"A ksiądz roześmiał mi się prosto w twarz."Kto mówi prawdę?
Autor |
Wiadomość |
Ewelinka
|
 "A ksiądz roześmiał mi się prosto w twarz."Kto mówi prawdę?
"Kobieta miała przy sobie sto zł. Spytała, czy to wystarczy za pogrzeb. - A ksiądz roześmiał mi się prosto w twarz. Stwierdził, że chyba sobie żartuję, bo on płaci podatki, a pogrzeb kosztuje co najmniej 400 zł - opowiada łodzianka. " " .......na cmentarzu. Gdy wręczyła karteczkę z pożegnaniem, ksiądz odpowiedział, że jej odczytanie to usługa ponadstandardowa i należy się kolejne 200 zł." "......tłumaczy ks. Czuba. I zarzeka się, że dodatkowych pieniędzy za odczytanie pożegnania nie brał." http://wiadomosci.wp.pl/kat,9922,title, ... prasa.htmlCzy ja śnię, czy to może być prawda...? Co o tym sądzicie.
|
So sie 21, 2010 23:01 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: "A ksiądz roześmiał mi się prosto w twarz."Kto mówi praw
Nie , to nie moze byc prawda  ! Ksiądz to tez człowiek, ma słabości, może grzeszyć. Niesłychane. Ale ten temat przeważył szalę- jutro idę się wypisać z KK. Twoje trzy posty tak mną wstrząsnęły, ze juz dłużej nie wytrzymam w tej podłej instytucji. 
|
So sie 21, 2010 23:08 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Zaraz, zaraz Teresse, czy aby ta ironia nie na wyrost? To, to ze grzeszny przemilczec? Moze taki post zmobilizuje innego, w podobnej sytualcji i dokona obrzadku darmo? Nie rozumiem czemu jeszcze sa przeciwnicy wprowadzenia cennikow. Pewno dlatego, ze kazdy placi "na wyrost", a "pekunia nie omlet". 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
N sie 22, 2010 9:39 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dural napisał(a): Zaraz, zaraz Teresse, czy aby ta ironia nie na wyrost? To, to ze grzeszny przemilczec? Moze taki post zmobilizuje innego, w podobnej sytualcji i dokona obrzadku darmo? Nie rozumiem czemu jeszcze sa przeciwnicy wprowadzenia cennikow. Pewno dlatego, ze kazdy placi "na wyrost", a "pekunia nie omlet".  P. Alicja przerysowała sytuację. Owszem, nie wątpię, że duchowny nie poprzestał na 100 zł. Ale trudno uwierzyć, aby nad mogiłą na cmentarzu, na oczach dziesiątków żałobników targował się o zapłatę za odczytanie pożegnania. Nie jest ta relacja wiarygodna w 100%.
|
N sie 22, 2010 9:44 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Jasne, ze masz racje. Tylko, ze tak podchodzac do zagadnienia, trzeba zamknac forum. Bo jak dyskutowac kiedy opieramy wiedze na fakcie wiary w to co czytamy w gazetach i widzimy w TV?
|
N sie 22, 2010 9:55 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dural napisał(a): Jasne, ze masz racje. Tylko, ze tak podchodzac do zagadnienia, trzeba zamknac forum. Bo jak dyskutowac kiedy opieramy wiedze na fakcie wiary w to co czytamy w gazetach i widzimy w TV? Nie na fakcie wiary - duchowny potwierdza rozmowę o zapłatę, nie potwierdza incydentu przy grobie. Ty możesz wierzyć opisowi p. Alicji, ja bardziej wierzę duchownego. Wiem, że niektórzy duchowni lubią kasę, ale bez przesady, że nie handlują, frymarczą nad mogiłą. Pożegnanie równie dobrze mógł odczytać ktoś z rodziny, żaden ewenement.
|
N sie 22, 2010 10:55 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Tu mnie zagielas, i ja jestem cos sceptyczny co do tego cmentarza. Tylko, ze nie o takich rzeczach sie slyszalo, chyba przyznasz racje. Moje ogolne wrazenie jest takie, troszeczke za duzo tych roznych przypadkow. Caly czas cos o pieniadzach w sprawach zwiazanych z Kosciolem.
|
N sie 22, 2010 11:08 |
|
 |
ashkel86
|
A mnie zastanawia jakim frajerem trzeba być ,aby zapłacić komuś kilkaset złotych za powiedzenie paru słów. Ksiądz w pogrzebie nie jest do niczego potrzebny. Niestety społeczeństwo płaci za rzekomy "spokój duszy".
Dla mnie o wiele bardziej skandaliczne jest fakt istnienia cmentarzy kościelnych. W małych miejscowościach , strach być nie katolikiem , bo gdzie takiego pochowają ? Podobnież parafie potrafią pobierać po 10 % od wartości postawionego pomnika.
|
N sie 22, 2010 11:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ashkel86 napisał(a): A mnie zastanawia jakim frajerem trzeba być ,aby zapłacić komuś kilkaset złotych za powiedzenie paru słów. Ksiądz w pogrzebie nie jest do niczego potrzebny. Niestety społeczeństwo płaci za rzekomy "spokój duszy".
Dla mnie o wiele bardziej skandaliczne jest fakt istnienia cmentarzy kościelnych. W małych miejscowościach , strach być nie katolikiem , bo gdzie takiego pochowają ? Podobnież parafie potrafią pobierać po 10 % od wartości postawionego pomnika. Nikt nikogo nie zmusza do katolickiego pochówku. Na cmentarzu kościelnym odbywają się także pochówki bez asysty duchownych. Opłaty za grób pobiera administracja kościelna jak i publiczna według obowiązujących cenników.
|
N sie 22, 2010 11:49 |
|
 |
ashkel86
|
Alus napisał(a): ashkel86 napisał(a): A mnie zastanawia jakim frajerem trzeba być ,aby zapłacić komuś kilkaset złotych za powiedzenie paru słów. Ksiądz w pogrzebie nie jest do niczego potrzebny. Niestety społeczeństwo płaci za rzekomy "spokój duszy".
Dla mnie o wiele bardziej skandaliczne jest fakt istnienia cmentarzy kościelnych. W małych miejscowościach , strach być nie katolikiem , bo gdzie takiego pochowają ? Podobnież parafie potrafią pobierać po 10 % od wartości postawionego pomnika. Nikt nikogo nie zmusza do katolickiego pochówku. Na cmentarzu kościelnym odbywają się także pochówki bez asysty duchownych. Opłaty za grób pobiera administracja kościelna jak i publiczna według obowiązujących cenników. Jasne nikt nikogo nie zmusza  . Tylko księża zwykle niechętnie pozwalają na takie pogrzeby niekatolickie - bo kasa przepada. Spróbuj taki pogrzeb załatwiać to się przekonasz z jakim ciepłym przyjęciem się spotkasz. Odnośnie pomników. Administracja nie ma narzuconej odgórnie opłaty np. ustawą czy rozporządzeniem. To ona sama wyznacza te opłaty. Dla mnie takie żerowanie na zmarłych. Ja rozumiem opłata za miejsce jest uzasadniona ,ale dlaczego płacić za coś kupionego z własnych pieniędzy - nie wiem.
|
N sie 22, 2010 12:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Jasne nikt nikogo nie zmusza  . Tylko księża zwykle niechętnie pozwalają na takie pogrzeby niekatolickie - bo kasa przepada. Spróbuj taki pogrzeb załatwiać to się przekonasz z jakim ciepłym przyjęciem się spotkasz. Za miejsce na cmentarzu opłata jest pobierana niezaleznie, pogrzeb katolicki czy laicki. Cytuj: Odnośnie pomników. Administracja nie ma narzuconej odgórnie opłaty np. ustawą czy rozporządzeniem. To ona sama wyznacza te opłaty. Dla mnie takie żerowanie na zmarłych. Ja rozumiem opłata za miejsce jest uzasadniona ,ale dlaczego płacić za coś kupionego z własnych pieniędzy - nie wiem. Nie płaci się za samo postawienie pomnika. Po upływie 20 lat od pochówku, aby zachować grób uiszczana jest opłata, uzależniona czy grób jest ziemny, grobowiec.
|
N sie 22, 2010 12:55 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Najsprawiedliwie by bylo gdyby Kosciol finansowal wszystko, lacznie z zasilkiem. Skoro umieramy z woli Boga... . 
|
N sie 22, 2010 13:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dural napisał(a): Najsprawiedliwie by bylo gdyby Kosciol finansowal wszystko, lacznie z zasilkiem. Skoro umieramy z woli Boga... .  A kto ma finansować pochówek ateistów?......skoro Boga nie ma, to odpada odpowiedzialność Kościoła.
|
N sie 22, 2010 20:13 |
|
 |
MARKO2010
|
W takim razie ateisci powinni zalozyc swoj fundusz pogrzebowy. Albo nie powinno sie ich chowac. A moze nie powinni sie rodzic?
:joke:
|
N sie 22, 2010 20:17 |
|
 |
ashkel86
|
Cytuj: Nie płaci się za samo postawienie pomnika. Po upływie 20 lat od pochówku, aby zachować grób uiszczana jest opłata, uzależniona czy grób jest ziemny, grobowiec. Nie płaci się twoim zdaniem za postawienie pomnika ? Idź zapytaj się to się dowiesz. Zwykle płaci się po 10 % od wartości pomnika. Najlepszym rozwiązaniem byłoby całkowity zakaz tzw. "opłat co łaska", a wprowadzenie podatku kościelnego. Koszt sakramentów byłby pokrywany z tego podatku i tyle. Jak ktoś chciałby dodatkowe bajery np. przy ślubie to płaciłby osobno.
|
Pn sie 23, 2010 9:14 |
|
|
|