Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 7:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597 ... 622  Następna strona
 PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015 
Autor Wiadomość

Post Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Aż chciałoby się przywołać przysłowie o belce we własnym oku....
Co do tęczy, zupełnie nie rozumiem, jak człowiek wierzący może być nią oburzony : przecież to symbol przymierza Boga z ludźmi. Księgi nie czytają ?
Że ktoś inny chce widzieć w tym coś innego, niech mu będzie, dla mnie znaczenie tęczy jest jedno.

Wt maja 07, 2019 9:49

zepp napisał(a):
Co do tęczy, zupełnie nie rozumiem, jak człowiek wierzący może być nią oburzony : przecież to symbol przymierza Boga z ludźmi. Księgi nie czytają ?
Że ktoś inny chce widzieć w tym coś innego, niech mu będzie, dla mnie znaczenie tęczy jest jedno.

Symbole można ukraść.
Gdyby, ni z tego ni z owego, jakaś sekta zbrodniarzy zaczęła używać krucyfiksu, to byś skomentował podobnie, że "przecież to symbol ofiary Chrystusa"? :shock:

LGBT ukradło symbol. Po prostu. Zrobiło to w celu promowania grzesznego trybu życia, a napisano wszak:
"Kto by się stał powodem grzechu dla jednego z tych małych, którzy wierzą we Mnie, temu byłoby lepiej kamień młyński zawiesić u szyi..."

Wt maja 07, 2019 10:22
Palmer napisał(a):
Nie są. Nie są. Nie są.
Być nie mogą. Cała reszta jest "swądem szatańskim w Świątyni Pańskiej" i niczym więcej

Ja to wiem, ty to wiesz, papież to wie, biskupi to wiedzą(może poza tymi liberanymi w krajach zachodnich np. Niemieccy, ale w krajach zachodnich ten katolicyzm to tylko z nazwy. Upadek moralny nie ominął nawet biskupów :( ) ale niektórzy tego nie wiedzą

Wt maja 07, 2019 10:24
Quinque napisał(a):
Palmer napisał(a):
Nie są. Nie są. Nie są.
Być nie mogą. Cała reszta jest "swądem szatańskim w Świątyni Pańskiej" i niczym więcej

Ja to wiem, ty to wiesz, papież to wie, biskupi to wiedzą(może poza tymi liberanymi w krajach zachodnich np. Niemieccy, ale w krajach zachodnich ten katolicyzm to tylko z nazwy. Upadek moralny nie ominął nawet biskupów :( ) ale niektórzy tego nie wiedzą

Ale za to wiedzą, co naucza Bóg: broniąc wartości, wiary, nie można równocześnie złorzeczyć, przeklinać i źle myśleć o człowieku.

Wt maja 07, 2019 10:32

Palmer napisał(a):
LGBT ukradło symbol. Po prostu. Zrobiło to w celu promowania grzesznego trybu życia, a napisano wszak:
"Kto by się stał powodem grzechu dla jednego z tych małych, którzy wierzą we Mnie, temu byłoby lepiej kamień młyński zawiesić u szyi..."

Napisałbym "kto z Was jest bez grzechu niech pierwszy zawiesi kamień", ale obawiam się, że na tym Forum paru chętnych by się znalazło :D

Wt maja 07, 2019 10:34
Quinque napisał(a):
Palmer napisał(a):
Nie są. Nie są. Nie są.

No polski katolicyzm jest wzorem dla Europy (według naszego premiera (!)), ba! dla świata! A polscy biskupi, jak leci to święci za życia. Z tylko ewangelicznymi słowami i czynami.

Wt maja 07, 2019 10:43

Palmer napisał(a):
zepp napisał(a):

Symbole można ukraść.
Gdyby, ni z tego ni z owego, jakaś sekta zbrodniarzy zaczęła używać krucyfiksu, to byś skomentował podobnie, że "przecież to symbol ofiary Chrystusa"? :shock:

No i co, z chrześcijańskiego miłosierdzia powinienem ich pozabijać, a co najmniej zaaresztować ?
O środkach bogatych i ubogich słyszałeś ?
Dla mnie tęcza na Placu Zbawiciela była przepięknym symbolem, i nazwa placu, i kościół przy nim: to wszystko się pięknie uzupełniało. Przecież zawsze tak jest: patrzymy na to samo, ale widzimy coś innego.
Wiem, to trudne, ale chrześcijaństwo od początku takie było...

Wt maja 07, 2019 10:58
zepp napisał(a):
Ale nie w tym rzecz, że tęcza jest również jednym z symboli biblijnych. Nie sądzę, żeby pełnomocnik tej kobiety powoływał się na taki argument. Tym bardziej, że tęcza to wielobarwny łuk, a na uznanej przez organy ścigania ilustracji występują poziome pasy w barwach tęczy.

Palmer napisał(a):
LGBT ukradło symbol. Po prostu. Zrobiło to w celu promowania grzesznego trybu życia
Jawne brednie. Palmer zdaje się utrzymywać, że barwy tęczy zostały jakoś zarezerwowane jako zastrzeżony symbol wyłącznie chrześcijański. Jak już Palmer się ocknie ze swoich urojeń, niech się przypatrzy fladze olimpijskiej...

Starotestamentowa tęcza w chrześcijaństwie (oraz w judaizmie) była i nadal jest jako symbol używana dość rzadko. Tęcza występuje tak samo w mitologii i symbolice mezopotamskiej, greckiej, germańskiej, hinduskiej, chińskiej, aborygeńskiej, prekolumbijskiej... Nic dziwnego, bo to zjawisko przyrodnicze powszechne, występujące niemal na całym świecie, intrygujące, a przez to dość częste w różnego rodzaju mitach i opowieściach (garnek złota na krańcu tęczy...). Natomiast wielość jej barw stanowi ogólnokulturowy symbol jedności w różnorodności. Dlatego kolory tęczy miały sztandary powstańców chłopskich w roku 1525, dlatego kolorów tęczy użyto przy projektowaniu flagi olimpijskiej i z tego samego powodu kolory tęczy występują na fladze ruchu LGBT.

Wracając do akcji policyjnej: Helsińska Fundacja Praw człowieka uznała ją za nieuprawnione naruszenie wolności obywatelskich (naruszenie art. 31 ust. 3 Konstytucji oraz art. 227 KK), ponieważ zastosowano środki wykraczające poza konieczne przy takim oskarżeniu.

Po drugie, oskarżenie o złamanie z art. 196 KK jest kuriozalne i nie ma szans utrzymać się w postępowaniu przed sądami. Głównie dlatego, że chrześcijaństwo jest monoteizmem, który odrzuca idolatrię (czczenie przedmiotów). Zatem w sensie ścisłym obraz Matki Boskiej Częstochowskiej, podobnie jak inne obrazy lub przedstawiające wyobrażenia tej samej osoby, np. Madonna Sykstyńska Rafaela albo gotycka Madonna z Krużlowej, nie jest świętością. Ponadto dlatego, że nie doszło do "znieważenia publicznego przedmiotu czci religijnej lub miejsca przeznaczonego do publicznego wykonywania obrzędów religijnych", gdyż barwy tęczy zostały naniesione na rysunek (reprodukcję) obrazu Matki Boskiej Częstochowskiej, nie naruszono samego obrazu, znajdującego się na Jasnej Górze. Dodatkowo dlatego, że tęczowe barwy nie stanowią znieważenia, tęcza nie obraża.

Wt maja 07, 2019 11:15
Moderator

@Palmer i @Quinque
Mam do Was jedno pytanie, ale zanim odpowiecie, dobrze przemyślcie:
Co byś zrobił, gdyby Twoje dziecko okazało się gejem lub lesbijką?

Wt maja 07, 2019 11:54

Małgosiaa napisał(a):
@Palmer i @Quinque

Leczyłbym. Chore dziecko się leczy, o ile rodzicowi na nim zależy.

Wt maja 07, 2019 12:04
Palmer napisał(a):
Małgosiaa napisał(a):
@Palmer i @Quinque

Leczyłbym. Chore dziecko się leczy, o ile rodzicowi na nim zależy.

A gdyby się sprzeciwiło i odmówiła leczenia, to siłą uwięziłbyś je w piwnicy lub na strychu, żeby ludzie nie widzieli jakiego zwyrodnialca spłodziłeś.

Wt maja 07, 2019 12:08

@akruk

Z artykułu 196 KK została skarana Dorota R., piosenkarka, za to że werbalnie obraziła autorów Biblii. Tak przynajmniej postanowił sąd. Nie widzę różnicy do robienia rysunków, kwestią dyskusyjną jest kwestia obraźliwości takiego przedstawienia, jedakże tutaj art. 196 jest dosyć pojemny.

@Palmer

Słyszałeś coś o tzw. leczeniu homo, to znaczy o metodach tam stosowanych? Chiałbyś to własnej hipotetycznej córce zrobić?

@Alus

Proponuję wyciszyć emocje i dyskutować merytorycznie. Wprawdzie tylko jako "inny user", niemniej - podtrzymuję propozycję.

...

(Koh 3:1nn)

Wt maja 07, 2019 12:18
bert04 napisał(a):
Z artykułu 196 KK została skarana Dorota R., piosenkarka, za to że werbalnie obraziła autorów Biblii. Tak przynajmniej postanowił sąd. Nie widzę różnicy do robienia rysunków, kwestią dyskusyjną jest kwestia obraźliwości takiego przedstawienia, jedakże tutaj art. 196 jest dosyć pojemny.
Nie widzisz różnicy? To może oświeć mnie, jakie analogie tu występują? Czy obraz jest święty tak jak za świętych są uważane osoby ewangelistów? Czyżby tęcza była obraźliwa? Czy potrafisz w jakikolwiek sposób uzasadnić, że znieważono przedmiot czci religijnej?

Nie mam najmniejszej wątpliwości, że KK 196 jest "dość pojemny", bo powstał jako prokościelna pała do walenia po głowach.

Wt maja 07, 2019 12:31
bert04 napisał(a):

@Alus

Proponuję wyciszyć emocje i dyskutować merytorycznie. Wprawdzie tylko jako "inny user", niemniej - podtrzymuję propozycję.

Co jest niemerytorycznego w stwierdzeniu faktu, że rodzice mają nieograniczony wpływ na swoje potomstwo jedynie do ograniczonego wieku.

Wt maja 07, 2019 12:37
Bert04 napisał(a):
Nie widzę różnicy do robienia rysunków, kwestią dyskusyjną jest kwestia obraźliwości takiego przedstawienia,

Jeżeli Bert04 nie widzi nic obrażliwego w zmienianu koloru świętych, na kolor symbolizujący zboczenie. To o czym tu z Bertem rozmawiać?

Małgosia napisał(a):

Napewno nie klepałbym go po pleckach i nie mówił że wszystko jest w porządku. Zresztą, nic w tym wątku o żadnych LGBTXYZ- o promieniu 5, nie pisałem

Już pomijam fakt że tęcza tych... nie jest taka sama jak ta w ST. Ale co to ma do rzeczy, skoro to nie o żadną tęczę chodzi a o wymowe?

Wt maja 07, 2019 13:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597 ... 622  Następna strona