy.
Ci sami ludzie częstonie uważają się za dobrych katolików i wypełniają obowiązek uczestnictwa w niedzielnej Eucharystii. Często słowa kapłana- przed którymi przecież nie uciekną - budzą w nich uśpione sumienie i pobudzają do działania...

So sty 01, 2005 12:03

Bartekk, a jak miałyby Twoim zdaniem wyglądać "inne metody uświadamiania" ? Czy osoba chcąca poddać się aborcji, matka, która już zabiła swoje dziecko, czy też lekarz dokonujący aborcji sami wpadną na pomysł, żeby poszukać rady np. w specjalistycznej poradni, w sakramencie pokuty, sięgnąć po odpowiednią literaturę, filmy...?

Szczerze mówiąc jak miałyby wyglądać "inne metody uświadamiania" to się nie zastanawiałem ale chociaż-przeważnie w każdej parafii takowa jest - nie mówić o "tych" sprawach na Mszach dla dzieci!! A takie rzeczy się zdarzają!!Po co dziecko 8-10 letnie ma słuchać o aborcji, przerywaniu ciąży itp.itd. Ale podkreślam to moje zdanie !!
baranek napisał(a):
Przecież wszyscy dobrze wiemy, że takie rzeczy istnieją ... ale ludzie, którzy powinni po nie sięgnąć, tego nie robią.. bo czują, że to co czynią, jest złe . Uciekajją przed wyrzutami sumienia... nie przyjmują do wiadomości prawdy.
Ci sami ludzie częstonie uważają się za dobrych katolików i wypełniają obowiązek uczestnictwa w niedzielnej Eucharystii. Często słowa kapłana- przed którymi przecież nie uciekną - budzą w nich uśpione sumienie i pobudzają do działania...

Oby choć w jednym przypadku to ostatnie stwierdzenie się sprawdziło!! Ale to musiałby się chyba cud stać...WIELKI CUD!![/b]

So sty 01, 2005 21:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]