|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
Abp Michalik o ubóstwie księży?
Autor |
Wiadomość |
Alicja2011
|
 Abp Michalik o ubóstwie księży?
Czy to fałszywa skromność  ! http://info.wiara.pl/doc/700685.Abp-Mic ... wie-ksiezyCytuj: „Ofiara za posługi duszpasterskie zawsze musi pozostać ofiarą i być uzależniona od indywidualnych możliwości konkretnej osoby” – pisze arcybiskup Józef Michalik w liście do kapłanów..... Duchowni powinni powstrzymywać się od „wszystkiego, co trąci próżnością...Przestrzega przed przeznaczaniem ofiar wiernych na inne cele, niż było to ogłoszone..... stanowczo podkreśla, że duszpasterzom nie wolno określać wielkości ofiar ani uzależniać od jej złożenia spełnienia posługi sakramentalnej. „Potrzebna jest tu duża wrażliwość na sytuację konkretnego parafianina, jego rodziny i jego aktualnego duchowego nastawienia. Ofiara składana przy tych okazjach musi być «ofiarą» a nie taksą czy «ceną» za posługę”. Zaznacza, że księdzu w pracy konieczny jest sprawny samochód, ale nie luksusowy czy najnowszy. Jak to się ma do zdarzenia, które miało miejsce w diecezji milościwie panującego biskupa Michalika. Przyjeżdza do pewnej wiejskiej parafi po należne na kurię biskupią, tu spotyka go niemiła niespodzianka, ks. proboszcz oświadcza, że są tu biedni parafianie i pieniędzy nie ma. Biskup oskarża go o przywłaszczenie pieniędzy. Uczciwy proboszcz doznaje rozległego ataku serca. Spędza długi czas w szpitalu i udaje sie na emeryturę. Albo Mściwy Książę Kościoła” Policjant Policjant zniszczony przez Arcybiskupa, przewodniczącego episkopatu polski http://www.pluru.pl/wydarzenia/policjan ... rcybiskupa
|
Pn sty 03, 2011 7:58 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Abp Michalik o ubóstwie księży?
Cytuj: Jak to się ma do zdarzenia, które miało miejsce w diecezji milościwie panującego biskupa Michalika. Przyjeżdza do pewnej wiejskiej parafi po należne na kurię biskupią, tu spotyka go niemiła niespodzianka, ks. proboszcz oświadcza, że są tu biedni parafianie i pieniędzy nie ma. Biskup oskarża go o przywłaszczenie pieniędzy. Uczciwy proboszcz doznaje rozległego ataku serca. Spędza długi czas w szpitalu i udaje sie na emeryturę.
Znasz ten przypadek z wiarygodnego źródła, czy tylko informacja w rodzaju "jedna pani drugiej pani"?? Przyznaję, że abp Michalik niezbyt podoba mi sie w swoich wypowiedziach, ocenach, ale aby oskarżyć kogoś musza byc merytoryczne podstawy. Nie wystarczą osobiste przekonanie, choćby podobne jakie prezentuje abp Michalik o o. Wiśniewskim - "staruszek dokonuje autopromocji".
|
Pn sty 03, 2011 8:44 |
|
 |
Selgrado
|
Nie wiem, ile w tym prawdy, ale środowiska antyklerykalne bardzo chętnie multiplikują tego typu wieści. To stowarzyszenie dostało zgodę na przedruk i dalszą publikacje.
_________________ [KMI ...] ------------.
|
Pn sty 03, 2011 11:12 |
|
|
|
 |
Alicja2011
|
Alus napisał(a): Znasz ten przypadek z wiarygodnego źródła, czy tylko informacja w rodzaju "jedna pani drugiej pani"??. Tak, jakieś 3 lata temy słyszałam z ust tego duchownego.
|
Pn sty 03, 2011 12:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Selgrado napisał(a): Nie wiem, ile w tym prawdy, ale środowiska antyklerykalne bardzo chętnie multiplikują tego typu wieści. To stowarzyszenie dostało zgodę na przedruk i dalszą publikacje. Potwierdzenie znajdziesz podanym linku......"nie walczymy z Kościołem, ale o Kościół" - dokładnie jak FiM http://www.pluru.pl/ludzie/waldemar-kossakowskiCytuj: Tak, jakieś 3 lata temy słyszałam z ust tego duchownego. No to smutne, że kasa przesądza.......
|
Pn sty 03, 2011 12:12 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Prawda jest taka - nie ma znaczenia, czy o Michalika, czy innego z biskupów chodzi. Jedno często mówią i wypisują w listach, a co innego robią. Jak wyglądają realia życia duchownych - każdy wie: na fali jest ten, który więcej na kurię i diecezję daje.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
So sty 08, 2011 21:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re:
Cytuj: Jak wyglądają realia życia duchownych - każdy wie: na fali jest ten, który więcej na kurię i diecezję daje. Dziś byłam u rodziny i podzili się informacją. Po 15-20 latach wymieniony został w sierpniu ub. roku proboszcz - ceniony, kochany przez wiernych, bardzo ludzie przeżywali jego odejście. Odnowił kościół, cmentarz i nigdy nie gonił za kasą, zawsze ofiara stanowiła autentycznie "co łaska". A zdarzało sie, że wspomógł finansowo w nagłej potrzebie swoich parafian. Nowy proboszcz zaprowadza nowe porządki - przed rozpoczęciem kolędy ogłosił na Mszach wiernym, że przy wizycie kapłana zobowiązani są składać 2 koperty. W jednej ma być datek dla księdza, w drugiej datek na potrzeby kościoła parafialnego.
|
So sty 08, 2011 22:07 |
|
 |
Ewelinka
|
 Re: Re:
Alus napisał(a): proboszcz zaprowadza nowe porządki - przed rozpoczęciem kolędy ogłosił na Mszach wiernym, że przy wizycie kapłana zobowiązani są składać 2 koperty. W jednej ma być datek dla księdza, w drugiej datek na potrzeby kościoła parafialnego. Sprawę postawił uczciwie bo chociaż wiadomo było by ile pójdzie do kieszeni, a ile na kurię. A najuczciwiej byłoby jakby chodził z kasą fiskalną. Miałby czyste ręce.
|
N sty 09, 2011 8:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus i twoja rodzina sie dostosuje bez protestu?
|
N sty 09, 2011 11:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kamala napisał(a): Alus i twoja rodzina sie dostosuje bez protestu? Nie wchodziłam w szczegóły, ale byli zdecydowanie zdegustowani. Nie jestem prorokiem, ale czuję, że proboszcz osiągnie odwrotny skutek od zamierzonego...tzn. zbierze mniejszą kwotę, niż w trakcie kolędy za poprzedniego proboszcza.
|
N sty 09, 2011 13:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wiesz, troche mnie szokuje, ze ksiadz rozdziela "skladka na mnie" i "ofiara na kosciol". Ale chyba lepiej, zebym wiecej na ten temat nie pisala. A tu podobny kwiatek http://wyborcza.pl/1,75248,8918431,Para ... escie.html
|
N sty 09, 2011 13:58 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
|