Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 07, 2025 3:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 "nieudolni Polacy" 
Autor Wiadomość

Ja na Twoim miejscu Krzysiu CAŁY POST napisałbym WOŁAMY.

To zwiększyło by wagę Twojego odkrycia, że TELEWIZJA (wtedy) KŁAMIE, gdy mówi prawdę i, co może i ważniejsze, nie podlega sterowaniu przez właściwych ludzi.

Nie chcę ci odbierać honoru autorstwa, ale wydaje mi się że mówił o tym Raport Platformy.
Rokita co prawda wyartykułował w stosunku do niego swoistą ambiwalencję, ale on goni w piętkę, miota się to w prawo, to w lewo, od burty do burty jak mawiają wodolotniarze.
Jest również niezależny Raport Batorego ...

Wracając do tematu:
O ile mnie pamięć nie myli, kilka lat temu - okolice 2000-2003 r. - ludzi złowróżbnie wieszczących TO CO JEST TERAZ nazywano delikatnie "eurosceptykami", odsądzając od czci, a może i wiary (choć to było akurat trudne, bo to byli "ultrakatolicy"). Przy okazji wpisując na jedną listę z terrorstami, nazistami, komunistami.

O ile dobrze pamiętam "prawdziwi demokraci" spod znaku UW, PO, SLD szerzyli wizję dobrodziejstw mających spłynąć złotym deszczem na ubogich i zacofanych polaczków (vide "polactwo").

No i zapowiada się że eurpejska manna jednak spadnie.
Więc spokojnie.

"Ludzie rozumu" w ostatnich wyborach zostali przez polactwo docenieni i będą garściamy czerpać z tego co łaskawie Unia zechce zwrócić z uprzednio wyłudzonego.

Więc spokojnie - Krzysiu.

Wt lis 14, 2006 0:36
Zobacz profil WWW

O ile dobrze pamiętam "prawdziwi demokraci" spod znaku UW, PO, SLD szerzyli wizję dobrodziejstw mających spłynąć złotym deszczem na ubogich i zacofanych polaczków (vide "polactwo").

No i zapowiada się że eurpejska manna jednak spadnie.
Więc spokojnie.

Tia - nawet ci proteza z Ziemkiewicza, którego książki jak widać nie raczyłeś przeczytać - nie pomoże w odwracaniu kota do góry ogonem.

Jakoś zapominasz, PieSku szczekający na komendę o dotacjach UE dla rolnictwa...

Wt lis 14, 2006 10:37

Żadnego odwracania nie ma, bo nie ma kota.
PiSu nie przeoczyłem, wymieniłem tylko tych zwiazanych z "grupą trzymajacą władzę". Władzę faktyczną, realną.

Jak wspomniałem odwracaniem kota ogonem się nie zajmuję z braku tegoż, natomiast prawdą jest, że w wolnych chwilach zajmuję się strzyżeniem trawy ...

Wt lis 14, 2006 16:46
Zobacz profil WWW

A mnie podoba się ta pierwsza wersja "nieudolnych" bo sam się taki
czułem :-)
Nie umiem się przepychać łokciami.
Nie umiem skakać do gardła za ochłapami.
Nie umiem iść po trupach.
Wiele takich nie umiem swiadczyło o mojej nieudolności do życia w Polsce,
ta nieudolność była powodem wyjazdu.

Udacznicy tymczasem zapychali konta w bankach szwajcarskich, sprzedawali kraj i też wielu mieszka poza krajem.
O tych prezydent nie wspomina a szkoda.
Ci udacznicy powinni zostać wspomniani w pierwszej kolejności.

Wt lis 14, 2006 17:36

Skoro duze literki Cie raza Stasiu, to pozostane przy mniejszych.
Jestem spokojnym czlowiekiem (z natury) ale fanatyzm, zwlaszcza polityczny bardzo mnie razi- zaslepione osoby usiluja na wszelkie sposoby bronic swoich politycznych idoli- zapominajac ze wszyscy jestesmy ludzmi i czasami mimo dobrych checi bledy popelniamy.
Mnie razi klamstwo w TVP - bez wzgledu na to kto nia steruje. Mowienie nieprawdy powinno byc karane.

Co do konferencji prasowej jaka miala miejsce, moze wartaloby sie zapoznac z jej przebiegiem, zanim sie zacznie bronic swojego pupila? I bynajmniej nie chodzi tu o jedno przekrecone slowo,ale o swiadectwo jakie wystawil nam, Polakom na emigracji, przedstawiciel wszystkich Polakow.

Cytuj:
Question:

As we all know there are a number of Poles who live in the UK and a number as well are homeless and jobless. Don't you think, where is the responsibilities for them, don't you think it should be on both sides? And one more question for just Mr President, did you enjoy the English breakfast?

Mr Kaczynski:

I did enjoy the English breakfast very much, yes, although it was a bit too hearty for me, a bit copious. The hotel is also exquisite, very well located in a wonderful part of London, close to Buckingham Palace. As regards unemployed Poles and homeless Poles in London and the UK, I believe that there are a number of people, not only from Poland but from other countries from the new European Union who are helpless or feckless naturally, but they seek a better life, they go abroad and currently the UK has become a destination of choice for such individuals. Poland does not shirk responsibility for its own citizens. We are aware that this problem exists, we are aware that there are people who aren't doing very well in life but this is something you find in all society. Poland does not seek to avoid its share of the responsibility. We know that there are those who have succeeded in the UK, who have jobs, who are doing very well thank you considering especially the differences between the wages in the UK and in Poland. But these people are registered as unemployed in Poland, so they are living a fiction and they are raising the unemployment figures in Poland while they are doing very nicely here in the UK and their unemployment benefits should rightly be sent to London. And this is something that we would like to do without, but like I said Poland is not avoiding its share of the burden.

Prime Minister:

We try and make sure that we apply welfare rules fairly to all European citizens. But I have to say to you that the vast majority of Polish people that come and work here are working very hard, they are very well regarded and on the whole as I find, and as I think most people do certainly in a city like London, they are both well respected and well liked. And actually I think in time to come this will even itself out, and as the President said, as Poland continues its progress in the years to come European citizens will move across frontiers and often for short periods of time, and I think this is a very good and a healthy thing for the European Union. And actually one of the reasons why we opened our labour markets was because we knew this would be of benefit to us as well, and it has been of benefit to us as well. So although there are difficulties in certain areas, of course when you have significant numbers of people coming in, on the whole I think the Polish delegation here and yourselves will find a very warm welcome from British people towards people from Poland for reasons that are in part of history, but actually reasons today of meeting and mixing with Polish people in a very good way.

Problem bezdomnych i bezrobotnych zostal zauwazony przez jednego z dziennikarzy, ktory zadal powyzsze pytanie.
Wiec
Stanisław Adam napisał(a):
Źle by to świadczyło o Polsce, o Polakach, o polskim Rządzie, gdyby Głowa Państwa będąc z oficjalną wizytą, raczyła nie zuważyć tego problemu. To chyba jasne nawet dla ciemniaków.

jak to jest z tym swiadczeniem o Polsce?

Wracajac jednak do odpowiedzi prezydenta, pomijajac grzecznosciowe formulki o zjedzonym sniadaniu, stwierdzil on, ze nie tylko Polacy sa bezdomni (bezrobotni) ale tez nie brakuje ludzi z pozostalych krajow, ktore niedawno dolaczyly do EU, a wszyscy oni sa nieudolni (bezradni) z natury, szukaja szczescia w innych krajach.
Niech bedzie - mial na mysli tych, ktorzy zostali bezdomnymi i bezrobotnymi, bo tacy sa juz od urodzenia. Niezle. A co z pozostalymi?
Wiemy, ze sa tacy ktorzy odniesli sukces w UK, maja prace, radza sobie dobrze zwlaszcza porownujac roznice miedzy zarobkami w UK a RP. Ale ci ludzie , sa zarejestrowani w urzedzie w RP jako bezrobotni wiec podwyzszaja statystyke bezrobotnych, podczas, gdy tu calkiem dobrze sobie radza a ich zasilek powinien byc wyslany do Londynu

Co z tego wynika? Polacy dziela sie na:
a.bezrobotnych i/lub bezdomnych
b.pracujacych, ale zarejestrowanych w posredniaku jako bezrobotni
Innych nie ma.

Wiec nieudaczniki (o przepraszam- niezaradni) lub kombinatorzy? Niezle.

I to mialo byc:
Cytuj:
"Prezydent wyraził także uznanie dla tysięcy Polaków, którzy rzetelną pracą zdobywają sobie szacunek i dobrą opinię za granicą. Mówiąc o osobach, które pracują za granicą, a jednocześnie w kraju powiększają statystykę bezrobotnych, prezydent nie sugerował, że zaistniała sytuacja jest winą tych osób ani że postępują one w sposób nieuczciwy" - podkreślono w oświadczeniu.

Czyli uczciwy jest ktos, kto twierdzi, ze jest bezrobotny, czerpie z tego tytulu korzysci, a jednoczesnie dobrze zarabia? To jakas nowa wykladnia prawa i sprawiedliwosci.

A uznanie o ciezkiej i rzetelnej pracy wyrazil... angielski szef rzadu. Mimo to, nikt nie mowi o tym, tylko wszyscy trabia o slowach rodzimego prezydenta, ktory bardzo skutecznie "zareklamowal" swoich rodakow. Cel zapewne osiagnal- teraz potencjalny pracodawca majac do wyboru np. Litwina i Polaka, tego drugiego bedzie kojarzyl z nieudacznikiem (bezradnym) ktory chce przejsc do drugiej kategorii- "uczciwych" pseudo-bezrobotnych.

Dziekuje Panie prezydencie w imieniu rodakow z UK, majac nadzieje ze do Dublina jednak Pan nie zawita. Moi znajomi nie podzielaja tej nadziei- jeden z nich juz zaczal trzymac jaja na kaloryferze, a dwoch juz zaklepalo urlop.

PS
Jaja sa kurze- nie pochodza od zadnego innego ptaka, aby nie bylo mowy o prowokacji politycznej- na co wspomniany kolega ma stosowne oswiadczenie.

Wt lis 14, 2006 20:47

Gdyby ktos chcial przesledzic cala dyskusje (a warto- chociazby po to aby zobaczyc, na co ma nadziej nr1 w Polsce) to zapraszam na
http://www.number-10.gov.uk/output/Page10383.asp
skad zreszta zaczerpnalem cytaty do wczesniejszego postu.
Mozna sie tam przekonac, czy cokolwiek "powyrywalem z kontekstu" - lub "klamliwie przetlumaczylem".

Wt lis 14, 2006 21:11

O ile się nie mylę Pan Prezydent po angielsku odpowiedzi nie udzielał.
Tłumacz symultaniczny ma bardzo trudne zadanie. Stoi przed paru wyborami: albo tłumaczyć każde zdanie kawałkami, albo po każdym zdaniu, albo po jakimś fragmencie wypowiedzi. Każde z nich niesie niebezpieczeństwa przekłamań. Tym większe im bardziej struktury języków się różnią. Najwierniej można przetłumaczyć tekst pisany. Można sobie posiedzieć przy kawusi i pokombinować jak najwierniej oddać treść wypowiedzi. Można skonsultować wątpliwości z innymi tłumaczami. Można sobie sięgnąć do setek pomocników: słowników, encyklopedii, tezaurusów itp.

Tłumacz symultaniczny takiego komfortu nie ma.

Może to był tłumacz z nikłym doświadczeniem. Może na niego zadziałał stres wynikły z sytuacji.

Znakomita, biegła znajomość języków niekoniecznie też chadza razem w parze z inteligencją ...

A może ... ?
Może wreszcie to był taki tłumacz jak urzędnik co podsunął do podpisu wniosek o odznaczenie Jaruzelskiego ?
Albo jak "dziennikarz polski", co podsuwa dziennikarzowi np. niemieckiemu pomysły na treści szkalujace Polaków, Polskę lub Rząd Polski.

Bądź uprzejmy przedstwić treść wypowiedzi Prezydenta w języku oryginału.
Wtedy będę pierwszy, który rzuci kamieniem ... No nie, tego to może nie zrobię. Ale na pewno powiem: masz rację Krzysztofie.

Aha, co do telewizji.
Tak mi się wydawało, ale wolałem się upewnić i przejrzałem twoje dotychczasowe wypowiedzi, jakoś nie protestowałeś gdy kłamała i szkalowała telewizja WSI24.
Masz bardzo wybiórcze i koniunkturalne podejście do treści telewizyjnych.
Ale masz to tego prawo. Ostatecznie na tym polega demokracja ...

Wt lis 14, 2006 22:30
Zobacz profil WWW

Ty zapewne to wiesz, inni może też, ale niekoniecznie o tym pamiętają.

Tłumacz przy Prezydencie, Premierze, czy przy marszałkach - zresztą podobnie jak każdy inny ważny urzędnik pracujący razem z nimi - by nim był, musi uzyskać ze służb "specjalnych" certyfikat dopuszczenia do informacji niejawnych.

Oznacza to, że z dwu kandydujacych do tej fuchy, jeden może go otrzymać, inny nie. Decyduje "ktoś" na podstawie "czegoś".
Teoretycznie Prezydent, Premier mają prawo "wglądnąć w to "coś".
Ale czy realnie są w stanie sprawdzić ?

To wielka władza tych powiedzmy, służb. Choć ograniczona tylko do "odrzucenia".
Faktyczna władza nad Prezydentem, Premierem itd.

Jeśli jest uczciwie wykonywana, to ok.
A jeśli nie ?....

Wt lis 14, 2006 23:45
Zobacz profil WWW
Ostrzegam! Wszystkie kolejne niekulturalne/obraźliwe posty zostaną usunięte.

Śr lis 15, 2006 0:34
To wielka władza tych powiedzmy, służb. Choć ograniczona tylko do "odrzucenia".
Faktyczna władza nad Prezydentem, Premierem itd.

Teoria wielkiego spisku narodowego widac nie jest tylko domena rządzących.
Cóz to jednak prawda, ze w demokratycznym państwie mało inteligentni sa wybierani przez jeszcze mniej inteligentnych.

na szczęście naród się ocknął i powiedział:

INNYM RAZEM...IV RZECZYPOSPOLITO

Wiem Stasiu, ze cie to bardzo boli :D

Śr lis 15, 2006 1:27

1. Nie ma obowiązku wypowiadać się wszędzie i na każdy temat. Zupełnie spokojnie można wyłącznie na te, które kogoś interesują. Stawianie zarzutu, "że ktoś się w jakiejś sprawie nie wypowiedział" jest absurdalne i nieuczciwe, gdyż brak wypowiedzi na forum nie świadczy o akceptacji czyichkolwiek działań.

2. Rozumiem - tłumacz pracujący w kontaktach dyplomatycznych był niewiarygodny... Taką tezę wypadałoby uzasadnić - właśnie wypowiedzią premiera w języku oryginalnym... jeśli taką dysponujesz.

3. Rzucania kamieniami nikt od Ciebie nie wymaga. Wystarczy uzasadnianie swoich wypowiedzi w sposób merytoryczny, a nie personalny...

Śr lis 15, 2006 6:29
Akurat nie potrzebujemy tłumacza, aby ocenić co też Prezydent miał na myśli mówiąc, że "wybory samorządowe uważa za nierozegrane".
Tak PiS drażniło mianowanie się i starania Kwaśniewskiego, aby był postrzegany jako "Prezydent wszystkich Polaków".....i L. Kaczyński we wszystkim chce być diametrialnie różny - więc jako Prezydent PiSu, wybory w których PiS nie ma dominującej wygranej są "nierozegrane", do nieudolnych emigrujacych za pracą ma pretensję, że nie wyrejestrowali się z UP....
Zapomina tylko, że "Jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie".....stąd takie "wysokie" poparcie Polaków dla Prezydenta - w granicach 22-26%.....gdyby takie notowania miał Wałęsa lub Kwaśniewski, PiS pierwszy podnosiłby larum, że "nie maja uprawnień, racji, do sprawowania urzędy, bo taka jest wola narodu" :D

Śr lis 15, 2006 9:11

Jo_tka mnie uprzedzila - ranny ptaszek z niej :)
Niemniej jednak w odpowiedzi na To co napisales, chcialbym pare rzeczy uscislic:
1.Wiekszosc moich postow (90%) znajdziesz w dziale Rodzina Chrzescijanska- i nie ma tam nic o polityce.
2.Tutaj trafilem zupelnie przypadkiem- przywiedli mnie "nieudolni Polacy".
3.Ten temat mnie dotyczy - meszkam i pracuje o, jak to ladnie okresliles, "rzut beretem" od Londynu.
4.Klamstwo zawsze bede pietnowal- niezaleznie kto za nim stoi. Zanim komus postawie zarzut, najpierw upewniam sie, czy mam racje . I uwierz mi, ze gdyby podobne farmazony opowiadal reporter z MTV, TV Trwam, CNN czy jakiegokolwiek innego "srodka masowego przekazu" tez bym mu to wytknal.

Wracajac jednak do Twojej propozycji (przyznasz mi racje, pominmy kamienie) - nie zgadzam sie
Z kilku powodow:
1.Skandal wybuchl nie o roznice w slowach nieudolny czy bezradny, ale o to jak o swoich rodakach powiedziala (podobno) najwazniejsza osoba (przynajmniej w polityce), ktory reprezentuje Polske.
2.Tlumaczenia kancelarii przezydenckiej sa , delikatnie mowiac, mizerne- ale o tym dalej
3.Nieudolny tlumacz, ktory wszystko pochrzanil? Nie kupuje tego
4.Czemu ja mam cokolwiek udawadniac? Nie wystarczy Ci oficjalna brytyjska strona rzadowa z zapisem wywiadu?

Ale po kolei. Najpierw slowo w slowo przetlumaczony tekst (tlumacza oczywiscie):

Cytuj:
Jeśli sprawa dotyczy bezrobotnych Polaków i bezdomnych Polaków w Londynie w Wielkiej Brytanii, sądzę, że większa liczba ludzi, nie tylko z Polski ale i innych krajów Unii Europejskiej pozostaje w beznadziejnej i trudnej sytuacji, jednakże szukają oni lepszej sytuacji do życia. Wyjeżdżają za granicę, obecnie celem tych ludzi stała się Wielka Brytania. Polska nie ucieka przed odpowiedzialnością za własnych obywateli. Jesteśmy w pełni świadomi, że istnieje problem ludzi którzy nie radzą sobie w życiu, ale ten problem dotyka ludzi w każdym jednym społeczeństwie. Polska nie szuka sposobu na uwolnienie się od odpowiedzialności. Wiemy dobrze, że są tacy, którym powiodło się w Wielkiej Brytanii, którzy mają pracę, mają się świetnie, dzięki temu, że różnice płac w Wielkiej Brytanii i Polsce są zasadnicze. Lecz ci sami ludzie, w Polsce pozostają zarejestrowani jako bezrobotni, więc istnieją fikcyjnie i podnoszą liczbę bezrobotnych w Polsce, podczas gdy w tym samym czasie mają się świetnie tutaj, w Wielkiej Brytanii a ich korzyści z bycia niezatrudnionymi powinny być wysyłane do Londynu. To jest właśnie coś, czego nie chcielibyśmy robić, ale powtarzam, Polska nie unika swojego udziału w tym ciężarze.

Dlaczego kancelaria prezydenta nie opublikowala tekstu, jaki wypowiedzial prezydent?
To byloby najprostsze i najlepsze wyjscie z sytuacji. Wszyscy przekonaliby sie na wlasne oczy, co powiedzial pan Kaczynski i nie byloby sprawy. Nie wierze aby nie mieli zapisu calego spotkania- a jezeli juz sa takimi gamoniami, to z pewnoscia ktorakolwiek z licznych stacji TV/ radiowych by im go udostepnila- nie wspominajac o rzadzie brytyjskim.
Zakladam wiec ze tasme/kasete maja - zgodzisz sie ze mna? Wiec dlaczego jej nie udostepnia?
Moja odpowiedz brzmi Nie moga. Wyszloby na jaw, ze tlumacz wcale sie nie pomylil.
Dlaczego tak mysle?
Z kilku powodow:
1.Nie podali tlumaczenia.
2.Tlumaczenie z polskiego na polski. Przyklad? Prosze bardzo:
Cytuj:
"Prezydent wyraził także uznanie dla tysięcy Polaków, którzy rzetelną pracą zdobywają sobie szacunek i dobrą opinię za granicą. Mówiąc o osobach, które pracują za granicą, a jednocześnie w kraju powiększają statystykę bezrobotnych, prezydent nie sugerował, że zaistniała sytuacja jest winą tych osób ani że postępują one w sposób nieuczciwy" - podkreślono w oświadczeniu.

Przedstawienie kogos jako pracujacego, a jednoczesnie bezrobotnego jest wyrazeniem uznania?! Dziekuje uprzejmie :(
3.Jaka jest szansa, ze zawodowy tlumacz na bardzo odpowiedzialnym stanowisku przekreca wypowiedzi tak, ze nabieraja zupelnie innego znaczenia? Nie wiem Stanislawie jakie warunki musi spelniac czlowiek aby zostac tlumaczem rzadowym, ale z pewnoscia nie jest to tegoroczny absolwent anglistyki.

Tak wiec mamy sytuacje nastepujaca: oficjalny zapis calej konferencji, kilka artykulow prasowych, metne tlumaczenie kancelarii prezydenckiej poparte nieujawnieniem przemowienia w oryginale przeciwko Twojej niezachwianej wierze w prezydenta RP?

Sam ocen, kto powinien udowadniac swoje racje. Tym niemniej ze swej strony obiecuje przyznac Ci racje i przeprosic osobe poszkodowana- czyli prezydenta RP, jezeli udowodnisz ze ORYGINALNE nagranie rozni sie od tlumaczenia.

PS
Pamietasz jak Walese oskarzali, ze nie skonczyl zawodowki? Co on wtedy zrobil- pokazal wszystkim swiadectwo/dyplom. Kwasniewski tego nie zrobil- co mial niby pokazac?

Śr lis 15, 2006 22:05
Dlaczego kancelaria prezydenta nie opublikowala tekstu, jaki wypowiedzial prezydent?

Tłumaczenie jest proste:
Dlatego, ze kolejny raz chciała chronic skompromitowanego i nieudolnego Prezydenta i kolejny raz im nie wyszło.
Kasete maja na 100 %, bo tylko kompletni gamonie nie maja zapisu tego co Prezydent oficjalnie mówi. Po prostu staraja sie kryć kolejna gafę kogos kto ma poparcie rzędu 22-25 % społeczeństwa.

Cytuj:
Nie wiem Stanislawie jakie warunki musi spelniac czlowiek aby zostac tlumaczem rzadowym,

Tłumacz rządowy musi posiadac funkcje tłumacza przysiegłego. Z cała pewnościa nie moze to byc tegoroczny absowlent anglistyki. Po prostu posiada zbyt małe kompetencje.

Cytuj:
Pamietasz jak Walese oskarzali, ze nie skonczyl zawodowki? Co on wtedy zrobil- pokazal wszystkim swiadectwo/dyplom. Kwasniewski tego nie zrobil- co mial niby pokazac?

Lech Kaczyński doktor z habilitacja - ktos kto jest najbardziej wykształconym z wszystkich poprzednich Prezydentów. Niestety wykształcenie to "prawie" inteligencja, a "prawie" robi wielka różnicę. Czego wyraźnym dowodem jest obecny Władca Polski.
Szczęsciem jest to, ze taka osoba sprawuje władze tylko 5 lat...te pozostałe 4 jakos przetrwamy, a potem znów bedzie normalnie.
Chociaż szczerze mówiąc byłoby OK, gdyby nie ten bliźniaczy tandem.
Braterstwo ważniejsze od interesu kraju!

Śr lis 15, 2006 22:27
Tłumacz rządowy musi posiadac funkcje tłumacza przysiegłego. Z cała pewnościa nie moze to byc tegoroczny absowlent anglistyki. Po prostu posiada zbyt małe kompetencje.

Przepraszam!! Przy obecnym rządzie, moze to byc nawet rolnik z niepełnym podstawowym i minimalnym kursem angielskiego prowadzonym w Domu Kultury....wazne by należał do PiS lub przystawek (SO, LPR)

Śr lis 15, 2006 22:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2