Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 18:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Relikwia z samolotu na Jasnej Górze 
Autor Wiadomość

Post Relikwia z samolotu na Jasnej Górze
Chciałem w tym poście dać wyraz mojemu wzburzeniu informacją o przywiezieniu kawałka blachy z prezydenckiego samolotu na Jasną Górę jako relikwii.
Nie chcę używać mocnych słów,więc zapytam tylko: chyba coś tutaj jest nie tak? Blacha relikwią? Wzięcie szczątku rozbitego samolotu wyrazem wiary? Wiary w co? Czy jest to raczej dowód niezrozumienia istoty wiary? Wybaczcie ale Polak-Katolik-Patriota to dla mnie bzdura, ohydne nie tyle uproszczenie,co przeinaczenie wiary w Boga, która wykracza daleko poza narodowość,rasę, poglądy polityczne i wszystkie ziemskie sprawy.
Uważam się za katolika i protestuję przeciwko takiemu pojmowaniu katolicyzmu,bo to obraża i ośmiesza moją wiarę. Nie przeraża mnie kilka niemądrych zdań jakiegoś księdza ani propozycja czczenia kawałka blachy, ale to, że masa ludzi uważających się za "prawdziwych katolików" popiera takie działania,które nie mają żadnego sensu.

Cz kwi 29, 2010 21:29

Post Re: Relikwia z samolotu na Jasnej Górze
A gdzie to przeczytałeś?

Cz kwi 29, 2010 22:43
Podają ta informacje różne media.
Ponoć 2 - 3 dni po katastrofie zakonnica znalazła maleńki kawałek blachy ze skrzydła samolotu.
Ma on być wkomponowany w nową sukienkę przygotowywaną aktualnie.

Cz kwi 29, 2010 23:03

Dzięki Alus, widzę że jestem nie na czasie. Ale nie widzę tu nic co by wskazywało że to będzie relikwia. Na Jasnej Górze jest wiele przedmiotów, które nie są relikwiami, ale mają znaczenie symboliczne. Dlatego chciałbym lepiej zrozumieć powody Twojego oburzenia Pierwiastek.

Cz kwi 29, 2010 23:10

Do oburzenia powodów nie widzę, raczej do ciężkiego zdziwienia - na jakiej właściwie zasadzie ludziom w ogóle przychodzą takie pomysły do głowy ? :o Naprawdę trudno się dziwić tym, którzy odczuwają strach przed "demonami polskiego narodowego katolicyzmu" - no bo skoro dziś chcą robić takie rzeczy, to co jutro im przyjdzie do głowy ?! Były relikwie Popiełuszki, może teraz będą relikwie Lecha Kaczyńskiego ? Za jakie grzechy musimy to znosić ? :(

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt kwi 30, 2010 8:18
Johnny99 napisał(a):
Do oburzenia powodów nie widzę, raczej do ciężkiego zdziwienia - na jakiej właściwie zasadzie ludziom w ogóle przychodzą takie pomysły do głowy ? :o Naprawdę trudno się dziwić tym, którzy odczuwają strach przed "demonami polskiego narodowego katolicyzmu" - no bo skoro dziś chcą robić takie rzeczy, to co jutro im przyjdzie do głowy ?! Były relikwie Popiełuszki, może teraz będą relikwie Lecha Kaczyńskiego ? Za jakie grzechy musimy to znosić ? :(

Kolejne sukienki na obraz nie są relikwiami, sporządzane sa z przeróżnych materiałów.
A na chęc traktowania ofiar katestrofy jako męczenników i kawałka samolotu jako relikwi, przez pewne kręgi nikt nic nie poradzi - nawet abp Życiński
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... nnicy.html

Pt kwi 30, 2010 8:44

Wiem że nie są, ale nie da się ukryć, że jest to przejaw "myślenia relikwijnego". Obawiam się, że dopóki nie przestaniemy myśleć w kategoriach relikwiowo-narodowych, dopóty nie zaczniemy myśleć w kategoriach wspólnotowych ( tzn. że patriotyzm nie polega na czczeniu szczątków samolotu, tylko na tym, że się nie jest skłóconym ze wszystkimi sąsiadami o kawałek miedzy ). Niestety, nikt nic nie robi w tym kierunku, nikt - Kościół, rząd, elity, media - nikt. Widocznie wszyscy mają interes w tym, by tego nie zmieniać. To są, oczywiście, identyfikowalne mechanizmy psychologiczne - np. odprawienie rytuału załatwia kwestię bycia w porządku wobec wspólnoty i usprawiedliwia nieprzejmowanie się tym w codzienności.. to dokładnie ten sam mechanizm, który tworzy przysłowiowe już babcie żrące się z całą rodziną, a spowiadające się ze zjedzenia kiełbasy w piątek.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt kwi 30, 2010 9:13

Cytuj:
relikwie [łac. reliquiae ‘pozostałości’, ‘szczątki’], szczątki ciała osoby świętej, rzeczy do niej należące lub przez nią używane (również rzeczy, które się zetknęły z prawdziwymi relikwiami); stanowią przedmiot kultu w różnych religiach (m.in. w katolicyzmie)

Cytuj:
wotum [łac.], w Kościele katol. symbol. przedmiot, np. naszyjnik, srebrne lub złote serce, zawieszany na ołtarzu, ofiarowany w jakiejś intencji lub w dowód wdzięczności.

źródło definicji :http://encyklopedia.pwn.pl/lista.php?co=relikwia http://encyklopedia.pwn.pl/lista.php?co=wotum
Cytuj:
„Najmilsza Nasza Matko, pokornie Cię prosimy, abyś przyjęła ten kawałek metalu, który składamy u Twych stóp, a który pochodzi ze skrzydła samolotu, który rozbił się pod Smoleńskiem – mówił o. Roman Majewski - Dziś ten niemy, mały świadek głośnej, wielkiej tragedii dotarł na Jasną Górę od mieszkańców Rosji. Przyjmij w tym kawałku metalu zimnym, i nic nam niemówiącym, całą naszą troskę o Ojczyznę naszą, którą Tobie w ufnej modlitwie zawierzamy”.

źródło:http://www.jasnagora.com/
Tym mieszkańcem Rosji jest siostra zakonna jak informuje dalej o.Roman Majewski.
Nie ma tu żadnej mowy o relikwii. Chcę z całą mocą podkreślić jest tu mowa o wotum, a różnica jest zasadnicza.

Pt kwi 30, 2010 9:44

pierwiastek napisał(a):
(1)Chciałem w tym poście dać wyraz mojemu wzburzeniu informacją o przywiezieniu kawałka blachy z prezydenckiego samolotu na Jasną Górę jako relikwii.
Nie chcę używać mocnych słów,więc zapytam tylko: chyba coś tutaj jest nie tak? Blacha relikwią? Wzięcie szczątku rozbitego samolotu wyrazem wiary? Wiary w co? Czy jest to raczej dowód niezrozumienia istoty wiary? (2)Wybaczcie ale Polak-Katolik-Patriota to dla mnie bzdura, ohydne nie tyle uproszczenie,co przeinaczenie wiary w Boga, która wykracza daleko poza narodowość,rasę, poglądy polityczne i wszystkie ziemskie sprawy.
(3)Uważam się za katolika i protestuję przeciwko takiemu pojmowaniu katolicyzmu,bo to obraża i ośmiesza moją wiarę. (4)Nie przeraża mnie kilka niemądrych zdań jakiegoś księdza ani propozycja czczenia kawałka blachy, ale to, że masa ludzi uważających się za "prawdziwych katolików" popiera takie działania,które nie mają żadnego sensu.

A mnie oburza Twój post. (1) Kłamstwo przywieziono jako wotum!
(2) Wiara w Boga zobowiązuje Katolika do miłości ojczyzny Polaka-Polski, Niemca-Niemiec, Rosjanina- Rosji itd. Można tę miłość jedynie "przeinaczać". Jan Paweł II mówił wiele na temat miłości do ojczyzny i tej miłości nauczał. Ja czuję się bardzo i Polakiem i katolikiem i patriota i twoje zdanie mnie obraża.
(3)Twoje przedstawienie działania o.Romana Majewskiego i ofiarodawczyni ośmiesza moją i Twoją wiarę.
(4)Przeraża mnie Twoje interpretowanie wypowiedzi o.Romana Majewskiego. Bardzo Cię proszę wskaż mi konkretne zdania, które uprawniły Cię do takiej wypowiedzi.(odsyłam Cię do strony Biura Prasowego Jasnej Góry tam odsłuchasz sobie to co Cię interesuje)

Pt kwi 30, 2010 10:08

Przedstawianie zachowań, polegających na składaniu kawałków metalu w klasztorze, jako "patriotycznych" ośmiesza powagę idei patriotyzmu. Zdajcie sobie wreszcie z tego sprawę. To właśnie z powodu tak dziwacznych i niezrozumiałych zachowań patriotyzm uchodzi wśród młodzieży za coś przestarzałego, niepoważnego i nieatrakcyjnego.

Pt kwi 30, 2010 10:15

Cytuj:
Wtopienie fragmentu samolotu w suknię Królowej Polski będzie raczej symbolem pamięci o tej tragedii i niczym więcej - mówi ks. Jarosław Kwiecień dodając, że nie chodzi o to, aby się poprzez ten symbol modlić do ludzi, którzy zginęli, lecz modlić za nich.

- Z pewnością umieszczenie fragmentu samolotu będzie też pretekstem dla przewodników po Jasnej Górze, aby przypominać pątnikom i turystom nie tylko samą katastrofę, ale historię zbrodni katyńskiej - dodaje.
......
Posłanka Prawa i Sprawiedliwości Jadwiga Wiśniewska, która była w Katyniu 10 kwietnia, uważa, że pomysł jest trafiony. Ale jest zdania, że do Kaplicy Cudownego Obrazu powinno też trafić godło z prezydenckiego samolotu, które zaleziono na początku tygodnia.

Sławomir Cichy, Beata Marciniak, Janusz Strzelczyk
Dziennik Zachodni, nr 100, czwartek 29.04.2010, s. 5

Cytuj:
Ten niemy, mały świadek głośnej, wielkiej tragedii
to o kawałku blachy z samolotu. Wyrazem patriotyzmu jest chęć zadbania o pamięć pokoleń o tragedii sprzed lat 70 i tej obecnej.

Pt kwi 30, 2010 10:39

Aha, przez wszywanie "małych świadków głośnej i wielkiej tragedii" w suknię Matki Boskiej Częstochowskiej. Brawo, brawo, tak właśnie.

A propos: Nie chcę oceniać tej konkretnej sytuacji, ale z punktu widzenia prawa dopóki toczy się śledztwo, każda najmniejsza część rozbitej maszyny może stanowić istotny materiał dowodowy. O tym, że jakiś kawałek skrzydła znalazł się już w Polsce dowiedziałem się z mediów i byłem tym zaskoczony.
płk. Zbigniew Rzepa, rzecznik prasowy Naczelnej Prokuratury Wojskowej.
Hmm, chyba przegapiłem moment, w którym złożenie wotum Matce Boskiej stało się ważniejsze od wyjaśnienia wszystkich okoliczności zama.. eeekhm, tragedii.

Pt kwi 30, 2010 11:19

Ja rozumiem - kawałek tej blachy wkomponować w jakiś pomnik pamięci ofiar Smoleńska 2010 - ale żeby w sukienkę Matki Bożej w ołtarzu największego sanktuarium w Polsce :?: Dziwne i niepotrzebne.

Cytuj:
Były relikwie Popiełuszki, może teraz będą relikwie Lecha Kaczyńskiego ?

Niech będą relikwie Kaczyńskiego. Ale jak go beatyfikują. Co do Popiełuszki - łatwiej było, bo można było (i słusznie) z dużą dozą prawdopodobieństwa założyć, że zostanie beatyfikowany. Dyskusja przecież przez chwilę była tylko w zakresie - jako męczennik czy nie.

Owszem - tragedia była wielka, zginęły osoby życia publicznego, z pewnością zasłużone dla Polski bez względu na poglądy polityczne. Ale nie mieszajmy relikwii świętych z pamiątkami po ofiarach tragedii, nawet tak wielkiej.

Johny99 - viewtopic.php?p=515988#p515988 - bardzo dobrze powiedziane :)

Odnośnie traktowania tego jako wotum... Ja rozumiem - dziękczynienie. Za co :?:

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt kwi 30, 2010 12:22
Zobacz profil WWW

Cytuj:
Ja rozumiem - dziękczynienie. Za co

No jak to, za to, że dał nam tak wspaniałych i wybitnych Patriotów, którzy ponieśli tak wspaniałą Ofiarę za Polskę i Naród, której wcale nie umniejszą ataki karłów chcących zniszczyć Polskę i Kościół. Co, uważasz, że to nie byli wielcy Patrioci i nie ponieśli Ofiary za Polskę ? No to będziesz się musiał trzymać z dala od Jasnej Góry.. ty karle jeden.

Pt kwi 30, 2010 12:56

Do swojej poprzedniej wypowiedzi chciałbym dodać że faktycznie to może być uznane jako nadgorliwość, skoro takich rzeczy robić się nie powinno - na własną rękę zabierać coś czego się nie powinno. Może i to przeoczyłem, ale u nas generalnie brakuje jasnych i klarownych wyjaśnień danych czynów. Zawozimy coś na Jasną Górę i to jest samo przez się ok, a jeśli ktoś nie rozumie? Tu się zgadzam z Johnnym, chodzi o pewne gesty które się robi, ale po co się je robi? Bo samo upamiętnienie tragedii która się wydarzyła to jest ok, tylko jak i w jakiej atmosferze? Czy dzieci mają za 50 lat czytać w swoich komputerowych podręcznikach do historii - w atmosferze kłótni i skandali tak ich upamiętnili?

Pt kwi 30, 2010 13:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona