Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 11:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 zabrał pieniądze i zwiał? 
Autor Wiadomość

Post zabrał pieniądze i zwiał?
Cytuj:
Proboszcz ogołocił parafialną kasę i wyjechał

Potwierdziły się najgorsze obawy 11 tys. wiernych z parafii Świętego Ducha w Łowiczu. Były proboszcz ks. Franciszek Augustyński, który zniknął 16 maja, doszczętnie ogołocił parafialną kasę - czytamy w "Dzienniku Łódzkim".

Kontrola finansowa, przeprowadzona przez nowego proboszcza i przedstawiciela łowickiej kurii, wykazała, że z parafialnego konta wyciągnięto nie tylko pieniądze, które wierni od ponad roku przekazywali kapłanowi na remont zabytkowej ambony oraz ołtarza św. Rocha, ale również drobniejsze wpłaty na msze w intencji zmarłych.

Oczywiście, niezależnie od tego będziemy się modlić za naszych zmarłych - zapewnia ks. Władysław Moczarski, który objął parafię Świętego Ducha pod koniec czerwca.

Z kościelnego konta mogło zniknąć co najmniej kilkadziesiąt tysięcy zł zebranych na renowację ołtarza i ambony. Wcześniejszy remont głównego ołtarza pochłonął 220 tys. zł - przypomina gazeta.

Nie zgłaszaliśmy zniknięcia pieniędzy organom ścigania i nadal jest to nasza wewnętrzna sprawa - mówi kanclerz Kurii Diecezji Łowickiej ks. Stanisław Plichta. Nie mamy też żadnych wieści o ks. Augustyńskim. Z tego, co wiem, jego zaginięcie także nie zostało zgłoszone policji - dodaje.

Według informacji "Dziennika Łódzkiego" były proboszcz może przebywać u przyjaciół w Wielkiej Brytanii. Nieoficjalnie mówi się, że powodem wyjazdu kapłana były jego hazardowe długi. (PAP)

http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html? ... caid=11e98

Dobre, prawda :?:

Jakiś zakład o to, że ten człowiek nie odda kasy :?:

Co ciekawe - na stronie parafii ( http://www.swduch.lowicz.opoka.org.pl/ ) nadal figuruje jako proboszcz.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz lip 06, 2006 7:39
Zobacz profil WWW

głupoty robi sie też jeszcze większe...

A ludzie tym sie cieszą i nudę zabijają,
wziąć sie do uczciwej pracy :o

Synek

Pt lip 07, 2006 10:04

A to wszystko dlatego, że Kościół w Polsce nie przestrzega Kodeksu Prawa Kanonicznego, w którym jest mowa o istnieniu w rady parafialnej i ekonomicznej. W innych krajach finanse parafialne są jawne, prowadzona jest rzetelna rachunkowość.

Pt lip 07, 2006 10:55
A to wszystko dlatego, że Kościół w Polsce nie przestrzega Kodeksu Prawa Kanonicznego, w którym jest mowa o istnieniu w rady parafialnej i ekonomicznej. W innych krajach finanse parafialne są jawne, prowadzona jest rzetelna rachunkowość.

Racja, księża u nas zajmują się finansami parafii, a świeccy rozdawaniem Komunii świętej i odwiedzaniem chorych. Absurd totalny.

Pt lip 07, 2006 11:09

Bzdury pisze sie zawsze i wszędzie...

wziąć sie do uczciwej pracy :o

Synek

To chyba Ty bzdury piszesz.

Z palca sobie wyssali, że nowy proboszcz zauważył że poprzednik mu całą kasę ukradł z parafii :?: :?

Tomek Torquemada napisał(a):
Leszek, Jan napisał(a):

Racja, księża u nas zajmują się finansami parafii, a świeccy rozdawaniem Komunii świętej i odwiedzaniem chorych. Absurd totalny.

Nie zmieniaj tematu, Torquemada.

Mowa o finansach - Leszek nawiązał do rad parafialnych, które w zdecydowanej większości parafii polskich są abstrakcją kompletną - albo nie ma ich wcale, albo są tylko na papierku. I efekty widać - księża robią z kasą, co im się podoba.

Gdyby istniały rady parafialne - księża musieliby co jakiś czas podawać sprawozdania finansowe: przychody, wydatki itp. W ilu parafiach księża podają publicznie dokładne zestawienia finansowe :?: Niewielu. To samo w sobie - ukrywanie cyferek - napędza produkcję plotek co do tego, na co idą pieniądze od ludzi. Podawaliby rozliczenia - byłoby czarno na białym.

Pt lip 07, 2006 11:39
Zobacz profil WWW

To prawda. Zaledwie parę diecezji ma jawne rozliczenia finansowe.

A co do rad parafialnyc, to rzeczywiście są one w zasadzie ogranem wykonawczym prac księdza, a nie zaktywizowaną grupą katolickich świeckich. :-(

Pt lip 07, 2006 12:24

Synek napisał:
Bzdury pisze sie zawsze i wszędzie...

wziąć sie do uczciwej pracy

Synek

To chyba Ty bzdury piszesz.

Z palca sobie wyssali, że nowy proboszcz zauważył że poprzednik mu całą kasę ukradł z parafii

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

do sprawy:

1 – czytać, co Synek pisze, a potem sie obrażać i mu nie przypisywać tego, czego nie napisał.
2 - Nie wymieniłem cie, ani artykułu, nic...tylko napisałem hasełkowo, w myśl przysłowia:
„nomina stultorum ubique locorum”
3 - Teraz dopiero wytknę ci to, co nie fair piszesz w komentarzu:
Dobre, prawda

Jakiś zakład o to, że ten człowiek nie odda kasy

Piekny komentarz, co, do moralnej tragedii człowieka ?
Kwitujesz to, jakby sie to działo w piaskownicy bawiących sie dzieciaków...
Synek.

Ps.: obym sie mylił, że bzbur sie nie pisze...
A ludzie, jak aniołki...

Pt lip 07, 2006 12:37

Pt lip 07, 2006 20:44
Zastanawiam sie, jaki jest sens dyskutowac na podany temat?

Pt lip 07, 2006 20:58

uchwyciłaś sedno sprawy... :-D Tak właśnie jest !
Nie kradnij i basta :p
Synek

Pt lip 07, 2006 21:29

zaraz kasuje mi posty ?
Czemu mnie a nie Lucynie ? Ją pochwaliłem, że trafiła w sedno sprawy,
że nie ma co dyskutować, bo jest jasne
NIE KRADNIJ :D
Synek

Pt lip 07, 2006 21:38

Znowu jest mój post. Cyba po to, żeby mnie do psychiatry posłać :o
Synek przeprasza, choć nie wie kogo

Pt lip 07, 2006 21:41

Zastanawiam sie, jaki jest sens dyskutowac na podany temat?

Już spieszę z wyjaśnieniami.

Taki, Lucynko, żeby ludziom tak bezkrytycznie i cukierkowo nastawionym wobec duchowieństwa, jak Ty (i nie tylko Ty) pokazać, że księża nie są tacy wspaniali, jak byście chcieli ich widzieć.

Każdy popełnia błędy - i za swoje błędy, gdy są one przestępstwami, powinien płacić. Jak się kradnie - to się do więzienia idzie.

Jakby to był tekst o jakimś "lewaku", co by uciekł z kasą - to pewnie sama byś dopisywała, pomstując na jego uczynek. A teraz - biedny ksiądz, o czym tu rozmawiać, z jakąś kasą uciekł, przecież tu nie ma o czym rozmawiać...

Tendencja :?: :) :?

Pt lip 07, 2006 22:21
Zobacz profil WWW

Zaraz mi napiszesz - co z Ciebie za katolik, że o księżach źle mówisz.

Ano myślący. Taki już jestem. Uważam, że wielu jest wspaniałych księży, pracujących z oddaniem dla ludzi. I cieniem na nich kładzie się opinia, budowana na niechlubnych przykładach tych, któzy nadużywali swojego stanu, wykorzystali naiwność i dobroć ludzi. Przykład - w artykule powyżej.

Nie jest sztuką uogólnianie - "wszyscy księża to zboki i złodzieje". Nie. Sztuką jest umieć nazwać czyn po imieniu. Kradzież. Tak to się nazywa.

Pt lip 07, 2006 22:23
Zobacz profil WWW
ToMu, po pierwsze, rozmowa nie jest na temat mojego nastawienia do Duchowienstwa, a jest ono zyczliwe nie pozbwione jednak krytyki ( lecz bez krytykanctwa). Plotek i obgadywania nie znosze.

Po drugie - i co mamy walkowac temat kradziezy pieniedzy, w jakim celu?

Ksieza sa tacy jakie sa nasze rodziny bo z nich sie wywodza.

Sama jestem czlowiekiem grzesznym i czesto upadam, wiec rozumiem grzech owego ksiedza jako upadek, ktory obciaza caly Kosciol. I o czym tu dalej walkowac?
Nalezy tylko mu wspolczuc, oczywiscie jezeli ten artykul jest prawda o ksiedzu.
Ja nie widzialam jak kradl, wyroku sadu jeszcze nie ma, wiec nie moge byc tego pewna, iz jest winny.
Chyba raczej trzeba byc w takich sprawach roztropnym a nie bebnic o grzechu drugiego czlowieka.

Pt lip 07, 2006 22:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona