Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 07, 2025 14:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Demokracja ok, ale tylko jak nam pasuje 
Autor Wiadomość
Post Demokracja ok, ale tylko jak nam pasuje
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... 01616.html

Zapraszam do przeanalizowania artykułu. Dla mnie dowodzi on "pędu do władzy" oraz permamentnego partyjniactwa i chęci obsaddzenia wszystkich możliwych stanowisk "naszymi". Jednocześnie Giertych bezczelnie daje wszystkim do zrozumienia, że ON i TYLKO ON może rządzić oświatą. Wybaczcie, ale takie zachowanie w demokratycznym kraju powinno być niedopuszczalne.

Crosis

Wt gru 19, 2006 8:41

Demokracja ok, ale tylko jak nam pasuje
Fuj. Znowu polityka...
A myślałem, że będzie można podyskutować sobie o podejściu co poniektórych katolików (również z tego forum) do demokracji: "w Polsce jest 95% katolików, więc powprowadzamy sobie dowolne prawa, jakie tylko chcemy. Poganie, ateiści, heretycy, schizmatycy i w ogóle cała ta czerwona hołota nie ma prawa mieć żadnych 'ale', bo my mamy rację i jest nas więcej!"...
José Ortega y Gasset płacze w zaświatach :(...

Wt gru 19, 2006 8:53

Crosis: To nic nowego. U nas od dawna panują takie zwyczaje. Po prostu upartyjnianie państwa traktowane jest jako droga do skutecznego rządzenia dla dobra ludu. I niewiele można z tym zrobić, bo mentalności ludzkiej nie zmienisz prawem.

Wt gru 19, 2006 12:12

Po prostu upartyjnianie państwa traktowane jest jako droga do skutecznego rządzenia dla dobra ludu. I niewiele można z tym zrobić, bo mentalności ludzkiej nie zmienisz prawem.

Przez kogo jest tak traktowane? Przez lud czy przez władzę?

Mi się wydaje, że lud ma naiwną nadzieję, że tym razem (czyli po każdych kolejnych wyborach) stanowiska państwowe będą obsadzane według klucza fachowości. Czyli że nastąpi dobrowolne odpartyjnienie państwa przez same partie. Lud uważa, że takie rozwiązanie to droga do skutecznego rządzenia dla jego dobra.

Wątpię też, aby władza traktowała upartyjnianie państwa jako drogę do skutecznego rządzenia dla dobra ludu. Chyba, że przyjmiemy dogmat "dobro partii dobrem narodu" ;)

Wt gru 19, 2006 12:38

Wt gru 19, 2006 18:18

Ok odniosę się do tej du...kracji ale w nawiazaniu do postu kolegi SweetChild'a
Cytuj:
Mi się wydaje, że lud ma naiwną nadzieję, że tym razem (czyli po każdych kolejnych wyborach) stanowiska państwowe będą obsadzane według klucza fachowości.
To sie kłuci z samą ideą demokracji czyli "rzadow hien nad oslami". Klucz fachowości to w dyktaturze (Pinochet po 1973 zawołał do pomocy Miltona Friedmana i jego uczniów.)
Podobno demokracja prowadzi do dyktatury wiec jestesmy na dobrej drodze.

Wt gru 19, 2006 21:20
Mnie w tej sprawie najbardziej nie podoba się brak określenia swojego stanowiska PRZED konkursem, na etapie akceptacji kandydatów - ustalania warunków, jakie muszą spełniać. Za niepoważny uważam brak zgody na pełnienie stanowiska przez osobę, która dwukrotnie konkurs wygrała.
Mogę zrozumieć - chociaż nie pochwalam- chęć obsadzenia stanowisk ludźmi podzielającymi poglądy polityczne ministra, natomiast nie rozumiem sprzeciwu PO sprawie :?

Wt gru 19, 2006 21:24
Coś trzeba robić w tym zakonie....

Chyba za koniem :D
Bo z niej taka zakonnica jak ze mnie chinski cysorz :D

Cytuj:
- Nie powołam Beaty Florek. W Łodzi będzie kolejny konkurs na kuratora - powiedział wczoraj "Gazecie" Roman Giertych.

Po uzasadnienie decyzji odesłał do wiceministra Mirosława Orzechowskiego, ale ten nie odbierał telefonu. Dziś Orzechowski przyjeżdża do Łodzi, by powiedzieć o tym wojewodzie Helenie Pietraszkiewicz (PiS).

Co może powiedzieć Orzechowski? Chyba tylko to, że Florek pochodzi od małpy (w czerwonym), a on chce kuratora pochodzacego bezpośrednio od Boga. Tak jak od Niego pochodza ministrowie MEN i cały LPR :D

Dyletancki ten MEN i strasznie upartyjniony, ale czego tutaj chcieć?
Giertych swoje kadry opiera o MW (Orzechowski to taka troche podstarzała młodzież, ale mentalnośc podobna), a tam same "boskie" stworzenia :D

Oddanie MEN LPR-owi to jedna z wielu licznych klęsk partii Kaczorów.

Ale cóż...jaki Gospodarz, taki inwentarz

Wt gru 19, 2006 21:54

Coś trzeba robić w tym zakonie....

PTR :arrow: Nie ma takiego zakonu jak SWD ;) Sa ksieza werbisci (SVD). Ja znam rozwiniecie skrotu SWD jako Samozariadnaja Wintowka Diegtariewa (Samopowtarzalny karabin diegtariewa) Choc faktycznie - z poczatku myslalem, ze Dominika jest zakonnica. To tak k'Woli uscislenia :)

Wt gru 19, 2006 23:28

Ja znam rozwiniecie skrotu SWD jako Samozariadnaja Wintowka Diegtariewa (Samopowtarzalny karabin diegtariewa)

Dla ścisłości SWD to Karabin Snajperski Dragunowa (Снайперская Винтовка Драгунова).
Wasilij Diegtiariew był konstruktorem ręcznego karabinu maszynowego DP i jego modyfikacji DPM (taki z talerzowym magazynkiem).

Śr gru 20, 2006 9:42

Śr gru 20, 2006 9:49
Ja tylko chciałbym serdecznie podziękować wszystkim, którzy doinformowali mnie w kwestii stanu duchownego naszej rozmówczyni, gdyż dzięki nim na nowo odzyskałem tak nagle utracone poczucie szacunku dla zakonów.

Śr gru 20, 2006 10:25

Ja tylko chciałbym serdecznie podziękować wszystkim, którzy doinformowali mnie w kwestii stanu duchownego naszej rozmówczyni, gdyż dzięki nim na nowo odzyskałem tak nagle utracone poczucie szacunku dla zakonów.

Nie wiem, czy nie powinien mieć tu zastosowania Punkt 7 § II Regulaminu:
Cytuj:
(...)W przypadku rejestracji loginu sugerującego status osoby duchownej lub zawierającego imię i nazwisko osoby powszechnie znanej Administrator zażąda udostępnienia danych umożliwiających potwierdzenie tożsamości.

W przypadku loginu "SWD Dominika", do tego połączonego z awatarkiem, wielu użytkowników może mieć wrażenie, że jest to osoba duchowna.

Śr gru 20, 2006 11:11

Ta informacja została potwierdzona.
Login nie zawiera informacji o statusie osoby duchownej tylko trzy literki, a w kwestii awatarków - elka nie jest muzułmanką, ja nie jestem kotem, a Asienkka z całą pewnością nie ma różowych włosów. Nie czuję się zobligowana do reagowania na błędne skojarzenia...

Śr gru 20, 2006 11:48

Nie czuję się zobligowana do reagowania na błędne skojarzenia...

Jeśli te skojarzenia sa dość powszechne, a głoszone poglądy mocno kontrowersyjne, to mogą powstać szkody dla wizerunku osób duchownych.

W żadnym wypadku nie miałem jednak zamiaru obligować Ciebie ani pozstałych modów do czegokolwiek, to było tylko moje spostrzeżenie na marginesie dyskusji, która od początku mocno odbiegła od tematu wątku. Na pewno nie odejdę z Forum, jeśli to moje spostrzeżenie zostanie zignorowane ;)

Śr gru 20, 2006 12:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 15 ]