Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 19:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Zanik propagacji fal radiowych ;) 
Autor Wiadomość

Włączyłam dziś rano radio, żeby przed wyjściem z domu posłuchać, co się dzieje na świecie. Miałam ustawioną, jak zawsze, Trójkę. A tu cisza. No więc kręcę tym pokrętłem do przodu-cisza, do tyłu - o Radio Maryja, którego tu nie bywało, kręcę dalej - cisza. Potem pojawiła sie Zetka.
Tak więc w miejscu gdzie były wcześniej: Trójka, Alfa, Kraków, RMF i Planeta. Było: długo nic, potem RM, a potem znowu długo nic.

Czy ktoś może wytłumaczyć ten fenomen? Tym bardzije, że to nie był pierwszy raz. :?

Pn paź 09, 2006 17:18
Włączyłam dziś rano radio, żeby przed wyjściem z domu posłuchać, co się dzieje na świecie. Miałam ustawioną, jak zawsze, Trójkę. A tu cisza. No więc kręcę tym pokrętłem do przodu-cisza, do tyłu - o Radio Maryja, którego tu nie bywało, kręcę dalej - cisza. Potem pojawiła sie Zetka.
Tak więc w miejscu gdzie były wcześniej: Trójka, Alfa, Kraków, RMF i Planeta. Było: długo nic, potem RM, a potem znowu długo nic.

Czy ktoś może wytłumaczyć ten fenomen? Tym bardzije, że to nie był pierwszy raz. :?

a) Zanik propagacji na UKF (bywa)
b) Konserwacja lokalnej stacji nadawczej (czesciej bywa)
c) Cos w odbiorniku (glowica) (raczej nie bywa)

Wt paź 10, 2006 19:30
Przepraszam moderacje, za jeszcze jednego OTowego posta - prosze scalic, ale nie kasowac ;)

Fakt, mozliwe tez, ze wystepuja jakies fiksacje w odbiorniku (musiala bys napisac na pw, co to za radio - bo co innego chinski superreakcyjniak, a co innego stara dobra heterodyna), typu zrywanie drgan, blebleble. Mozliwe tez ze sa jakies interferencje/lustra/wygaszenia...

Pozdrawiam 8)

Wt paź 10, 2006 19:33
Czy ktoś może wytłumaczyć ten fenomen? Tym bardzije, że to nie był pierwszy raz.

szalony zagłebia sie w sprawy techniczne, majace na celu wyjasnienie braku Trójki, RMF-u itp.
Kropce natomiast chodzi o wyjasnienie dlaczego RM mimo wszystko było :D

Kropko, ja ci to wytłumaczę.

Wszystkie wymienione przez Ciebie stacje działaja na zasadzie fal radiowych, a wiec bardzo przyziemnych i technicznych rozwiazaniach.
RM poza falami radiowymi, wykorzystuje także fale duchowe. Tak więc pomimo awarii urządzeń technicznych, ogromna rzesza wiernych radiomaryjowców, unosi w eter audycje na swoich uduchowionych falach .

Krótko mówiąc CUD, innymi słowy dostałaś Kropko znak z nieba. Nawróc się więc i wierz w RM :D

Wt paź 10, 2006 21:11

Hmm.
To co napisał tolkien wydaje mi sie bardziej prawdopodobne niż wersja szalonego :)

No, chyba, że wymienione przeze mnie stacje, które były zanikły mają jeden wspólny nadajnik. Nie znam się na tym. Problem z samym radiem też raczej nie. Bo inne stacje działały. Nie działały tylko te, które wtedy znalazły się w pobliżu RM.

Mam Philipsa.

Śr paź 11, 2006 7:12
Praktycznie wszystkie stacje w Krakowie, poza RM, i czesciowo RMF korzystaja z nadajnikow Emitela na Krzemionkach, i maszcie pod Kopcem Kosciuszki.

Co do wersji tolkiena - Radio Maryja wykorzystuje propagacje jak najbardziej przyziemna ;) Wprawdzie w pasmie w ktorym pracuje RM mozna juz pokusic sie o wykorzystanie zjawiska refrakcji troposferycznej, ale nie uzywa sie tego w typowej radiofonii UKF.

Śr paź 11, 2006 10:07
PS. Zanik propagacji, lub wygaszenie interferencyjne moze wystapic tylko dla kilku stacji radiowych o podobnej czestotliwosci - nie bedzie to nic nadzwyczajnego ;) Np. u mnie (mam podlaczona antene TV) jedyna stacja, ktorej sie nie da odebrac, to Radio Maryja. Jak bym chcial posluchac czegos na RM (np. Rozmowy Niedokonczone), to musze podlaczyc jakis drut w roli anteny.

Śr paź 11, 2006 10:11

Nie przenoszę dalej na razie, ale jak się dyskusja skończy, temat powędruje do zamkniętych :-)

Śr paź 11, 2006 12:51
Co do wersji tolkiena - Radio Maryja wykorzystuje propagacje jak najbardziej przyziemna

szalony!!! Jesteś SZALONY!!!

Jak smiesz pisac o "przyziemności" RM!!!
Tam działa cos więcej niz tylko refrakcje, troposfery, interakcje, refluksy, propagacje, heterodyny, heteroseksualiści, masoni, refleksje, apopleksje, reminiscencje i inne -cje, -sje, -yny, -iści, -ery.

Tam działa sam Jego świątobliwośc PAN RYDZYK.

Za twe słowa czeka cie publiczna anatema i spalenie przy pomocy drgań radiowych!!!
Bedziesz całe wieki drgał w eterze, a członki twe rozrzucone po całym wszechświecie, beda przestroga dla wszytkich niepokornych wrogów Radyja Maryja!!

Jedyne co ci pozostało to ukleknąc przed odbiornikiem radiowym i błagac o wybaczenie!! Na KOLANA więc!!!!!!!

Bluźnisz przeciw "bożemu" dziełu!!

Śr paź 11, 2006 17:09
Nie badź taki przerażony, tak źle nie bedzie :)

Wystarczy, ze przeczołgasz sie 5 razy wokół siedziby RM, a wszystko zostanie ci wybaczone. Oczywiście musi to byc udokumentowane, zapisane i puszczone na antenie TV Trwam.

Śr paź 11, 2006 17:31

to całkiem przyziemna przyczyna, ale zarazem kosmiczna...

fal radiowych nie było, zostały przywrócone ale poprzez internet, który został uruchomiony na Krzemionkach, powodem była awaria satelity - przesunięcie, ot i tyle :)

Śr paź 11, 2006 18:01
Zobacz profil WWW

to całkiem przyziemna przyczyna, ale zarazem kosmiczna...

fal radiowych nie było, zostały przywrócone ale poprzez internet, który został uruchomiony na Krzemionkach, powodem była awaria satelity - przesunięcie, ot i tyle :)

Możliwe, ale skąd się w miejscu tych "zanikniętych stacji" wzieło RM, którego tam nie raczej bywało? Piszę raczej, bo czasem jednak bywało, ponieważ taka sytuacja zdarzyła się nie pierwszy raz.

Śr paź 11, 2006 18:36

Acha, czasem bywało także tak, iż kiedy miałam włączone radio na Trójkę, nagle włączało się na chwilę RM, bywało takze tak (możecie mi wierzyć lub nie), że w tle trójki było słychać RM, wiem że to napewno było RM, bo w takich sytuacjach przełączałam radio na RM, żeby sprawdzić czy tam jest to samo. :?

Śr paź 11, 2006 18:41

Ja bym sie na Twoim miejscu bał :x
Cos musi byc nie tak z twoim sumieniem.
Najlepiej zrobisz gdy wpłacisz odpowiednio wysoka sume na:

PKO BP S.A. II/O Toruń
nr 69 1020 5011 0000 9602 0012 9130

Z dopiskiem: "Za spokój duszy mojej dla Radia Maryja"

("co łaska", ale poniżej 5 setek nie wypada)

Śr paź 11, 2006 18:48

Nie mam nic w tym temacie do zarzucenia, więc nie muszę się bać. :-D

Śr paź 11, 2006 18:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona