Autor |
Wiadomość |
Polk
|
 Nowy prymas Polski
http://wiadomosci.wp.pl/kat,9911,wid,8340342,wiadomosc.html napisał(a): "Rzeczpospolita" zastanawia się, kto zastąpi prymasa Józefa Glempa po jego przejściu na emeryturę. Według dziennika nowym prymasem Polski zostanie Zenon Grocholewski, Józef Kowalczyk lub Józef Życiński.
Watykan powinien ogłosić nominację następcy Józefa Glempa pod koniec czerwca. Wybór kandydata będzie zapewne zależał od zmian kadrowych w kurii rzymskiej. Gazeta pisze, że w polskich kręgach kościelnych od dawna trwają spekulacje, kto zostanie nowym metropolitą warszawskim.
Będzie to pierwsza zmiana na tym stanowisku od 25 lat. Przy okazji zostanie rozstrzygnięta kwestia dalszego usytuowania tytułu prymasa Polski - czy będzie on związany z Warszawą czy Gnieznem.
Zgodnie z bullą papieską z 1992 roku, która rozdzieliła diecezję warszawską od gnieźnieńskiej, tytuł prymasa pozostał przy arcybiskupie warszawskim. Jan Paweł II uczynił tak z uwagi na kardynała Józefa Glempa, który był prymasem od 1981 roku i papież nie chciał odbierać mu otrzymanego już tytułu.
Intencją Jana Pawła II było jednak, aby w przyszłości tytuł prymasa jako kustosza relikwii świętego Wojciecha pozostał przy Gnieźnie. W Polsce wiele środowisk, w tym sam prymas Glemp, chciałby jednak, by tytuł ten związany był z arcybiskupstwem warszawskim. Ranga stołeczności ma dodawać prestiżu samej funkcji prymasa, która jest już tylko honorowa.
Co Wy myślicie o takowych spekulacjach 
Śr cze 07, 2006 8:30 |
|
|
|
 |
kefas_piotr
|
słusznie napisałeś na końcu swego postu "spekulacjach"
bo to tylko spekulacje:)
bp Suski?? hmmmmmm młody i realnie patrzący na kościół....
Śr cze 07, 2006 8:37 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Tu nie chodzi tyle o prymasa, co o nowego metropolitę warszawskiego. Co, generalnie, nie powinno zostać powiązane z tym tytułem - jako że prymasem zostawał biskup gnieźnieński (teraz sytuacja jest inna, ponieważ wcześniej Glemp był metropolitą zarówno Warszawy, jak i Gniezna, co w międzyczasie zostało rozdzielone).
Więc wg mnie prymasem poninien zostać abp Muszyński - metropolita gnieźnieński.
Ja sobie myślę tak - Glemp na emeryturę, Grocholewski do Warszawy może, a Życiński za Grocholewskiego do Kongregacji.
Z tym nuncjuszem pewnie też coś zrobią - nie dość, że jest nuncjuszem w rodzinnym kraju, to jeszcze... 17 lat - a to się nie zdarza.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Śr cze 07, 2006 9:26 |
|
|
|
 |
ToMu
|
A na http://rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie ... a_a_6.html są już inni nieco kandydaci: Michalik, Grocholewski i Kowalczyk.
Życiński - be
Kowalczyk - niecałe 70 lat, ale z jednej strony ponoć ma problemy zdrowotne, z a drugiej: 0 doświadczenia w pracy duszpasterskiej.
O Grocholewskim już pisałem.
A Michalik? Jest już przewodniczącym KEP - i to wyjątkowo bezbarwnym. Jak dla mnie - kiepski pomysł.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
Śr cze 07, 2006 10:23 |
|
 |
marcin_jarzębski
|
mozliwe że nie będzie już funkcji prymasa bo nie ma ona żadnej realnej władzy, jeśli miałby już być dobrze by było gdyby kard. Grocholewski nim został ale nie porzuci kongregacji ds wychowania katolikciego.
_________________ zapraszam na blog Χριστιανος
|
Śr cze 07, 2006 10:29 |
|
|
|
 |
ToMu
|
Też uważam, że tytuł ten byłby czysto honorowy, nic nie wnoszący.
Ale jeśli już się bawić w "typowanie", menedżerkę  - to obstawiam na Warszawę chyba kard. Grocholewskiego (i na jego miejsce Życińskiego do Watykanu  ).
|
Śr cze 07, 2006 10:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przypuszczam, że nie będzie już tytułu prymasa. Jego funkcję przejmie Przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski, żeby nie było problemu dwuwładzy. Bo przez kilka ostatnich lat był bajzel, co można było zauważyć w mediach. Dziennikarze zwracali się częściej do kard. Glempa niż do abpa Michalika. I w końcu nie wiadomo było, kto stoi na czele KEP. Myślę zatem, że ta funkcja po prostu zniknie, bo na dzień dzisiejszy jest ona potrzebna "psu na budę".
|
Śr cze 07, 2006 11:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Prymas w zasadzie to chyba nie ma dużej (żeby nie powiedzieć żadnej) władzy, i zajmuje się głównie pełnieniem roli "gospodarza" przy wszelakich oficjalnych wizytach,pielgrzymkach. Jako przedstawiciel Episkopatu w spotkaniach z politykami, przewodniczy ważnym polskim uroczystościom kościelnym, itd.. No i może nosić strój kardynalski nawet jak by nie był kardynałem  . Z tego co wiem po przejściu Glempa na emeryturę ma zostać z powrotem połączona funkcja prymasa i metropolity gnieźnieńskiego.
Grocholewski - wątpie, żeby ściągneli kogoś z Watykanu. Prędzej stawiałbym na jakiegoś starszego biskupa z kraju. Młodego raczej nie wybiorą. Nasz Episkopat nie jest przyzwyczajony do takich "wstrząsów".
|
Śr cze 07, 2006 12:56 |
|
 |
ToMu
|
Tylko że kto z kraju się nadaje
Ja takiego nie widzę. Poza Życińskim. Bo wg mnie Michalik zupełnie nie pasuje do tej roli.
|
Śr cze 07, 2006 13:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Może taki np. Głódź ? Choć wątpie - reprezentuje chyba "Pieronkowe" poglądy, a Michalik przewodniczący KEP zupełnie inne.
|
Śr cze 07, 2006 13:33 |
|
 |
kefas_piotr
|
"Jako kandydatów na Warszawę wymienia się także bp. płockiego Stanisława Wielgusa, bp. toruńskiego Andrzeja Suskiego, a w pewnych kręgach także abp. Leszka Sławoja Głodzia.
Liczba nazwisk nie powinna dziwić, gdyż własnych kandydatów przedstawili Watykanowi nie tylko nuncjusz i ustępujący arcybiskup warszawski. O opinie pytane były także inne osoby. Faworytem prymasa Glempa jest biskup łowicki Andrzej Dziuba, ale jego nominacja jest mało prawdopodobna, bo w polskim Kościele minęły już czasy, gdy to odchodzący prymas namaszczał swojego następcę. "
to z wiary
http://info.wiara.pl/index.php?grupa=4&art=1149654884
Śr cze 07, 2006 13:37 |
|
 |
ToMu
|
szalony napisał(a): Może taki np. Głódź ? Choć wątpie - reprezentuje chyba "Pieronkowe" poglądy, a Michalik przewodniczący KEP zupełnie inne.
Kiepskie porównanie. Totalne pudło. Ile razy Głódź się ścierał z Pieronkiem w kontekście RM  Zupełnie odmienne poglądy.
Jak Głódź zostanie prymasem - ucieknę chyba...
|
Śr cze 07, 2006 14:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Każdy może się pomylić 
|
Śr cze 07, 2006 14:23 |
|
 |
kubag
|
Argument, że abp Michalik jako przewodniczący KEP powinnien zostać metropolitą Warszawskim nie jest trafiony, z tego względu, że funkcja przewodniczącego jest kadencyjna i za pewnien okres Przewodniczącym KEP może być ktoś inny.
Prymasostwo powinno zgodnie z tradycją wrócić do Gniezna, jednak tytuł ten powinnien być przkazany następcy Abp. Muszyńskiego, który w niedługim czasie też odejdzie na emerytuę(3,4 lata)
|
Cz cze 08, 2006 14:10 |
|
 |
ToMu
|
No tak - a co z tytułem prymasa przez te kilka lat do emerytury Muszyńskiego
No bo dziwne by było, jakby prymasa... nie było 
|
Cz cze 08, 2006 16:51 |
|
|
|