Autor |
Wiadomość |
Marks 23
|
SweetChild napisał(a): Marks 23 napisał(a): To ten post który mnie tak zirytował Gdybym był nieszczery, to napisałbym, że przykro mi z tego powodu, że wywołałem poirytowanie u Szanownego Kolegi  Ale ponieważ jestem szczery, to napiszę, że najwyraźniej się nie rozumiemy.
Gdybym był nieszczery to nadal bym drążył i próbowabym Ci wyjaśnić w czym rzecz żebyś zrozumiał w końcu
Ale ponieważ jestem szczery, to napiszę, że prawda- nierozumiemy się.
Mam nadzieję, że chociaż obydwu nam chodzi o to samo czyli o dobro studentów. 
|
Pn paź 24, 2005 17:20 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
Marks 23 napisał(a): Mam nadzieję, że chociaż obydwu nam chodzi o to samo czyli o dobro studentów. 
Skoro już tak szczerze sobie rozmawiamy, to pozwolę sobie jednak nie zgodzić się z Tobą. Mi nie chodzi o dobro studentów, i stąd może się nie rozumiemy.
Dla mnie liczy się dobro kraju jako ogółu obywateli. Nie widzę powodów, dla których ten ogół miałby ponosić koszt wykształcenia studenta, jeśli nie będzie miał z tego żadnej korzyści. Student łaski nie robi, że się uczy za pieniądze podatnika.
|
Pn paź 24, 2005 18:08 |
|
 |
Marks 23
|
SweetChild napisał(a): Marks 23 napisał(a): Mam nadzieję, że chociaż obydwu nam chodzi o to samo czyli o dobro studentów.  Skoro już tak szczerze sobie rozmawiamy, to pozwolę sobie jednak nie zgodzić się z Tobą. Mi nie chodzi o dobro studentów, i stąd może się nie rozumiemy. Dla mnie liczy się dobro kraju jako ogółu obywateli. Nie widzę powodów, dla których ten ogół miałby ponosić koszt wykształcenia studenta, jeśli nie będzie miał z tego żadnej korzyści. Student łaski nie robi, że się uczy za pieniądze podatnika.
No, teraz wszystko już jasne  W takim razie ja nie odpuszczę i pozwolę sobie na dalszą dyskusję z Tobą.
Dla mnie również ważne jest dobro kraju i wiem że odpowiednie wykształcenie zaprocentuje w przyszłości. Nie widzisz żadnych powodów? No cóż, jeżeli uważasz, że wiedza i wykształcenie nie przynieszie żadnej korzyści to powodzenia życzę. Napewno więcej Polsce przynieśliby robotnicy po zawodówce z łopatami i cegłami w ręku zapewne...
Student łaski nie robi, prawda. Nie on, to na jego miejsce wejdzie kto inny, pełen chęci zdobywania wiedzy. Nikt za piękne oczy nie przyjmuje studentów na uczelnie.
|
Pn paź 24, 2005 22:42 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
Marks 23 napisał(a): No, teraz wszystko już jasne  W takim razie ja nie odpuszczę i pozwolę sobie na dalszą dyskusję z Tobą. Cieszę się  Marks 23 napisał(a): Dla mnie również ważne jest dobro kraju i wiem że odpowiednie wykształcenie zaprocentuje w przyszłości. Nie widzisz żadnych powodów? No cóż, jeżeli uważasz, że wiedza i wykształcenie nie przynieszie żadnej korzyści to powodzenia życzę. Napewno więcej Polsce przynieśliby robotnicy po zawodówce z łopatami i cegłami w ręku zapewne... Pisałem: "Nie widzę powodów, dla których ten ogół miałby ponosić koszt wykształcenia studenta, jeśli nie będzie miał z tego żadnej korzyści". Nie pisałem: "Nie widzę powodów, dla których ten ogół miałby ponosić koszt wykształcenia studenta, bo nie będzie miał z tego żadnej korzyści". Wcześniej pisałem, że inwestycje w wiedzę i wykształecenie to generalnie dobre inwestycje. Trzeba jednak podejść do nich jak do inwestycji, a nie na zasadzie ideologicznej "należy nam się bezpłatne wykształcenie". Należy policzyć koszt wykształcenia i oszacować zyski, a potem pomyśleć, czy i jak można poprawić efektywność. Marks 23 napisał(a): Student łaski nie robi, prawda. Nie on, to na jego miejsce wejdzie kto inny, pełen chęci zdobywania wiedzy. Nikt za piękne oczy nie przyjmuje studentów na uczelnie.
Ja tego nie neguję, ale uważam, że dodatkowa motywacja w postaci odpłatności za studia poprawiłaby wyniki studentów. Państwo mogłoby nadal współfinansować tę inwestycję, ale jakiś udział własny samego podmiotu kształcenia powinien pozytywnie wpłynąć na zyskowność całego przedsięwzięcia.
|
Wt paź 25, 2005 9:42 |
|
 |
Marks 23
|
SweetChild napisał(a): Wcześniej pisałem, że inwestycje w wiedzę i wykształecenie to generalnie dobre inwestycje. Trzeba jednak podejść do nich jak do inwestycji, a nie na zasadzie ideologicznej "należy nam się bezpłatne wykształcenie". Należy policzyć koszt wykształcenia i oszacować zyski, a potem pomyśleć, czy i jak można poprawić efektywność.
Więc w jaki sposób masz zamiar to oszacować??? Może policzymy studentom za lata, a później odpowiedznio rozłożymy im to w ratach?
Ja Ci powiem tego nie da się tak poprostu wyliczyć. Moim zdaniem prezentujesz poglądy nieco utopijne.
P.S. Powiedz mi proszę w jaki to sposób student tak barrdzo jest uciążliwy dla państwa? Wskaż mi te momenty w których ten paskudny student ciągnie od tego biednego państwa i od nas pieniądze.
|
Wt paź 25, 2005 10:22 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
Marks 23 napisał(a): Więc w jaki sposób masz zamiar to oszacować??? Może policzymy studentom za lata, a później odpowiedznio rozłożymy im to w ratach? Ja Ci powiem tego nie da się tak poprostu wyliczyć. Moim zdaniem prezentujesz poglądy nieco utopijne. Jasne, że nie da się tego policzyć w prostych rachunkach. Natomiast szacunki można przeprowadzić, dysponując odpowiednimi danymi i korzystając z doświadczeń innych państw (porównać np. innowacyjność gospodarki USA, gdzie studia sa płatne, do gospodarki niemieckiej, gdzie studia są bezpatne). Ja takich wyliczeń nie przedstawię, bo nie dysponuje żadnymi konkretnymi danymi. Natomiast uważam, że rząd powinien podejść do problemu od strony ekonomicznej, a nie ideologicznej, traktując bezpłatne szkolnictwo wyższe jak "świętą krowę". Marks 23 napisał(a): P.S. Powiedz mi proszę w jaki to sposób student tak barrdzo jest uciążliwy dla państwa? Wskaż mi te momenty w których ten paskudny student ciągnie od tego biednego państwa i od nas pieniądze.
Chociażby utrzymanie budynków, zapewnienie bazy dydaktycznej, pensje wykładowców... Ktoś za to płaci.
|
Wt paź 25, 2005 10:44 |
|
 |
Marks 23
|
SweetChild napisał(a): Jasne, że nie da się tego policzyć w prostych rachunkach. Natomiast szacunki można przeprowadzić, dysponując odpowiednimi danymi i korzystając z doświadczeń innych państw (porównać np. innowacyjność gospodarki USA, gdzie studia sa płatne, do gospodarki niemieckiej, gdzie studia są bezpatne).
Chyba żartujesz...porównywanie USA do Niemiec pod względem rozwoju gospodarczego, w oparciu TYLKO o różnice w odpłatności za studia jest śmieszne. Powiem nawet idiotyczne Badając owe dwa światy gospodarcze metodą badawaczą- czyli poprzez porównanie trzeba do tego podejść kompleksowo! To co Ty proponujesz to zwykła kpina. SweetChild napisał(a): Chociażby utrzymanie budynków, zapewnienie bazy dydaktycznej, pensje wykładowców... Ktoś za to płaci.
Za to że idziesz do lekarza, wezwiesz policję też ktoś płaci. Może to też byś chciał uczynić płatnym???
Dobrze że nie przeszkadzają Ci jeszcze bezpłatne licea i gimnazja, w końcu na to tez idą pieniądze!
|
Wt paź 25, 2005 21:32 |
|
 |
SweetChild
|
Marks 23 napisał(a): SweetChild napisał(a): Jasne, że nie da się tego policzyć w prostych rachunkach. Natomiast szacunki można przeprowadzić, dysponując odpowiednimi danymi i korzystając z doświadczeń innych państw (porównać np. innowacyjność gospodarki USA, gdzie studia sa płatne, do gospodarki niemieckiej, gdzie studia są bezpatne).
Chyba żartujesz...porównywanie USA do Niemiec pod względem rozwoju gospodarczego, w oparciu TYLKO o różnice w odpłatności za studia jest śmieszne. Powiem nawet idiotyczne Zgoda. Z tym, że to idiotyczne uproszczenie poprzez "tylko" to już Twoja propozycja. Dla jasności, pozwolę sobie pozostawić cytat z moją moją propozycją. Marks 23 napisał(a): Badając owe dwa światy gospodarcze metodą badawaczą- czyli poprzez porównanie trzeba do tego podejść kompleksowo! To co Ty proponujesz to zwykła kpina. Marks, nie będę tego komentował, bo Twoje rozumienie prostego tekstu pisanego uniemożliwia skuteczną komunikację. Jedyne, co mogę Ci poradzić, to przeczytaj jeszcze raz mój post, a nie swój komentarz do niego. SweetChild napisał(a): Za to że idziesz do lekarza, wezwiesz policję też ktoś płaci. Może to też byś chciał uczynić płatnym??? Wiem, że to dziwne dla marksistów, ale jestem za chociażby minimalną odpłatnością za usługi lekarskie. Natomiast policja powinna należeć do wyłącznej sfery państwa, koszty jej wzywania powinien pokrywać ten, który przyjazd policji spowodował (czyli obywatel łamiący prawo). SweetChild napisał(a): Dobrze że nie przeszkadzają Ci jeszcze bezpłatne licea i gimnazja, w końcu na to tez idą pieniądze!
Nie wszystko na raz 
|
Śr paź 26, 2005 10:46 |
|
 |
Marks 23
|
SweetChild napisał(a): Zgoda. Z tym, że to idiotyczne uproszczenie poprzez "tylko" to już Twoja propozycja. Dla jasności, pozwolę sobie pozostawić cytat z moją moją propozycją. No tak wynika z Twojego postu, jeżeli chodziło CO o coś innego próbuj wyrażać się jaśniej. SweetChild napisał(a): Marks, nie będę tego komentował, bo Twoje rozumienie prostego tekstu pisanego uniemożliwia skuteczną komunikację. Jedyne, co mogę Ci poradzić, to przeczytaj jeszcze raz mój post, a nie swój komentarz do niego. Wiesz, zabawne, bo to samo mógłbym zaproponowac Tobie. Odnoszę wrażenie, że niezabardzo rozumiesz to co napisałem( może nie chcesz zrozumieć). SweetChild napisał(a): Wiem, że to dziwne dla marksistów, ale jestem za chociażby minimalną odpłatnością za usługi lekarskie. Natomiast policja powinna należeć do wyłącznej sfery państwa, koszty jej wzywania powinien pokrywać ten, który przyjazd policji spowodował (czyli obywatel łamiący prawo).
Myślisz, że jestem Marksistą dlatego że posługuję się takim nickiem? SweetChild napisał(a): Nie wszystko na raz 
ależ oczywiście...
|
Śr paź 26, 2005 13:45 |
|
 |
SweetChild
|
Marks 23 napisał(a): No tak wynika z Twojego postu, jeżeli chodziło CO o coś innego próbuj wyrażać się jaśniej. Mogę Cię zapewnić, że staram się wyrażać najjaśniej jak potrafię. Nie mam skłonności sadystycznych i nie bawi mnie znęcanie się nad Czytelnikiem jakimiś niedomówieniami na zasadzie "niech się domyśla, co poeta chciał przez to powiedzieć". Biorę jednak pod uwagę, że moje starania są niewystarczające i nie zamierzam brnąć w tę ślepą uliczkę. Marks 23 napisał(a): Wiesz, zabawne, bo to samo mógłbym zaproponowac Tobie. Odnoszę wrażenie, że niezabardzo rozumiesz to co napisałem( może nie chcesz zrozumieć). Wziąłem sobie do serca Twoja propozycję i czytam: "Chyba żartujesz...", "(...)śmieszne. Powiem nawet idiotyczne", " To co Ty proponujesz to zwykła kpina." Pomijam niesłuszność tych "argumentów", sam ich rodzaj mówi za siebie (i za Ciebie). Ja swoją potrzebę przerzucania się na idiotyzmy zaspokoiłem w wątkach wyborczych. Marks 23 napisał(a): Myślisz, że jestem Marksistą dlatego że posługuję się takim nickiem?
Nie ze względu na nicka, a ze względu na głoszone hasła.
|
Śr paź 26, 2005 14:35 |
|
 |
magda123
|
czytam tak te Wasze opinie...
w sumie to kazdy niby ma troche racje..
ale..np ja, mieszkam w duzym miescie, chodze do dobrego LO, dobrze sie ucze, i choc rozumiem tych ludzi ze wsi, tych niby biedniejszych, ale jednoczesnie wiem, ze nie mialabym skad wziac pieniedzy na zadne studia, nawet jesli mieszkam w miescie..i nie wierze w obietnice ze bede stypendia dla zdolnych czy jakies kredyty...
a stwierdzenie ze dzienne studia teraz sa juz platne...coz..teraz placi sie za ksero, ksiazki itd, a wtedy bedzie sie placilo duzo duzo wiecej..
moze nie bedzie tego wszyskitego, niby wygral Kaczynski; zobaczymy..
|
Śr paź 26, 2005 16:33 |
|
 |
Marks 23
|
SWEETCHILD
Nie wiedziałem że każdy kto uważa że studia powinny być bezpłatne( dzienne oczywiście) jest marksistą  Mam w nicku Marks, ale do Marksa(tego od Engelsa) jest mi daleko. Jeżeli uważasz inaczej- wykaż to!
Denerwujesz się strasznie że używam takich słów jak kpina, idiotyzm etc... przykro mi że tak Cię tym oburzyłem, ale uwierz mi czytając niektóre Twoje propozycje ciężko nie używać takich słów.
|
Śr paź 26, 2005 17:41 |
|
 |
SweetChild
|
Marks 23 napisał(a): Nie wiedziałem że każdy kto uważa że studia powinny być bezpłatne( dzienne oczywiście) jest marksistą  Mam w nicku Marks, ale do Marksa(tego od Engelsa) jest mi daleko. Jeżeli uważasz inaczej- wykaż to! Nie uważam inaczej, wcale nie uważam, co więcej mało mnie to interesuje, czy Ci blisko czy daleko do Marksa od Engelsa. Zwykle takich, którzy uważają, że wszystko powinno być bezpłatne a państwo powinno wycierać pupy obywatelom, określam mianem "socjalistów", ale dla Ciebie zrobiłem wyjątek  Marks 23 napisał(a): Denerwujesz się strasznie że używam takich słów jak kpina, idiotyzm etc... przykro mi że tak Cię tym oburzyłem, ale uwierz mi czytając niektóre Twoje propozycje ciężko nie używać takich słów.
W ogóle mnie to nie denerwuje, jedynie męczy mnie dyskusja przy pomocy epitetów. Dlatego nie mam żadnych żali czy pretensji, ale chciałbym temat zakończyć, tym bardziej, że coraz bardziej oddalamy się od głownego problemu, a schodzimy na wycieczki osobiste.
Dlatego proponuję "peace" (nie mylić z "piss" ani "PiS") i EOT 
|
Cz paź 27, 2005 12:03 |
|
 |
Marks 23
|
Zastanowie się nad Twoją propozycją i dam pisemną odpowiedź do 2 tygodni. 
|
Cz paź 27, 2005 16:08 |
|
|
|