Zanik propagacji fal radiowych ;)
Autor |
Wiadomość |
Kropka
|
Włączyłam dziś rano radio, żeby przed wyjściem z domu posłuchać, co się dzieje na świecie. Miałam ustawioną, jak zawsze, Trójkę. A tu cisza. No więc kręcę tym pokrętłem do przodu-cisza, do tyłu - o Radio Maryja, którego tu nie bywało, kręcę dalej - cisza. Potem pojawiła sie Zetka.
Tak więc w miejscu gdzie były wcześniej: Trójka, Alfa, Kraków, RMF i Planeta. Było: długo nic, potem RM, a potem znowu długo nic.
Czy ktoś może wytłumaczyć ten fenomen? Tym bardzije, że to nie był pierwszy raz. 
_________________ Nie mam nic, co bym mogła Tobie dać, Nie mam sił by przed Tobą, Panie stać...
|
Pn paź 09, 2006 17:18 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kropka napisał(a): Włączyłam dziś rano radio, żeby przed wyjściem z domu posłuchać, co się dzieje na świecie. Miałam ustawioną, jak zawsze, Trójkę. A tu cisza. No więc kręcę tym pokrętłem do przodu-cisza, do tyłu - o Radio Maryja, którego tu nie bywało, kręcę dalej - cisza. Potem pojawiła sie Zetka. Tak więc w miejscu gdzie były wcześniej: Trójka, Alfa, Kraków, RMF i Planeta. Było: długo nic, potem RM, a potem znowu długo nic. Czy ktoś może wytłumaczyć ten fenomen? Tym bardzije, że to nie był pierwszy raz. 
a) Zanik propagacji na UKF (bywa)
b) Konserwacja lokalnej stacji nadawczej (czesciej bywa)
c) Cos w odbiorniku (glowica) (raczej nie bywa)
|
Wt paź 10, 2006 19:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przepraszam moderacje, za jeszcze jednego OTowego posta - prosze scalic, ale nie kasowac
Fakt, mozliwe tez, ze wystepuja jakies fiksacje w odbiorniku (musiala bys napisac na pw, co to za radio - bo co innego chinski superreakcyjniak, a co innego stara dobra heterodyna), typu zrywanie drgan, blebleble. Mozliwe tez ze sa jakies interferencje/lustra/wygaszenia...
Pozdrawiam 
|
Wt paź 10, 2006 19:33 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Czy ktoś może wytłumaczyć ten fenomen? Tym bardzije, że to nie był pierwszy raz.
szalony zagłebia sie w sprawy techniczne, majace na celu wyjasnienie braku Trójki, RMF-u itp.
Kropce natomiast chodzi o wyjasnienie dlaczego RM mimo wszystko było
Kropko, ja ci to wytłumaczę.
Wszystkie wymienione przez Ciebie stacje działaja na zasadzie fal radiowych, a wiec bardzo przyziemnych i technicznych rozwiazaniach.
RM poza falami radiowymi, wykorzystuje także fale duchowe. Tak więc pomimo awarii urządzeń technicznych, ogromna rzesza wiernych radiomaryjowców, unosi w eter audycje na swoich uduchowionych falach .
Krótko mówiąc CUD, innymi słowy dostałaś Kropko znak z nieba. Nawróc się więc i wierz w RM 
|
Wt paź 10, 2006 21:11 |
|
 |
Kropka
|
Dzięki za odpowiedzi.
Hmm.
To co napisał tolkien wydaje mi sie bardziej prawdopodobne niż wersja szalonego
No, chyba, że wymienione przeze mnie stacje, które były zanikły mają jeden wspólny nadajnik. Nie znam się na tym. Problem z samym radiem też raczej nie. Bo inne stacje działały. Nie działały tylko te, które wtedy znalazły się w pobliżu RM.
Mam Philipsa.
_________________ Nie mam nic, co bym mogła Tobie dać, Nie mam sił by przed Tobą, Panie stać...
|
Śr paź 11, 2006 7:12 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Praktycznie wszystkie stacje w Krakowie, poza RM, i czesciowo RMF korzystaja z nadajnikow Emitela na Krzemionkach, i maszcie pod Kopcem Kosciuszki.
Co do wersji tolkiena - Radio Maryja wykorzystuje propagacje jak najbardziej przyziemna  Wprawdzie w pasmie w ktorym pracuje RM mozna juz pokusic sie o wykorzystanie zjawiska refrakcji troposferycznej, ale nie uzywa sie tego w typowej radiofonii UKF.
|
Śr paź 11, 2006 10:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
PS. Zanik propagacji, lub wygaszenie interferencyjne moze wystapic tylko dla kilku stacji radiowych o podobnej czestotliwosci - nie bedzie to nic nadzwyczajnego  Np. u mnie (mam podlaczona antene TV) jedyna stacja, ktorej sie nie da odebrac, to Radio Maryja. Jak bym chcial posluchac czegos na RM (np. Rozmowy Niedokonczone), to musze podlaczyc jakis drut w roli anteny.
|
Śr paź 11, 2006 10:11 |
|
 |
jo_tka
|
Wydzielone z tematu o RM.
Nie przenoszę dalej na razie, ale jak się dyskusja skończy, temat powędruje do zamkniętych 
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Śr paź 11, 2006 12:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Co do wersji tolkiena - Radio Maryja wykorzystuje propagacje jak najbardziej przyziemna
szalony!!! Jesteś SZALONY!!!
Jak smiesz pisac o "przyziemności" RM!!!
Tam działa cos więcej niz tylko refrakcje, troposfery, interakcje, refluksy, propagacje, heterodyny, heteroseksualiści, masoni, refleksje, apopleksje, reminiscencje i inne -cje, -sje, -yny, -iści, -ery.
Tam działa sam Jego świątobliwośc PAN RYDZYK.
Za twe słowa czeka cie publiczna anatema i spalenie przy pomocy drgań radiowych!!!
Bedziesz całe wieki drgał w eterze, a członki twe rozrzucone po całym wszechświecie, beda przestroga dla wszytkich niepokornych wrogów Radyja Maryja!!
Jedyne co ci pozostało to ukleknąc przed odbiornikiem radiowym i błagac o wybaczenie!! Na KOLANA więc!!!!!!!
Bluźnisz przeciw "bożemu" dziełu!!
|
Śr paź 11, 2006 17:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No dobra, szalony
Nie badź taki przerażony, tak źle nie bedzie
Wystarczy, ze przeczołgasz sie 5 razy wokół siedziby RM, a wszystko zostanie ci wybaczone. Oczywiście musi to byc udokumentowane, zapisane i puszczone na antenie TV Trwam.
|
Śr paź 11, 2006 17:31 |
|
 |
kefas_piotr
|
to całkiem przyziemna przyczyna, ale zarazem kosmiczna...
fal radiowych nie było, zostały przywrócone ale poprzez internet, który został uruchomiony na Krzemionkach, powodem była awaria satelity - przesunięcie, ot i tyle 
Śr paź 11, 2006 18:01 |
|
 |
Kropka
|
kefas_piotr napisał(a): to całkiem przyziemna przyczyna, ale zarazem kosmiczna... fal radiowych nie było, zostały przywrócone ale poprzez internet, który został uruchomiony na Krzemionkach, powodem była awaria satelity - przesunięcie, ot i tyle 
Możliwe, ale skąd się w miejscu tych "zanikniętych stacji" wzieło RM, którego tam nie raczej bywało? Piszę raczej, bo czasem jednak bywało, ponieważ taka sytuacja zdarzyła się nie pierwszy raz.
|
Śr paź 11, 2006 18:36 |
|
 |
Kropka
|
Acha, czasem bywało także tak, iż kiedy miałam włączone radio na Trójkę, nagle włączało się na chwilę RM, bywało takze tak (możecie mi wierzyć lub nie), że w tle trójki było słychać RM, wiem że to napewno było RM, bo w takich sytuacjach przełączałam radio na RM, żeby sprawdzić czy tam jest to samo. 
|
Śr paź 11, 2006 18:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kropko
Ja bym sie na Twoim miejscu bał
Cos musi byc nie tak z twoim sumieniem.
Najlepiej zrobisz gdy wpłacisz odpowiednio wysoka sume na:
PKO BP S.A. II/O Toruń
nr 69 1020 5011 0000 9602 0012 9130
Z dopiskiem: "Za spokój duszy mojej dla Radia Maryja"
("co łaska", ale poniżej 5 setek nie wypada)
|
Śr paź 11, 2006 18:48 |
|
 |
Kropka
|
Odpuśc sobie tolkien, co?
Nie mam nic w tym temacie do zarzucenia, więc nie muszę się bać. 
|
Śr paź 11, 2006 18:52 |
|
|
|