Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 07, 2025 3:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 IDZCIE NA WYBORY 
Autor Wiadomość

Chyba za niedojście do urny. Za niewypełnienie karty krzyżykami też ?

Za nie wzięcie udziału w wyborach - jest kara.

Nikt nie sprawdza jak ktoś głosował.
Próba reductio ad absurdum nie udana Stanisłąwie, podobnie jak nachalna propaganda proPiSowa.
Wręcz - cytując twego idola - oszalały atak na PO.

Pn lis 13, 2006 12:28

To powiem tak - płacht dostałam cztery. W pojedynczych przypadkach kojarzyłam nazwisko. W niewiele liczniejszych udało mi się znaleźć na temat danej osoby coś więcej niż jej wiek. To niewiele oznaczało czasem miejsce pracy i nic ponadto. Bardzo mi przykro - dla mnie takie wybieranie to czysta żywa kpina.

Nie mam czasu spędzać życia na oglądaniu polityków. Jest wiele ważniejszych rzeczy do robienia w życiu.

Punkt drugi. Pojedyncza osoba niczego nie osiągnie. Zatem trzeba wybierać pewne koncepcje i pewne ugrupowania. Nawet w samorządzie. O koncepcjach i ugrupowaniach informacji nie uświadczysz. Więc?

Punkt trzeci. Jeżeli wszyscy lekarze zajmą się polityką, kto będzie leczył ludzi? Itd. Kraj nie może się składać z samych polityków, więc stwierdzenie "kandyduj" jest absurdalne. Dodatkowo dlatego, że mnie na to nie stać.

I ostatni punkt. Akceptuję, że mam wobec tego kraju i ludzi pewne obowiązki. Nie oczekuję pomocy. Nie oczekuję ułatwień. Mogę przyjąć do wiadomości, że jakiś problem wymaga rozwiązania. Ale osobiście oczekuję jedynie świętego spokoju.

Na razie sobie radzę. I mam nadzieję, że będzie tak dalej. Oczywiście - w pewnych sytuacjach pomoc jest konieczna. OK - chętnie pomogę, na tyle na ile mogę i potrafię. Nie uchylam się od tego obowiązku. Dla siebie proszę o minimum wtrącania się w moje działania...

I nie narzekam. Czasem tylko komentuję... To mi wolno, prawda?

PS. Głosowałam. Ale rozumiem ludzi, którzy odmawiają udziału w atrapie demokracji... Rozumiem również tych, których nasz standard polityczny zbrzydził...

Pn lis 13, 2006 12:55

Cóż - nie można miec do wszystkich pretensji o to że nei wie się kto jest kto z kandydatów.
Prawdopodobnie istnienie JOW uprościłoby sprawę.

A cztery płąchty - cóż - mieliśmy cztery wybory na raz.

Pn lis 13, 2006 14:18

jotko, wybacz, ale chyba nie bardzo wiesz, jak wygląda praca radnego :)

to nie oznacza, ze musisz zrezygnowac z pracy lekarza, to oznacza, ze dzielisz sie ze społeczeństwem częścią wiedzy, mądrości, rozsądku, jakie nabyłaś w czasie swojego życia [oczywiscie teraz teoretyzuję - tak powinno być]
dlatego nie musisz miec jakiejs wybitnej wiedzy politycznej, by byc radnym, nie musisz byc politykiem - dla mnie radny to osoba, ktora potrafi zarządzać takim większym domem, jakim jest moje miasto czy powiat

polityka zaczyna sie w wyborach do parlamentu

poza tym oczekiwanie, ze nagle w W-wie znajdziesz same "czyste dobro" zamiast tych trzech punktów "zła", które wymienilas, jest naiwnością
nie ma wśród ludzi "czystego dobra" - są ludzie

a ze nie uznalas za stosowne zapoznać sie raz na 4 lata z programem, jaki głoszą kandydujące stowarzyszenia, partie, porozumienia itp - to świadczy tylko o tym, ze sama tę "atrapę" demokracji tworzysz

ja nie "pluję" na demokrację, widzę jej plusy i minusy [czasem wydaje sie ze minusów jest wiecej] - jesli znacie jakiś inny, lepszy system, to zaproponujcie

jesli nie zgadzacie sie z minusami demokracji, to sprobujcie im konkretnie zaradzić - poznając partie, chodząc na sesje gminne [powinno sie to robic] - interesując sie czyms wiecej, niz pracą, domem, wypoczynkiem - interesując sie światem i współuczestnicząc w chociazby nieudolny sposob w jego współtworzeniu

moim zdaniem brak zaintersowania polityką najblizszą - na poziomie gminy, powiatu, to lenistwo i wygodnictwo
sama jestem pod tym względem leniwa, ale staram sie nie przerzucać tego na kandydatow, partie czy system demokratyczny - glosowalam wczoraj na osobę, ktorą znam, na partię przeciwko pewnej partii i na kobiety w tej partii - wierzę w zdrowy rozsądek kobiet ;)

Pn lis 13, 2006 14:28

Chwileczkę, Elu - nie rozumiemy się trochę.

Kwestia z lekarzem była jedynie przykładem. Ogólnie - uważam, że można mieć w życiu wystarczająco dużo ważnych zajęć, żeby nie uważać za słuszne angażowania się czynnie w politykę, w sensie bycia wybieranym. Bo może nie wiem, na czym polega praca radnego, ale wiem jedno - wymaga pewnej wiedzy, pewnej świadomości - właśnie po to, by zarządzać mądrze. A zatem to nie tylko spotkania raz na jakiś czas.

Więc stwierdzenie: nie masz na kogo głosować - kandyduj uważam za niesprawiedliwe.

Kolejna sprawa
Nie oczekuję, że znajdę "samo dobro". Nie wiem, czy doczytałaś - ja głosowałam. Ale rozumiem ludzi, którzy uważają, że nie ma dobrego wyboru. To nie jest obojętność. To jest rodzaj prywatnego weta.

Co do zapoznania się - to nawet próbowałam. Dowiedzieć się na przykład kim są osoby kandydujące, co sobą reprezentują, co robiły dotychczas. Ze skutkiem jak wyżej. Można znaleźć listę, do której przynależą, imię nazwisko i wiek. Kropka.

Na chodzenie na sesje gminne nie mam czasu. I nie interesuję się tylko pracą, domem i wypoczynkiem. Doba ma tylko 24 godziny i część z tego muszę przespać. Wszystkim się zajmować nie mogę.

I chyba tyle.

Pn lis 13, 2006 16:48

Ja to chyba w innej Polsce żyję... :D Przepraszam, że to będzie długi post, ale obiecuję Wam małe, ciekawe political fantasy. :D

Miejsce akcji: Suwałki

Co zrobiłem:
1. Przeczytałem programy (wszystkie takie same).
2. Oglądałem debaty, czytałem wywiady, a nawet protokoły posiedzeń Rady z Internetu.
3. Zdecydowałem o wyborze na podstawie dokonań i charakteru działań ludzi (wykluczyłem postkomunistów, bo charakter ich działań w mieście jest w mojej ocenie powierzchowny, autorytarny i oparty nie na kompetencji, a na wzajemnych przysługach).

Wygrali:
1. ten sam "czerwony" prezydent (wieczór wcześniej zrobił wielkie obchody Święta Niepodległości, gdzie artyści operowi go wychwalali, tańczył z ładną panią i całował się z maestro), więc jego zwycięstwo mnie specjalnie nie zdziwiło. Ale niech tam - w końcu on jest tylko wykonawcą ustaleń rady miasta.
2. na 23 miejsca w suwalskiej Radzie Miasta 19 zajęło środowisko postkomunistyczne. 4 PiS (w tym mój faworyt na szczęście). Ale jak zobaczyłem liczbę głosów to mi kopara opadła.

Podaję liczby głosów i dalej mandatów za te głosy:

KWW „ Z Gajewskim dla Suwałk”- 7 394 głosów / 10 mandatów
KW Prawo i Sprawiedliwość- 5 325 głosów / 4 mandaty
KKW SLD + SDPL+ PD+ UP Lewica i Demokraci- 3 136 głosów / 5 mandatów
KWW „ Blok Samorządowy”- 2 917 głosów / 4 mandaty
KW Platforma Obywatelska- 1 910 głosów
KW Chrześcijańskiego Ruchu Samorządowego- 604 głosów
KW Samoobrona RP- 493 głosów.

Zgaduj zgadula - jak to się dzieje, że Blok Samorządowy ma tyle mandatów w Radzie co PiS, mimo prawie dwa razy mniejszej ilości głosów? Bo był w bloku (zaznaczonym na czerwono). Pomysł PiSu nota bene.

Jesteśmy oszukiwani jako wyborcy. Pal sześć kupowanie głosów za wódkę, pal sześć łamanie ciszy wyborczej, pal sześć kampanie za publiczne pieniądze - to wszystko grzechy konkretnych ludzi.

Ale my jesteśmy oszukiwani już systemowo - i to trzy razy.

Pan Kowalski może zdobyć najwięcej głosów ze wszystkich kandydatów w swoim okręgu i...
1. Nie wejdzie, bo jego komitet wyborczy w sumie zdobył najmniej głosów.
2. Nie wejdzie, bo jego KW był drugi w ilości głosów, a pierwszy KW zblokował się z innymi, których reprezentanci zasiądą w radzie.
3. Wejdzie i... po wygranej złoży mandat, bo dostanie propozycję lukratywnej posady w instytucji podległej radzie (zarząd budownictwa, ośrodek kultury itp.).

To jest lista grzechów naszej demokracji. Wiem, że niekompletna, ale wystarczająca, żeby oddawać nieważny głos jako protest.

To co? Okręgi jednomandatowe?

Ps. O Suwałkach się mówi, że to miasto-arbuz – z wierzchu zielone, w środku czerwone. A opozycja – pestki. :D Niech Bóg o tym arbuzie nie zapomni! :)

Pn lis 13, 2006 22:21

Ja w ramach protestu nie polazłem- nie chciało mi się męczyć, a wynik doskonale wytypowałem na miesiąc przed wyborami. Oddać nieważny głos? Można, tylko po co? Żeby wkurzyć, często Bogu ducha winną komisję? Nie lepiej spaść z frekwencją tak nisko, że wybory należałoby uznać, za nieważne?(Nie wiem czy w samorządowych tak jest, ale chyba w jakichś tam było;P)
No ale, kożystając z okazji- chciałbym pogratulować wyniku panu Wojciechowie Wierzejskiemu z LPR :D

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Pn lis 13, 2006 23:30

Nie oczekuję, że znajdę "samo dobro". Nie wiem, czy doczytałaś - ja głosowałam. Ale rozumiem ludzi, którzy uważają, że nie ma dobrego wyboru. To nie jest obojętność. To jest rodzaj prywatnego weta.

Demokracja jo_tka to - podobnie jak małżeństwo - to sztuka kompromisu.
Tylko w ten sposób można do czegoś dojść.

Wt lis 14, 2006 10:43

Ale my jesteśmy oszukiwani już systemowo - i to trzy razy.

Nie tak dawno zwracaliśmy na to blokowanie list by PiS uwagę - wtedy micked, StanisławAdam i jeszcze kilku proKaczystów pisało na tym forum epistoły że to jak najbardziej legalne i demokratyczne i że w ogóle PiS dba o nasze wspólne dobro tak że jeju jeju.

No to mamy wyniki tego kurczowego trzymania się koryta przez funkcyjnych PiSu - demokrację chłopcy to mają głęboko w d...

Wt lis 14, 2006 10:48
Mialem juz na ten temat nie pisac,ale coz wtrace swoje trzy grosze:D

elka napisał(a):
jotko, wybacz, ale chyba nie bardzo wiesz, jak wygląda praca radnego :)

to nie oznacza, ze musisz zrezygnowac z pracy lekarza, to oznacza, ze dzielisz sie ze społeczeństwem częścią wiedzy, mądrości, rozsądku, jakie nabyłaś w czasie swojego życia [oczywiscie teraz teoretyzuję - tak powinno być]

Oczywiscie,ze nie musi rezygnowac z pracy lekarza. Niemniej to zajmuje MASE czasu. Poza tym jest to jednak bardziej domena ekonomistow,ludzi biznesu,ktorym nie jest obce slowo "zarzadzanie", niz lekarzy...Sama "mądrosc i rozsądek, jakie nabylo sie w czasie zycia" (ktore z reguly dotyczy innych dziedzin zycia) nie wystarcza. Trzeba caly czas zyc sprawami miasta. Swiat sie zmienia,trzeba naokraglo obserwowac zmiany zachodzace w otoczeniu jak i zmiany zachodzace w samym miescie. Swoja droga jestem ciekawy czy Ty wiesz jak wyglada praca radnego, jakies empiryczne doswiadczenie? Z tego co wiem najwazniejszym zadaniem radnych jest uchwalenie budzetu miasta. Zajmuje sie tez m.in. opieka zdrowotna, szkolami, lokalnymi podatkami,sportem... No coz,moze czegos nie wiem...

Cytuj:
a ze nie uznalas za stosowne zapoznać sie raz na 4 lata z programem, jaki głoszą kandydujące stowarzyszenia, partie, porozumienia itp - to świadczy tylko o tym, ze sama tę "atrapę" demokracji tworzysz

Zacznijmy od tego, ze w wielu miastach wygrywaly badz uzyskaly jakas tam liczbe osob w radzie lokalne komitety wyborców,ktore powstawaly jak grzyby po deszczu i o zadnych 4 latach wstecz mowy byc nie moze. Poza tym byly komitety,ktore w ogole sie nie dostaly... Dla mnie 90% kandydatow z tychze komitetow byla anonimowa, rownie dobrze moglbym glosowac na ciebie ;-) Po drugie wiele partii laczylo sily stosunkowo krotko przed wyborami (w moim miescie kandydaci z PiSu i PO startowali z jednej listy)i co za tym idzie szli na kompromisy.Po trzecie partia startujac 4 lata temu miala inne cele i priorytety niz teraz, co wynika m.in. ze zmian zachodzacych w miescie i poza nim. Mowimy o wyborach samorzadowych !!! Tu mowy byc nie moze o identycznym patrzeniu na miasto jak bylo to iles lat wstecz.Inna jest sytuacja ekonomiczna miasta, inne priorytety niz byly wtedy.To co bylo,a nie jest nie pisze sie w rejestr ;-) Ludzie z partii w miescie x i naczej patrza na zycie niz osoby z tej samej partii w miescie y. Aby swiadomie zaglosowac,trzeba bylo jednak sporo czasu poswiecic tuz przed wyborami,a i tak o wiekszosci kandydatow niewiele mozna bylo sie dowiedziec...Czesto nic...

Cytuj:
chodząc na sesje gminne [powinno sie to robic]

Nie mam czasu chodzic wtedy kiedy obraduje rada,podobie jak wiekszosc obywateli. Jedynym zrodlem informacji pozostaje lokalna prasa i telewizja... na wszystko czasu nie starczy, cos trzeba wybrac i niech ten "ktos" zdecyduje o tym...

Cytuj:
sama jestem pod tym względem leniwa, ale staram sie nie przerzucać tego na kandydatow, partie czy system demokratyczny - glosowalam wczoraj na osobę, ktorą znam, na partię przeciwko pewnej partii i na kobiety w tej partii - wierzę w zdrowy rozsądek kobiet

No to mowi wszystko o Twojej swiadomosci dokonania wyboru. Nie mam wiecej pytan. To tyle z mojej strony

N lis 19, 2006 20:08

To co? Okręgi jednomandatowe?

Tak. Najwyższy czas skończyć z tą fikcją demokracji (tak w naszym kraju nazywane jest partyjne pasożytnictwo).

Pytanie dodatkowe: po co nam 50 tysięcy radnych?
Czy nie wystarczyłoby 5 tysięcy?

N lis 19, 2006 22:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2