Autor |
Wiadomość |
george45
|
Re: Atak na Kościół
Saqura napisał(a): george45 napisał(a): No cóż, areszt śledczy to nie plebanią z gosposią. Tam są godziny posiłków wyznaczone i nikt nie czeka z kolacją. O tym co i ile oskarżonemu czy więźniowi przysługuje "za kratami" opisuje kodeks karny wykonawczy oraz odpowiednie rozporządzenia. PS Gdyby było tak źle, jak przedstawia to ksiądz, to zapewne Pan Prezydent skorzystałby z prawa łaski. Opisane zdarzenia miały miejsce w Policyjnej Izbie Zatrzymań, a nie w areszcie śledczym..to raz. Dwa, posiłek co 60 godzin plus pół butelki wody(w zużytej butelce) to według Ciebie całkiem nieźle? Trzy, do prawa łaski konieczny jest wyrok. Ktoś tu chyba łże. Białogłowa zapodała art. w którym czytamy że: „Duchowny napisał list z aresztu śledczego w Warszawie, w którym opisał psychiczne i fizyczne znęcanie się przez strażników więziennych.” Dołek to w zasadzie 48 godzin (bez strażników więziennych), zatem posiłek po 60 godzinach i pół butelki wody w butelce (miarą było oko księdza) na dołku to dziwnie brzmi. No ale przyjmując, że to był jakiś bardzo, ale to bardzo głęboki dołek, to tam również nie ma gosposi, a menu określa nie osadzony, lecz ROZPORZĄDZENIEPS Myślisz, że już Pan Prezydent uświadomił sobie, jakie warunki muszą być spełnione by by mógł skorzystać z prawa łaski?
|
Wt lip 02, 2024 7:11 |
|
|
|
|
Idący
|
Kochani, wspaniale bijecie pianę. Spieszcie się, bo jak wyjaśnią sprawę, to stanie się to bezprzedmiotowe. Zapewne nikogo z was nie interesuje, jaka jest prawda. Ja też nie wiem. Ale dołożę do kotła. Uważam, że potraktowano zgodnie z regulaminem. Ale tak po bandzie. Czyli zgodnie z obowiązującymi zasadami, ale na granicy najbardziej niekorzystnej dla zatrzymanego. Taka konieczność wynikła z tego, że teraz nie moga stosować tych samych metod, jakie stosowali na przełomie lat czterdziestych i pięćdziesiątych. Teraz wnukowie czy prawnukowie ubeków muszą się liczyć z tym, że nie są już ponad prawem. Ale wiedzą, że w ramach prawa można tak uprzykrzyć życie, że człowiek będzie gotów przyznać , że jest koniem, aby tylko skończyły się szykany. A propos koń, jest ponoć bardzo skutecznym papugą i rzekomo żarliwym katolikiem (widziałem go parę razy na porannej mszy), ale nie zabiera głosu w tej sprawie. A teraz z skrócie koalicja ***** ***, realizuje zasadę ***** wszystko i wszystkich, któzy ich nie popierają. A naczelny wódz, deklarujący się na przedwyborczych wiecach jaklo katolik, nie od dziś walczy z Kościołem (może nie walczy, a podobnie jak tandem Komorowski-Nycz, stara się utworzyć korzystny dla siebie układ).
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
Wt lip 02, 2024 9:04 |
|
|
Saqura
|
george45 napisał(a): Ktoś tu chyba łże. Białogłowa zapodała art Ktoś słabo orientuje się/porusza po w bieżących informacjach Fakty bezpośrednio od obrońcy: https://dorzeczy.pl/opinie/605877/obron ... wania.htmlgeorge45 napisał(a): Myślisz, że już Pan Prezydent uświadomił sobie, jakie warunki muszą być spełnione by by mógł skorzystać z prawa łaski? Nigdy nie było inaczej, sąd, wyrok a później ułaskawienie
_________________ "To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem" (J 15,12)
|
Wt lip 02, 2024 11:36 |
|
|
|
|
Idący
|
Skoro tak dobrze znacie przepisy prawne, to proszę, podajcie linki do aktów prawnych regulujące zasady i warunki stosowania prawa łaski. Podajcie konkretne punktu, paragrafy, w których jest zastrzeżenie, że prawo to może być stosowane dopiero po zapadnięciu wyroku skazującego. Skoro z takim przekonaniem podajecie, jaki jest stan prawny, to proszę, pouczcie mnie posiłkując się konkretnymi zapisami. Przeczytajcie dokładnie artykuł Konstytucji regulujący tę kwestię i wytłuśćcie tę część, w której jest podane stwierdzenie, które uznajecie za obowiązujące.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
Wt lip 02, 2024 13:34 |
|
|
george45
|
Masz rację, wielu myśli, że fakt przekazania przez obrońcę informacji od księdza, podejrzanego o wielomilionowe wały, jest równoznaczne z tym, że taki fakt miał miejsce na dołku. Podejrzany ksiądz, nie jest prawnie zobowiązany do mówienia prawdy i z tego prawa może korzystać. Istnieje jednak też ryzyko negatywnych konsekwencji takich działań tu na ziemi, a dla tych co wierzą, również po śmierci. Saqura napisał(a): george45 napisał(a): Myślisz, że już Pan Prezydent uświadomił sobie, jakie warunki muszą być spełnione by by mógł skorzystać z prawa łaski? Nigdy nie było inaczej, sąd, wyrok a później ułaskawienie Staram się nie używać słów: nigdy i napewno. Oczywiście mówimy o wyroku prawomocnym, bo chyba tylko wtedy można mówić o kimś, że jest winny, czy może się mylę?
|
Wt lip 02, 2024 15:04 |
|
|
|
|
robaczek2
|
george45 napisał(a): wyroku prawomocnym Nie ma czegos takiego.
|
Wt lip 02, 2024 17:41 |
|
|
george45
|
robaczek2 napisał(a): george45 napisał(a): wyroku prawomocnym Nie ma czegos takiego. No popatrz, a jeszcze niedawno było w prawniczym świecie To chba te łobuzy z opozycji zadumały.
|
Wt lip 02, 2024 18:07 |
|
|
robaczek2
|
Nadinterpretacja, George. Na przestrzeni historii wiele wyroków określanych jako prawomocne później okazywało się być bandyckimi. Stąd mój wpis
|
Wt lip 02, 2024 19:42 |
|
|
george45
|
Nie mylisz pojęć, wyrok sprawiedliwy z wyrokiem prawomocnym, podobnie jak co niektórzy mylą atak na kościół, z aresztowaniem księdza, podejrzanego o pedofilię, oszustwo, malwersacje?
|
Śr lip 03, 2024 5:45 |
|
|
Saqura
|
george45 napisał(a): Masz rację, wielu myśli, że fakt przekazania przez obrońcę informacji od księdza, podejrzanego o wielomilionowe wały, jest równoznaczne z tym, że taki fakt miał miejsce na dołku. Insynuujesz, że podejrzany jest winny i dlatego wymyśla/kłamie o incydencie na dołku? W tym jednym zdaniu osądziłeś z góry dwa czyny i to na niekorzyść tego człowieka/księdza george45 napisał(a): Oczywiście mówimy o wyroku prawomocnym, bo chyba tylko wtedy można mówić o kimś, że jest winny, czy może się mylę? Wyrok to wyrok, od uprawomocnienia dzieli go zaledwie 7 dni. robaczek2 napisał(a): Nie ma czegos takiego. Masz rację, fachowo to orzeczenie w formie wyroku , a czy zawsze sprawiedliwe? Sędzia to tylko człowiek...więc...
_________________ "To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem" (J 15,12)
|
Śr lip 03, 2024 6:09 |
|
|
george45
|
Następny atak na kościół. Tym razem na hierarchę, który stanął w obronie księdza, który tylko pomacał. »Arcybiskup w sprawie księdza pedofila, stwierdził, że "no co tam, przecież on tylko pomacał"« a Onet już snuje przypuszczenia: Watykan odwoła szefa polskiego Episkopatu? "To byłaby sytuacja bez precedensu"
|
Śr lip 03, 2024 6:24 |
|
|
george45
|
Saqura napisał(a): george45 napisał(a): Masz rację, wielu myśli, że fakt przekazania przez obrońcę informacji od księdza, podejrzanego o wielomilionowe wały, jest równoznaczne z tym, że taki fakt miał miejsce na dołku. Insynuujesz, że podejrzany jest winny i dlatego wymyśla/kłamie o incydencie na dołku? W tym jednym zdaniu osądziłeś z góry dwa czyny i to na niekorzyść tego człowieka/księdza Może byś się zdecydowała, insynuuję, oskarżam, czy może stwierdzam fakt przekazania przez obrońcę informacji pozyskanych od oskarżonego. Fakt przekazania nie jest jednoznaczny z faktem, że to co podejrzany mówi w tym przekazie, miało miejsce. PS Zakładając, że takie zdarzenie miało miejsce – ksiądz sikał do butelki, nie dostał kolacji (to był chyba wielki czwartek), siedział w celi w kajdanach, chciał zmoczyć usta, a podano mu w butelce kranówkę… Czy nie przypominałoby to w jakimś stopniu tego, czego doświadczył Jezus? Myślę, że w jakimś stopniu tak. Z tą jedynie różnicą, że Jezus nie skarżył się, na swoich oprawców, wybaczał im, bo jak ponoć powiedział: nie wiedzą co czynią. Saqura napisał(a): george45 napisał(a): Oczywiście mówimy o wyroku prawomocnym, bo chyba tylko wtedy można mówić o kimś, że jest winny, czy może się mylę? Wyrok to wyrok, od uprawomocnienia dzieli go zaledwie 7 dni. Może nie brnij już dalej, ciężko będzie się wygrzebać z tego bagienka.
|
Śr lip 03, 2024 7:09 |
|
|
Saqura
|
george45 napisał(a): Zakładając, że takie zdarzenie miało miejsce – ksiądz sikał do butelki, nie dostał kolacji (to był chyba wielki czwartek), siedział w celi w kajdanach, chciał zmoczyć usta, a podano mu w butelce kranówkę… Czy nie przypominałoby to w jakimś stopniu tego, czego doświadczył Jezus? Myślę, że w jakimś stopniu tak. Z tą jedynie różnicą, że Jezus nie skarżył się, na swoich oprawców, wybaczał im, bo jak ponoć powiedział: nie wiedzą co czynią. Ksiądz jest tylko człowiekiem, a godność ludzka wynika wprost z Konstytucji i nikt nie ma prawa nikogo upadlać. Nie dodałeś, że podano Mu ją w zużytej butelce do której później miał oddać potrzebę fizjologiczną, do tego 60 godzin bez jedzenia, no ale widocznie dla Ciebie to bez znaczenia bo to podejrzany ksiądz i ma siedzieć cicho. george45 napisał(a): Może nie brnij już dalej, ciężko będzie się wygrzebać z tego bagienka. Masz rację, nasze prawo to takie małe bagienko.
|
Śr lip 03, 2024 7:39 |
|
|
george45
|
Saqura napisał(a): george45 napisał(a): Zakładając, że takie zdarzenie miało miejsce – ksiądz sikał do butelki, nie dostał kolacji (to był chyba wielki czwartek), siedział w celi w kajdanach, chciał zmoczyć usta, a podano mu w butelce kranówkę… Czy nie przypominałoby to w jakimś stopniu tego, czego doświadczył Jezus? Myślę, że w jakimś stopniu tak. Z tą jedynie różnicą, że Jezus nie skarżył się, na swoich oprawców, wybaczał im, bo jak ponoć powiedział: nie wiedzą co czynią. Ksiądz jest tylko człowiekiem[…] Tak, i jak każdy człowiek jest skłonny popełniać rożnego rodzaju przestępstwa. Potrafi również konfabulować, może nawet zdecydowanie bardziej niż owieczki, które pasie. Pastuch przewyższa inteligencją stado, inaczej to stado pasłoby pastucha. Tym samym podchodźmy z większym dystansem do tych zasłyszanych „faktów” przekazywanych przez mecenasa. Saqura napisał(a): […]godność ludzka wynika wprost z Konstytucji[…] A z jakiej Kontytucji, Rzeczpospolitej Polskiej, czy może Powszechnej Deklaracji Praw człowieka. Podejrzewam, że jesteś chrześcijanką. W tradycji chrześcijańskiej, godność człowieka wynika, że został on stworzony na obraz i podobieństwo Boga (Imado Dei). To przekonanie zakłada inherentną wartość i godność niezależnie od stanu społecznego. Podobnie jest w innych religiach. Na przykład w buddyzmie i hinduizmie godność człowieka związana jest z ideą życia w zgodzie z dharmą i osiąganiem duchowego rozwoju. Moim zdaniem godność człowieka wynika z jego inherentnej wartości jako istoty ludzkiej, która jest uznawana w różnych tradycjach religijnych, filozoficznych i prawnych.
|
Śr lip 03, 2024 8:38 |
|
|
Saqura
|
george45 napisał(a): A z jakiej Kontytucji, Rzeczpospolitej Polskiej, Art.30 stanowi o godności, a art. 40 stanowi tak " Nikt nie może być poddany torturom ani okrutnemu, nieludzkiemu lub poniżającemu traktowaniu i karaniu" george45 napisał(a): Tak, i jak każdy człowiek jest skłonny popełniać rożnego rodzaju przestępstwa Każdy doskonale o tym wie, jak również to iż każdy jest niewinny dopóki jego wina nie zostanie stwierdzona wyrokiem.
|
Śr lip 03, 2024 9:06 |
|
|
|