Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 07, 2025 16:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Sprawa Szczuki. Wojna czy tylko bitwa między Polsatem a TVN 
Autor Wiadomość

Post Sprawa Szczuki. Wojna czy tylko bitwa między Polsatem a TVN
"Sprawa Szczuki". Wojna czy tylko bitwa między Polsatem a TVN ?

Obserwując i uczestnicząc w dyskusji o incydencie z Panią Szczuką w telewizji Polsat, nasunęła mi się myśl, że może była to zamierzona akcja konkurenta Polsatu na polskim rynku mediów.
Kto jest tym konkurentem. Na pewno nie tv Trwam. Zbyt ograniczony krąg odbiorców.
Telewizja publiczna. Też nie. Ponieważ ma inny profil, inne funkcje wyznaczone przez prawo no i dożywia się abonamentem.

Tylko Polsat i TVN żywią się z reklam. O ten rynek zabiegają. O niego walczą. A w biznesie, wiadomo. Zbieżność poglądów ma mniejsze znaczenie niż możliwość pogrubienia swojego portfela.

Pani Szczuka udzielała się również w TVN. Dziwne. Jest to osoba inteligentna. Czy naprawdę ta wpadka w programie Kuby Wojewódzkiego była tylko wpadką ? A może zdyskredytowaniem konkurenta.

Skutki takiej 'wpadki' łatwo przewidzieć. Oburzeni telewidzowie. Oburzeni słuchacze Radia Maryja. Oburzenie w kółkach różańcowych. Drwina z niepełnosprawności - więc i wielu oburzonych niekatolików.
Na pewno będą masowe protesty. Ktoś musi jakoś na to zareagować.
Czyli kara finansowa nałożona przez KRRiT. Kara może nie będzie zbyt dotkliwa jak na takiego potentata co Polsat, ale może zniechęcić część reklamodawców do korzystania z usług tego nadawcy. Gdzieś muszą pójść. Jest tylko TVN.
Jak skuteczne może być zniechęcenie reklamodawców pokazała ostatnio sprawa profanacji ikony MBCz w nowej Machinie.

Oczywiście Pani Szczuka niekoniecznie musiała zdawać sobie sprawę z wyznaczonej jej roli. Ktoś znający jej stosunek do RM i RRM mógł perfidnie zasugerować jej taki 'występ'. Możliwości jest wiele.

To tylko hipoteza.
Ale czy nie dziwniejsze 'rozgrywki' obserwowaliśmy w ostatnich latach ? Choćby sprawa Rywina. Odsiaduje wyrok. Wyrok w istocie za slowo 'lub' warte kilkanaście milionów dolarów. O ile nie więcej.

Jeśli to przypuszczenie o prawdziwej naturze tej 'sprawy' miałoby się okazać prawdziwe to oznaczałoby, że my wszyscy byliśmy włączeni krąg wielkiej manipulacji. My na Forum - dyskutując czy to było zamierzone, czy nie. Wysyłając protesty za i przeciw. Poseł na Sejm, który czuł się w obowiązku interpelować. Wreszcie Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji.

Czy taka interpretacja tej 'sprawy' jest właściwa ?

Śr mar 22, 2006 21:41
Zobacz profil WWW

Sugerujesz, że ludki z TVNu podpłacili Szczukę, żeby poszła do Wojewódzkiego i chlapnęła to i owo o M. Buczek, za co Polsat dostał karę :?:

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr mar 22, 2006 22:52
Zobacz profil WWW

Czy naprawde zawsze wszystkiemu winny jest TVN? Kazimiera Szczuka słynie z ciętego języka, więc na taki "genialny" pomysł mogła wpaść sama...

Śr mar 22, 2006 23:16
Zobacz profil WWW

głupszej insynuacji nie czytałem :(

sorki Stasiu ale myślałem, że trochę znasz życie, takimi sposobami nie robi się interesów i wiem na 100% że tak nie było...

poza tym pomijając ten temat, uważam że od pewnego czasu Forum Wiara zaczyna się robić Forum Politycznym, z niegodnymi insynuacjami, drodzy moderatorzy i Adminie zwróćcie na to uwagę, bo w przeciwnym razie Forum przekształci się w Forum Hyde Parku politycznego...

a zamiast napisu :
FORUM.WIARA.PL
...Boga nie można spotkać w sieci, ale można spotkać ludzi, którzy do Niego zaprowadzą...

zjawi się troszkę inny a szkoda by było

Śr mar 22, 2006 23:21
Zobacz profil WWW

bez urazy....

głupszej insynuacji nie czytałem :(

sorki Stasiu ale myślałem, że trochę znasz życie, takimi sposobami nie robi się interesów i wiem na 100% że tak nie było...

poza tym pomijając ten temat, uważam że od pewnego czasu Forum Wiara zaczyna się robić Forum Politycznym, z niegodnymi insynuacjami, drodzy moderatorzy i Adminie zwróćcie na to uwagę, bo w przeciwnym razie Forum przekształci się w Forum Hyde Parku politycznego...

a zamiast napisu :
FORUM.WIARA.PL
...Boga nie można spotkać w sieci, ale można spotkać ludzi, którzy do Niego zaprowadzą...

zjawi się troszkę inny a szkoda by było

Insynuacja ? Szanuję twoje zdanie, bo różne Twoje wypowiedzi czytywałem.
To tylko hipoteza. Przypuszczenie. A interesy robi się bardzo różnie. Każdy to wie.
Przecież nie oskarżam Pani Szczuki. Sam w czasie dyskusji nad tą sprawą nawoływałem do rozsądku i zimnej oceny i interpretacji faktów.

Wiesz, że w tym przypadku na 100% tak nie było. Nie mam żadnej przesłanki by wątpić w tę stuprocentową pewność. Niech te Twoje 100% będą jedną z opinii. Chciałbym, by ktoś przekonał mnie argumentami, a nie zapewnieniem o swojej pewności. Chciałbym zyskać pewność, że w tej sprawie nie ma drugiego, ani kolejnego dna.

Ja też na 100% zgadzam się z Twoją opinią, że zdarzają się na Forum niegodne insynuacje. Sam ich zaznałem. Stwierdzam fakt. Nie mam urazy.
Dlatego tu jestem. I dlatego zadaję takie bzdurne pytania, które wyglądają na insynuacje.

Niestety, czasy mamy gorące. Wiele się dzieje. I od polityki się nie ucieknie.

Serdecznie pozdrawiam.

Cz mar 23, 2006 0:45
Zobacz profil WWW

Stanisław - a mnie to w sumie obojętne, jeśli nie ma jasnych dowodów.

Robię to, co uważam za słuszne w danej sytuacji, a reszta mnie mało interesuje. Jeśli coś jest próbą manipulacji, to jest to problem manipulujących.

Wyobraź sobie, że okładkę Machiny zaprojektowałby ktoś podkupiony z konkurencyjnego pisma, żeby zniszczyć konkurencję w zalążku. Czy w takiej sytuacji należałoby nie protestować, żeby uniknąć bycia wykorzystanym w manipulacji?

Jeśli ktoś coś takiego udowodni, będę się tym zajmować - w takim sensie, że zastanowię się, czy i jak na to odpowiedzieć. Na razie to spekulacje, z którymi nic i tak nie zrobię. Szkoda nerwów.

Cz mar 23, 2006 7:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]