|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 15 ] |
|
Deputowani NPD odmówili uczczenia ofiar nazizmu
| Autor |
Wiadomość |
|
zszywacz
|
 Deputowani NPD odmówili uczczenia ofiar nazizmu
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... 85054.html
Czy nie szokuje Was, że tacy ludzie są wybierani i mają na tyle duże poparcie, że wchodzą do Landtagów?
_________________ I recognise...
Myself in every stranger's eyes
|
| Cz sty 31, 2008 9:25 |
|
|
|
 |
|
Cyryl
|
A mnie to nie dziwi.Z kim mamy do czynienia? - z sierotami po DDR.
Tak w rzeczywistości to różnice ustrojowe pomiędzy Niemcami Hitlera, a DDR nie były wielkie.Wcześniej rządziła Narodowosocjalistyczna Robotnicza Partia Niemiec ,po wojnie też rządziła partia robotnicza.Formy socjalizmu nieco się zmieniły,wcześniej był rodzimy,a póżniej radziecki.
Niesłychanym kłamstwem rozpowszechnianym przez lewaków jest nazywanie hitlerowców faszystami.Faszystą był Mussolini.W Polsce też mamy sieroty po komunie ,ludzi którzy porównują Gierka do Kazimierza Wielkiego.Myslę,że takim by też jakiś rodzimy Hitlerek spodobał się.Silna władza bez demokracji ale za to micha dla każdego.No jeszcze trzeba celem lepszego zjednoczenia społeczeństwa znależć wroga zewnętrznego lub wewnętrznego np.Żydów,spekulantów czy imperialistów amerykańskich.
|
| Cz sty 31, 2008 16:50 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Zauważcie, że ma to miejsce we wschodnich landach. Wbrew pozorom jest tam duże bezrobocie i całkiem sporo biedy. Na takie ziarno zawsze przyjmują się skrajne hasła, szczególnie takie, które pozwalają ludziom zrzucić "winę" za ich niepowodzenia na kogoś innego. A do takich zaliczają się te skrajnie prawicowe.
W efekcie Ci ludzie budują sobie elektorat, który potem zgodnie z zasadami demokracji ich wybiera. I trafiają między innymi do landtagów.
Crosis
|
| Cz sty 31, 2008 19:06 |
|
|
|
 |
|
Cyryl
|
Fajnie.Tylko dlaczego nazywasz narodowych socjalistów prawicą? Dla mnie socjaliści czy to narodowi czy internacjonalistyczni zawsze pozostaną lewicą.Jeśli chodzi o prawicę to ja bym wymienił takich jak
Pinochet albo Franco ale nie Hitlera.
|
| Cz sty 31, 2008 19:51 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Po pierwsze, użyłem terminu "skrajna prawica".
A po drugie: "narodowy socjalizm" to nie to samo co "socjalizm" w znaczeniu ustroju.
Wikipedia albo dowolna encyklopedia w internecie (może być PWN) powi Ci więcej na ten temat.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Socjalizm
http://pl.wikipedia.org/wiki/Narodowy_socjalizm
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lewica
http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawica
Używam po prostu ogólnieprzyjętych pojęć.
Crosis
|
| Cz sty 31, 2008 20:10 |
|
|
|
 |
|
Cyryl
|
Hitlerowcy czyli narodowi socjaliści przecież nie szanowali tradycji kulturalnej,obyczajowej ani tradycyjnego porządku społeczno-gospodarczego.W dziedzinie ekonomicznej lansowali właśnie socjalistyczny etatyzm ,interwencjonizm państwowy.Dla mnie partie prawicowe głoszą wolnośc gospodarczą,prymat własności prywatnej,niskie podatki, im mniej państwa w gospodarce tym lepiej -czyli ekonomiczny liberalizm.W sferze obyczajowej raczej konserwatyzm ale tu już można się spierać.Programy lewicowe ograniczają własnośc prywatną ,wzmagają interwencjonizm państwa w gospodarkę podnoszą podatki,jeśli zaś chodzi o sferę wolności obywatelskich to raczej propagują wolność od pasa w dół.
Co prawda naziści lansowali dośc purytańską obyczajowość dla mas niemniej wśród ich elit bywało z tym różnie.
|
| Cz sty 31, 2008 20:25 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Eh, dyskutuj z definicjami, nie ze mną....
Crosis
|
| Cz sty 31, 2008 20:33 |
|
 |
|
Cyryl
|
Jak się o czymś mówi to dobrze wiedzieć coś na ten temat.
|
| Cz sty 31, 2008 20:42 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Dorzuciłem Ci definicje zgodnie z którymi napisałem tak jak napisałem. Jak Ci się to nie podoba dyskutuj z tymi definicjami, ogólnie zresztą przyjętymi.
Crosis
|
| Cz sty 31, 2008 20:48 |
|
 |
|
Cyryl
|
Kłamstwo powtórzone tysiąc razy może w końcu stać się ogólnie przyjętą definicją.Klasycznym kłamstwem lewicowych publicystów jest klasyfikowanie Hitlera jako polityka prawicowego i mają oni w tym swój cel ,a mianowicie ogłupianie ludzi.Jak ktoś powie prawica to ludziom zaczyna się to kojarzyć z Hitlerem.Ja mam poglądy prawicowe zwłaszcza w sferze ekonomicznej i ma się to nijak do programu NSDAP,który głosił w zakresie gospodarki hasła typowo socjalne.
|
| Cz sty 31, 2008 21:15 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
A czy Tobie przypadkiem nie jest obce pojęcie stopniowania oraz pochodzenia?
Hitler nie był prawicowcem: jego ideologia, która gdzieś tam miała korzenie prawicowe, przerodziła się w skrajnie prawicową a potem przekroczyła tą granicę. Dlatego nikt tutaj nie mówi, że nazizm to prawica - nazim to skrajna odmiana narodowego socjalizmu, który gdzieś tam wywodzi się ze poglądów narodowościowych powiązanych z prawicą.
A więc nie stawiaj znaków równości tam gdzie ich nie ma i nie doszukuj się rzeczy, które nie były napisane. Ja sam w pierwszym poście użyłem pojęcia "skrajna prawica" w odniesieniu do opisywanych w artykule polityków, a o Hitlerze jak na razie nie pisałem. I pewnie dlatego podałem Ci linki do czterech definicji: lewicy, prawicy, socjalizmu i narodowego socjalizmu.
Jak to mówią: mądrej głowie dość dwie słowie. Myślałem, że podane przeze mnie definicje pokażą Ci, że dostrzegam różnicę pomiędzy skrajnościami i nie stawiam znaku "=" w tan sposób:
prawica=narodowy socjalizm=nazizm.
Ale widać nie wystarczyło. Wnioski wyciągnij sam.
A właśnie, żeby nie było, że sam rozpowszechniasz kłamstwa:
"lasycznym kłamstwem lewicowych publicystów jest klasyfikowanie Hitlera jako polityka prawicowego i mają oni w tym swój cel ,a mianowicie ogłupianie ludzi.Jak ktoś powie prawica to ludziom zaczyna się to kojarzyć z Hitlerem."
Mam nadzieję, że masz pod ręką publikację w której Hitler nazwany jest politykiem prawicowym w jasny i czytelny sposób. Bo jeśli nie masz czegoś takiego, to sam kłamiesz.
Crosis
|
| Cz sty 31, 2008 21:36 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
PS, sorki za drugie posta:
czy Ty zdajesz sobie sprawę, jaki Ty bzdury piszesz?
Cytuj: Ja mam poglądy prawicowe zwłaszcza w sferze ekonomicznej i ma się to nijak do programu NSDAP,który głosił w zakresie gospodarki hasła typowo socjalne.
Specjalnie podałem Ci pojęcia, żebyś rozróżniał pojęcie prawicy od narodowego socjalizmu. NSDAP nie była prawicowa. Była partią narodowych socjalistów, co ma zresztą zapisane w nazwie. W tłumaczeniu na polski NSDAP oznacza: Narodowo-Socjalistyczna Partia Robotnicza Niemiec. I nikt tutaj nie napisał, że była ona prawicowa.
Rozumienie słowa pisanego schodzi w tym kraju na psy.
Crosis
|
| Cz sty 31, 2008 21:39 |
|
 |
|
Cyryl
|
Używanie wobec nazistów określenia skrajna prawica jest nagminne,niestety nie kolekcjonuję artykułów ale proponuję coś przeczytać z kręgów związanych z "Gazetą Wyborczą" ,coś się znajdzie.
|
| Cz sty 31, 2008 22:32 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
A to ciekawe... właśnie pooglądałem sobie opcją szukaj na gazeta.pl ich archiwa i artykuły. Szukałem zestawienia słów "nazizm", "faszyzm" z "prawica".
Nie znajduję tego, o czym mówisz.
Czyli jednak co? Zarzucamy innym rozpowszechnianie kłamstw, a sami to robimy?
Jakież typowe.
Crosis
|
| Pt lut 01, 2008 6:54 |
|
 |
|
Kamyk
|
Panowie, może zamiast się sprzeczać o to, co nieistotne, wróćcie do tematu
|
| Pt lut 01, 2008 10:22 |