Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 08, 2025 17:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Zacząć się bać? 
Autor Wiadomość

szara_sowa napisał(a):
Zacząć się bać?

A bój się, bój do woli.
Strach ma wielkie oczy. Jak u sowy.
Wspaniale Stanisławie... Bardzo optymistyczne podejście :)

Wt wrz 05, 2006 21:43
Cytuj:
Chyba o ten ban na pacyfizm i ekologię w szkołach.

Można bronić pokoju nie będąc pacyfistą i szanować przyrodę nie będąc ekologiem.

Poza tym nauka o ochronie środowiska to sozologia,a "ekolodzy" to potoczne określenie tych którzy działają na rzecz ochrony środowiska.

Co do autostrad to bym protestował.Ale nie musiałbym się przywiązywać do drzewa w tym celu.Autostrady hałasują i jest tam wiele wypadków.Po za tym jak rower przejedzie,o pieszych już nie mówiąc.

Pn paź 30, 2006 17:21

Jednocześnie jednak nie potrafię zrozumieć ludzi, którzy z góry traktują ekologów jako osoby których należy sie bać, a nie szanować (nie mówie tutaj o tych "zaawansowanych" przypadkach, którzy nawet mięsa nie jedzą, ale ogólnie, mam na myśli tylko tych zainteresowanych). Albo ludzi, którzy twierdzą, że ochrona środowiska równie dobrze mogłaby nie istnieć. Egzystować pewnie jakoś i tak musielibyśmy. Lecz to jest "zdrowe" podejście do życia?

Pn paź 30, 2006 22:08
Wiem, że mozna inaczej niż przykuwając się. Ale jak inaczej jeśli spychacz już podjeżdża pod las i podjeżdża maszyna, która te drzewa wytnie?

Wt paź 31, 2006 9:42
Chaota,w twoim podpisie widzę słowa obraźliwe dla Kościoła.Nazwałeś KK sektą.Nie mogę biernie patrzeć na taki podpis.Czy mógłbyś ten podpis usunąć.Dziękuję.

Wt paź 31, 2006 12:50

Niektóre drzewa trzeba wyciąć... i wtedy nie mam zamiaru nikogo powstrzymywać. Czasem jednak trzeba komuś przemówić do rozsądku wskazując na poważne przyczyny bezmyślnej wycinki lasów.
Powieram Eire... Mamy prawo do wolności słowa, myśli i wyznania pod warunkiem, że tym samym nikogo swoim zachowaniem nie obrażamy. Ty się do tego niedostosowałeś... Jaki masz cel w nazywaniu KK sektą? Człowieku opamiętaj się!

Wt paź 31, 2006 16:28

Wiem, że mozna inaczej niż przykuwając się. Ale jak inaczej jeśli spychacz już podjeżdża pod las i podjeżdża maszyna, która te drzewa wytnie?
Pamiętam ekologów przykuwających się do nowo otwieranej zapory w Czorsztynie w 1997 r. Było to chwilę przed wielką powodzią, jak obliczono później, koszty budowy zapory, ponad 1 mld zł, zwróciły się w ciągu dwóch tygodni tej powodzi, biorąc pod uwagę szacowane straty jakie ponieśli by ludzie mieszkający wzdłuż Dunajca oraz Wisły, gdyby zapory nie było.
Przykładem kontrowersyjnych działań ekologów była też walka z DDT: jedynym praktycznie dostępnym w krajach trzeciego świata środkiem zwalczającym moskity będące źródłem zarażenia malarią pochłaniającą
miliony ofiar.
Z drugiej strony są ekolodzy prowadzący sensowną i pożyteczną działalność. Chyba nie ma co więc wrzucać wszystkich ekologów do jednego worka, lepiej oceniać poszczególne sytuacje.

Śr lis 01, 2006 14:19

Popieram Micked... Niektórzy tworzą nawet rodzaj pewnej sekty... Walczmy o przyrodę, ale z głową!

Śr lis 01, 2006 20:22
Jesli admini tej strony mają prawo zabraniać mi umieszczac w podpisie link do strony wisznuickiej bo jakaś strona anty-sekciarska uważa ich za sektę (mimo, że polskie prawo ma na ten temat inne zdanie) to mam identyczne prawo uznawać KK za sektę. Nie mam zamiaru tym obrażać kościoła. To raczej taki manifest.

Cz lis 02, 2006 14:11
Aha, co do DDT. Mieli prawo z tym walczyć. Przez to wieli ludzi cierpi na malarie ale dzięki zmniejszeniu uzywania DDT istnieje tam jeszcze jakiś ekosystem. http://pl.wikipedia.org/wiki/DDT

Cz lis 02, 2006 14:15

Nie mam zamiaru tym obrażać kościoła.
W rzeczywistości sprawa wygląda inaczej...

Cz lis 02, 2006 22:23

Aha, co do DDT. Mieli prawo z tym walczyć. Przez to wieli ludzi cierpi na malarie ale dzięki zmniejszeniu uzywania DDT istnieje tam jeszcze jakiś ekosystem. http://pl.wikipedia.org/wiki/DDT

DDT zakazano w bogatych państwach, które nie mają problemów z malarią, w krajach Trzeciego Świata, dopóki ich mieszkańców nie bedzie stać na inne metody walki z tą chorobą, trzeba uznać, że życie człowieka jest ważniejsze od tego, czy będzie mniej, czy więcej gatunków ptaków.
A ekolodzy powinni zająć się znacznie gorszą i znacznie bardziej rozpowszechnioną trucizną i dla człowieka i dla ekosystemu, jaką jest np. dym papierosowy.

So lis 04, 2006 8:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2