Listopadowe wybory w Ameryce
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Koszty wojen prowadzonych przez USA odniosły tak negatywny skutek na amerykańskiej gospodarce, że Stany w ciągu 30 lat utracą dominującą rolę w międzynarodowej polityce. Nie wyłoni się nowy lider. Pozostaną dalej USA, Chiny, Indie i być może Europa, jeśli w niej powstanie europejski naród, rząd i wojsko. Jeżeli Europa się nie zjednoczy, centrum świata z Atlantyku przesunie się na Pacyfik, a Europa stanie się mało znaczącym półwyspem Azji "po drugiej stronie Ziemi".
Amerykańscy konserwatyści przyspieszą kolejnymi wojnami upadek amerykańskiego Imperium i zaryzykują upadkiem współczesnego, demokratycznego Zachodu na rzecz quasitotalitarnych Chin.
Jakkolwiek proces wyboru prezydenta w USA jest godny politowania, z punktu widzenia rozbitej Europy lepszy będzie ten kto wspiera pokojowe procesy na świecie.
|
| Śr lut 13, 2008 17:40 |
|
|
|
 |
|
Tess
|
osiris napisał(a): Rozprawiacie o tym jakbyście naprawdę się na tym znali. Podejrzewam, że nie macie zielonego pojęcia na temat danego polityka w sensie jego wcześnieszej kariery politycznej, predyspozycji jako polityka na to stanowisko...........ect. Gdybym nie mial pojecia nie zaczynal bym dyskusji na nten temat. osiris napisał(a): No, ale jak zawsze Polak zna się na wszystkim, i tylko na palcach jednej ręki można policzyć na czym się nie zna. Tak samo dobrze możemy podyskoutować o wyborach prezdenckich w Urugwaju, czy na Fidźi. Widac, ze nie potrzebnie ponizasz sie a Urugwaj czy Fidzi nue licza sie. osiris napisał(a): OK, dosyć tych złośliwości, bo nie po to tu wszedłem. Piszę tego posta jedynie dla oznajmienia Wam, iz ponoć przepowiednie sprzed kiludziesięciu lat stwierdzają, iż nastanie kobieta prezydent, co źle wróży - wedle tej przepowiedni - USA. Terror, zawieszenie demokracji i upadek gospodarczy USA, czyli jednym słowem Sodoma i Gomora.
NIe daj BOze tej kobiety.To bylaby tragedia.POd jej rzadami Ameryka stala by sie domem Ahaba i jej los stalby sie oczywisty...
_________________ Duchu Swiety daj zasluge mestwa, daj wieniec zwyciestwa, daj szczescie bez miary.
Pozdrawiam
|
| So mar 01, 2008 2:02 |
|
 |
|
Paschalis
|
1KOR13 napisał(a): Od początku bardzo chciałem, żeby wygrał John McCain. Początkowo wydawało mi się, że nie ma nawet szans na nominację. Teraz, kiedy już wiadomo, że ją ma właściwie w kieszeni, liczę na to, że wygra z kandydatem Demokratów.
Też bym tego chciał, ale z Obamą ma bardzo małe szanse. Zbyt duża różnica wieku, a Amerykanie chcą jakiegoś powiewu młodości i świeżości u swojego prezydenta. McCain zbyt silnie kojarzy się ze starym porządkiem by mógł w tej sytuacji wygrać. Z Clinton miałby szansę, ale z Obamą na raczej nie.
_________________ www.onephoto.net
|
| Pn mar 03, 2008 15:40 |
|
|
|
 |
|
Stanisław Adam
|
Paschalis napisał(a): Też bym tego chciał, ale z Obamą ma bardzo małe szanse. Zbyt duża różnica wieku, a Amerykanie chcą jakiegoś powiewu młodości i świeżości u swojego prezydenta. McCain zbyt silnie kojarzy się ze starym porządkiem by mógł w tej sytuacji wygrać. Z Clinton miałby szansę, ale z Obamą na raczej nie.
Do jesieni sporo czasu. Amerykanie mają już trochę dość iracko-afgańskich awantur (chociaż właśnie dzięki nim gospodarka odżyła), więc mogą zaoptować za starszym i stabilniejszym McCainem. Obama zaś pokazał "nieznaną" dotąd twarz liberała. Dla demokratów jest zbyt prawicowy, dla konserwatystów zbyt liberalny.
Wszystko zależy od tego jak prowadzić będą obaj kampanię. Czy trafią w czułe punkty wyborców.
Chodźmy do wróżki albo sięgnijmy do iczing lub tarota. Kabalista od braci starszych w wierze, też by zapewne był pomocny. 
| Pn mar 03, 2008 16:19 |
|
 |
|
pawell
|
świerszcząca miksturka napisał(a): Jakkolwiek proces wyboru prezydenta w USA jest godny politowania, z punktu widzenia rozbitej Europy lepszy będzie ten kto wspiera pokojowe procesy na świecie.
Największymi "wspieraczami procesów pokojowych" byli bez wątpienia towarzysze radzieccy.
A Obama to dla mnie ichniejsza wersja Tuska- obiecuje wszystko wszystkim, pięknie sie uśmiecha, mówi o przemianach, przyjaźni, miłości .... ble, ble, ble.
Ale niestety tak to już jest, że prawdziwych polityków zastępują miałkie, pięknie wyglądające produkty PR.
|
| Wt mar 04, 2008 12:53 |
|
|
|
 |
|
Paschalis
|
Stanisław Adam napisał(a): Dla demokratów jest zbyt prawicowy, dla konserwatystów zbyt liberalny.
Skąd przekonanie, że dla demokratów jest zbyt prawicowy?
|
| Wt mar 04, 2008 17:56 |
|
 |
|
Paschalis
|
A jednak Clinton się trzyma. Wygrała wczoraj w dwóch dużych stanach: Ohio i Teksasie oraz w mniejszym Rhode Island i już tylko kilkadziesiąt głosów dzieli ją od Obamy. A co ważniejsze przerwała jego serię 11 zwycięstw z rzędu, co jest bardzo ważne propagandowo. Jeśli ta sytuacja się podtrzyma to walka o nominację u demokratów nie zostanie rozstrzygnięta w prawyborach i decyzję podejmą najważniejszy funkcjonariusze partyjni (tzw. superdelegaci). A to na pewno jest w niesmak partii, która w ten sposób będzie bardziej podzielona, bo ludzie mogą kręcić nosem na werdykt partyjniaków ponad głowami wyborców. I nie powiem żeby mnie ten dylemat u demokratów szczególnie zmartwił. 
|
| Śr mar 05, 2008 16:25 |
|
 |
|
Barciur
|
Republikanie są dosyć niepopularni teraz z powodu Busha.. i osobiscie mam nadzieje ze wygra Obama. 
|
| So mar 22, 2008 15:52 |
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Ja w pracy miałem ciekawą rozmowę, z panią która przyjechała na chwilę z USA właśnie, i podpytywałem ją o jej typy gdy chodzi na wybory.
Stwierdziła, że Obama to bardzo ciekawy kandydat, który może zjednać i zjednoczyć wiele ludzi.
Pytanie tylko - czy kraj nawet tak nowoczesny jak USA jest gotowy na czarnego przywódcę 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| Pn mar 24, 2008 10:59 |
|
 |
|
Barciur
|
ToMu napisał(a): nowoczesny jak USA oj zdziwilbys sie... 
|
| Pn mar 24, 2008 16:53 |
|
|
|