Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 27, 2025 2:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
 Państwo wyznaniowe - państwo świeckie - państwo ateistyczne 
Autor Wiadomość

Z formalnego punktu widzenia masz rację, jednak ja jako wyborca mogę sobie postawić pytanie o własne intencje czy motywacje. I dlatego zastanawiam się, na ile nie zagłosuję na LiD z przyczyn religijnych (np. dlatego, że proponowane przez tę partię rozwiązania są sprzeczne z nauką KK, więc ich popieranie mogłoby być grzechem). Jaki wpływ może mieć taki sposób myślenia na przeciętnego wyborcę-katolika? Na ile jest to motywacja religijna, a na ile etyczna? Tak się tylko głośno zastanawiam, tym razem nie chcę niczego udowadniać ;)

I jak już sobie postawisz to pytanie o religijność twoich intencji wyborczych i odpowiedź będzie pozytywna to nie rób sobie wyrzutów bo czerpanie z różnych źródeł swoich przekonań jest świętym prawem obywatela. :)

Pt paź 19, 2007 17:21

I jak już sobie postawisz to pytanie o religijność twoich intencji wyborczych i odpowiedź będzie pozytywna to nie rób sobie wyrzutów bo czerpanie z różnych źródeł swoich przekonań jest świętym prawem obywatela. :)

Nie mam żadnych wyrzutów, jak czerpię z różnych źródeł na własny użytek. Mam jedynie opory przed przymuszaniem reszty do czerpania z tych samych źródeł :)

Pt paź 19, 2007 21:59

Paschalis napisał(a):

Nie mam żadnych wyrzutów, jak czerpię z różnych źródeł na własny użytek. Mam jedynie opory przed przymuszaniem reszty do czerpania z tych samych źródeł :)

A ktoś tu kogoś przymusza?

Pt paź 19, 2007 22:00

To nieuchronne... W państwie demokratycznym większość stanowi prawo i przymusza mniejszość do jego przestrzegania. Jak większość ustanowi prawny zakaz zabijania, to nawet jeśli znajdzie się dwóch odmieńców, z których jeden chce być zabity, a drugi chce go zabić, to większość im tego zabroni.

Pt paź 19, 2007 22:16

Paschalis napisał(a):

To nieuchronne... W państwie demokratycznym większość stanowi prawo i przymusza mniejszość do jego przestrzegania. Jak większość ustanowi prawny zakaz zabijania, to nawet jeśli znajdzie się dwóch odmieńców, z których jeden chce być zabity, a drugi chce go zabić, to większość im tego zabroni.

Dokonanie wyboru na tego lub innego kandydata w wyborach nie jest równoznaczne ze zmuszaniem reszty Polski do takiego lub innego prawa. Co innego referendum, ale nie wybory.

Poza tym, skoro to jest właśnie normalne w demokracji, że wola większości (wynikająca z różnych przesłanek) jest fundamentem prawodawstwa to należy się z tym pogodzić i nie biadolić. ;)

Pt paź 19, 2007 22:33

Dokonanie wyboru na tego lub innego kandydata w wyborach nie jest równoznaczne ze zmuszaniem reszty Polski do takiego lub innego prawa. Co innego referendum, ale nie wybory.

Wybory pośredio też. Gdy kandydat, na którego głosuję, zapowiada wprowadzenie prawa X, jego partia zdobędzie większość parlamentarną i nie sprzeniewierzy się obietnicom, to wprowadzi prawo X dla wszystkich.

Paschalis napisał(a):
Poza tym, skoro to jest właśnie normalne w demokracji, że wola większości (wynikająca z różnych przesłanek) jest fundamentem prawodawstwa to należy się z tym pogodzić i nie biadolić. ;)

Kiedyś normalne było niewolnictwo, dzisiaj demokracja ;)

Ja jestem pogodzony i nie biadolę, co nie znaczy, że nie chciałbym lepszego (moim zdaniem) świata :)

N paź 21, 2007 21:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5