Jeśli ktoś chce mieć wojnę, to będzie ją miał - grzmi KK
Autor |
Wiadomość |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
 Jeśli ktoś chce mieć wojnę, to będzie ją miał - grzmi KK
Kościół grozi wojną, jeśli rząd zacznie znów dyskusję o łagodzeniu
przepisów o aborcji. "Jeśli ktoś chce mieć wojnę, to będzie ją miał
na własne życzenie" - mówi DZIENNIKOWI bp Tadeusz Pieronek.
Konsekwentnie jest też przeciwko eutanazji, bo to nie człowiek
powinien decydować o odebraniu innemu człowiekowi życia.
http://www.dziennik.pl/polityka/article ... _mial.html
Co Kościół może/zamierza zrobić jeśli rząd jednak zajmie się sprawą aborcji czy eutanazji? Katecheci zastrajkują? ;p
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
N mar 08, 2009 23:46 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Chyba nie Kościół, tylko jeden bp. Ale jeśli grzmi, to wcina się w moje kompetencje, a to już się źle skończy  .
|
N mar 08, 2009 23:59 |
|
 |
Kamyk
|
Może Kościół w sensie instytucjonalnym, utożsamianym z biskupami i prezbiterami, zajmie się w końcu na poważnie aktywizacją świeckich. Dotychczasowe nawoływanie, chociaż słuszne, chyba jest zbyt ciche, a przede wszystkim zbyt "wysokie". Kościół może osiągnąć niezłe wyniki w ewentualnej "wojnie" (chociaż to słowo tu nie pasuje imo), jeśli tylko zmieni taktykę
|
Pn mar 09, 2009 0:43 |
|
|
|
 |
Bernanos
|
 Re: Jeśli ktoś chce mieć wojnę, to będzie ją miał - grzmi KK
Jajko napisał(a): Co Kościół może/zamierza zrobić jeśli rząd jednak zajmie się sprawą aborcji czy eutanazji? Katecheci zastrajkują? ;p
Oj walka z Kościołem, póki co, nie opłaca się za bardzo i lewactwo o tym wie doskonale. Natomiast testuje wytrzymałość i wypuszcza próbne balony.
Raz  sierpem raz młotem czerwoną chołotę 
|
Cz kwi 02, 2009 8:47 |
|
 |
Sareneth
|
Cytuj: Co Kościół może/zamierza zrobić jeśli rząd jednak zajmie się sprawą aborcji czy eutanazji? Może zrobić wiele. Np. wysłać straż przyboczną papieża. W Polsce dostaną gigantyczne wsparcie Ojca Dyrektora Miłościwie Nam Dyrektorującego, który wezwie swoje moheowe zastępy. I tak oto rozpocznie się III wojna światowa. A wtedy pozostanie nam jedynie do zaśpiewania "Boże chroń królową"... A tak na poważnie: jedyne co kosciół może zrobić, to obrazić się. Nic innego nie może zrobić, bo przyniesie to więcej porzytku niż szkody...[/quote]
_________________ ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...
...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...
|
Cz kwi 02, 2009 10:38 |
|
|
|
 |
r4dz10
|
Kościół w tej sprawie może sobie tylko krzyczeć. jednak wierzę, że tylko bp Pieronek ma niepoukładane w głowie i się wtrąca w sprawy polityczne.
|
Cz kwi 02, 2009 13:55 |
|
 |
Johnny99
|
Aborcja nie jest " sprawą polityczną ". To sprawa życia i śmierci.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz kwi 02, 2009 14:53 |
|
 |
Morph
|
Sareneth napisał(a): A tak na poważnie: jedyne co kosciół może zrobić, to obrazić się. Nic innego nie może zrobić, bo przyniesie to więcej porzytku niż szkody... [/quote]
zawsze może wszystkich obłożyć ekskomuniką
niektórym pewnie poparcie by spadło 
_________________ Miernota w chwilach zagrożenia staje się bezwzględna.
|
Cz kwi 02, 2009 17:44 |
|
 |
Sareneth
|
Ja mogę iść na pierwszy ogień. I tak z siania herezji to tylko krok...
Johnny w sprawie aborcji Kościół może jedynie się wypowiedzieć. Nie powinien ogłaszać jakichś protestów, ponieważ nie jest stroną w konflikcie rząd - opozycja - Polacy...
Kościół piszemy z dużej litery. Kamyk
_________________ ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...
...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...
|
Cz kwi 02, 2009 19:29 |
|
 |
r4dz10
|
Johnny99 napisał(a): Aborcja nie jest " sprawą polityczną ". To sprawa życia i śmierci.
ale zajmują się tym politycy, nie Wielebni.
|
Pt kwi 03, 2009 5:31 |
|
 |
Kamyk
|
Oczywiście że Kościół ma głos w tej sprawie. Kościół ma głos w każdej sprawie. Bo Kościół to konkretni ludzie. A w Polsce jest zagwarantowana póki co wolność przekonań i wolność wypowiedzi. I każdy obywatel ma prawo wyrazić swoje poglądy, i każdy ma prawo przekonywać innych do swoich poglądów, i każdy ma prawo na podjęcie działań mających ukształtowanie prawa zgodnie z jego poglądami, które uważa za słuszne.
Zwłaszcza sprawy tak ważne jak związane z ludzkim życiem nie mogą się ograniczać jedynie do sejmowych dysput, ale są sprawą całego społeczeństwa
|
Pt kwi 03, 2009 8:39 |
|
 |
r4dz10
|
w skład sejmu wchodzą ludzie reprezentujący zwykłych obywateli. oni zostali przez nas wybrani i mają prawo decydować o sprawach państwowych, w tym przypadku o życiu lub śmierci.
ciekawi mnie, czy szanowny bp. Pieronek cały czas trwałby w swoim negatywnym nastawieniu, gdyby był sparaliżowany i mógł tylko się rozglądać dookoła łóżka.
nie powinno się zabraniać człowiekowi eutanazji, jeśli jego sytuacja jest tragiczna i on sam tego chce.
|
Pt kwi 03, 2009 14:57 |
|
 |
Morph
|
Cytuj: nie powinno się zabraniać człowiekowi eutanazji, jeśli jego sytuacja jest tragiczna i on sam tego chce.
pytanie tylko jak stwierdzić to czy chce czy nie
Było ju,ż kilku takich co się rozmyśliło - jeden przypadek w Polsce, znany z gazet.
|
Pt kwi 03, 2009 16:28 |
|
 |
Epikuros
|
Morph napisał(a): Cytuj: nie powinno się zabraniać człowiekowi eutanazji, jeśli jego sytuacja jest tragiczna i on sam tego chce. pytanie tylko jak stwierdzić to czy chce czy nie ![Uśmiech krzywy ;]](./images/smilies/icon_krzywy.gif) Było ju,ż kilku takich co się rozmyśliło - jeden przypadek w Polsce, znany z gazet.
Jeśli chodzi o małżeństwa, to również znamy takie przypadki, że ludzie się rozmyślali - i co mamy zakazać małżeństw?
_________________ MÓJ BLOG
|
Pt kwi 03, 2009 17:20 |
|
 |
Morph
|
Nie widzisz różnicy między małzestwem a eutanazją  ?
No chyba, że chcesz ją unieważnić pośmiertnie.
|
Pt kwi 03, 2009 18:02 |
|
|
|